Mellie’s moestuinperikelen
Sinds 2015 tuinier ik in de huidige tuin. Af en toe heb ik een stukje gazon erbij gesmokkeld, waardoor ik nu mag moestuinieren op zo’n 50 m2. Een bescheiden moestuin, waar menig slak en vogel zich de vruchten van mijn arbeid goed laat smaken.

Moestuinieren geeft me veel plezier. Het zorgt voor een leeg hoofd, vieze handen en een mandje vol lekkers. Met 3 jonge kinderen niet altijd even gemakkelijk, maar wel ontzettend leuk. We hebben wat kleinfruit zoals aardbeien en gele frambozen. Ik ben ook eigenaar van een weigerachtige pruim en kersenboom, maar ook 2 appels en perenbomen die heel aardig gedijen in het veenlandschap. De lievelingsboom van iedereen is de platte perzik. (Zodra er bloesem is, staart iedereen het fruit rijp) Mijn motto ‘Wie groen ziet, die groen doet’ klopt aardig hier in huis. Ook de kindjes vinden het tuinieren leuk en zijn graag in de weer met een harkje of aardbeien oogstend. Vooral eten kunnen ze heel goed.

Gebruikersavatar
Mellie
 
Berichten: 2293
Lid geworden op: Di 21 Jun 2016, 08:52
Moestuin Seizoen: Bekijk update (10)
Archief
- Oktober 2018
+ Maart 2018
+ Februari 2018
+ Januari 2018
+ Augustus 2017
+ Juli 2017
+ Juni 2017
+ Mei 2017
+ Augustus 2016

Permanente Link door Mellie op Wo 10 Okt 2018, 14:59

De afgelopen maanden... en okt 2018

Sjonge jonge, wat ben ik toch op dreef met het niet bijhouden van mijn moestuinseizoen. Er zijn vele maanden verstreken sinds de laatste keer. Oops...
:roll:

In een vogelvlucht de hoogtepunten van afgelopen maanden.

Tijdens de 020-moesdag veel geruild en kennis gemaakt met nieuwe gezichten. Leuk! Tuinmensen kun je er altijd heel goed bijhebben. De peermeloen die ik van Marloes heb gehad tijdens de moesdag, heeft meerdere aanvallen van slakken overleefd. Tot de grond afgeknaagd en weer opnieuw gegroeid en zo een paar x. Een doorzetter dus. Hij is inmiddels groot genoeg om vrucht te dragen, maar ja.. de herfst zit hem in de weg. Zo jammer.

Tegen de slakken heb ik een goedje gekocht wat je in de bio tuin mag gebruiken. Te laat voor de peermeloen/meloenpeer. 2 kilo omdat we zo mega veel slakken hebben, maar ik heb nog steeds 1,5 kg. Heel zuinig spul. Spaarzaam gebruiken en alle slakken gaan dood. Heb voor het eerst wel behoorlijk wat wroeging gevoeld toen ik sochtends een bloemetje voor de jarige juffen ging plukken, ze hoorde doodgaan. Sissend/hijgend... brrrrrr, een heel nare gewaarwording. Het spul werkt als een tierelier, want heb nagenoeg geen slakken meer in de tuin. Die paar die er zijn, kom ik overheen. Ter vergelijking: vorig jaar (en 2 jaren ervoor) raapte ik elke avond zo een paar honderd slakken. Naakt- en huisjesslakken. Nu dus nadat diverse pepers en de peermeloen waren opgevroten, op zoek geweest voor een middel ter eliminatie van het slijmerig spul en het werkt zo waar! Blij mee, maar zorg tegenwoordig wel dat ik niet in de tuin na het strooien.

Veel tomaten gegeten, lekker joh. Heel veel saus gemaakt, maar een familie van 5 eet meer saus dan ik met planten kan bijbenen heb ik gemerkt. We aten voorheen al wekelijks toch zeker 1 kilo cherrytomaten en met eigen oogst zelfs nóg meer. Ontzettend veel ingemaakt, maar kennelijk was het niet genoeg. Had meerendeel potten van 500 ml en 650 ml, maar die zijn al op. Heb een stuk of 12 350 ml hakpotjes over met tomatensaus.

Hoe meer ik tuinier, hoe meer ik inmaak.
Ook suppengewürz gemaakt via Charly naar Diana’s mooie moestuin. Het was 3 kilo groente waar ik een kruidenbouillonpasta van heb gemaakt. Dat is ruimschoots voldoende voor een jaar en voor te geef. Veel bramenjam en pruimenjam, maar zo veel weggegeven, dat we misschien nog 4 potjes over hebben. Leuk om zo veel weg te kunnen geven! Er zit zo veel liefde in, dat voelt heel goed om aan iemand te schenken. Al ben ik blij dat de pruimenjam die naar rode kool smaakte (dank je wel Hak... ), niet bij iemand anders is geëindigd. Had me dood geschaamd!

Veel thee ook gemaakt waarvoor ik ook bloemen heb gedroogd, maar ook citroenverbena, appel, rozenbottel, braamblad enz enz.
Afbeelding


De pepers en paprika’s hebben het heel zwaar gehad. De hele maand juli was ik in de Turkse tuin aan het wroeten. Het was heerlijk! Zo veel lekkers geoogst, gedroogd, ingemaakt, gegeten. Het was een feest voor al mijn smaakpapillen. Eigenlijk al mijn zintuigen vierden een feestje. Ik heb vooral genoten van de okra. Dar ga ik komend jaar in Nl proberen. Zó mooi hoe die plant bloeit en okra soep vind ik de lekkerste soep die er bestaat. Jummm! Maar per kilo mini okra die het lekkerst is, wel €80... dan is zelf kweken wel beter. Zo mooi die bloei!
AfbeeldingAfbeelding

Volop moerbeien geplukt, verse vijgen en zo veel meer lekkers... wat een rijkdom is dat toch.
AfbeeldingAfbeeldingAfbeelding

De Nederlandse tuin heeft tijdens de vakantie wel wat water gekregen, maar niet genoeg. De meeste planten, maar vooral peper en paprika hadden bij thuiskomst slechts een paar vruchten en nagenoeg geen bloemen.

Afbeelding

De pompoenen waren compleet uitgedroogd, de sla was uitgeschoten en de pepers en komkommers hadden een groeipauze ingelast. De tomaten daarentegen deden het prima. Zo veel formaten gegeten en nog steeds. Speckeld roman en de canakkale komen terug met wat gele tomaten. En wat nieuwe soorten uitproberen volgend jaar.
Afbeelding

De pepers en 1 komkommer zijn na vele vele vele liters water bijgetrokken. We hebben wat pepers kunnen oogsten, maar naar de verhouding planten-werk is wel zoek. Veel werk gehad voor een beetje oogst. Blijft jammer. Volgend jaar toch maar anders aanpakken. Of niet midden in de zomer met vakantie, maar wanneer dan wel? Volgend jaar 2 schoolgaande kinderen en ook nog eens 1 leerplichtig.... dat wordt een uitdaging.

Het pompoenenveldje heeft vanwege de droogte ook bijzonder slecht gepresteerd, maar! Het is de eerste x sinds 2 jaar dat niet alle planten zijn opgegeten! Whoop whoop! Ik had er meer van verwacht, maar ja, zo’n zomer als deze had ik ook niet kunnen voorspellen. Dit is de grootste. Nog wat kleintjes en de rest is formaat ei :lol: Afbeelding maar ik klaag niet, want alles is beter dan nul pompoen en courgette.
Ik oogst overigens nog steeds courgettes. Oleeee!


Het was al met al een mooi seizoen. Veel leerpunten gehad op tuinvlak. Enorm genoten van de rozen die maar bleven en bleven gaan.
Afbeelding

Zelfs nog een roos herrezen van de maaidood (door de man gemillimeterd tijdens het grasmaaien...). Ik geniet van de mooie kleuren en geuren. Veel latherus ook en voor het eerst korenbloemen gezaaid. Dat zaad had ik al wel 5 jaar liggen. Het is mooi opgekomen. Heerlijk zomers.

De bloem die me het meest tegenviel, was de witte borage. Via de nieuwetuin besteld afgelopen jaar. De leus die me tot aanschaf deed komen was iets in de trant van ‘In elke bloem een heerlijk vleugje nectar’. Niets van waar. Heb al tig bloemen getracht uit te zuigen. Geen nectar te proeven voor een mensenkind. En waar de blauwe borage lekker komkommerig ruikt, ruikt de witte nergens naar.

Ik moet het of kunnen eten, of het moet lekker ruiken en een combinatie van beide is helemaal perfect. Witte borage valt dus voor mij af. Zal zich wel een miljoen x uitgezaaid hebben. Ben benieuwd.

Prachtig om alle tuin met de kinderen te delen. Daar geniet ik enorm van. Ik baal wel eens dat elke framboos en aardbei in 1 seconde in een kind is verdwenen, maar fijn hoe ze met groen moraal opgroeien. De oudste 2 gaan zelf de tuin in om even peterselie, munt of basilicum te plukken. Hun lieveligskruiden. De jongste van 1 heeft de zoute banaan van Spitskool dusdanig leeggemarteld, dat die op retraite is om bij te komen en te groeien! Stelletje hooligans.. mooi! :lol:
Afbeelding

Afbeelding

Hoe dan ook. Einde van het seizoen nadert. De eerste knoflook heb ik gepoot. Bomen en struiken gesnoeid. Paardenmest gekruid. Het wachten is op het rooien van de tomaten. De ochtenden zijn eigenlijk echt te koud, maar ze doen het nog zo goed. Komende week maar ruimen.

Binnenkort eindelijk de maak van een compostbak. Ik vraag me af of je er veel (Stank/ongedierte) overlast van hebt... Uit de groene kliko zijn deze zomer vele maden uit gekropen... brrrr. En dat had nog een deksel erop.
4 reacties 5957 keer bekeken

Reacties
Amrutten
 
Berichten: 287
Lid geworden op: Zo 12 Nov 2017, 16:25
Moestuin Seizoen: Bekijk update (25)

Permanente Linkdoor Amrutten op Wo 10 Okt 2018, 20:29

RE: De afgelopen maanden... en okt 2018

Mellie,

Voor stank of maden in je composthoop hoef je niet bang te zijn. Op voorwaarde dat je hem goed behandeld.
In ieder geval geen gekookte spullen en vleesresten. Niets wat 'bewerkt' is. Behalve gesneden dan :D
Dan kan er bijna niets mis gaan.
Mijn composthoop staat naast de schutting van mijn buren, en volgens mij weten ze niet eens dat hij er staat !!

Welke slakkenkorrels heb je gebruikt? Ik verwacht komend jaar weer giga veel slakken, als ik zie hoeveel van de kleine zwarte mormels er nu al zitten.

Antoinette
Gebruikersavatar
Mellie
 
Berichten: 2293
Lid geworden op: Di 21 Jun 2016, 08:52
Moestuin Seizoen: Bekijk update (10)

Permanente Linkdoor Mellie op Wo 10 Okt 2018, 22:14

RE: De afgelopen maanden... en okt 2018

Bij tuinadvies.be anti slakkenkorrels van 1 kg
Werken als een tierelier.

Bedankt voor advies over composthoop. Kan dus prima.
Amrutten
 
Berichten: 287
Lid geworden op: Zo 12 Nov 2017, 16:25
Moestuin Seizoen: Bekijk update (25)

Permanente Linkdoor Amrutten op Wo 10 Okt 2018, 23:03

RE: De afgelopen maanden... en okt 2018

Mellie, mijn ervaring is, dat als slakkenkorrels goed werken het link spul is, niet alleen voor slakken, maar voor alles wat leeft.
De soort die jij gebruikt is op basis van metaldehyde.
Zie deze info.

https://www.gezondheid.be/index.cfm?fus ... t_id=18721

Antoinette
Gebruikersavatar
Mellie
 
Berichten: 2293
Lid geworden op: Di 21 Jun 2016, 08:52
Moestuin Seizoen: Bekijk update (10)

Permanente Linkdoor Mellie op Do 11 Okt 2018, 13:57

RE: De afgelopen maanden... en okt 2018

Dank Antoinette!