De hele tuin op zijn kop gegooid en aan het verbouwen. Vorig jaar mei begonnen met een half kavel (75m2). en vanaf september is het 150m2. De afgelopen tijd gekeken hoe ik de voor mij ideale tuin kan maken en inspiratie op gedaan via You Tube. Verhoogde bakken zijn mijn `ding`. De kasjes hebben de storm zonder problemen overleefd.
Gokje, maar verwacht wel dat het goed uitpakt. Drie soorten bonen voorgetrokken in de kas en staan nu buiten. Mocht het toch gaan vriezen dan kan ik altijd nog twee kassen ontkoppelen en boven de bonen plaatsen, Stokbonen ga ik volgende week in potjes zaaien. Eerste serie (Cobra) gaat aan de bamboe stokken. De doperwten staan er goed bij
Sambal in de maak!. Ik hou het op twee varianten om het simpel te houden. Geel en rood, De gele is een bak Mme. Jeannet gemixt met de gele Aleppo en wat gele tomaten. De rode is Cayenne, Czechian wax, rode Aleppo en "verdund" met tomaten . Beide krijgen als toevoeging: zout, knoflook, sjalotjes en gele uien. De chocolate cayenne past hier niet bij en heeft ook geen hitte, deze zijn gepromoveerd tot "snackpepper" Die spannende verhalen over het maken van sambal met de Mme Jeannet kloppen een beet
Geen omkijken meer naar. En als het toch nodig is: De daken zijn scharnierend en kunnen aan een kant omhoog. Twee stokken eronder en je kunt overal bij. Aankomende winter een 40 tal olla's maken en dan waarschijnlijk gaas of..... aan de lange kanten. Er komen pepers, paprika en struiktomaten in.
De oogst van vanmorgen De knoflook is nu echt wel klaar om geoogst te worden. De rode en groene kruisbessen beginnen al redelijk te groeien De aalbessen blijven op de tuin die lust toch niemand behalve ik
Vandaag heb ik een koude kas gemaakt. Deze overleeft mij nog, de onderste laag is van dik azobe hout, de tweede laag van bankirai en de ramen zijn van aluminium.
Inventarisatie is gedaan! tuin is te klein ik heb maar 170m2, ik krijg dat er nooit in! Nog halen: aardappelen en puntpaprika. Andijvie Nummer vijf begin mei tot half juni Andijvie Fijne krul geel April/juni Andijvie Krul, Wallone-Tasos begin mei tot half juni Augurken Stimora F1 begin mei onder glas Augurken Vert petit de Paris April/mei Basilicum Maart april onder glas Bieten Detroit vuurkogel 2 mei tot juni Bieten Eygyptische platronde Half april tot juni Bieten Ro
De planten beginnen nu te woekeren. Vooraf heb ik een stuk of zes zakken potgrond in de bak gegooid die ik nog had liggen. Met die grond is de grond in ieder geval lekker los. Nu afwachten tot oktober wat de oogst gaat worden.
Het dak is inschuifbaar van 3.60 meter naar 50 cm, de kas mocht maar ongeveer een meter hoog worden in verband met beperkingen die opgelegd zijn door de vereniging. Nog wel even wat fine tunen omdat het iet wat aanloopt maar dat is een kwestie van even wat gaten vergroten, daar hoef ik gelukkig niets voor te demonteren. Morgen gaan daar de pepers en dan kan het feest beginnen
Het wordt een tunnelkas en met folie ga ik de kas bedekken. Aan de lange kanten sla ik bankiria planken/balken de grond in. De folie niet ik vast op een lange plank en wikkel vervolgens een paar maal om de plank. De plank bout ik vervolgens vast aan het bankirai die dan aan twee kanten als ankers fungeren. De kopse kanten weet ik nog niet precies. De kas moet elk jaar afgebroken worden bij einde seizoen vanwege hij niet voldoet aan de normen (2 x 3). Het moet dus wel stevig zijn maar ook eenvou
Begint nu wel te lijken op wat ik in gedachten had. De hele fruitsectie opnieuw ingedeeld en een kooi gemaakt. In het groeiseizoen gaan er paalkappen op de palen, touwen random spannen en een vogel net eroverheen leggen. Verdere afwerking komt in het voorjaar. Deze keer alle doornloze bramen weggedaan. "Ordnung muss sein" maar met die meterslange takken van de bramen kon ik niets. Probleem is altijd die "hebberigheid" Je wilt zo veel mogelijk soorten hebben en blijft het maar volstoppen.
Deze klimcourgette komt volgend jaar echt wel terug! De plant wortelt aan de linkerzijde en er zijn ranken bij die zijn al 5.60 meter lang en groeien nog steeds! Op de tweede foto onderin groeit ook een citroenkomkommer en die komt volgend jaar ook weer terug