Jump to content
  • entries
    40
  • comments
    100
  • views
    2,252

About this blog

Hoera, het nieuwe huis is eindelijk af. Eind november 2019 verhuisden we, en toen we eindelijk binnen wat op orde waren, werd het tijd om de tuin eens te bekijken. Wat was het een modderpoel! Bij elke bui stonden flinke stukken blank. Wat moet dat worden... 

 

Het eerste jaar verliep wonderlijk voorspoedig. Tijdens de eerste lockdown was het prachtig weer en gingen we buiten los. Wieden en woelen en zaaien en planten. Verbazend veel geoogst van sommige planten, hoewel er natuurlijk ook grandioze mislukkingen waren. Eens zien hoe 2021 gaat verlopen, met een pietsie meer ervaring en meer experimenten.

Entries in this blog

Rabarber

Ondertussen heeft de rabarber het erg moeilijk. De een leek goed te gaan, heeft nog steeds een mooi groot groen blad, maar z'n groeidinges (opgefrommeld blad) bleef klein en ging van groen naar geel. De ander leek dood te gaan, maar produceert naadt zijn verdorde blad ineens een nieuw groen sprietje. Water geven was iig een goed idee, de grond bleek veel droger dan we dachten. Wie weet trekken ze nog bij. 

Arja

Arja

Actie

Luizen tref ik nog niet aan in de doperwten. De lieveheersbeestjes houden zich dan maar even bezig met andere zaken.     

Arja

Arja

Hakkuh

Blokjes gebruiksklaar in de vriezer, dat werkt voor mij het best. Een deel gaat natuurlijk vanavond in de curry. 🎃🔪

Arja

Arja

Update mei 2022

Aarbeien gaan lekker.     Asperges, mega lekker, al een paar keer van gegeten. Dagelijks kevers knijpen.     Venus tomaatjes     De eerste tuinbonen     De eerste bloeiende peulen en doperwten     Nano paprika's     Appels! Ik hoop een hoop.       Slalala we waren eigenlijk geen sla-eters, maar we krijgen nu eindelijk de smaak te pakken.  

Arja

Arja in 2022

Koriander

De koriander heeft zelf al besloten dat hij dit jaar op dezelfde plek terugkomt. De uitgebloeide bloemen produceerden zaad, en dat is nu lekker aan het kiemen. Sommige kiempjes hebben een hoedje op. Dan herken je ze ook makkelijker. 

Arja

Arja

Rondje tuin

Elke dag als ik uit mijn werk kom, doe ik even een rondje tuin. Dood bloemetje verwijderen, kapucijner of doperwt plukken, bloemen bewonderen, kijken welke groente binnenkort geoogst kan worden.    De kapucijners en de doperwten lopen op hun eind. Binnenkort pluk ik de struiken leeg en kunnen ze op de composthoop. Eens nadenken over wat er dan komt te staan.   Vandaag viel me op dat de pompoenen bijzonder hard groeien.  Ik heb drie planten, onee vier, want m'n vader bracht er

Arja

Arja

Groenten? Groenten!

Het is ineens lente, een paar dagen zonder regen, de wadi voert ook water af... zou het dan toch wat worden?   Mijn vader heeft me wat rabarberklauwen en bessenstruiken gegeven, en die staan al een paar weken het natte weer te trotseren. De rabarber loopt prachtig uit!    Vandaag kocht ik twee soorten uien: ern sjalot en een rode, en twee soorten pootaardappelen. Ik koos een vroege en een late aardappel, Parel en Bildtstar. Geen idee of die bij mijn grond passen. Of op wat vo

Arja

Arja

Plantenflat

De eerste stap is gezet, ik heb de plantenflat in elkaar gezet en op zijn plekje geparkeerd. Nu wonen er alleen nog maar een paar kamerplanten, maar ergens deze week ga ik de paprika's en pepers zaaien.    Rouwvarenmugjes hebben we ook nog steeds, grrr. Gelukkig doen de gele vangplaten hun werk.   

Arja

Arja in Januari

Ui

Och kijk, de test met uienzaad komt op. 🧅🧅🧅🌱🌱🌱

Arja

Arja

Beestenbende

De broccoli als kraamkamer. Ik gok babies van het koolwitje. Als ik inzoom wordt het pas echt leuk, ik zie eitjes die zijn uitgekomen, eitjes die nog moeten uitkomen, en rupsen die druk gaan bewegen als ik het blad beweeg. Wel jammer dat ze mijn broccoli willen opeten. Als jullie nou het blad eten en wij de bloem? Deal?   

Arja

Arja

Spruiten

Mwahaha, wat een boefjes, die spruitjes! Ik heb ze maandag gezaaid. Vandaag is het vrijdag en ze zijn al gekiemd. En dan te bedenken dat het vele maanden gaat duren voor ik hier een spruitje van kan oogsten. 

Arja

Arja

Nachtvorst

Hadden we net afgelopen weekend bedacht dat het vast niet meer ging vriezen, en dus een heleboel jonge plantjes met hun voetjes in de tuin geplant... hoor ik vandaag het weerbericht. Nachtvorst! Dus de tomaten en pepers en paprika's mogen vannacht binnen logeren. Gezellig.    

Arja

Arja

Start 2021

Zo. Dat was een interessant jaar, dat 2020. Tijdens het warme voorjaar waarin we gedwongen thuis waren, hebben we heel veel in de tuin kunnen doen en een goede start kunnen maken. Een serieuze kennismaking met moestuinieren volgde. en wat was het leuk! Nu 2021 van start is gegaan en de grote sneeuwhopen zijn verdwenen, is het tijd voor een nieuwe start. Te beginnen met de planten die de koude en de vorst hebben overleefd.    De kardoenen zijn nu bijna een jaar oud, en ze staan er prach

Arja

Arja

Bijna maart, toch?

Hebben andere moestuiniers meer geduld dan ik? Ik vind het al best kunnen, peultjes en doperwten in de grond. En dus maakte ik dat stuk onkruidvrij, woelde de boel een beetje om, stokken erbij zodat ik weet wat ook alweer waar staat, en hop die knikkers erin. Foto's van de afgelopen week, ik was vergeten mijn post te publishen. Bij deze alsnog.     Ook het preiveldje is ontdaan van onkruid.     Raapstelen gezaaid. Beviel vorig jaar goed in die bak, dus d

Arja

Arja

Pizza

Vandaag is het pizzadag.     Een deel van de ingrediënten komt uit de moestuin.   

Arja

Arja

02-01-2022

Afgelopen jaar kwam het er niet van, maar voor seizoen 2022 wil ik weer proberen hier een blog bij te houden. Voorlopig is het nog winter. Weliswaar is het af en toe belachelijk warm, maar ik doe nog niet zo gek veel. Planning voor komend jaar ligt er globaal, ik weet wat ik wil kweken, dit is in groepen verdeeld. Nu nog bepalen waar welke groep komt. Tot nu toe deed ik maar wat, maar intussen is het wel handig om dit serieus aandacht te geven, om ziektes en andere ellende te voorkomen.  

Arja

Arja in Januari

Update

Oja, dat bloggie. Laat ik eens wat succesfoto's plastsen. Dus niet de bloeiende paksoi en tatsoi, en ook niet de sneue uiensprietjes (ook bloemen trouwens) en de in leven gehouden maar ook niet meer dan dat rabarber. Daarvoor is er volgend jaar weer een jaar.    Wat wel goed groeit is de tomaat. Drie soorten, allemaal buiten. Bij de vleestomaat zag ik vandaag de eerste vruchten. En de Cherry tomaat heeft waanzinnig mooie bloementrossen. Ik weet dat er nog van alles mis kan gaan voordat

Arja

Arja

Bas gaat lekker

Hoogtepunt op deze druilerige dag: Bas staat in bloei. Aan zijn nieuwe, lange stokje - wat ook al gauw weer te kort is. Derde, nog langere stok erbij? We zien wel.   Bij de stokbonen heb ik die vraagstukken niet, die hangen gewoon met hun armpjes aan de dode beukenhaag.    Stambonen hebben de eerste boontjes hangen, hoi!    En de pompoenen blijven maar groeien... Volgens mij hebben ze het hier naar hun zin.   Tomaten staan in de regen. Fingers crossed.

Arja

Arja

Wantsen

Ik ging even zaad oogsten in het stukje wilde bloementuin. Het is daar altijd erg druk, veel insecten komen er een bezoekje brengen. Momenteel is het vooral een afwerkplek voor oa. de wantsen. Er zaten meerdere paartjes hun ding te doen.     

Arja

Arja

And Venus was her name

Vorig jaar had ik een paar tomatenplantjes die heel klein bleven, en na een tijdje WTF wat doe ik verkeerd ontdekte ik dat het een kleine soort is. Ondanks de schamele oogst dan toch maar zaden geoogst z en vorige week -ja dat is belachelijk vroeg voor een tomaat- voorgezaaid. Ze heeft me beloofd ook dit jaar klein te blijven, dus ik kan Venus in een pot binnen houden tot na de IJsheiligen. Dat is tenminste mijn theorie, maar omdat levende dingen als planten altijd een eigen wil hebben, zal het

Arja

Arja in Februari

Piepers enzo

De aardappelen en uien zitten erin. Toch maar soort van gespit, want hier en daar is de grond nogal ingeklonken (is dat een woord?) en omspitten leek me de beste manier om de boel wat luchtiger te maken. Zit nu te denken over de aanschaf van een woelvork.   Partner heeft wormen en -eitjes en -poep besteld. Ben benieuwd. Bodemleven lijkt volledig afwezig hier, al zijn er natuurlijk minibeestjes die ik niet kan zien.    Zag vandaag voor het eerst een bergje aarde wat denk ik do

Arja

Arja

Woelen

Die grond, tja, daar moet wel wat mee gebeuren voordat plantjes er een beetje fatsoenlijk kunnen wortelen. Sommige stukken zaten zo vast dat we ze hebben we gespit, maar dat is om meerdere redenen niet ideaal. Nee, dan zo'n woelvork! Vandaag werd hij bezorgd, en mede dankzij het mooie weer zijn we al druk aan het woelen. Ook zijn verspreid over de tuin diverse teams wormen aan het wroeten. Go wormen!    Het verbaast me dat een flink aantal struikjes, masr ook jonge groene plantjes, het

Arja

Arja

Zon zon zon

Met dat prachtige weer kiemt alles als een idioot. Ik sta dus grijnzend bij de doperwten die hun neusjes nieuwsgierig boven de grond uitsteken, en applaudisseer bij de ui en knoflook die al echt grote punten laten zien.   Ook de mosterd, die we zaaiden in een poging de grond in sommige slechte hoeken wat losser te krijgen, komt al op.   En het was sowieso heerlijk om buiten te zijn. Ik knutselde vandaag mijn kruidentuin in elkaar, met wat oude bakstenen in spiraalvorm.  

Arja

Arja

Meubel

Hij weet nog niet of hij met jas aan een kas wil zijn, of in z'n nakie een plantjesmeubel.  Maar hij is vanmiddag gearriveerd en meteen in gebruik genomen. Heerlijk, nu kan iedereen lekker voor het raam staan en is de rest van de woonkamer weeer vrij. Denk wel dat ik af en toe wat plantjes ga omwisselen, want de voorste rangen hebben veel meer zonlicht dan achteraan.   

Arja

Arja

Verschil

Een maand geleden zaaide ik wat dingen buiten. De spinazie, snijbiet en bosui komen (nog?) niet op. Kapucijners, peultjes en doperwten wel. Verschil moet er zijn.  

Arja

Arja

×
×
  • Create New...