Mijn moestuinavonturen
In het verleden heb ik wel wat groente en fruit geteeld in mijn achtertuintje, maar dit jaar (2016) voor het eerst ‘serieus’ (hahahaha) aan het moestuinieren geslagen. Niet alles gaat helemaal zoals gepland, maar ik heb er wel heel veel plezier in!

Update 2017: Voor het eerst een hele echte volkstuin, 220 m2, inclusief een kasje en platte bak en drie fruitbomen; een vijg, een stoofpeer en een appel. Dit jaar wordt dus superspannend!

Intussen blijft ook de achtertuin zo'n beetje half moestuin, ik heb daar twee heel jonge kersenboompjes staan, een baby-nashipeer, een aalbes, een blauwe bes en een braamstruik, en behalve veel bloemen komen daar in 2017 ook weer kruiden en bladgroenten en mijn experimentele zaai-aardappels.

pippi
 
Berichten: 2289
Lid geworden op: Ma 23 Nov 2015, 23:50
Moestuin Seizoen: Bekijk update (20)
Archief
- Juni 2018
+ Mei 2018
+ April 2018
+ Maart 2018
+ Januari 2018
+ Juni 2017
+ Mei 2017
+ April 2017
+ Maart 2017
+ Februari 2017
+ Januari 2017
+ Juli 2016

Permanente Link door pippi op Ma 22 Jan 2018, 23:48

Update januari 2018

Zo, even wat foto's zodat ik later kan zien hoe alles erbij stond. :D

Ik ben bijna klaar met alles - voor het tweede jaar - bedekken met karton en compost, alleen helemaal achterin nog een stukje, en het kruiden-/bloemenveldje voorin moet nog. Ik ben heel hard van plan om het onkruid dit jaar volledig onder controle te krijgen. Ben ook heel benieuwd of de Dowdingmethode beter of minder goed werkt als het gaat om onkruid.

Afbeelding

Ik wil ook alle paadjes weer van een nieuw laagje houtsnippers voorzien, maar man wat verteert dat spul snel. En op de paadjes waar in afwachting van nieuwe snippers al karton lag, hebben de diverse stormen nogal wat karton weggeblazen, schiet ook niet op. Ik doe nu pad voor pad met dubbeldik karton en dan pas een dikke laag snippers, ik hoop dat het dan wat langer blijft liggen. Voordeel van al die stormen is wel dat er heeeel veel mooie takken te vinden zijn, en ik ben er inmiddels achter dat ik niet heel voorzichtig hoef te zijn met wat dikkere takken in mijn hakselaar, dus ik produceer nu ongeveer wekelijks voldoende voor ongeveer twee paadjes. Ik heb nog 13 paadje te gaan die (opnieuw) gelegd of aangevuld moeten worden, dus voordat het seizoen echt compleet van start gaat zou ik overal weer frisse paadjes moeten hebben. Lastig is ook wel dat de snippers erg aantrekkelijk zijn voor allerlei beestenspul dat er dan weer een zooitje van maakt, dus als ik ooit tijd over heb wil ik de paden misschien gaan begrenzen met van die rode klinkertjes. Daar heb ik nog een hele stapel van liggen.

Wat er nu (nog/al) in de tuin staat zijn allereerst de tuinbonen (op het stuk voor de platte bak):
Afbeelding

In oktober geplant en ze staan er niet heel geweldig bij. Het was de eerste keer dat ik gezaaid heb. Ze hebben ook wel flink wat te verduren gehad met die storm waardoor ze wat plat liggen, maar ik vind ze ook wat te groot en niet compact genoeg voor het mooie. Als de oogst bevalt (vooral qua smaak), dan zet ik ze volgend jaar een maandje later.

Verder staat er prei die het niet heel geweldig doet, ik oogst er wel af en toe van en ze smaken prima gelukkig, aan de randen wat knoflook, nog wat roodlof die gedegradeerd is tot slakkenvoer en verwijderd kan worden en onder dat stukje vliesdoek de laatste spruitkool. De laatste levende kool eigenlijk, want mijn mooie palmkolen en verder ook alles wat maar op kool leek is compleet kapotgegeten door (waarschijnlijk) vogels. Van deze laatste - een heel klein plantje eigenlijk) heb ik al met al toch bijna een maaltje mooie spruiten kunnen oogsten, dapper ding. :D Ik ga kijken of ik hem kan laten staan en er zaden van kan oogsten.

In de platte bak (geen foto) staat andijvie, pluksla, wortelen en wat roodlof, en dat doet het allemaal nog heel aardig. En in de kas heb ik ook nog groenvoer:
Afbeelding

Op dit rijtje staan mizuna, pluksla, rucola, paksoi, amsoi, hon tsai tai en in het hoekje 5 knoflookjes om eens te zien hoe die het in de kas doen. De paksoi (of tatsoi, zou ook kunnen) en de hon tsai tai zijn alleen maar slakkenvoer, maar van de rest heb ik toch al maanden vrij stevig van geoogst. Dus het lijkt misschien niet veel wat er staat, maar er ligt een flinke zak in de koelkast, en ik puk minstens een keer in de week vers. Vooral die mizuna, mensen wat is dat een geweldige plant. ik puk ze vrijwel kaal, en hartje winter groeit het allemaal weer door. En waar de amsoi wel iets van vraat heeft, heeft die mizuna echt nergens last van. Koudste plekje van de kas, en toch maar groeien en groeien.

Er stond nog meer in de kas, maar inmiddels heb ik alles wat mislukt of door mij of de slakken opgegeten was verwijderd en al zoveel mogelijk compost gegooid. De veldsla in de linkerhoek doet het ook heel goed, ook al heel veel van geplukt:

Afbeelding

Dat was het voor nu. :D
1 Reactie 4722 keer bekeken

Permanente Link door pippi op Wo 28 Jun 2017, 00:35

Rondje volkstuin deel 3

Met wat vertraging weer verder: dit is het laatste bed aan de noordkant, ook weer wat triestige aardappels (Carolus en Alouette). Afbeelding

Even een overzicht vanaf de achterkant:
Afbeelding

Best nog wel wat lege stukjes, maar daar zijn dingen voor gepland. En die roze vlek aan het eind is de hortensia van de vorige huurders, die moet er nog uit want ik vind het ontzaglijk truttige zinloze planten. Maar okee, hij doet wel zijn best. Oh en dat plukje groen tussen de tegels is verdwaalde bieslook. Ik moet nog steeds een keer een van die tegels lichten en het plantje uitgraven en verplaatsen.

Dit is de achterste hoek aan de zuidkant, met de 3e (habbiewabbie) compostbak naast de andere 2 en achter de appelboom:
Afbeelding

Ja, er staat bomveel onkruid, maar ook wel leuk bloeiend onkruid, zoals een spontane OI kers en dat paarse spul en iets met gele bloemen dat ik ook niet echt kan thuis brengen. Maakt niet uit, als het leuk bloeit mag het blijven staan. De appelboom (aan de bovenkant zie je wat takken hangen) lijkt aardig over de problemen met spinselmot en andere ellende heen gegroeid te zijn.

Dan effe vlug door: leeg vak (of eigenlijk fout uitgemeten en nu in gebruik als breed pad, vak met Texla's waarvan er flink wat niet zijn opgekomen en een deel er ook niet al te best bij staat (ik heb wel voorzichtig gekeken en ze lijken toch wel aardappeltjes te maken). Daar achter weer bonen, nu met wilgetakken en tegen de platte bak nog een ananaskers en nog wat lege plekken:
Afbeelding

Meloenen en komkommers in de platte bak:
Afbeelding

Ik heb er 1 raam uitgehaald zodat ik wat kan schuiven al naar gelang het heel warm is of koel en bewolkt of er stortbuien (haha) worden verwacht. Dat bevalt tot dusver eigenlijk wel. Aangezien het zou gaan onweren :roll: :roll: staan de ramen sinds vanmiddag naar de zijkanten:
Afbeelding

Stukje voor de platte bak. Het ziet er niet uit, maar je wil niet weten hoe keurig netjes ik dit heb ingezaaid met wortels en radijsjes en Turkse spinazie en uitjes heb geplant: Afbeelding

Ik wist niet dat radijzen zo groot konden worden (ik lust ze niet dus ik let er ook niet op), en waarschijnlijk door de droogte is er heel veel niet opgekomen. Maar de uien doen het goed, paar doorgeschoten maar okee), en de wortels die wel zijn opgekomen staan er ook goed bij.

Volgende veldje staat weer vol ondermaatse zielige Texla's:

Afbeelding

En vervolgens een veld vol phacelia. Stom dat je ze niet ziet op de foto, maar er vliegen meestal een miljoen hommels op, Afbeelding

Dan nog meer ondermaatse Texla's en het mais-pompoenenveldje. Hier staat kleine groene suikermais (Jade Green), heel benieuwd wat dat gaat worden: Afbeelding

En dan tenslotte het kruidenveldje:

Afbeelding

En dat brengt ons weer bij bed nr. 1 maar nu vandaag:

Afbeelding

Kijk hoe ik het onkruid heb verwijderd tussen de tegels! En wat betreft bed 1, de doorgeschoten andijvie heeft prachtige bloemen, ben wel benieuwd hoe die doorgeschoten sla gaat bloeien. De aardbeispinazie op de voorgrond is raar geel en dor geworden, maar achterin staat hij ook en die heb ik van de week met blaadjes en vruchtjes (okee ze smaken naar niks, maar voor de leuk) door de sla gegooid. En je ziet ze niet, maar er staan ook wortels hier, en die doen het helemaal prima. Sowieso is dit mijn beste worteljaar ooit. :D Ondanks het wortelknobbelaaltje al bijna 4 kilo mooie lekkere en toch vaak kaarsrechte wortels geoogst en gegeten.

Tot slot nog even een foto van de doperwten in vak 2, die al in het vroege voorjaar tot de grond toe waren afgevreten: Afbeelding

Een paar plantjes bleven maar leven en ze maken nu doperwtjes. Zoals deze staan er nog een paar en ik laat ze staan om er zaad van te oogsten, want dit zijn wel hele stoere plantjes.
4 reacties 14945 keer bekeken

Permanente Link door pippi op Wo 07 Jun 2017, 00:31

Rondje volkstuin deel 2

Het heeft hier inmiddels fors geregend en flink gestormd, dus de foto's (van afgelopen maandag) geven wellicht niet de actuele situatie weer. :roll: Ik ben nog niet op de volkstuin gaan kijken naar de eventuele schade, maar in de achtertuin liggen de aardappels plat tegen de grond en zijn er diverse potten met jonge plantjes van de tuintafel gewaaid....

Maar verder met het rondje. Dit is bed nr. 9. Ik zag de foto en vroeg me af waarom hier zo weinig staat, planning erbij gepakt en oja, hier zouden nog meer kolen komen. Dat deel van de planning staat even in de ijskast, of beter gezegd: in de achtertuin in potten, want de kooltjes die hier al wel waren uitgeplant, zijn net als alle andere uitgeplante kolen op de volkstuin compleet opgevreten door - waarschijnlijk - duiven. Dus tot ik een slimme oplossing heb bedacht en hier mijn inmiddels vrij forse kolen kan zetten, blijven ze veilig thuis. Wat wel in dit bed staat: snijbiet, kervel, tijm, 1 andijvie (Waarom? Hij staat niet in de planning, maar wat maakt het uit. ;) ), uien en veldsla, en uiteraard de perenboom. (En pas toen ik de foto thuis bekeek zag ik dat ik de ui die ik uit pure nieuwsgierigheid al had geoogst, vergeten ben mee naar huis te nemen. Die ligt daar nu nog steeds in de regen. :( )
Afbeelding

Vak 10 en vak 11 zijn weer opperdoezers, en kijk, deze staan er toch wel wat beter bij dan in de vorige bedden. Hebben ook vorstschade gehad, maar zijn daarna weer netjes bij getrokken. De ingezaaide phacelia aan de achterkant van vak 10 staat mooi in bloei, in vak 11 staat een toevallige kamille, die mag daar ook gewoon lekker blijven staan.
Afbeelding
Afbeelding

Vak 12, bonen en courgette. Nou, ik geloof het wel met dat in de volle grond zaaien van bonen, dat doen we niet meer. De struikbonen in een eerder vak waren wel voorgezaaid en dat bevalt toch beter dan dat volle-grond-zaaien. Dus inmiddels zijn de stokbonen (Pastoral, Melissa, Blauhilde en Neckarkönigin, dus een kleurrijke mix van paars, groen en geel) opnieuw gezaaid in potjes.
Afbeelding

In vak 13 staan ananaskersen, en tot gisteren stonden die geplant in karton met een lekker dikke laag stro zodat ik het onkruid dat daar groeide niet weg hoefde te halen. Maar aangezien dat blijkbaar een slakkenhemel was geworden (vorig jaar had ik niet tot nauwelijks slakkenvraat op de ananaskersen), heb ik gister al het karton en stro en een miljoen slakken en de restanten van het onkruid weggehaald. En nu maar hopen dat ze al die regen overleefd hebben en niet alsnog door de slakken zijn opgegeten. Afbeelding

Vak 14, hier komen ook stokbonen (inmiddels ook opnieuw gezaaid en nu in potjes) en courgettes:
Afbeelding

Wordt weer vervolgd.
4 reacties 11600 keer bekeken

Permanente Link door pippi op Di 06 Jun 2017, 00:05

Rondje volkstuin deel 1

Het belangrijkste: ik heb er nog steeds stikveel lol in, maar het gaat allemaal nog lang niet zoals ik zou willen dat het ging. De droogte heeft daar wel van alles mee te maken, en mijn onwennigheid met die gele kleigrond (thuis heb ik natuurlijk ook kleigrond, maar dat is donkerbruine klei, dat is toch hele andere koek), en een tikje teveel optimisme... ;) Ik vertrouw er wel op dat het volgend jaar beter gaat, want ik moet wennen aan die tuin en die tuin moet wennen aan mij, een beetje alsof je een nieuw huisdier hebt. :D En dat is ook altijd goed gekomen ondanks trauma's en handicaps, dus met die tuin gaat het zeker ook lukken.

Wat goed gaat: tot dusver dit jaar al bijna 10 kilo aan eten uit de tuin gehaald. Worteltjes, rabarber, peultjes, heeeeeel veel sla, andijvie, spinazie, peultjes, snijbiet, meiraapjes, radijzen en zelfs een handje aardbeien (van een uitloper van de vorige huurders, mijn eigen aardbeien staan in de achtertuin).

Wat minder goed gaat, en dan even per vak. Dit is vak 1: Afbeelding

Ingezaaid met 16 verschillende dingen, bietjes, wortels, sla, pastinaak, van alles, en wat je vooral ziet is wat ik er extra in heb uitgeplant. Zaadjes komen heel mondjesmaat op, maar in een ideale wereld zou dit bed bomvol moeten staan. Niet dus.

Vak 2, zelfde verhaal:

Afbeelding

Je wil niet weten hoeveel hier gezaaid en bijgezaaid is. En dan ook nog eens helemaal op zijn Frank Anrijs in golvende patronen. :roll: Okee, er staan inmiddels wat dappere bietjes en wortels en de rucola bloeit mooi, en de uien onder de vijgenboom doen het goed, maar ook hier veel minder dan wat er zou moeten staan.

Vak 3, om te janken:
Afbeelding

Dezelfde opperdoezers, vrijwel tegelijk gepoot, staan 80 cm hoog te bloeien in mijn voor- en achtertuin. Er staan hier wat bloeiende radijzen, en op de voorgrond zie je nog wat dooie doperwten en de winterspinazie die pas ging groeien toen het warm werd en hij bloemen kon gaan maken. Trieste toestanden.

Vak 4:
Afbeelding

Dit is een soort van Vera-Greutinkbed met peulen on the side. En die peultjes zijn wel helden, ondanks bladrandkever en duiven hebben we daar al 3 keer van gegeten, en ik heb zakjes met peulen meegegeven aan zowel dochter als mijn moeder. Planten zien er niet uit, maar al met al toch rond een kilo peulen van gehaald.

Er stond ook broccoli in dit vak, tsja, daar is dus niets meer van over door de vogelvraat, maar daar staat tegenover dat ik er nu wel dagelijks prachtige meiraapjes kan oogsten.

Vak 5:
Afbeelding

Weer trieste toestanden. Aardappels die niet willen groeien en wat zielige knoflook.

Vak 6:

Afbeelding

Mijn echte Vera-Greutinkbed, haha. Veel te habbiewabbie gezaaid, en k heb de mosterd en rucola laten doorschieten want aardvlooien, maar ik eet er nu wel dagelijks de pluksla van, en ik zie allerlei andere zaailingen opkomen en groeien. Ik wil dit volgend jaar wat gecontroleerder doen in een verhoogde bak, want het is wel een heel productief gebeuren.

Vak 7:
Afbeelding

Weer een vak met opperdoezers. Deze staan er al ietsjes beter bij, maar nog steeds niet om te juichen.

Vak 8:
Afbeelding

Mais, bonen, courgette en Oostindische kers. Tsja. Het doet het allemaal, het wordt niet opgegeten maar alles had van mij wel een tintje groener mogen zijn.

Wordt vervolgd. ;)
0 reacties 9999 keer bekeken

Permanente Link door pippi op Vr 05 Mei 2017, 22:04

De eerste worteltjes!

Ik ging vandaag de worteltjes in de kas maar weer eens wat uitdunnen, en daar kwamen zowaar al een paar echte worteltjes tevoorschijn! Gezaaid op 15 februari.
Afbeelding

Nog eventjes en we kunnen er echt een maaltje van eten. :D

Verder even een blik op het zaaisel in de tuin. Op 17 april heb ik een bed ingezaaid a á Vera Greutink (zie haar video erover: https://www.youtube.com/watch?v=juH21_JlE2A). Dat staat er inmiddels zo bij:
Afbeelding
Gelijkmatig zaaien heb ik nog niet helemaal onder de knie :roll:, maar er komt in elk geval van alles op, dat is alvast stap 1. :D
Ik heb hier plantuitjes gepoot, en het volgende gezaaid: 2 soorten andijvie, 2 soorten bietjes, hon tsai tai, meiraapjes, pastinaak, 2 soorten snijbiet, radijs, 4 soorten sla, peterselie en 2 soorten wortel.

Een soortgelijk bed heb ik op 23 april ingezaaid naast de peulen:
Afbeelding
Hier zijn ook direct wat planten uitgeplant: ten eerste dus de peultjes:
Afbeelding
En twee broccoli's, eentje die samen met een rood slaplantje in een pot stond en een die gezelschap heeft van wat winterpostelein:
Afbeelding
Hier ook weer pootuitjes en een aardbeispinaziezaailing die me in de weg stond. ;) Verder is hier ingezaaid: aan de noordrand dille, korenbloem en phacelia, en op het bed zelf andijvie, dille, goudsbloemen, ijsbergsla, kervel, krulsla, pastinaak, radijs, rucola, snijbiet en spinazie.

Ik heb nog een derde bed ingezaaid op de Vera-Greutinkmanier op 1 mei, maar daar is nog weinig te zien. Ik vind het in elk geval een hele leuke manier van zaaien.

Ik ga ook nog een aantal bedden beplanten/inzaaien op de Frank Anrijs-manier, en andere bedden weer op andere manieren (ik heb zelfs een 'traditioneel' bed ingepland voor de witlof, met alleen maar witlof :mrgreen: ), en zo ga ik eens bekijken wat me het beste bevalt.
2 reacties 13752 keer bekeken

Vorige Volgende