Heirloom Gärtnerei
Wij zijn een kleine vrijwillige Heirloom Gärtnerei voor zadenbanken.
En fokken zeldzame oude kippenrassen hobbymatig, de Jersey Giant, Zweedse bloemen kippen, Poule de Barbezieux en Poule de Bresse.

Gebruikersavatar
Jane Doe
 
Berichten: 2808
Lid geworden op: Za 22 Feb 2014, 17:05
Moestuin Seizoen: Bekijk update (159)
Archief
- Januari 2020
+ December 2019
+ November 2019
+ Mei 2019
+ April 2019
+ Maart 2019
+ Februari 2019
+ Januari 2019
+ November 2018
+ Oktober 2017
+ Maart 2017
+ Februari 2017
+ Januari 2017
+ December 2016
+ Mei 2016
+ Maart 2016
+ Februari 2016
+ November 2015
+ Oktober 2015
+ September 2015
+ Augustus 2015
+ Juli 2015
+ Juni 2015
+ Mei 2015
+ April 2015
+ Maart 2015
+ Februari 2015
+ Januari 2015
+ December 2014
+ November 2014
+ Oktober 2014
+ September 2014
+ Augustus 2014
+ Juli 2014
+ Juni 2014
+ Mei 2014
+ April 2014
+ Maart 2014
+ Februari 2014

Permanente Link door Jane Doe op Wo 01 Jan 2020, 19:52

2020 ...

Gezegend nieuw jaar wens ik ieder toe!
De eerste broedeieren worden verzameld, maar of dat wat gaat worden met die kou ... Januari en een Poule de Bresse zit al te broeden :shock: S'middags van het nest plukken en de nestkasten afsluiten, s'avonds met de ronde opsluiten zat madam Poulet op de legnesten met een ei tussen de nesten :wtf: Dus Pouletje maar bij de rest op stok gezet, morgen weer verder spelen.
De Barbezieux komen ook aan de leg en dan niet alleen de jonge hennen 2019, lag een 100 gr ei verstopt alsof het al pasen is :D
De Jersey Giant laten nog even op zich wachten, hoewel ik de bestelling voor Suriname al in april heb staan. En dan wil ik graag eerst wat eieren in de broedmachine hebben om de bevruchting te controleren.
Zweedse Bloemen kip dames komen dan ook weer tijdelijk terug, dit jaar weer toverballen kuiks.
Wie gaan er nog meer wat voor kuiks kweken ;)
Afbeelding
Afbeelding
En weer sweet moist cornbread gebakken a la nordic
Afbeelding
Afbeelding
0 reacties 299 keer bekeken

Permanente Link door Jane Doe op Vr 27 Dec 2019, 16:58

Moestuin- & broedseizoen 2020 ...

De planning voor volgend jaar in de maak, voor de kips is er een grove opzet. Als eerste de Poule de Bresse Selection Center fokken , dan de Poule de Bresse fokkips. De haan doet zijn werk, de hennen laten zich treden en de eieren zijn bevrucht :D Dus plan is in januari de eerste broedeieren te vezamelen en eerste broedronde draaien ... De Jersey Giant en Barbezieux komen er bij zodra die goed aan de leg zijn. En als laatste de Zweedse Bloemen kippen, dan de kuiks laten opgroeien en selecteren. De 2 slachtrondes staan dan al, tot die tijs mogen ze 5 maanden scharrelen.
Moestuin wordt een heel ander verhaal, de kips maken onkruidvrij en bemesten. Bloemen, kruiden en granen zaaien, dan kunnen de bijen en kips van de natuurtuin genieten. De groentjes komen in rijen van 5 meter en bedden met 4 rijen van 5 x 5 meter. Hydrobakken in de grote kas en de kleine kas kunnen we rond mei beplanten met de zaailingen.
Verheug me al op lekker warm bij de kachel de moestuin op papier zetten.
0 reacties 304 keer bekeken

Permanente Link door Jane Doe op Za 23 Nov 2019, 17:42

Vrieskist vol braadhanen ...

De vrizer is vol braadhanen en een beetje van alles en nog wat, door puzzel stapel werk. De Poule de Bresse, paar Barbezieux, Jersey Giant en enkele Zweedse Bloemenkip zijn op wintersport.
En o wat zijn ze lekker! De houtkachel doet zijn werk, heerlijk dat koken op ouderwetse wijze. Laatst was Loraine met kids eten en wat hebben we zitten smullen van 2 PB, was meer dan genoeg maar goed dat we er 2 hadden klaar gemaakt. De eerste was al snel gesneuveld en van de 2e was niet veel over, vleesresten voor wraps en botten voor soep.
Dit jaar hebben we helaas 1 jarige JG en BZ moeten slachten, jaar te vroeg voor vleesaanzetting. Maar het valt toch niet echt tegen. Zijn toch geschikt als braadhaan en dan resten voor soep, verwachting was alleen voor soep.
Wie heeft nog meer de vriezer vol a la kips?
2 reacties 1183 keer bekeken

Permanente Link door Jane Doe op Za 11 Mei 2019, 22:54

Goede bevruchting en uitkomst, eieren en kippenvlees ...

De bevruchting en uitkomst van de 4e broedronde hier is zo goed, dat het broedseizoen voor de Barbezieux geslaagd is. Laatste maand mei geen eieren meer uitbroeden, alleen van de Jersey Giant en de Poule de Bresse stammen.
Kuikenkooien propvol, de een met Barbezieux en de ander met Jersey Giant en Poule de Bresse. Na weekje kan ik wat Barbezieux merken en dan even verdelen over de andren groep, zodat de Barbezieux iets meer plek krijgen.
Wat is dat toch met broedmachines dat er meer eieren kunnen worden uitgebroed dan er in de lades passen en minder kuikens onder de warmteplaat passen? De grootste warmteplaat en dan passen echt niet de aantal kuiks onder wat ze zeggen. Gelukkig is het broedlokaal niet koud en geven de platen op hun hoogste stand veel warmte. Dit keer mogen ze ook op de plaat, zodat ze nog een etage plaat hebben, als ze niet ond de plaat warm willen zitten maar even afkoelen.
Het zijn dit jaar prachtige gezonde kuiks, ben heel blij met ze. Vanmorgen de donsjes uit de machine gehaald en de laatste eieren terug in de machine gedaan. Met de koffie was de eerste al uitgekomen en al snel volgde de rest, hopelijk zijn morgen ochtend de laatste uitgekomen. Dan kunnen ze samen bij de anderen warm zitten en zichzelf bedienen met water en voer.
0 reacties 7882 keer bekeken

Permanente Link door Jane Doe op Za 04 Mei 2019, 17:49

Kips, kuiks en co ... (Edit...)

De kips leggen hun eitjes, scharrelen en doen. Het is een prachtige live show die ze dagelijks geven.
Op de laatste uitgekomen kuiks na, ontwikkelen ze alle gezond en wel. Groeien als kool en eten en drinken, alsof ze het tegendeel van onbepert krijgen.
Opvallend hoeveel actiever de Bresse zijn in vergelijk met de Barbezieux en Jersey, de reuzen zijn het rustigste en vliegen niet waanzinnig door de kooi of uit de kooi. Duurt niet lang meer dan kunnen ze het broedlokaal uit en "buiten" spelen. Zodra ze jonge kips zijn, gaan ze echt naar buiten. Opgroeien tot fokkip of vleeskip, maar sparen voor een extra vrieskist.
De houtkachel is fantastisch, wat een fijne wijze van warmen en koken! Elke keer dat de oven aan is, wordt er ook mee gekookt. Manlief is helemaal tevreden en ziet het voordeel van de kippen in. Zo ook het idee een afgeprijsde vrieskist aan te schaffen, voor de wintersport kips en groente en fruit uit de tuin. Dacht eerst aan een kleine, maar denk toch een grote of 2 kleine.
De 2e ronde bij Loraine wat de 3e broedronde is, zijn net uitgekomen en de machine uit de kooi in. Maandag gaan de eieren van de 2e ronde hier wat de 4e broedronde is, in de uitkomstlade. Dit keer in de Hemel, zodat ik automatische vochtigheid heb en 3 uitkomstlades met ieder 6 vakken. Kunnen de Jersey en Barbezieux kuiks mooi gescwheiden blijven, gezien die op elkaar lijken en hetzelfde uit zien met hun smoking aftekening. En beide zwart worden, wordt dat puzzelen en pas zekerheid als ze volwassen zijn.
0 reacties 8256 keer bekeken

Volgende