Jump to content

Mijn tuin

  • entries
    42
  • comments
    82
  • views
    626

Entries in this blog

De oude tuin

Vier kasjes gebouwd met bankirai. Het dakje moet nog komen. Dat wordt van plastic  

BonTon

BonTon

klimcourgette Long Green Trailing

Deze klimcourgette komt volgend jaar echt wel terug! De plant wortelt aan de linkerzijde en er zijn ranken bij die zijn al 5.60 meter lang en groeien nog steeds! Op de tweede foto onderin groeit ook een citroenkomkommer en die komt volgend jaar ook weer terug      

BonTon

BonTon

Fruitkooi in de maak

Begint nu wel te lijken op wat ik in gedachten had. De hele fruitsectie opnieuw ingedeeld en een kooi gemaakt. In het groeiseizoen gaan er paalkappen op de palen, touwen random spannen en een vogel net eroverheen leggen. Verdere afwerking komt in het voorjaar.   Deze keer alle doornloze bramen weggedaan. "Ordnung muss sein" maar met die meterslange takken van de bramen kon ik niets. Probleem is altijd die "hebberigheid" Je wilt zo veel mogelijk soorten hebben en blijft het maar volstoppen.

BonTon

BonTon

Zoete aardappel in de platte bak

De planten beginnen nu te woekeren. Vooraf heb ik een stuk of zes zakken potgrond in de bak gegooid die ik nog had liggen. Met die grond is de grond in ieder geval lekker los. Nu afwachten tot oktober wat de oogst gaat worden.  

BonTon

BonTon

Propagator!

Propagator is klaar!. Heul simpel gemaakt van een polystyreen doos voor het vervoeren van tropische vissen, een zo goed als passende plastic Curver box die daar weer ingaat en een JBL aquariumverwarming van 25 Watt. Vanwege de open ruimte tussen de plastic box en de iso bak de bovenzijde afgeplakt met tape. Mocht het wenselijk zijn dan kan ik de open ruimte alsnog vullen met isolatiemateriaal.   Een goede investering die jaaaaren meegaat. Dit weekend de zaden er in en dan kan het grote wachten

BonTon

BonTon

Sambal

Sambal in de maak!. Ik hou het op twee varianten om het simpel te houden. Geel en rood, De gele is een bak Mme. Jeannet gemixt met de gele Aleppo en wat gele tomaten. De rode is Cayenne, Czechian wax, rode Aleppo en "verdund" met tomaten . Beide krijgen als toevoeging: zout, knoflook, sjalotjes en gele uien. De chocolate cayenne past hier niet bij en heeft ook geen hitte, deze zijn gepromoveerd tot "snackpepper" Die spannende verhalen over het maken van sambal met de Mme Jeannet kloppen een beet

BonTon

BonTon

Koude kas

Vandaag heb ik een koude kas gemaakt. Deze overleeft mij nog, de onderste laag is van dik azobe hout, de tweede laag van bankirai en de ramen zijn van aluminium.          

BonTon

BonTon

De peperkas,

De basis is een, fundering van 40 x 60 tegels rondom.     Dak is een lichte constructie en kan in elkaar gevouwen worden. Echt soepel loopt het niet en voorlopig kruip er ik even in als er onderhoud nodig is. Binnenkort een aantal gaten wat vergroten en dat gaat de bovenkant smooth over de buizen.       Vanwege ik te laat was met zaaien van de peperplanten heb ik op diverse adressen planten gekocht.       Met hoge temperaturen wordt het echt heet als de boel volledig gesloten is. De blad

BonTon

BonTon

Tijd om de vruchten te plukken

De oogst van vanmorgen   De knoflook is nu echt wel klaar om geoogst te worden.   De rode en groene kruisbessen beginnen al redelijk te groeien De aalbessen blijven op de tuin die lust toch niemand behalve ik

BonTon

BonTon

Dak van de kas zit erop

Het dak is inschuifbaar van 3.60 meter naar 50 cm, de kas mocht maar ongeveer een meter hoog worden in verband met beperkingen die opgelegd zijn door de vereniging. Nog wel even wat fine tunen omdat het iet wat aanloopt maar dat is een kwestie van even wat gaten vergroten, daar hoef ik gelukkig niets voor te demonteren. Morgen gaan daar de pepers en dan kan het feest beginnen

BonTon

BonTon

Kas voor de pepers

Partij aluminium schuiframen opgekocht en maak een kas voor de pepers en paprika's. Het dak kan ik straks openen en sluiten door het in en uit elkaar te schuiven over een rail. Beluchten is geen probleem, twee ramen open schuiven en ik heb de temperatuur onder controle. Nog wel even de kleur aanpassen aan de omgeving. Donkergrijs lijkt mij wel een geschikte kleur.            

BonTon

BonTon

Hardware

Dit was het basisidee: een grote oppottafel en vervolgens verder uitgewerkt, nu is het een multi-inzetbare werkbank/ oppottafel/ broeibak etc etc.  

BonTon

BonTon

De toekomstige kas

Het wordt een tunnelkas en met folie ga ik de kas bedekken. Aan de lange kanten sla ik bankiria planken/balken de grond in. De folie niet ik vast op een lange plank en wikkel vervolgens een paar maal om de plank. De plank bout ik vervolgens vast aan het bankirai die dan aan twee kanten als ankers fungeren. De kopse kanten weet ik nog niet precies. De kas moet elk jaar afgebroken worden bij einde seizoen vanwege hij niet voldoet aan de normen (2 x 3). Het moet dus wel stevig zijn maar ook eenvou

BonTon

BonTon

Tomatenkas

Frame van een kas gescoord op MP, morgen ophalen en dan kan ik een tomatenkas gaan maken

BonTon

BonTon

seizoen 2015

Inventarisatie is gedaan! tuin is te klein ik heb maar 170m2, ik krijg dat er nooit in!   Nog halen: aardappelen en puntpaprika.   Andijvie Nummer vijf begin mei tot half juni Andijvie Fijne krul geel April/juni Andijvie Krul, Wallone-Tasos begin mei tot half juni Augurken Stimora F1 begin mei onder glas Augurken Vert petit de Paris April/mei Basilicum Maart april onder glas Bieten Detroit vuurkogel 2 mei tot juni Bieten Eygyptische platronde Half april tot juni Bieten Ro

BonTon

BonTon

×
×
  • Create New...