Voedselbos Beek en Hulsberg
Ik en mijn vrouw hebben twee tuinen. In Hulsberg hebben we een tuin van 450m2 en in Beek van 5730m2. Ik ben gek op inheemse planten en alles wat eetbaar of geneeskrachtig is. Op beide terreinen hebben we een voedselbos met stinsen aangelegd, waarin veel eetbare en geneeskrachtige planten staan. Verder hebben we over beide terreinen heen ongeveer 800m2 groentetuin, die we gemakkelijk gevuld krijgen (komen misschien zelfs nog plaats te kort). Voor de kinderen zijn er speelelementen in het voedselbos, zodat ze wat te doen hebben. Verder hebben we varkens, kippen en bijen. We maken al onze producten in (drogen, jam, compote, chutneys, zuurkool, azijn, sap, siroop, stroop, cider, schnaps...). Ik ben een echte verzamelaar, dus ik ben altijd op zoek naar bijzonderheden en nieuwe soorten om te proberen. We leven min of meer antroposofisch, laten ons inspireren door het paleo-dieet en proberen zo duurzaam mogelijk te zijn. We hebben veel inheemse wilde planten, zodat ons terrein ook vlinders, solitaire bijen... kan huisvesten.

permanatuurtuin
 
Berichten: 484
Lid geworden op: Wo 23 Dec 2015, 19:56
Moestuin Seizoen: Bekijk update (83)
Archief
- December 2019
+ September 2019
+ Juni 2019
+ April 2019
+ Maart 2019
+ Februari 2019
+ Januari 2019
+ September 2018
+ Juni 2018
+ Mei 2018
+ April 2018
+ Maart 2018
+ Januari 2018
+ December 2017
+ November 2017
+ Oktober 2017
+ September 2017
+ Augustus 2017
+ Juli 2017
+ Juni 2017
+ Mei 2017
+ April 2017
+ Maart 2017
+ Februari 2017
+ Januari 2017
+ December 2016
+ November 2016
+ September 2016
+ Augustus 2016
+ Juli 2016
+ Juni 2016
+ Mei 2016
+ April 2016
+ Maart 2016
+ Januari 2016
+ December 2015

Permanente Link door permanatuurtuin op Di 31 Dec 2019, 23:14

Update Voedselbos Beek en Hulsberg

We zijn alles voor volgend jaar weer aan het voorbereiden. We hebben redelijk wat peren verwijdert. Dat is jammer want het waren mooie bomen, maar ze waren wel al hol van binnen en we hebben nog steeds 7 volwassen peren en we zullen ieder jaar nog te veel peren hebben om te verwerken.

Verder veel mooie producten gehad. Helaas veel verloren bij de inbraak, maar gelukkig ook veel nieuwe zaken kunnen aanschaffen. We hebben geïnvesteerd in accugereedschap van Stihl en deze bevallen heel goed. Op het weiland bewaren we alleen nog waardeloze zaken en ook deze achter slot en grendel. Gelukkig is alleen flink gebruikt handgereedschap gestolen.

Szechuanpeper Afbeelding

Goede maisoogst gehad (meer dat wat hier te zien is) Afbeelding

Veel peren gehad: met name schnaps van gemaakt. Verder gedroogd. En peren bomen verwijdert, omdat het te veel peren zijn en dit de ongezondste bomen waren. Verder veel ingemaakt.
j
j
j
j
j
Image
j
j
j
j
j
Image
j
j
j
j
j
Image
j
j
j
j
j
Image
j
j
j
j
j
Image
j
j
j
j
j
Image
j
j
j
j
j
Image
j
j
j
j
j
Image
j
j
j
j
j
Image
j
j
j
j
j
Image
j
j
j
j
j
AfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeelding

Verder nog wat leuke foto's
AfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeelding
2 reacties 1392 keer bekeken

Permanente Link door permanatuurtuin op Do 26 Sep 2019, 07:49

Update voedselbos Beek

Eindelijk een beetje regen. Deze week valt gelukkig weer wat regen. De weken ervoor viel wel redelijk wat regen in het noorden, maar bij ons bleef het droog. Het was weer kurkdroog.

We schieten goed op met inmaken. We zijn druk aan het drogen, zijn 240 liter sap aan het laten gisten tot Perry, 4 tonnen appelazijn en we hebben aardig wat liters perenstroop weer gemaakt. Nu het regent kunnen we misschien ook weer iets gaan zaaien.

Verder veel stekken genomen om kosten te besparen.

AfbeeldingAfbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Image
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
0 reacties 3454 keer bekeken

Permanente Link door permanatuurtuin op Do 19 Sep 2019, 18:40

Inbraak

Helaas zijn we aardig wat handgereedschap kwijtgeraakt. Een inbreker heeft de deur netjes uit de kas gehaald en veel handgereedschap gestolen. Zeker 400-500 euro lichter. Gelukkig lag er ook nog gereedschap van ongeveer 400-500 euro nieuwe aankoop waarde.

Verder zijn bijna alle pompoenen gestolen. Wij natuurlijk heel teleurgesteld.

Mensen wat moet je ermee? Opgeven zou ik zeggen.

Maargoed de nieuwe accu heggenschaar heb ik natuurlijk niet in Beek liggen en was ik ook niet van plan daar te bewaren. Nu maar steeds alles heen en weer slepen. Verder bidden dat mensen niet steeds wat komen klauwen. Tijdens een IVN rondleiding was ook iemand zo leuk om een pawpawvrucht af te trekken om in een onrijpe vrucht te bijten. Was ook super, want was onze enige vruchtcluster.

Een aangifte doen bij de politie is volledig zinloos, want die doen er niks mee. Dat was althans de boodschap van de politie. Straks moet ik honden als bewaking neerzetten en hopen dat ze niet vergiftigd worden. Dan moet ik ook het gehele terrein extra omheinen, zodat de honden er niet uit kunnen.
5 reacties 3864 keer bekeken

Permanente Link door permanatuurtuin op Do 05 Sep 2019, 07:11

Zomer 2019 voedselbos Beek

We zijn druk bezig geweest met inmaken. Helaas was de zomer te droog en warm voor veel groenten om het echt goed te doen, maar het was nat genoeg om alles in leven te houden. Toch zijn we niet ontevreden over de groenten. Net als anders lukt er genoeg wel. Veel nieuwe fruitsoorten zijn dit jaar begonnen met vrucht te dragen. Sommige soorten hebben wel nog even nodig. Verder veel bloemen gehad en de bijen vliegen sinds dit jaar meer op eigen perceel. Het eendenhok is iets uitgebreid en het kippenhok in Hulsberg is ook verbeterd. We hebben ook twee varkens geslacht en twee nieuwe gekocht. We hebben nog een groot en pittig vleesvaren, die we rond januari willen laten slachten.

Image
Image
ImageImageImageImageImageImageImage
Afbeelding
ImageImageImageImageImage
ImageAfbeelding
AfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingImageImageImageImageImageAfbeelding
2 reacties 4228 keer bekeken

Permanente Link door permanatuurtuin op Do 13 Jun 2019, 07:12

Update voedselbos Beek

We zijn lekker bezig. We oogsten al erwten, bonen, uien, bieten, sla, bladkolen, wortels, tuinmelde, andijvie (op het moment voorbij), aardbeien, honingbessen (al voorbij), kersen (eerste boom is voorbij / andere beginnen nu) enzovoorts.

De knoflook lijkt ook al goed. Hij is langzaam aan het afsterven. De bloemen staan er mooi boven. Verder worden de pastinaken mooi. Die heb ik vorig jaar in september gezaaid en dat is een succes. Bijna alles staat in de moestuin, maar dat gezegd we moeten ook nog wel een flink stuk. We hebben helaas niet alle haagwinde verwijdert gekregen, maar wel heel veel. Sommige stukken hebben we heel goed gedaan gekregen en tot nu toe krijgen we het goed verwijdert op de andere plekken waar het nog goed opkomt.

Verder is het natuurlijk een stuk natter dan vorig jaar, wat fijn is om de groei bij de groenten erin te houden. Helaas groeit het onkruid dus ook goed.
a
a
a
a
a
a
Image
a
a
a
a
a
a
a
Image
a
a
a
a
a
a
a
Image
a
a
a
a
a
a
a
Image
a
a
a
a
a
a
a
Image
a
a
a
a
a
a
a
Image
a
a
a
a
a
a
a
Image
a
a
a
a
a
a
a
Image
a
a
a
a
a
a
a
Image
a
a
a
a
a
a
a
Image
a
a
a
a
a
a
a
Image
a
a
a
a
a
a
a
Image
a
a
a
a
a
a
a
Image
a
a
a
a
a
a
a
Image
a
a
a
a
a
a
a
Image
a
a
a
a
a
a
a
Image
a
a
a
a
a
a
Image
a
a
a
a
a
a
Image
a
a
a
a
a
a
Image
a
a
a
a
a
a
Image
3 reacties 5734 keer bekeken

Volgende