Jump to content
  • entries
    48
  • comments
    233
  • views
    4,924

verzameldag


Piroska

7,245 views

Vandaag heb ik verzameldag gehouden.

 

Voor de 2e keer kruiden geplukt en te drogen gehangen:

 

03519941372617116.JPG

 

links citroenmelisse, dan wat bloemen van duizendblad voor thee, blad had ik al, dan paar takjes munt, bosje tijm en oregano al haast in bloei maar dat maakt me niet uit. Over 2 weken als alles weer aangegroeid is pluk ik weer. Omdat ik dit jaar pas de kruidentuin aangelegd heb gaat het niet zo snel maar zo in fases werkt prima!

 

03773461372617471.JPG

 

Alvast 17 goudsbloemtjes voor de calendulazalf en olie, ze liggen nu te drogen en dan pluk ik dagelijks wat bij tot ik genoeg heb.

 

03957001372617721.JPG

 

Een stel jonge walnoten verzameld achter uit de tuin om mijn haar deze week mee te verven. Ze zijn al supergroot! Een cm of 4 a 5.Dat wordt een mega-oogst denk ik. Dat mag ook wel na 3 jaar nul komma nul aan walnoot vanwege late vorst (mei)

 

Dan heb ik verder nog 10 kilo morellen geplukt, ik verzamel ze in de vriezer om dan te verwerken tot wijn en die weer te stoken tot palinka. Ik heb 100 kilo nodig en ik zit pas op 30. Ik moet morgen echt heel veel plukken want het begint al een beetje af te lopen, straks gaan ze rotten aan de boom.

 

Omdat de vriezer nu echt erg vol begint te raken heb ik er de ingevroren paardenbloemen waar ik wijn van wilde maken maar weer uitgehaald en ook 2 emmertjes met witte moerbeien. Van die 2 samen heb ik zojuist een gelei gemaakt met salie erin. Ruikt echt goddelijk! Het smaakt een beetje typisch, soort gemberhoningjam maar wel erg lekker. Ook heb ik meteen 5 potjes morellenjam gemaakt. Ik had toch 30 kilo liggen

 

Weinig IN de moestuin gedaan maar wel veel met de opbrengst van de rest van de tuin dus.

3 Comments


Recommended Comments

Het is zo grappig: bij jou loopt alles net twee weken eerder dan bij on ongeveer.Mijn walnoten zijn nog kleiner. Ik ga morgen voor het eerst morellen plukken bij een buurvrouw ( onze boom is helaas ziek). Ik wist niet dat palinka van morellen was( ik dacht pruimen ).

Over je haar met walnoten te verven heb ik gelezen..je schijnt erg op te moeten passen dat je je huid niet mee verft . Kan je het recept ergens neerzetten? Ik heb ook het recept van walnoteninkt gelezen..niet dat ik het ga maken, maar dat soort dingen wil ik gewoon lezen.

Nog iets: had je paardenbloemen zelf ingevroren of sap/afkooksel?

 

Lekker genieten hè!

Link to comment
Vind het zo leuk om je verhalen te lezen

 

dankje Inez

 

Appelvrouw: En dan is de natuur hier zelfs ook nog heel laat dit jaar, door de verschrikkelijk lange winter..

 

De paardenbloemen had ik in zijn geheel ingevroren, dwz alleen de bloemhoofdjes dus. Verpakt in kleine open zakjes bij het invriezen en dan zo koud mogelijk. Onze vriezer haalt -36, maar ik doe het meestal op -18 in het snelvriesvak omdat ik gewoon telkens vergeet hem op -36 te zetten Dat heb ik ook met vlierbloemen gedaan voor de wijn die nu staat te pruttelen, het geeft je wat uitstel met het verwerken en je kan je oogst over een langere periode spreiden, werkt prima!

 

De walnoten, ik heb het maar 1x eerder gedaan, met groene schillen van rijpe noten. Nu iets eerder maar dat maakt denk ik niet uit, ik neem nu dus niet alleen de schillen maar de hele noot, ik ga ervan uit dat die nog zacht/onrijp is. Ik laat ze op de stoep (droog en warm) liggen tot ze beurs/zwart worden, dat duurt even. Dan gaan ze in een plastic emmer met een laagje water erop, even aanstampen met een stamper, een dag laten trekken nog. (wij hebben een Afrikaanse vijzel waar de stamper bijna een meter van is, werkt heel goed) Vervolgens de smurrie met handschoenen (!) in je haar plakken en inderdaad niet op je oren enzo, een plastic tasje erover om het niet te laten uitdrogen, en dan gewoon lekker lang laten zitten. vorige keer heb ik de hele avond met die tas op mijn kop gelopen haha, maar het resultaat is uitstekend, als je donker haar hebt tenminste, blondines raad ik het niet aan. Goed uitspoelen en cremespoeling gebruiken, je haar is wat stug na gebruik. Ik zal verslag doen binnenkort! misschien lukt het mij een "voor" en "na" foto te maken,maar ik ben alleen dus ik moet dan met de timer van de camera prutsen en heen en weer rennen binnen tien seconden, maar ik ga het proberen.

 

Palinka kan je van alle fruit maken net als eau de vie, de bekendste zijn pruimen, peren en abrikozen, maar die van morellen wordt als 1 van de lekkerste gezien. Ik ga een zakje in de diepvries houden en na destilleren toevoegen voor meer smaak en een mooie roze kleur.

Edited by Piroska
Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...