Gebruikersavatar
Flup
 
Berichten: 1621
Lid geworden op: Wo 02 Jul 2014, 12:15
Moestuin Seizoen: Bekijk update (26)
Archief
- Februari 2020
+ Januari 2020
+ Juli 2019
+ Mei 2019
+ December 2018
+ Juni 2018
+ Maart 2018
+ Juli 2017
+ Juni 2017
+ Mei 2017
+ Maart 2017
+ Oktober 2016
+ Juni 2016
+ Maart 2016
+ Februari 2016
+ November 2015
+ September 2015
+ Juli 2015
+ Juni 2015
+ Mei 2015
+ April 2015

Permanente Link door Flup op Wo 19 Feb 2020, 23:15

Langzaam begint het moestuinseizoen

Hoewel ik geen geduld heb, moet dat toch. Het is 's nachts te koud om nu al flink te zaaien buiten en binnen is nog te weinig licht. Ondanks de groeilampen. Al is er eigenlijk een groter probleem, ik heb te weinig plaats. Sinds mijn nieuwe vijgenverslaving komen er regelmatig nieuwe vijgensoorten aan. Dat is natuurlijk hartstikke leuk, maar de grote vraag is natuurlijk; waar laat ik die allemaal. Zeker nu de laatste post mij veel meer vijgenstekjes bracht dan verwacht.

Afbeelding

Dat wordt flink puzzelen! Geluk bij een ongeluk slaat niet al het stekhout aan. Heb vandaag flink wat stekhout weggedaan. Vreemd genoeg allemaal van stekhout dat ik zelf heb gesnoeid bij mijn vijgen. Dat heb ik blijkbaar te vroeg gedaan, november is nu eenmaal niet het ideale tijdstip om stekhout aan te laten slaan. Wel jammer want ik had graag nog wat plantjes van mijn Ronde de Bordeaux, Goutte d'Or en Gota de Miel gehad. Gelukkig zijn er wel stekjes gelukt van die planten, maar veel ook niet. Weggooien is ook zonde, dus ik heb nu de dode stukken eraf geknipt en ze bij wijze van test op verschillende plaatsen in de tuin in de grond gestopt. Wie weet slaat er eentje van aan.

Mijn vijgenplanten van afgelopen jaar beginnen inmiddels goed uit te lopen. Ben benieuwd, want van veel plantjes hebben vorig jaar geen vruchten gedragen, maar dit jaar ziet het er bij sommige planten al veelbelovend uit.

Afbeelding

Bij andere weer niet, maar ja, dat is een kwestie van een paar jaar geduld. Van deze soort zou ik bijvoorbeeld graag een vrucht willen oogsten, dan weet ik welk soort het is. Gekocht vanwege het mooie blad in een supermarkt, maar uiteraard zat er geen naamkaartje bij.

Afbeelding

De aubergines en pepers zijn ondertussen ook bijna allemaal gekiemd, dat gaat ook zijn gang gelukkig.

Afbeelding

Nu heb ik nog een paar weken om te denken waar ik de rest van mijn zaailingen (vanaf maart begint het pas echt met het voorzaaien) ga laten. Mijn vensterbanken staan nu vol met vijgenplanten. Plaatsgebrek dus en hoe! Gelukkig is er een gezegde "Komt tijd, komt raad." dus daar ga ik dan maar vanuit.
0 reacties 129 keer bekeken

Permanente Link door Flup op Ma 13 Jan 2020, 13:31

2020 - seizoensstart!

Traditioneel begint het moestuinseizoen bij mij pas echt na met het helpen bij de zaadgoedvereniging waar ik lid van ben.
In een kelder op een geheime locatie :mrgreen: worden de zaadkisten leeggehaald, schoongemaakt en aangevuld met nieuw zaadgoed wat de actieve leden hebben geoogst voor de vereniging. Die zaden worden dan bewaard (bijzondere soorten) en ook verkocht op moestuinmarkten om de bijzondere soorten zo te verspreiden.

De kluis waar al het kostbare goed wordt bewaard ziet er zo uit. Slechts een klein deel van dit paradijs is te zien.

Afbeelding

Elke keer weer voel ik mij net een kind in een grote snoeptrommel. Hier kan weinig tegenop! Natuurlijk neem ik ook altijd wat zaadgoed mee naar huis, daar heeft ieder lid recht op. Soms meer, soms minder, zolang er maar wat bijzonders tussen zit. En dat zit er natuurlijk ook.

Afbeelding

Ik heb nog nooit zulke donkerbruine peultjes gezien en ook de tomatensoorten ken ik niet. Moet ik natuurlijk proberen en verder vermeerderen als het kan. Zal niet dit jaar worden, want mijn zaadgoed is al veel te veel voor de tuin. Gelukkig zaai ik ook voor anderen voor, want verspilling heb ik een hekel aan.

Omdat ik steeds meer zelf mijn zaaigoed oogst, kan een extra schatkist om mijn zaden te bewaren ook geen kwaad. Nu ziet het er zo uit (de bovenste is wat ik dit jaar zaai, de onderste voor de komende jaren.

Afbeelding

Heel verrassend is het niet (ik ben zaadgoedverslaafd), de kisten zitten vol. Gelukkig kon ik bij de vereniging een paar mooie nieuwe schatikisten kopen. Die worden door de werkvoorziening daar gemaakt. Mooie kwaliteit voor weinig ook nog.

Afbeelding

Nu nog een nieuwe indeling maken, zodat er ook een bewaarsysteem inzit. Het overzicht verliezen kan natuurlijk echt niet!

Een tuinplanning heb ik ook al deels gemaakt, maar ik zag net daar daarin het belangrijkste ontbreekt, de tuinbonen! Een tuinseizoen zonder tuinbonen is als thee zonder water, dat kan echt niet.
Verder moet de moestuin nog winterklaar gemaakt worden, daar ben ik al mee begonnen, maar er is nog veel te doen. Elke dag een beetje en dan komt dat wel goed.

Vandaag is ook een mooie dag om te starten met de moestuinforumwedstrijd, dus dat wordt straks nog even de pepers via de deno-methode laten kiemen.
4 reacties 1591 keer bekeken

Permanente Link door Flup op Ma 08 Jul 2019, 17:20

Droog en heet in de tuin

Het is droog en zeer warm en dat is niet voor iedere plant even goed. Ondanks dagelijks gieten, merk je direct dat sommige planten (groente / fruit / bloemen) slecht tegen de hitte kunnen. Dit is nu al het tweede jaar achterelkaar met beduidend minder neerslag dan normaal en ook beduidend hogere temperaturen dan normaal. Om te voorkomen dat mijn tuin straks een woestenij wordt, ga ik langzaam wat vaste planten zetten die wel tegen dit meer mediterrane klimaat kunnen. Kortom, tijd voor vijgen in de tuin!

De bekendste en meest verkochte vijgensoort is wel de Brown Turkey. Die doet het ook in Nederland erg goed, is een zelfbestuiver en geeft een goede opbrengst. Qua smaak niet hoogstaand, maar je moet ergens beginnen. Deze plant heb ik vorig jaar gekocht, binnen laten overwinteren en begin mei buiten geplant. Iets te vroeg, want met de koudegolf had ik geen rekening gehouden. Geen vruchten dit jaar (die zijn afgevallen), maar dat hoeft ook niet.

Afbeelding

Voor de balans in de tuin, moet je minstens een even aantal hebben :mrgreen: , dus ik heb nog een vijgenplant gekocht. Heb nog wel een wensenlijst qua vijgensoorten (Ronde de Bordeaux, Michurinska -15), maar nee, deze supermarktvijg vroeg er gewoon om om meegenomen te worden. Dus dat heb ik dan ook braaf gedaan. Nog erg klein, dus alleen overgepot, zodat die binnen kan overwinteren. De soort is onbekend, maar daar is wel achter te komen als die vruchten draagt.

Afbeelding

Ook twee vijgenplanten zijn wat weinig, maar alles tegelijk is ook niet nodig. Komt vanzelf.

Wat ook goed groeit in de warmte en droogte is de tabak. Geeft mooie bloemen en rare plakkerige bladeren. Is helaas een eenjarige plant, maar wel een makkelijke plant, ook om te zaaien.

Afbeelding

De zonnenbloemen hebben ook geen problemen met de warmte en zijn een mooie lokbloem voor insecten en vogels.

Dit jaar heb ik ook meer bloemen gezaaid. Onder andere uit de blijde biozadendoos (zie ruilhoek). Sommige doen het goed, sommige zijn minder gelukt. De slakken zijn er helaas wel gek op, dus dat is zeker oppassen als de plantjes nog klein zijn.

Afbeelding

En verder groeit het meeste als vanouds. Moet wel dagelijks gieten en flink schoffelen om de bodem open te houden. Wat het niet goed doet zijn de aardbeien, die houden echt niet van de droogte en hitte. Ook voor de tomaten is het zelfs wat teveel. Maar met gieten kom je gelukkig een heel eind.
3 reacties 3673 keer bekeken

Permanente Link door Flup op Zo 19 Mei 2019, 10:36

Eindelijk, IJsheiligen voorbij!

Nu de IJsheiligen voorbij zijn, kan eindelijk alles naar buiten. Scheelt weer veel ruimte binnen, want (on)bewust zaai ik toch altijd meer dan dat ik nodig heb. Ook ruil ik dan nog extra en koop ook nog teveel, dus alle vensterbanken (en meer) waren behoorlijk vol. Maar nu begint het weer leeg te raken, ook wel fijn!

De aardbeienbloemen hebben wel wat schade opgelopen van de vorst, dat is echt jammer, maar het is niet anders.

Afbeelding

Volgend jaar wil ik batobakken, dan heb ik weer extra ruimte in de tuin. Die ik goed kan gebruiken, want ondanks de tuinuitbreiding heb ik nog altijd ruimte te kort. De enige vrije plek in de tuin is nu gereserveerd voor een deel van de bonen, maar er moet nog veel meer in de tuin! Tomaten bijvoorbeeld, zoveel als ik nu heb, heb ik nog nooit gehad. Een mens wordt dan creatief en "pikt" gewoon een deel van de siertuin in voor de tomaten. De kas staat namelijk ook al vol, al is dat tijdelijk.

Afbeelding

Was namelijk helemaal niet van plan om de kas op te zetten, aangezien de kas zijn beste tijd wel heeft gehad. Hopelijk gaat het niet al te hard waaien, de touwen om de kas te verankeren zijn verteerd en ook het plastic zelf is niet meer zo stevig. Maar duckttape werkt ook, al is het niet de fraaiste oplossing. :mrgreen:

Heb een maand geleden weer behoorlijk wat stalmest gekregen uit de schapenstal achter onze tuin. Daar heb ik, als test en bij gebrek aan plaats in de tuin, maar de pompoenen op geplant. Wel eerst flink wat potgrond erover, zodat de wortels hopelijk niet verbranden. Heb voor de zekerheid nog extra pompoenplanten achter de hand, mocht het niet lukken, dan offer ik mijn grasveld wel op. Alles voor de moestuin!

Afbeelding

De capucijners (test uit ouder zaad) groeien minder snel dan ik had verwacht. Geldt ook voor de erwten, het lijkt wel of er een ziekte in zit, al kan ik geen beestjes terugvinden. De toppen hangen wat slap en de bovenste bladeren vouwen dubbel en sterven af.

Afbeelding

Hopelijk groeien de capucijners eroverheen, net zoals de tuinbonen dat nu doen. Die hebben best wat te lijden van luizen en de mieren. Luizen vind ik minder erg, maar met de mieren ben ik niet blij. Daar zullen nog wel wat jaren voor nodig zijn om een beter evenwicht in de tuin te krijgen met minder mieren.

En verder geniet ik natuurlijk van de tuin. Elk jaar wordt de tuin mooier, ondanks dat er nog zoveel te doen is.
2 reacties 3976 keer bekeken

Permanente Link door Flup op Zo 09 Dec 2018, 14:40

Winterwerk

Dit jaar een bijzonder droog seizoen gehad, waardoor veel niet of nauwelijks wilde groeien. Succesnummers waren er gelukkig ook, zoals onder andere heel veel bonen, knoflook zonder roest, aardbeien in overvloed voor de hele buurt en eindelijk weer eens tomaten zonder tomatenziekte.

Wat wel een ernstig probleem is, is dat ik altijd veel te veel zaden heb, voor veel te weinig tuin. Dat kan natuurlijk niet, dus de tuin zal ook dit jaar weer worden uitgebreid. Leuk, want het werken in de tuin vind ik ontzettend leuk om te doen. Ondanks mijn gebrek aan groene vingers, maar dat maakt niet uit. Al doende leert men!

Nu het seizoen zo'n beetje ten einde is, is er weer tijd om de tuin uit te breiden en voor te bereiden op het komende jaar. Heb flink wat schapenmest gekregen van de buurman, dat is deels al ingegraven en ligt deels nog op een paar hopen in de tuin. Omdat de aardbeien het dit jaar bijzonder goed hebben gedaan, in tegenstelling tot de afgelopen seizoenen, heb ik een nieuw aardbeienveld aangelegd en ook een aardbeienrand langs het looppad gemaakt. Dit is rechts langs het pad op de foto te zien.

Afbeelding

Afbeelding

Het aardbeiendeel in de moestuin heb ik ook flink uitgedund, want aardbei "woekert" wel! Vind het alleen zo zonde om de aardbeienstekjes weg te gooien (op de composthoop), maar de schapen van de buren lusten het gelukkig ook. Heb de afgelopen jaren zoveel moeite moeten doen om aardbeien te kunnen eten en dan moet ik nu jonge plantjes wegdoen. Heb er nog een paar in de vensterbank staan die nodig uitgeplant moeten worden en heb veel te veel plantenbakken met aardbeienstekjes gevuld. Als die allemaal aardbeien gaan geven kan ik het hele dorp volgend jaar van aardbeien voorzien. :)

Het middenpad in de moestuin wordt ook aangepakt, over de tegels verzwik ik regelmatig mijn enkels en het zijn te weinig tegels om er een mooi pad van te maken. Dus dat kan beter. Voor nu liggen er deels al gekochte houtsnippers op, maar dat gaat de komende jaren veranderen. Wij hebben elk jaar zoveel snoeiafval, dat kan zo prima hergebruikt worden.

Afbeelding

En het oogt ook veel mooier, al zeg ik het zelf. Kortom, elk jaar wordt de tuin mooier en vooral groter. En komt er ook meer ruimte voor mijn wensplanten. Zo kwam ik tijdens een bezoek aan een tuincentrum ineens een vijgenstruik tegen van een ras wat ik in de tuin wilde hebben + een pruimenboom van een ras wat ik al heel lang wilde hebben. Naast natuurlijk nog wat leuke dingen. Eigenlijk wilde ik die struik en boom pas kopen bij een tuinder als ik plek had, maar op zulke momenten ben ik gewoon hebberig. Voor de vijg moet ik nog plek maken, maar de pruim staat al mooi in de tuin.

Afbeelding

Is nog klein, dus de eerste jaren verwacht ik nog niks, maar dat hoeft ook niet.
Kortom, langzaam maar zeker wordt de tuin steeds groter en tot die tijd is er nog meer dan genoeg te doen in de tuin. En dat komt mooi uit, want ik mag graag in de tuin werken.
2 reacties 6851 keer bekeken

Volgende