Gebruikersavatar
sugar
 
Berichten: 851
Lid geworden op: Di 08 Nov 2011, 21:11
Moestuin Seizoen: Bekijk update (10)
Archief
- Juli 2012
+ Juni 2012
+ Mei 2012
+ April 2012
+ Maart 2012

Permanente Link door sugar op Za 28 Jul 2012, 09:38

Druiven/Lyre

Vorige week eindelijk de tijd vrijgemaakt om het liersysteem voor de druiven af te werken.

Afbeelding


Zo'n opbouw zou een betere vruchtkwaliteit opleveren dan de klassieke, traditionele leisystemen. Voor druiventeelt is er nog een bijkomend voordeel: de druiventrossen hangen buiten de spandraden en worden dus niet gekwetst door de spandraden. Het was Fruitlent die me op deze teeltwijze wees, waarvoor dank.

Afbeelding

Door het lezen van al die voordelen ben ik dus zelf ook aan de slag gegaan. In het vroege voorjaar had ik de houten constructie al gezet, maar voor het aanbrengen van de spankabels had ik nog geen tijd gehad.

Ik laat de druivelaars nu nog enkele weken groeien, daarna starten we met het snoeien.

Afbeelding

Afbeelding

Wat me opvalt is dat één rij van druivelaars een stuk minder gezond opgroeit. Ik heb de planten ondertussen bemest en ook wat kalium toegevoegd, maar de planten groeien beduidend minder dan de planten van de andere rij. Aangezien er in deze rij planten van drie leveranciers staan, is het vrij onwaarschijnlijk dat de oorzaak daar te zoeken valt.

Afbeelding
Ik hoop dat de warmte van de komende weken de planten vlotter doet groeien
2 reacties 18470 keer bekeken

Permanente Link door sugar op Di 17 Jul 2012, 23:38

Aardbeien

Afbeelding


In mijn tuin staan zowat alle fruit dat je in onze kontreien kan kweken. Maar aardbeien dus niet. Enfin, op bosaardbeien na. Door alle meldingen op internet toch beslist om te starten met het kweken van aardbeien. En meteen een stel bato-bakken besteld, samen met enkele andere moestuinforumleden.

De aardbeiplanten zijn een maand geleden aangekocht. Ik heb meteen 9 verschillende rassen gekocht, zodat ik op termijn kan kiezen wat me interesseert: Polka, Malwina, Evie2, Elianny, Lambada, Fraue Mieze Schindler, Ananas, Vima Zanta, Florence.

Het aangekochte plantgoed werd tijdelijk in 3 liter potten aangeplant:

Afbeelding

Nog geen maand later zijn de planten al flink gegroeid:

Afbeelding
1 Reactie 13716 keer bekeken

Permanente Link door sugar op Wo 27 Jun 2012, 23:00

Oogst!

Langzaam aan begint alle fruit hier te rijpen.


Kruisbessen zijn al enkele weken beschikbaar. Ook de laatste rassen zijn nu bijna rijp
Afbeelding


De eerste Taybessen zijn bijna rijp (moeten nog donkerder kleuren alvorens ze écht rijp zijn). Mijn absolute favoriet qua bessen.
Afbeelding

Zwarte bessen, bijna rijp
Afbeelding

De eerste braam (Helen) is ook bijna klaar, ik schat twee weken later dan normaal
Afbeelding

De eerste blauwbessen zijn ook rijp
Afbeelding
3 reacties 15147 keer bekeken

Permanente Link door sugar op Zo 27 Mei 2012, 18:25

Bramen

Fruitbloesem? Dat is toch al lang voorbij? Neen. Appels, peren, kersen en pruimen zijn nu uitgebloeid. Maar dat betekent niet dat je niet meer kan genieten van fruitbloesems. Genieten. Ik spreek dus niet over de nietszeggende frambozen- en blauwbesbloemen , maar wel over de braambessen en -bozen. De nog vrij jonge struiken staan overladen met witte bloemen.
Er zijn subtiele verschillen tussen de bloemen van de verschillende variëteiten, maar één ding hebben ze gemeen: ze worden allemaal druk bezocht door bestuivers van allerlei pluimage.

Braamboos 'Taybes'

Afbeelding

Braambes 'Helen'
Afbeelding


Braambes 'Loch Tay'
Afbeelding

'Loch Maree' bloeit niet dit jaar, omdat de plant nog herstelt van de laag-bij-de-grondse, of beter nog, ondergrondse aanval van een stelletje woelmuizen. En dat is jammer, want 'Loch Maree' bloemt lichtrose, met halfgevulde bloemen. Maar ik heb nog een jaartje geduld.

Waarom vertel ik dat nu? Gisteren heb ik in het stralende zonnetjes het leisysteem van de braambessen afgewerkt. Het bestaat opnieuw uit staaldraad gespannen tussen kastanjepalen, waaraan de planten worden vastgebonden. Het grote voordeel van kastanjepalen, naast de weerstand aan verroting, is de natuurlijke look en het feit dat de palen niet recht zijn, je kan ze dus niet rechtzetten. Volgend jaar hangen deze draadwerken vol met bramentakken en dus ook overladen met bloemen einde mei.
Samen maken deze (toekomstige) bramenhagen een aparte tuinkamer waarin aalbessen en zwarte bessen geplant staan. Als de aalbessen volgend jaar iets hoger zijn, zaai ik er waarschijnlijk een bloemenmengsel in uit.Afbeelding
2 reacties 14671 keer bekeken

Permanente Link door sugar op Do 03 Mei 2012, 22:02

Nog wat foto's

Kruisbesleidraden zijn ondertussen gespannen. De houten planken onderaan zijn mulchbakken (ik ka mijn blauwbessen, frambozen en kruisbessen mulchen met compost)

Afbeelding

ook de aalbessen hebben nu een leidraad, de nieuw aangekochte planten moeten wel nog wat groeien om aan de onderste draad te geraken

Afbeelding

En ook de pergola voor de kiwi's is nu voorzien van glimmende spankabels..

Afbeelding
3 reacties 16760 keer bekeken

Volgende