Liekies tuinavonturen
In 2019 de start van een nieuwe tuin bij ons nieuwe huis in Brabant

Gebruikersavatar
Liekie
 
Berichten: 358
Lid geworden op: Za 23 Aug 2014, 00:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (31)
Archief
- Augustus 2019
+ November 2016
+ Juni 2016
+ Mei 2016
+ April 2016
+ Maart 2016
+ Februari 2016
+ Oktober 2015
+ Juli 2015
+ Juni 2015
+ Mei 2015
+ April 2015
+ Maart 2015

Permanente Link door Liekie op Ma 12 Aug 2019, 19:48

Nieuw begin

De eerste update van de nieuwe tuin is maar een korte. Ik weet namelijk niet waar te beginnen, dus begin ik maar bij 'nu'. In de kas staan de paprikas, tomaten en meloenen er mooi bij. Een van de komkommerplanten heb ik geruimd vanwege meeldauw. De tweede gaat binnenkort ook ten onder gok ik.
Waar ik foto's van genomen heb (en niet vooraf geroteerd, sorry hoor, lui): paprikas lunchbox red, Lilac, Red Fakir, Jarik, Etkezesi AfbeeldingAfbeelding
AfbeeldingAfbeeldingAfbeelding

De cantaloupe heeft twee vormende meloenen
Afbeelding

En de tomaten gaan ook prima. Ik heb al veel geoogst van de coeur de boeuf, Alice dream, pink bumblebee en persuasion.
AfbeeldingAfbeelding

Maar mijn favo van dit jaar staat buiten! Liguria! De eerste keer dat ik hem teel en hij doet het echt heel erg goed. Mooie grote tomaten, scheuren nauwelijks en rijpen vroeg genoeg voor buiten. En de smaak vind ik heerlijk! Meteen in de pastasaus verdwenen.
AfbeeldingAfbeeldingAfbeelding
1 Reactie 982 keer bekeken

Permanente Link door Liekie op Wo 23 Nov 2016, 22:38

Dag tuin!

Het is over, klaar, voorbij. De tuin is opgezegd, huisje verkocht, alles schoongemaakt en zelfs de sleutel van het hek van het complex is al ingeleverd. Met plezier kijk ik terug op 3 mooie tuinjaren in Eindhoven, maar we zijn verhuisd! We zijn druk bezig met ons nieuwe huis te bouwen met een hele grote mooie tuin, waar natuurlijk ook plek is voor moes! Dus het besluit was logisch, maar doet toch stiekem een beetje pijn. Ondanks het verregende jaar en het niet af kunnen maken van het seizoen is het toch ook fijn om dingen af te sluiten en toe te leven naar iets nieuws. Komend jaar heb ik een postzegel aan aarde ter beschikking waar nauwelijks zon komt, dus daar heb ik maar wat bloembolletjes onder de grond gestopt. Van moestuinieren gaat er niks van komen dit jaar. Maar plannen des te meer! Het gaat zo mooi worden!! Volgend jaar rond deze tijd zit ik de planning van de moestuin te maken, in ons nieuwe huis. Blij!

Afbeelding
0 reacties 26747 keer bekeken

Permanente Link door Liekie op Wo 15 Jun 2016, 22:11

alweer verregend

het is altijd fijn om goede berichten te plaatsen, met planten die er mooi bij staan, bloeiende bloemen, oogst of oogst die nog 'even onderweg' is, maar vandaag kon ik wel janken. WEER regen. En echt de zoveelste keer hier in Eindhoven :cry: Mijn tuin is op 1 perceel na het allerlaagst en ik weet dat ik niet meer moet gaan kijken als zelfs de straten blank staan, maar toch, ik kon niet anders. Met tranen in mijn ogen maakte ik de foto's hieronder. Alles, maar dan ook echt ALLES staat blank. Voor de derde keer :cry:

Toen ik kwam aanfietsen wist ik het eigenlijk al. M'n poortje was niet eens bereikbaar (15cm water) dus dan maar via de tuinbuur.
Afbeelding

M'n aardbeien en koude bak zijn veranderd in een ongestructureerde hydroponics opstelling. Jammer dat ook de aardbeien zelf onder water hingen en ik dus meer dan de helft van alle oogst weg kon doen
Afbeelding

Courgettes doen het voor geen meter met natte voeten
Afbeelding

Ze zeggen dat na 3 dagen in de nattigheid aardappels rot zijn. Ik begin maar alvast met afscheid nemen dan
Afbeelding

Tomaten van Fruitlent onder het afdak. Helpt geen ene moer. Het enige wat droog staat zijn de bladeren. Ze zouden meer resistent moeten zijn tegen aardappelziekte, dat wordt nu wel erg goed getest!!
Afbeelding

Zelfs m'n kas stond blank. Wat een flutjaar dit. Zo hard heb ik echt nog nooit gebaald zeg... Ook nog nooit 3 kikkertjes zien ZWEMMEN in m'n tuin...
8 reacties 17623 keer bekeken

Permanente Link door Liekie op Wo 18 Mei 2016, 22:04

wiedewiedewied

De afgelopen tijd was druk. Heel erg druk. We hebben ons huis verkocht, een kavel gekocht in een dorp verderop, een huis zelf ontworpen, een architect ingeschakeld voor de bestektekeningen, bellen bellen bellen met gemeente, verhuurders, makelaars, kopers... da's allemaal best veel werk (joh!) dus de tuin... schoot er een beetje bij in. Met alle dramatische gevolgen van dien. Bloeiende paardenbloemen, distels kniehoog en 'springplantjes' (volgens de mini man), plantjes met zaden die echt alle kanten uit springen als je er maar naar kijkt. Joy :shock:
Maar omdat foto's zoveel meer zeggen dan woorden bij deze een 'voor' en 'na' foto van een zaterdagochtend zwoegen met de kleine man. Hij wilde ook wel even in de kruiwagen rijden tussen de tuin en de storthoop :)

AfbeeldingAfbeeldingAfbeelding

De 'rechterkant' (voor de kijkers ook rechts) is nu in ieder geval weer een beetje onder controle. De jungle bij het tuinhuis moet ik nog aanpakken, maar daar wilden we zaterdag niet aan, want: brandnetels!! En als we allebei ergens een hekel aan hebben, dan is het wel brandnetels :thumbdown:

Maar om toch nog iets van oogst mee te kunnen nemen moest de rabarber er nu toch ook wel aan geloven en bij thuiskomst is die direct omgetoverd in een superlekkere aardbeien-rabarber crumble. Op de foto zit er yoghurt bij, maar Ik had er nog vanille pudding bij gemaakt en dat was echt een top combo! Lekker veel zoet en veel zuur. Toefje slagroom erop maakte het helemaal af. Vanille ijs zou er ook wel goed bij smaken denk ik!
AfbeeldingAfbeelding

En vandaag heb ik hard gewerkt om de laatste (o.a. Fruitlent) tomaten in de volle grond te zetten en ook nog de komkommers, de courgettes, de afrikaantjes, de sla en de andijvie. De ene helft van de tomaten heeft een mooi plekje gekregen onder het afdakje, de andere 4 staan in de open lucht. Ik heb nu wel een klein beetje medelijden met ze want daarnet trok er hier toch een hoosbui over!!! Ze zullen niet weten wat ze meemaken :o

Aan de linkerkant van voor naar achteren: moneymaker, Fruitlent C, Fruitlent I (of andersom, kan de plakkers niet lezen vanaf hier), in het midden een Roma die echt VEEEL te lang in z'n potje moest staan, hopelijk komt dat nog goed... en dan aan de rechterkant nog een C en een I (of andersom he). Wat ik wel kan zien vanaf hier is de hoeveelheid zonnebrand op de Fruitlent tomaten. Zelfs de nieuwe bladeren hebben er last van en je ziet de moneymaker heeft totaal nergens last van met exact dezelfde behandeling. Toch niet zo fijn, zonnebrand kan toch nooit de bedoeling zijn. :think:
Afbeelding

De gehandicapte tomaat die ik al eens gebroken had was deze week wederom gebroken. Weeeeer huiliehuil ik, maar weer hup overeind, niks nie hangblaadjes, gewoon weer doorgroeien! En toen ik hem vandaag bij z'n matties in de grond ging zetten zat hij gewoon weer aaneen. Toch een toffe peer die tomaat :clap:
AfbeeldingAfbeelding

En die ging dus vandaag ondersteund met een bamboeconstructie (geen idee of het blijft staan, maar we zien het vanzelf), hierzo staan:
Afbeelding

De laatste grote klus is het planten van alle paprikaplanten in de tunnel. Die is echt VEEEEL te klein voor wat ik er allemaal in wil proppen. Van de sla en rucola aan de linkerkant ben ik al goed aan het oogsten, dus dat kan binnenkort wel helemaal weg en zaai ik in de volle grond wel opnieuw. Maar het zal hoe dan ook lekker druk worden in een al half-volle tunnel van 3 bij 2. De bloemen komen trouwens al goed in de kastomaten. Lekker tikken! Banzaiiii
AfbeeldingAfbeelding

En de aardbeien komen eraan. Het worden er echt heeeel erg veel dit jaar. Kan al niet wachten!!
Afbeelding
0 reacties 35774 keer bekeken

Permanente Link door Liekie op Di 10 Mei 2016, 22:08

Alles groeit gestaag

Wie herkent deze madam nog uit deze update? Jawel!!! Mijn allerenigste pepinootje is krachtig gebleken en gewoon over de bloederige aanslag heen gegroeid. En hoe!!! Ik ben trots op d'r en zal haar binnenkort op een mooie plek in de moestuin uitplanten. Als ze dit al aankon dan kan ze de massa's slakken die daar op de loer liggen zeker aan! *vertrouwen*

Afbeelding

Afgelopen week heb ik de eerste 5 tomatenplanten in de tunnel uitgeplant. De soorten Moneymaker, Coeur de Boeuf, Roma, Tasty Tom en Pink Artisan Bumblebee. Daartussen wat andijvieplantjes gezet, omdat het kon, en paste, en omdat ik er zin in had, daarom. Aan de andere kant van de tunnel staat nu een fijn en lekker salademixje van rode en groene pluksla, rucola, rode melde en bosui. Met de BBQs van afgelopen dagen is daar al veel van geoogst! SUPERlekker!

AfbeeldingAfbeelding

Morgen ga ik een deel van de paprika's erbij zetten. Nog even uitvogelen met passen en meten hoe ik die vrachtlading aan paprika's erin krijg. Proppen wordt het toch... weer niet gelukt om me in te houden :think:

Over de tomaten van de Fruitlent test heb ik wel zo m'n hoofdpijntjes. Beide soorten hebben (in tegenstelling tot al mijn andere soorten) zeer veel last van zonnebrand op de bladeren. De bladeren zijn ook lichter dan mijn andere soorten en ik weet niet of dat verband houdt met de zonnebrand of dat het slechts een observatie is, geen idee.

Afbeelding
Afbeelding

En hoewel de wortelkluit prima prima was is er van soort C is er bij het verplaatsen naar buiten zelfs 1 helemaal afgebroken!!!! Huiliehuil ik, maar ik heb de top eruit gebruiken en plop terug in de pot en hij groeit gewoon verder! Toch wel een sterk plantje... :thumbup:

Afbeelding
Afbeelding

Van soort I is er door een windvlaag ook 1 plant geknakt/doorgebogen op 1 plekkie. Die heb ik met een stokje ondersteund en rechtgezet voor zover dat mogelijk was en er maar gewoon het beste van gehoopt. En dat beste is er ook uit gekomen! Dingetje groeit gewoon prima door en heeft inmiddels ook al geen stok meer nodig. Hij is wel een stuk kleiner nog dan z'n broertje, maar de sapstroompjes moesten dan ook even gebypassed worden, kan me dan wel voorstellen dat je wat moeite hebt met groeien.

AfbeeldingAfbeelding

Toch vreemd dat mijn andere soorten van dit soort problemen echt totaal geen last hebben! Ik vind ze ook wat uitgerekt uitzien terwijl ze allemaal dezelfde zon krijgen (binnen wissel ik ze van plek om om beurten dichtbij het raam te staan) Dus het gaat met flinke ups en downs hiero. Binnenkort gaan ze onder het afdak en in de open lucht. Kijken hoe ze het daar gaan doen.

En toen ging ik de gezaaide calla's verspenen. In dit topic vroeg ik of er iemand al ooit calla's gezaaid had, maar blijkbaar is de gebruikelijke manier om de knol te breken. Die heb ik laten zitten, omdat ik geen zin had om hem op te graven (hoofdreden) en ik het vermoeden heb dat hij na 1 jaar wellicht nog te klein is om rigoreus in stukken te breken (a la rabarber, die breek je ook niet na 1 jaar al in brokken). Mijn buikgevoel en lust naar experiment volgend heb ik de zaden zowel buiten als binnen gezaaid. Kort gezegd: buiten was de succes rate gelijk aan 0 (zegge: NUL), binnen was dat een whopping 100% dus dikke tip: zaai binnen :thumbup:
Zo zagen ze eruit voor het verspenen:

Afbeelding

En zo zien calla zaailingetjes eruit, 1 of 2 dikke diepe penwortels en daarnaast een boel veel haarworteltjes. Ze waren echt heel eenvoudig te ontwarren en haakten bijna niet in elkaar. Dus ik kon ze prima even oplijnen voor een mooie pica

AfbeeldingAfbeelding

En toen maar 1 voor 1 in nieuwe potgrond gezet en daar staan ze nu nog. Ze hebben de afgelopen dagen ook gewoon de hele tijd buiten gestaan, ook 's nachts, geen krimp!!

Afbeelding

En om even de groeiende jungle in mijn achtertuin te showen en ook hoe hoog de calla's nu zijn nog maar een plaatje. Ik ben erg benieuwd naar welke kleur hier uit komt. Zou wel grappig zijn als de zaden van een witte calla een andere kleur bloemen zou geven (aangenomen dat er uberhaupt bloemen in komen, misschien doen ze wel helemaal niks dit jaar! We shall see!)

Afbeelding

En als uitsmijter de lampionbes zaailingen. Ze gaan goed! Ik heb er nu 6, maar geen plek om ze allemaal neer te zetten. Ik denk dat ik de wedstrijd in ga met 2 planten, dat zou moeten passen :D

Afbeelding

Bedankt weer voor het lezen van deze monsterupdate. Ik zal eens wat vaker iets schrijven, dan hoeft het niet zo lang te worden. Of gewoon minder kletsen ;)
3 reacties 33052 keer bekeken

Volgende