Henkg's moestuin
Vele jaren alleen een balkon. Begin 2014 een moestuintje van 70 m2. En nu, sinds september 2014, een (moes)tuin van 300 m2, aan huis.

Gebruikersavatar
henkg
Moderator
 
Berichten: 3191
Lid geworden op: Wo 18 Mei 2011, 08:55
Moestuin Seizoen: Bekijk update (233)
Archief
- Februari 2019
+ September 2018
+ Augustus 2018
+ Juli 2018
+ Juni 2018
+ Mei 2018
+ April 2018
+ Maart 2018
+ Februari 2018
+ Januari 2018
+ December 2017
+ November 2017
+ Oktober 2017
+ September 2017
+ Augustus 2017
+ Juli 2017
+ Juni 2017
+ Mei 2017
+ April 2017
+ Maart 2017
+ Februari 2017
+ Januari 2017
+ December 2016
+ November 2016
+ Oktober 2016
+ September 2016
+ Augustus 2016
+ Juli 2016
+ Juni 2016
+ Mei 2016
+ April 2016
+ Maart 2016
+ Februari 2016
+ Januari 2016
+ November 2015
+ Oktober 2015
+ September 2015
+ Augustus 2015
+ Juli 2015
+ Juni 2015
+ Mei 2015
+ April 2015
+ Maart 2015
+ Februari 2015
+ Januari 2015
+ December 2014
+ November 2014
+ Oktober 2014
+ September 2014
+ Augustus 2014
+ Juli 2014
+ Juni 2014
+ Mei 2014
+ April 2014
+ Maart 2014
+ Februari 2014
+ Januari 2014
+ December 2013
+ November 2013
+ September 2013
+ Augustus 2013
+ Juli 2013
+ Juni 2013
+ Mei 2013
+ April 2013
+ Maart 2013
+ Februari 2013
+ Januari 2013
+ Oktober 2012
+ September 2012
+ Augustus 2012
+ Juli 2012
+ Juni 2012
+ Mei 2012
+ April 2012
+ Maart 2012

Permanente Link door henkg op Do 21 Feb 2019, 18:12

Compost halen, 1e keer 2019

Vandaag even langs de lokale milieustraat gereden, en gratis compost opgehaald:
Afbeelding
22 zakken a ca. 35 liter. Twee ritjes a 11 zakken. Benzinekosten totaal: 6,-
Let wel: Zeeland. Bij elke milieustraat is daar de compost gratis te verkrijgen, zelf scheppen. Gemaakt van uitsluitend groenafval, geen GFT-afval.

Eergisteren wat wijn gebotteld. Daarvoor zijn brandschone, steriele flessen nodig. De eerste flessen staan hier even in de wacht. Al toen ik de handdoek klaarlegde dacht ik, hoe lang zou het duren, waar blijft ie? En al snel, jawel:
Afbeelding
0 reacties 51 keer bekeken

Permanente Link door henkg op Vr 15 Feb 2019, 11:50

Nu, bijna 5 maanden na mijn vorige blog-update

Het seizoen is voor mij begonnen, want eindelijk een beetje aangenaam weer.
Misschien wel te aangenaam: gisteren ook lekker in het zonnetje gezeten, en er moet nog zoveel …

Chinense pepers (Habanero): twee weken geleden gezaaid (beetje aan de late kant)
Annuum pepers (Cayenne): een paar dagen geleden gezaaid (beetje aan de vroege kant)
Verder nog niks, hoewel het nu tijd begint te worden voor de zaai-uien.

Maar eerst gedaan (vandaag en morgen verder): druiven snoeien.
De Rondo is nu gedaan, net zoals de jonge stokjes, vorig voorjaar uitgeplant.
Snoeiverslag, zie: henkg-s-wijnmaken-2018-2019-van-braam-appel-en-natuurlijk-druiven-t24597-30.html#p392116
Ook eindelijk spandraden voor die nieuwe stokken aangebracht, aan de schutting.
Hier het begin, met één draad, eind vorig jaar:
horizontale-spandraden-aan-stevige-schutting-bevestigen-t24803.html#p387971
Nu is alles gedaan:
Afbeelding
Totaal 14 meter, x 4 lagen spandraad: mijn rol van 100 meter is een stuk dunner geworden.

Zonet even een gedeelte van mijn heide (ideaal voedsel voor vroege insecten, die de vroege bloeiers bestuiven, o.a. aardbeien) op de foto gezet, die begint nu goed te bloeien:
Afbeelding

De hotelgasten zijn nog in diepe rust (of dood):
Afbeelding

“Mijn” bramen hebben tijdens de donkere maanden verrassend weinig blad verloren. Ze lijken wel groenblijvend:
Afbeelding
Ongeveer 16 meter lang, 3 meter breed. Ze zijn niet van mij, maar staan bij een buurman die er niets aan, en niets mee doet. Ik pluk ze alleen, met toestemming. En dat blijf ik doen, mijn bramenwijn 2018 was verrassend goed geslaagd.

Een beetje klussen in mijn tuin. Arie (de vrije uitloop kat) vindt dat heel gezellig. Kijken, klimmen, krabben, rondhollen, “meehelpen”, en debiele daden doen: “Kijkis, kijkis wat ik allemaal kan”.

Edit 17:00u: Alle druivenstokken zijn gesnoeid, allemaal Guyot. Snoeihout (selectie ervan) ga ik in emmers oppotten.
0 reacties 1537 keer bekeken

Permanente Link door henkg op Za 22 Sep 2018, 14:18

Seizoen afgelopen? Nee: het is hier nu hoogseizoen

Omdat:
De druiven- en appelwijn nog maar net in gistingsflessen zit / moet, en aandacht nodig hebben.
De bramen (een kilo of vijf) nog verwerkt moeten worden.
Net zoals 700 gram Habanero pepers.
Er nog vele kilo’s valappels (van buur M.) geraapt moeten worden (t.b.v. export naar Zelhem).
Mijn Gieser wildeman peertjes nu / zeer binnenkort geplukt kunnen worden.
De geraapte uien zo langzamerhand naar de schuur kunnen, maar eerst gesorteerd moeten worden.
Er nog aardappelen geraapt moeten worden. Maar liefst vier veldjes in de zeer nabije omgeving, heel bijna rooibaar.
Twee druivenstokken (Pinotin) eruit gaan, en vervangen gaan worden door Rondo (op eigen wortel)
Alvast voor 2019: er moet een bedje voor de knoflook opgemaakt gaan worden.

En dan wordt het zo langzamerhand tijd om na te denken over 2019. Wat ga ik zetten? Sommige soorten moeten immers al in januari worden (voor)gezaaid, binnen.
1 Reactie 16132 keer bekeken

Permanente Link door henkg op Za 25 Aug 2018, 21:31

Nog te oogsten, eenjarig; vast; wijndruiven

De allerlaatste Cayenne pepers
Herfstprei, is nu nog klein
Pompoen butternut, nog niet gekeken onder het bladerdek

Knolselderij, die gaat perfect, nog wel. Nog 21 stuks te gaan:
Afbeelding

Winterpeen, nog erg klein
Afbeelding

Habanero pepers (de laatsten moeten nog even afrijpen aan de plantjes):
Afbeelding
Met deze erbij nu 250 gram in de vriezer, dat zal wel 400 gram gaan worden. Veel meer dan genoeg voor sambal en hot sauce.

Meerjarig / vast:
De herfstframbozen geven de laatste vruchten.
Goudreinet: pluk: nog niet getest
Elstar, pitjes zijn al donker, pluk over een a twee weken
Afbeelding

Gieser Wildeman, pitjes zijn nog vrijwel ongekleurd, pluk over minstens een week of drie
Afbeelding

En natuurlijk de wijndruiven. Zonet weer even een aantal Brix metingen gedaan, gemiddelden:
Rondo: 19,1 Brix, geeft 10,7 % alcohol. Daar hoeft dus nu al nauwelijks suiker bij.
Cabernet cortis: 19,0 Brix, geeft 10,7 % alcohol. Idem.
Pinotin: 14,0 Brix, geeft 7,2 % alcohol. Moet nog wel even.
Oogstzakjes heb ik liggen, maar nog niet toegepast, want geen wespen of vliegen in de buurt. Afdekken tegen de spreeuwen is ook (nog!) niet nodig.

Handig hoor, een refractometer. Proeven op zoetheid is namelijk niet objectief (voor directe consumptie maakt dat niet echt uit: lekker is lekker). Voor wijnmaken wil je wel weten hoeveel suiker er in zit. Daarmee weet je of en hoeveel suiker erbij moet voor een wijn van b.v. 12%.

Meten met een hydrometer (een "dobber" met schaalverdeling) kost je per keer meten ruim 100 ml sap, meten met een refractometer slechts twee druppeltjes per keer.
Zoiets zie je dan, met een refractometer (foto genomen met mijn smartphone):
Afbeelding
Deze meting: Brix 21,0. M.b.v. een tabel kun je de Brix waarde converteren naar SG, Oechle, suikergehalte, en het percentage te verwachten alcohol.

De Rondo en de Cabernet cortis ga ik komende week plukken, afhankelijk van het weer.
De Pinotin pas over een week of twee (of vier?). Die gaat er trouwens uit: late rijping, vrij weinig opbrengst, niet heel bijzondere smaak. Wordt vervangen door Rondo en Cabernet cortis.

En dan is het dus tijd voor het maken van wijn. Van die druiven, dat moet direct na de pluk.
Maar ook van appels (nog te plukken), en van bramen (daarvan ligt ongeveer 6 kilo in de vriezer). Beide hebben geen haast.

Verder wordt het tijd om “mijn” externe teelt in de gaten te houden.
De zure appels van buren (voor appelwijn).
De te rapen aardappelen, en uien.
Uien: ik heb toch nog een veldje van 6 hectare met uien gespot. Gelukkig maar, want ik heb al een bestelling van forumlid A. binnen.
Aardappelen: Daarvan staan er dit jaar heel veel. Jammer dat de boeren er geen bordje bij zetten, met het ras, en de precieze datum en tijd van rooien.
Dus goed de omgeving in de gaten houden, en ook het weer: als het binnenkort weer een paar dagen droog geweest is, dan zal het zo langzamerhand wel los gaan.

Groet, ook van Arie:
Afbeelding

O ja. De afgelopen 24 uur in totaal ongeveer 40 mm regen gehad, en er komt nog wel wat meer. Eindelijk.
3 reacties 17233 keer bekeken

Permanente Link door henkg op Wo 15 Aug 2018, 16:34

Vandaag is de herfst begonnen (?)

Vorige jaren werd de sloot geschoond (riet gemaaid) rondom 1 september:
Afbeelding

Dit jaar, tot gisteren zag het er zo uit:


En nu, op 15 augustus, maar liefst twee weken eerder dan andere jaren:
Afbeelding
Weg privacy. En Klazien laat zich nog steeds niet zien.
1 Reactie 16818 keer bekeken

Volgende