Gebruikersavatar
roeier
 
Berichten: 499
Lid geworden op: Vr 02 Dec 2016, 15:57
Moestuin Seizoen: Bekijk update (4)
Archief
- Juni 2018
+ Oktober 2017
+ Maart 2017
+ Januari 2017

Permanente Link door roeier op Wo 13 Jun 2018, 10:29

Het verborgen bonenbed

Afbeelding

Het uiterlijk van een graf was geen opzet. Ik wil wat door ruil verkregen bonen raszuiver houden, dus heb een geisoleerde plek gekozen om kruisbestuiving te bemoeilijken en daar met wat keien een bedje geimproviseerd. Het is hier donker door de bomen, maar lichtere plaatsen heb ik niet.

Afbeelding

Dit is een Fins duivenboontje wat 'Kontu' heet. De slungelachtige groei komt puur door de duisternis bij mij, zo zien ze er normaal niet uit. Dit ras is in Finland ontwikkeld voor een kort seizoen, en, merkwaardig, op klein formaat, omdat in Finland het drogen van de bonen de grootste kostenpost is in de productiecyclus. Kleine boontjes drogen sneller.

Afbeelding

Het boontje met de lichte kleur is Kontu, de andere is voorganger, Mikko, uitgebracht door dezelfde ontwikkelaar, Hankija. Eerst zijn ze tussen 1969 en 1974 het Finse veld ingegaan om bestaande variëteiten te verzamelen. Ik geloof dat aan de Mikko zo op de commerciële markt is gebracht zonder er veel aan om te sleutelen. De Kontu is veel later uitgebracht, daar is meer kruising en selecteerwerk aan voorafgegaan. De Kontu groeit sneller en is lichter van kleur, dat waren beide oogmerken.
Of hier beige mooier is dan zwart, daar valt over te twisten. Donkerder tuinbonen zouden bitterder moeten smaken, door meer tannine. Ik hou wel van de soort bitterheid van tuinbonen, ik ben niet zo dol op die lichtgroene tuinbonen.
Tuinbonen of duivenbonen, het is allemaal Vicia Faba, en ik noem een duivenboon ook wel een tuinboon.

Een heel ander onderwerp: waarheen met de pompoenen? Ik heb een paar gezet op een bed waar de St Jans-ui nu wordt geoogst. Daar staat ook rabarber waar ik van plan ben pompoenen overheen te leiden. Rabarber kan goed schaduw hebben, dus is dit een goed idee?

Afbeelding

Knoflook kan ook zo geoogst worden, daar staat ook een pompoenplant om de ruimte over te nemen. De knoflook is Pskem trouwens.

Afbeelding
2 reacties 196 keer bekeken

Permanente Link door roeier op Zo 08 Okt 2017, 22:03

Trage spruiten en weerbarstige pastinaken

Spruiten. Ik heb ze gezaaid bij m'n ouders in het voorjaar van 2016, en nu pas eet ik ervan, zo'n 17 maanden later. :shock: Ik had ze vorig jaar al verwacht, maar toen was het nog niks. De snelsten schoten dit voorjaar door, want dat krijg je dan, maar er waren ook nog achterblijvertjes, en die achterblijvertjes... Hah, ik geloof dat niemand op dit moment zulke mooie spruiten heeft staan!
Zo'n tijdpad moet ik vaker proberen. :)
Afbeelding

Nog wat langzaam spul: een bloemetje wat nu pas mooi begint te bloeien, ik vermoed dat ik het zelf gezaaid heb van uit de berm gewonnen zaad. Wat het is weet ik niet, ik heb aan gele kamille gedacht, wie het weet mag het zeggen.
Afbeelding

Van deze dacht ik dat ik hem niet meer zou zien bloeien dit jaar, maar nu het Oktober is gebeurt het toch nog met suikerwortel Aurora Rubin:
Afbeelding

Dan iets anders; een gewas dat niet traag ging: Pastinaak, maar wel eentje die me problemen stelde toen ik het uit de zware klei moest halen. Ik kan wel merken dat ik nog een nieuweling ben; al deed de pastinaak het goed op mijn klei, toch wil je zo'n gevecht met de klei niet leveren alleen maar om er een peen uit te halen:
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Niet normaal, dit. Wat een blubberzooi! Maar ze moesten eruit; sommige pastinaken begonnen al te rotten, 't is ook zo nat hier.
Sommige delen van mijn tuin heb ik verbeterd door er terpbedden te leggen, dat is zwaar werk, en veel werk, maar na zo'n akkefietje met pastinaak wordt het wel voor de zoveelste keer duidelijk waarom ik dat doe.

Dit is de pastinaak schoon. Dat is dan wel een mooi ding, een halve meter lang.
Wat me opvalt; er wordt wel eens gezegd dat je losse grond moet hebben om mooie rechte penen te krijgen. Dat valt mee, vind ik.
Afbeelding
1 Reactie 11233 keer bekeken

Permanente Link door roeier op Wo 15 Mar 2017, 22:02

Twee stapjes vooruit, één achteruit

Zo moeilijk is het hier te lopen; soms is je achterste voet zover weggezonken dat je weer achteruit moet stappen om meer kracht te kunnen zetten om hem los te trekken. Vaak verlies je je evenwicht en heb je ook je handen nodig om te blijven staan.
Welkom op mijn tuintje op de zware Friese klei, ik hoop dat je je allerhoogste laarzen hebt aangetrokken en dat je straks thuis nog een stel schone kleren hebt liggen! :o

Half maart, best aardig weer, frustrerend dan dat de tuin nog zo belabberd begaanbaar is. Het stukje waar de terpbedden (Hügelbeten) zijn gemaakt ziet er het beste uit, maar ik kan niet in één keer de hele tuin zo aanpakken. Van de herfst maar weer, dat is toch wel de ideale tijd om terpbedden te maken.
Maar de gemeente heeft wat wilgen langs de Bolswarder vaart gesnoeid; de bergjes houtsnippers kan ik wel gebruiken. Mijn tuin is maar één strook, de paden aan beide kanten worden gedeeld met de buren. Het zou het beste zijn om die te vragen of ze mijn idee van houtsnipper-paden wel goed vinden, maar ik heb nog nooit een buurman gezien en weet niet wie het zijn. Er is geen enkel teken van leven op die tuinen, en dat is niet zo gek, want de tuinen zijn inderdaad nog on-be-gaan-baar.
Nou, ik denk dat het in ons gezamenlijk belang is om de tuinen beter toegankelijk te krijgen, dus ik stort er houtsnippers op, want ik word niet goed van de blubberzooi.
Ik denk dat ik er wel een kuubje op heb gestort vandaag, morgen nog maar een ritje maken.

Afbeelding
Op de achtergrond is de boerderij waar ik woon, zou best es een aardig plekje zijn voor een noordelijke moestuinforum dag ook.

Afbeelding
Zo, over de blubber met die snippers!
Links is mijn knoflook, dat heeft het relatief droog gehouden.

Afbeelding
Op de weg terug ging de zon onder. Ja, mooi is het hier wel, hoor.
8 reacties 15443 keer bekeken

Permanente Link door roeier op Zo 29 Jan 2017, 20:36

Operatie Hügelbett

Volkstuintje Wommels, Friesland. Zware klei. Dit is een foto van 13 januari:
Afbeelding

Mij werd op dit forum aangeraden een Hügelbett te maken, voor een betere waterhuishouding.
Toen de meeste vorst uit de grond was ging ik aan de slag. De foto's hieronder vormen een beeldverslag.
Bij het uitgraven van het bed heb ik de grond tijdelijk op de tuintjes van de buren gestort, 's winters kom je wel met zoiets weg, maar je hebt dus wel wat ruimte nodig, als om je heen alle tuintjes volop in bedrijf zijn en er is geen plek dan lijkt me dat erg lastig. Een Hügelbett maken geeft zooi.
Voor de rest vond ik het goed te doen. Je mag best een dag uittrekken. Alle beelden hieronder zijn van vandaag, 29 januari, behalve de bovenste, die is van 28 januari:
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Update:
Het weekend van 18 - 19 februari heb ik er een tweede bed bijgeplaatst, op dezelfde manier. Die foto's zet ik hier ook maar even bij, het is een uitbreiding, maar inhoudelijk is er nog niets nieuws te melden:

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
Deze laag werd nog beter uitgespreid; voor de foto heb ik even een diagonale baan vrijgelaten zodat de onderliggende stammen nog te zien zijn.

Afbeelding
Maaisel/dregsel uit de Bolswarder vaart - die vaart loopt vlak langs de tuinen en dit materiaal is dus zo te pakken.

Afbeelding

Afbeelding
En zo lag het er vandaag, 21 februari, bij. Twee van die bedden nu. Het gaat nog wat netter worden geschoffeld en er kan nog wat koeienmest bij.
6 reacties 14373 keer bekeken