Widdy's moestuintje
Gestart in 2015 met een moestuinbak en stilaan gegroeid tot een klein moestuintje. Ik zaai en plant vooral voor mijn gezinnetje (man, dochter en ikzelf) en werk met een moestuinbak, een kleinere bak voor de dochter (eigen groentjes), een kruidentuintje, enkele fruitbomen en -struiken, een patiokas en een apart vak (volle grond) van 1m².

Gebruikersavatar
widdy
 
Berichten: 41
Lid geworden op: Wo 04 Mar 2015, 10:52
Moestuin Seizoen: Bekijk update (7)
Archief
- Augustus 2019
+ Mei 2019
+ Januari 2019
+ Februari 2017
+ December 2015
+ Augustus 2015
+ Maart 2015

Permanente Link door widdy op Za 24 Aug 2019, 16:05

Pepers en tomaten

Heerlijk zomers en ook in de moestuin gaan de zomerse gewassen vlot. Bij de pepertjes heb ik er maar enkelen aan de cayenne purple, maar de little elf planten hangen bomvol!

Omdat ik nu alleen een patiokasje heb staan de tomaten in open lucht. De Roma tomaten rijpen intussen, coeur de boeuf zijn nog groen.

Afbeelding

Afbeelding
0 reacties 927 keer bekeken

Permanente Link door widdy op Wo 01 Mei 2019, 16:23

Daar is de lente...

Intussen groeien (binnen) de tomaten en pepers, is de moestuinbak al goedgevuld en zaai ik regelmatig wat bij. In de patiokas staan nu snackkomkommer en maïs voorgezaaid, en in bloembakken zaaide ik verschillende eetbare bloemen. De kruiden tuin werd opgeruimd en aangevuld met koriander en peterselie die ik kocht op tuindag in Bokrijk.

Afbeelding
0 reacties 1309 keer bekeken

Permanente Link door widdy op Zo 27 Jan 2019, 16:48

Weer een nieuw seizoen voorbereidenm

Ik ging dit jaar niet te vroeg starten, niet zelf pepertjes zaaien, enz... en toen kwam ik even wat lezen op het forum. Gevolg: zaden zijn besteld, planning is uitgeschreven en ik sta alweer te popelen. Tja, moet het maar niet zo leuk zijn ;)

Het voorbije jaar was sowieso al wat anders qua klimaat, maar ook door een sputterende gezondheid deed ik niet erg veel in de tuin. Ik had het afgelopen jaar massa's tomaten (enkele plantjes gekocht bij Sanguisorba), en de klassiekers deden het ook goed in de moestuinbak (wortel, radijs, sla, aardbeien). Geen courgette geplant, maar de pompoen was dit keer wel gelukt.

Door hagelschade ging ook het dak van mijn patiokas eraan. Ik dacht deze te gaan vervangen, maar mijn man bedekte de kas met een shoppingtas en wat ducktape. Ze kan dus wel nog een jaartje zo mee.

Dit jaar wil ik toch weer wat meer variatie en ook wat groenten in de tuin (naast de bak). Ik ga ook weer zelf de tomaten zaaien, en pepertjes komen er dit jaar ook weer bij. Ik probeer ook elk jaar iets te zetten dat ik nog nooit deed. Vorige seizoen waren dat kroten (wat een opbrengst!), dit keer kies ik voor mais. Ik ben benieuwd :)
2 reacties 1569 keer bekeken

Permanente Link door widdy op Zo 12 Feb 2017, 14:31

Voorbereidingen 2017

Oef wat heb ik hier weinig geplaatst :) Vorig jaar heb ik wel volop getuinierd, en heel wat opbrengst gehad.

De intussen vaste waarden (wortel, courgette, sla, lenteui, uien, radijzen, aardbeien) deden het prima. De pompoenen zijn faliekant mislukt. Geen enkel plantje waar een vrucht aan kwam. De pepertjes en tomaatjes (vooral de gele kerstomaten) bleven daarentegen maar komen. Ik wist er geen weg mee met momenten.

Voor het komende jaar blijven de vaste waarden, voor pepers wordt het enkel calimero snackpepertjes en paprika. We gaan opnieuw een poging doen om pompoenen te zetten. Verder voor het eerst ook bloemkool proberen. Het zat niet in de planning, maar de kleuter des huizes was mee naar het tuincentrum en vroeg erom.

Naar fruit toe hebben de rode bessen vorig jaar gezelschap gekregen van een frambozenstruik (niet één framboos gehad). De pruimboom leverde veel op, de appelboom niet. In de herfst heb ik nog een notenboom geplant, die zal dit seizoen de eerste keer meedraaien.

Ik heb eind vorig jaar de tuin wat ruimer gemaakt. Ik heb enkel een m²-bak en een ongeveer even grote ruimte in volle grond. Vorig jaar kwam er een kleine patiokas bij. Nu heb ik ook de tuinboord breder gemaakt, zodat hier wat meer in kan. Ik heb er voorlopig enkel bloembollen in zitten om wat kleur in de tuin te krijgen.
2 reacties 28994 keer bekeken

Permanente Link door widdy op Wo 23 Dec 2015, 15:36

Overzicht aan het einde van het jaar

Het voorbije jaar was mijn eerste moestuinseizoen. De updates hier bleven veelal uit, maar ik ben zeer tevreden over de opbrengst uit de tuin.

De absolute winnaars:
- Slasoorten (pluksla, kropsla)
- Radijzen
- Courgettes
- Aardbeien
- Worteltjes
- Uien
En zoals het er naar uit ziet: selder en prei (nog altijd niet binnen gehaald, staan vrij beschut en met dit weer gaan ze maar door)

Maar ook: absoluut mislukt:
- Pepers en paprika's: te laat gezaaid
- Kolen: opgevreten door de slakken
- tomaten: ik kreeg de vruchten niet gerijpt
- aubergine: één zielig vruchtje, dat maar niet wou groeien

Middelmaatjes:
- Lenteui
- Veldsla en rucola
- pastinaak

Net een opkuis gemaakt van de zaden (wat zat er tegen vervaldag, wat ga ik toch niet meer zetten) en de planning voor volgend jaar opgemaakt (vroeger beginnen met die pepers en co!).
Veelal dezelfde dingen als vorig jaar, maar zeker aanvullen met pompoen, erwt en bietjes. Verder ook specifiek gezocht naar makkelijke tomatensoorten voor in potten. Ik heb er al weer helemaal zin in!
1 Reactie 16811 keer bekeken

Volgende