Gebruikersavatar
roeier
 
Berichten: 962
Lid geworden op: Vr 02 Dec 2016, 15:57
Moestuin Seizoen: Bekijk update (9)
Archief
- November 2019
+ April 2019
+ Januari 2019
+ Oktober 2018
+ September 2018
+ Juni 2018
+ Oktober 2017
+ Maart 2017
+ Januari 2017

Permanente Link door roeier op Di 04 Sep 2018, 21:56

Kruispompoenen

Op het forum komen vaak mensen langs die verrast worden door de pompoen of courgette die ze hebben gekweekt. Wat er uit het zaadje komt lijkt vaak niet op de vrucht waar het zaadje uit komt. Kruisbestuiving; komt heel makkelijk voor in deze plantenfamilie, en de niet ingewijde is er vaak niet op bedacht.
Het leek me leuk om wat foto's te plaatsen van wat er gebeurd als je zaadjes van een pompoen in de grond stopt waarvan je de vader niet kent, om een voorbeeld te geven van wat de gevolgen zijn van kruisbestuiving.

Vorig jaar heb ik wat zaden overgehouden van een Buttercup. Ik hoopte dit jaar weer diezelfde Buttercup terug te krijgen, maar dat is niet gebeurd. Ik had vorig jaar ook maar één Buttercup plant staan die was gelukt, dan is de kans wel erg groot dat het stuifmeel ergens anders vandaan komt, en dat de nakomelingen kruisingen zijn. De bevruchting zou wel binnen de Cucurbita maxima groep moeten plaatsvinden, dus niet dat pa een sierkalebasje of courgette zou kunnen zijn. Daarom durfde ik het ook wel aan om dit te zaaien; ik zou iets eetbaars moeten krijgen.

De foto's zijn allemaal vandaag genomen. Van twee planten lijken de vruchten sterk op elkaar, en van één van die planten heb ik ook al een pompoen gegeten, die was gewoon lekker. Aan de andere hangen pompoenen in diverse leeftijdsstadia. Dit is nog een jonkie:

Afbeelding

Die lijkt nog op moeder. Buttercup is groen en heeft een afgeplatte vorm. Maar een lichtere kleur begint er al doorheen te komen.

Dit is een vrucht aan dezelfde plant, een tikkie ouder. Begint geel te worden, is wel ronder aan de bovenkant:

Afbeelding

En deze is eigenlijk wel rijp, dat zie je aan de verkurkte steel - zelfde plant nog steeds:

Afbeelding

Dan een andere plant. Wel van een zaadje uit dezelfde pompoen:

Afbeelding

Deze is toch wat anders. Eindigt op een punt en bleef veel langer groen. Is toch nog aardig oranje gekleurd uiteindelijk.
Meer vruchten dan deze zijn er niet verschenen aan deze plant. Ernaast staat ook nog een plant waar maar één pompoentje aan is verschenen:

Afbeelding

Dat pompoentje wilde niet groeien, net zoals de plant waar het aan hing. Een rabarberplant stond daar dichtbij, zoiets kan meegespeeld hebben. In zo'n pompoentje heb ik weinig vertrouwen, ik ben toch al wantrouwend als pompoentjes erg klein blijven. De pompoen die ik heb gegeten was 1.6 kg, dat verhoudt zich tot hoe groot Buttercups worden. De meeste foto's die je hier ziet zijn van pompoenen in die orde van grootte, en het lijkt ook op de grootte van Kuri's - in dat ras zoek ik de vader, want die pompoen komt heel algemeen voor en is oranje.

Dan heb ik nog een plant waarvan ik meen dat het zaadje dezelfde moederplant heeft, maar uit een andere pompoen komt - heel precies heb ik alles niet genoteerd, dus ik kan me vergissen. Wel een wat andere vrucht, waarbij ik aan een Turkse muts zit te denken als vader - ik weet dat iemand Turkse mutsen had op de tuin:

Afbeelding

Zo'n knoop zie ik bij de andere pompoenen niet. Is wel mooi.

Dan nog een pompoen die niet in het rijtje thuishoort, want deze is uit een gekocht pakje zaad:

Afbeelding

Berrettina Piacentina zou dit moeten zijn, en dat geloof ik ook wel, maar ga maar eens online afbeeldingen van Berrettina Piacentina opzoeken; die zien er ook allemaal anders uit. Met bobbels, zonder bobbels, soms een Turkse muts-vorm, soms niet... Wat dat betreft kunnen ze ons ook van alles wijsmaken.

Ik wil wel leren zelf te bevruchten volgend jaar, zodat als een pompoen mij bevalt ik die terug kan kweken. Dat lijkt me de moeite waard. Niet dat ik het geld niet over heb voor een pakje uit de handel, maar zelf zaad overhouden is wat ik graag doe, en bij gekocht zaad kun je er ook niet volledig op vertrouwen dat de inhoud overeenkomt met wat er op het pakje staat afgebeeld.

Dit verslag kan een vervolg gebruiken, want ik moet de pompoenen op de foto's nog proeven. Ik heb er wel vertrouwen in dat de meesten lekker zijn, maar 100% vertrouwen heb ik niet.
2 reacties 8125 keer bekeken

Reacties
Gebruikersavatar
bassie76
 
Berichten: 190
Lid geworden op: Vr 05 Apr 2013, 15:41
Moestuin Seizoen: Bekijk update (21)

Permanente Linkdoor bassie76 op Do 06 Sep 2018, 21:35

RE: Kruispompoenen

roeier schreef:Afbeelding
Zo'n knoop zie ik bij de andere pompoenen niet. Is wel mooi.

Dit is idd een mooi exemplaar. Waarschijnlijk enig in zijn soort... :(
Gebruikersavatar
appelvrouw
 
Berichten: 16388
Lid geworden op: Di 24 Mei 2011, 14:44
Moestuin Seizoen: Bekijk update (256)

Permanente Linkdoor appelvrouw op Zo 09 Sep 2018, 11:16

RE: Kruispompoenen

Ja het valt me dit jaar meer op dan anders dat er andere pompoenen zijn dan het zaad waar ze uit komen. En dan bedoel ik gekocht zaad. Misschien open ik er straks een topic over. Je pompoenen zien er allemaal trouwens wel eetbaar en niet onbekend uit. Die Berretina P. heb ik ook gehad en lijkt er wel op hoor..hij moet misschien nog wat blauwer worden!
Ons oude voorhuisje ( 2 tot max 5 pers.) verhuren we regelmatig..bij belangstelling: stuur me een pb!

Waar de mol is is er hoop!