Mijn moestuinavonturen
In het verleden heb ik wel wat groente en fruit geteeld in mijn achtertuintje, maar dit jaar (2016) voor het eerst ‘serieus’ (hahahaha) aan het moestuinieren geslagen. Niet alles gaat helemaal zoals gepland, maar ik heb er wel heel veel plezier in!

Update 2017: Voor het eerst een hele echte volkstuin, 220 m2, inclusief een kasje en platte bak en drie fruitbomen; een vijg, een stoofpeer en een appel. Dit jaar wordt dus superspannend!

Intussen blijft ook de achtertuin zo'n beetje half moestuin, ik heb daar twee heel jonge kersenboompjes staan, een baby-nashipeer, een aalbes, een blauwe bes en een braamstruik, en behalve veel bloemen komen daar in 2017 ook weer kruiden en bladgroenten en mijn experimentele zaai-aardappels.

pippi
 
Berichten: 2289
Lid geworden op: Ma 23 Nov 2015, 23:50
Moestuin Seizoen: Bekijk update (20)
Archief
- Juni 2018
+ Mei 2018
+ April 2018
+ Maart 2018
+ Januari 2018
+ Juni 2017
+ Mei 2017
+ April 2017
+ Maart 2017
+ Februari 2017
+ Januari 2017
+ Juli 2016

Permanente Link door pippi op Wo 06 Jun 2018, 23:53

Even wat foto's

Mooie bloeiende peultjes:
Afbeelding

En mooi bloeiende aardappelen (Texla) omgeven door afgrijselijk veel onkruid. Ik heb dit vak echt al een paar keer helemaal onkruidvrij gemaakt, maar het heermoes en dat gras en dat andere spul, geen idee wat het is, ook een of ander wortelonkruid, groeit zo bezopen hard...Afbeelding

Een vak met Monte Carlo's vorige week. Hier alleen veel heermoes, en als ik me effe kwaad maak is dat vak weer netjes. Heermoes is hardnekkig, maar ik vind ander onkruid, zoals dat spul bij de Texla's en dat vreselijke straatgras veel erger.
Afbeelding

Een (omgevallen door een stortbui) bloeiende radijs. Ik heb nou wel genoeg radijs gegeten, ze worden me ook wat te pittig, dus wat er staat mag in bloei schieten. Ik zat te denken om volgend voorjaar een stukje in te zaaien met radijs en rucola, die dan na de oogst in het vroege voorjaar samen in bloei mogen schieten, lijkt me een mooie combi. Afbeelding

Hier een vakje met van alles wat, vooral bieten en ui, en met dat aparte blad, Japanse radijs. Die wilde helemaal niet in het voorjaar, en nu toch hier en daar een paar plantjes die het opeens toch wel leuk doen. Als het goed is worden ze enorm groot, dus ze staan veel te dicht op elkaar, maar we wachten maar even af. Afbeelding

Mais, bonen, courgette, komkommer, bietjes, uien en sla. De sla is er inmiddels uit, heel veel van gegeten door steeds de buitenste bladeren te plukken. Van de bieten ben ik ook al aan het oogsten. Het zijn kluitjes a la Dowding, dus ik haal er nu steeds hier en daar wat weg (kleine bietjes in de oven in folie met olijfolie, peper en zout, en ze zijn lekker! Al twee keer gegeten en geen problemen meer met een zweetsokken-grondsmaak, hoera!
Afbeelding

In de kas de gebruikelijke tomatenplant met lelijk blad en vlekken. Het merendeel van de planten staat er goed bij, dus ik maak me verder geen zorgen. Geen tomatenstress meer. :D Deze maakt trouwens gewoon tomaatjes, dus het zal wel aanstelleritus zijn.
Afbeelding

En hier een paprikaplant met een raar blad en vage vlekken. Ook geen probleem, er is al een mooie paprika aan het groeien. Afbeelding

En tot slot een foto van eerder in het seizoen, toen alles nog netjes was er er bijna geen onkruid was. :D
Afbeelding
0 reacties 8528 keer bekeken

Permanente Link door pippi op Wo 30 Mei 2018, 23:57

Peulen, peulen en nog eens peulen

Weer even een update zonder foto's. Ik moet echt weer eens wat foto's maken, maar ik kom er niet aan toe!

De peulen doen het als een tierelier, behalve de peulen die het niet als een tierelier doen. Die laatste staan achter in de tuin, rijtje van 3 meter en een rijtje van nog eens anderhalve meter ernaast. Ik denk dat het grootste probleem is dat ik het vliesdoek te vroeg heb weggehaald, vervolgens vogelvraat kreeg en nu is het zo dat ze gewoon de kans niet krijgen om te groeien want ze worden continu opgegeten. Desondanks produceren ze wel dapper een paar peultjes, maar geen hoeveelheden waar ik de wereld mee kan voeden. :D Maar ik heb nog twee plekken waar peultjes staan, alles bij elkaar denk ik zo'n 6-7 meter, en man, wat komen daar een boel peulen vanaf.

Zaterdag heeft mijn dochter geplukt, 250 gram. Maandag haalde ik er ook weer 250 gram vanaf, en vandaag had ik met gemak door kunnen plukken tot meer dan een kilo, maar ik had het barstensdruk en moest stoppen bij opnieuw zo'n 300 gram, wat de totale opbrengst tot dusver op ongeveer 2 kilo brengt. Ik ga morgenavond nog maar even stevig doorplukken.
De lage grijze roodbloeiende doet het duidelijk veel beter dan de Norli, het zijn ook de Norli's die worden opgegeten. Volgend jaar dus opnieuw de LGR, en dan wil ik ook een ras proberen met paarse of rode peulen, dat plukt denk ik veel makkelijker en sneller.

De tuinbonen zijn klaar voor dit jaar, ik heb de laatste geplukt en de planten boven de grond afgeknipt. Totale opbrengst was 1,3 kilo, en dat ondanks ernstige vorstschade. Volgend jaar nieuwe poging, en zeker weer de Aquadulce.

Op het vakje van de tuinbonen staan nog wat aardappelen, en er worden nu spruiten bij gezet. Ik heb het eerste stukje onkruidvrij gemaakt, lekker dikke laag compost erop gegooid en de eerste twee planten uitgeplant, de rest volgt morgen. Vitrage van de Ikea eroverheen, en even duimen dat er geen luizen achtergebleven zijn van de tuinbonen die zich nu willen vestigen op de spruiten.

De stokbonen willen niet kiemen dit jaar. Geen idee waarom niet, en superfrustrerend. Zelf geoogste bonen, bonen uit de bio-envelop, nieuw gekochte boontjes, verschillende soorten grond in de potjes, veel water geven, weinig water geven, en toch allemaal herhaaldelijk hetzelfde probleem: er komt nog geen 40% op. Snijbonen idem dito, en de struikbonen doen het dan ietsjes beter.

De eerste struikbonen staan net als vorig jaar met mais en courgette in een vak, en dat ziet er allemaal fris en gezond uit. In hetzelfde vak staat de buitenkomkommer die ik van een tuinbuurvrouw kreeg, en nog wat bieten, radijs, sla en ui. Die gaan er geleidelijk uit, en dan komen daar weer nieuwe struikboontjes en nog een courgette. Oh, en toch een foto, want dit is het desbetreffende vak in mijn Excelsheet:Afbeelding
Voorheen had ik fotootjes van de planten, maar deze tekeningetjes zijn veel kleinere bestanden en zo loopt de boel niet meer vast. Bij dit vak (nog niet overal hoor) is ook de planning voor het najaar en voor 2019 al rond. Hier komt in het najaar dus knoflook, winterpostelein, wintersla en mizuna. En mocht ik bijvoorbeeld nog een plekje zoeken voor wat extra tuinbonen die in november geplant gaan worden, dan zie ik direct dat dat hier niet kan omdat het veld in 2019 vol wordt gezet met aardappels.

Nog een voorbeeldje voor de leuk:
Afbeelding
In dit vak staan nu spitskool, broccoli, rode kool, radijs en bosui. De boerenkool is al gezaaid, en ik plant er af en toe nog wat radijsjes bij, en volgend jaar komt hier die combi van mais, bonen en courgette.

Hiernaast heb ik uiteraard een kalender in Excel waarin ik tot in detail registreer wat er wanneer gezaaid is, wanneer en waar dingen uitgeplant zijn, wanneer de eerste bloei en eerste oogst waren, wat de opbrengst is, wat de aanschafkosten van het zaad waren, opbrengst in winkelwaarde, en de netto opbrengst in euro's. :D Veel mensen zullen het allemaal veel te veel werk vinden op deze manier, maar ik vind het met mijn licht autistische brein heerlijk om het op deze manier bij te houden.

Nog even terug naar de tuin en dan specifiek de kas:

Vorig jaar had ik vlekken op de tomaten die leken te wijzen op een soort van tekort, en de paprika's produceerden wel, maar matig. Dit jaar 1 tomatenplant die dezelfde vlekken vertoont, 1 tomatenplant die er echt alleen nog maar staat als slakkenvoer en 1 tomatenplant waar ik per ongeluk de top uit heb geknipt en die daar niet van lijkt te herstellen. De rest van de tomaten staat er prima bij. En ook de paprika's doen het voor mijn doen heel aardig, frisgroen, heel veel bloemen en ook her en der al baby-paprika's. De aubergines doen het matig, maar beginnen in elk geval wel wat door te groeien.

En tenslotte een aardappelupdate. Vorig jaar toch wel drama op de volkstuin, dit jaar hele wisselende resultaten. Rond de gekapte vijgenboom opnieuw trieste kleine plantjes, een heel vak vol Vitabella dat er prachtig bij staat, en de Monte Carlo poters die ik over had en in een achterafhoekje bij de appelboom had gepoot, met kneiterveel onkruid en pal naast de bessentent van de buren zodat ze eigenlijk wat te schaduwrijk maar wel beschut staan, doen het als de eerdergenoemde tierelier en staan prachtig paars te bloeien. De Monte Carlo elders in de tuin is daar nog lang niet aan toe. Ik ben heel benieuwd naar de opbrengst straks! (Die ik dan uiteraard per vak ga registreren in mijn Excelbestand. :mrgreen:)
0 reacties 6762 keer bekeken

Permanente Link door pippi op Zo 08 Apr 2018, 23:29

Stand van zaken 8 april 2018

Even een update vooral voor mezelf, zonder foto's.

8 april 2018: Op 2 vakken (van de 26) na, is nu overal op de volkstuin al iets geplant/gepoot/gezaaid. Alle aardappelen zitten erin, alle uien, alle peulen, en verder staan er winterspinazie, Turkse spinazie, bietjes, raapjes, radijzen, japanse radijs, sla, rode kool, spitskool, broccoli, bloemkool, witte kool, tatsoi en spruiten. Pastinaak en wortels zijn gezaaid. De eerste twee bakjes zomerprei staan in de volle grond om uit te groeien tot potlooddikte.

In de kas en thuis op de picknikcktafel staan nog trays met meer kolen, spinazie, bieten, prei, peterselie, dille, koriander, andijvie, melde, knoldelserij, balsemwortel en bloemenplantjes.

Als het weer mee blijft zitten ga ik over een week of wat de eerste paar courgettes en struikbonen zaaien. Met de bulk aan warmteminnend spul wacht ik nog even, want mocht het weer toch opeens omslaan, dan zit ik met ruimtetekort binnenshuis. Overal staan paprika's, tomaten en aubergines.

Die laatste doen het dit jaar baggerslecht. Ik heb ze gezaaid in compost, gezaaid in potgrond, gezaaid in potgrond met heel veel vermiculiet, en de opkomst is triest en wat er wel opkomt groeit voor geen meter. Zaad is zelf geoogst en van Diana, dus redelijk betrouwbaar, en vorige jaren had ik prima resultaten met hetzelfde zaad, dus ik heb geen geen idee wat er nu mis gaat. De paprika's groeien wel langzaam maar gestaag - beter dan vorig jaar - , maar de tomaten doen het ook niet heel geweldig tot dusver. Wat er opkomt groeit wel goed, maar de soorten waar ik veel van wilde zetten zijn maar mondjesmaat opgekomen. Misschien dat ik volgend jaar toch iets van een groeilampending ga maken, en intensiever en gerichter ga shoppen voor al die planten die in mei de kas in moeten, want ik wil af van die onzekerheid.

Ik was gisteren trouwens bij het tuincentrum om de hoek. Ik kom er liever niet, maar mijn achterlijke Lidl heeft dit jaar geen pootuien. Met uien hoef ik niet persé bio-pootgoed, en die van de Lidl deden het vorig jaar geweldig, dus ik had gerekend op de Lidl, maar na 3 x vragen en als antwoord dat het niet was geleverd, dus in hemelsnaam dan maar naar het tuincentrum. Bio online bestellen ga ik doen zodra dat voor mij betaalbaar wordt. Rosanna, Stuttgarter Riesen en Red Baron gekocht. En toch buiten eens even naar de moestuinplantjes gekeken (met die baggeraubergine in mijn achterhoofd). Nou zeg. Tsjongejongejonge. Wat een ontzaglijke afzetterij. 1 euro zoveel voor tomaten, paprika's en aubergines. En nog veel erger: 99 cent voor 4 bladgroenteplantjes. Een euro voor 4 spinazieplantjes! Een euro voor 4 veldslaplantjes!

Note to self: Volgend jaar allejezesveel makkelijke bladgroenteplantjes zaaien en ze voor bijna niks te koop aanbieden in de voortuin. :D
0 reacties 9736 keer bekeken

Permanente Link door pippi op Vr 06 Apr 2018, 23:40

Soms zit het mee

En soms zitten sommige dingen een beetje tegen. De tuinbonen bijvoorbeeld. De plantjes die de vorst overleefd hadden, begeven het nu alsnog een voor een. Ze zijn nog wel uit pure doodsnood in bloei geschoten, maar de stengels zijn vaak zo beschadigd, dat er gewoon geen hoop meer is.

Dit plantje is er ook slecht aan toe, maar er komt wel nieuw groen uit de grond zetten, dus wie weet. De morsdode planten haal ik weg, maar waar nog wat leven in zit laat ik voorlopig staan. Op de lege plekken poot ik steeds wat aardappels.

Afbeelding

En waar ik me meer zorgen over maak, is een deel van mijn peulen. De peulen die ik het eerst had uitgeplant, zien er opeens vreselijk uit:

Afbeelding

De foto is niet heel duidelijk, in het echt zijn de voorste peulen (waar niets mee aan de hand lijkt) donkerder groen, en de achterste (plus rechtsonder) roodpaars verkleurd. Ik heb twee rassen gezaaid, de Norli en de Lage Grijze Roodbloeiende. Die laatste voor het eerst en ik hoopte nog even dat het zo zou horen, maar nee. :( Na flink wat googlen denk ik dat het het een fosfortekort is, en ik heb begrepen dat een nat voorjaar dat kan veroorzaken. Nou heb ik ook aan de andere kant van de tuin een nat voorjaar gehad :D, en daar staan alle peulen gewoon groen te wezen. Dus het is hoe dan ook -vooralsnog! - een lokaal probleem, waarbij blijkbaar het ene ras gevoeliger is dan het andere. Ik denk, maar ja, ik weet het niet helemaal zeker, dat het wellicht te maken kan hebben met mijn buurtuin. Die tuin heeft nieuwe huurders waar ik echt medelijden mee heb, want ze hebben geen tuin, maar een soort van moeras. Er is inmiddels al nieuwe drainage aangelegd, maar er blijft water op die tuin staan:
Afbeelding

Aan de andere kant van mijn tuin heb ik ook nieuwe buren, zoek de verschillen:

Afbeelding

Aan de 'natte kant' van mijn tuin is het echt kleddernat. Er staan geen plassen bij mij, maar ik kon van de week een vak aardappels niet poten omdat de pootgaten aan de rand direct vol liepen met water. Die grond in die buurtuin is volgens mij zo verkloot door de vorige huurders (dezelfde mensen die vorig jaar RoundUp op hun onkruid spoten), dat zowel ik als de buren aan hun andere kant er last van beginnen te krijgen.

Ik hoop dat een wat drogere periode de boel verbetert, en ik hoop dat die peultjes opknappen. Zo niet, dan heb ik gelukkig Heel Veel peulen gezaaid dit jaar, en staan er ook al een boel aan de goeie kant. :D

Andere dingen gaan gelukkig wel goed, zoals een van mijn 'Dowding-bedden':
Afbeelding

Plantjes zijn spinazie, Turkse spinazie, bietjes, raapjes en sla, er staan pootuitjes en er zijn wortels en radijzen gezaaid.

In de kas beginnen de bladgroenten die afgelopen herfst zijn geplant als een gek te groeien om te gaan bloeien. Dat mag, fijn voor de bijen en hommels die straks met de kasdeur open naar binnen kunnen, en ik ga flink zaad oogsten, vooral van de mizuna, geweldige plant. Ik kan me bijna geen boterham voorstellen zonder mizuna als vitamineversiersel, ik heb er maandenlang enorm veel van kunnen oogsten. Van de Amsoi heb ik na de foto heel veel geplukt en door de pasta gemikt, als sla is die nu niet lekker meer. De hon tsai tai en tatsoi staan al te bloeien.
Afbeelding

Het zaaifabriekje loopt ook nog steeds goed: Afbeelding

En de rabarber komt op, hoera!
Afbeelding

En nog even een overzichtsfoto voor de archieven:

Afbeelding

Morgen weer naar de tuin, ben heel benieuwd naar hoe alles er dan weer bij staat!
0 reacties 8208 keer bekeken

Permanente Link door pippi op Vr 30 Mar 2018, 21:56

Druk bezig

Ondanks alle poolkou van de afgelopen weken heb ik wel het gevoel dat er lekker schot zit in het zaaien/planten/poten. Mede dankzij Dowding ben ik supergeorganiseerd bezig, vind ik zelf. :D Vorig seizoen zat ik nog heel erg op de Frank Anrijs-toer, en hoewel ik zijn manier van werken 100% onderschrijf, is het voor mij toch te onoverzichtelijk. Misschien dat ik in de toekomst weer meer richting zijn 'schijnbare chaos' ga, maar voorlopig vind ik het houvast dat Dowding biedt erg prettig werken. Het (bijna alles) voorzaaien - eventueel verpotten - verder groeien in de kas - uitplanten loopt als een soort fabriekje. Ik zaai bietjes, raapjes, peulen, bladgroente etc. thuis voor, als de boel opkomt gaat het onder vliesdoek in zo'n kweekkasje van de Action naar buiten op de picknicktafel tot ik het mee kan nemen naar de volkstuin. Zo blijft de vensterbank alleen vol met paprika's, tomaten en aubergines. Eenmaal in de kas op de volkstuin staan alle zaailingen onder vliesdoek tot ze groot genoeg zijn om de volle grond in te kunnen. En als ik ze uitplant, gaat er opnieuw vliesdoek overheen. Inmiddels is dat voor veel planten niet meer nodig wat temperatuur betreft, maar ik ben huiverig voor vogelvraat. Al mijn buurtuinen zijn nog leeg, op wat winterprei na, en ik denk dat met name de fazanten en duiven zich zonder vliesdoek direct op mijn jonge plantjes zouden storten. Dus het ziet er zo uit:

Afbeelding

Foto is van een paar dagen geleden, vandaag ligt er nog meer vliesdoek want weer veel uitgeplant. Niet onder vlliesdoek staan de knoflook, prei en tuinbonen. Van die laatste zal ik volgende keer eens een foto maken. De planten die de vorst hebben overleefd zijn aardig aan het bijtrekken.

En in de kas ziet er het zo uit:
Afbeelding

Foto is van een week geleden, inmiddels staan er weer andere zaailingen. Als ik niet op de tuin ben ligt er dus vliesdoek over de zaailingen. Voordeel daarvan is ook dat ik nul slakkenvraat aan de zaailingen heb. De bloemkolen die ik in de kas heb staan hebben wel slakkenvraat (en wat vorstschade), maar niet extreem.

Verder eet ik uit de kas momenteel vooral veldsla en bergen mizuna:
Afbeelding

Uit de volle grond op de volkstuin eet ik nog winterprei. Veel daarvan had ik vorig seizoen veel te laat gezaaid en geplant, geen idee of die nog wat gaan groeien, maar de prei die wel op tijd de grond in is gegaan doet het prima, vandaag weer een stel geoogst. De winterwortelen (stonden in de platte bak) heb ik vandaag allemaal uit de grond gehaald. Helaas een heel slechte oogst door enerzijds wortelknobbelaaltjes en (ernstiger) 'Aster Yellows'. De grootste wortelen zijn na flink schrappen nog wel eetbaar, maar ik ben bang dat het ook de nieuw gezaaide wortels gaat aantasten. Ik kijk het even aan, en als het mis dreigt te gaan ga ik wortels in potten in de achtertuin zaaien.

Verder ben ik nog druk bezig met de paadjes bedekken met houtsnippers, maar ik kan op mijn fiets of twee (halve) vuilniszakken met houtsnippers meenemen naar de tuin, of vier trays met zaailingen, dus het gaat niet heel snel.

Het onkruid heb ik heel aardig onder controle momenteel. Voordeel van a la Dowding alleen mulchen met compost is echt ook wel dat je onkruid eerder ziet en kan weghalen als het nog klein is. Ik loop alleen een beetje aan tegen het feit dat ik klaver enerzijds geen akelig onkruid vind (doet immers goeie dingen voor de bodem), maar dat het nu werkelijk overal opkomt, en enorme wortelstelsels maakt. Ik laat het hier en daar toch wel staan, maar op andere plekken wil ik het echt weg hebben en dat is nog een heel karwei.

Heermoes heb ik nog niet gezien dit jaar, ik kan me niet herinneren wanneer dat nou precies opkomt. Half april ofzo? Ik ben benieuwd of dat dit jaar minder zal zijn.

Wormen heb ik wel al gezien in enorme aantallen. :thumbup: Echt tot in het bizarre, per uitgeplant plantje gemiddeld twee of drie wormen die in dat plantgat zitten, en dan ook in de grond eromheen alsmaar wormen die boven de grond komen. Mooi ook om al die verschillende soorten te zien, en van de week zag ik een pendelaar van wel 25 cm lang. Gave beesten!
8 reacties 9134 keer bekeken

Volgende