Jump to content
  • entries
    286
  • comments
    1,283
  • views
    1,592

Plantensteunen vlechten

Sign in to follow this  
appelvrouw

22,367 views

Tijdens al het snoeien en knippen kwam ik op het idee om dit jaar maar een plantensteunen te vlechten. Ik had er eens een voorbeeld van gezien in het recycle-topic, en vond dat ik dat ook wel kon. De eerste was nog niet echt de mooiste, maar het gaat wel beter. Ik wil de steunen gebruiken om hoge kruiden zoals venkel te behoeden voor het omwaaien, verder de pioenrozen, en de laatste die ik heb gemaakt is duidelijk voor erwten bedoeld.

Ook heb ik verschillende kleintjes gemaakt om de kippen ervan te weerhouden de narcissen die al boven komen stuk te krabben, zo ook als bescherming voor de helleborussen die bijna gaan bloeien.

 

Als staanders gebruik ik hazelaar..die gaat in ieder geval niet wortelen.

Om de ronding mee te vlechten heb ik tot nu toe wilde clematis ( bosrank) en druif gebruikt. Vooral de bosrank is soepel, de druif gaat prima bij een groot werk.

 

Ik begon ermee de staanders in de aarde te steken..dit bij gebrek aan zo`n vlechtplank waar je je staanders in steekt. De aarde gaat ook, je moet alleen zo bukken bij het werken Bovenaan bij elkaar binden en dan maar vlechten..het gaat eigenlijk vanzelf.

 

Voorlopig heb ik nog niet alles opgevlochten en ga ik nog even door

 

Het eerste werk was nog wat lossig en slordig..hier had ik wilgentakken uit eigen tuin voor gebruikt, maar volgens mij heb ik niet de goede wilg.

IMG568726031389473364.jpg

 

Deze heb ik gemaakt als narcisbeschermer..kippies willen daar de hele tijd aan krabben en dan gaan de blaadjes stuk hè...tja een hersentje zo groot als een walnoot..daarom snapt ze `t niet Staander hazelaar, vlechtmateriaal bosrank.IMG568961161389473368.jpg

 

2,5 meter hoog: hazelaar met druif gevlochten. Hiervoor heb ik als hulp deze oude ijzeren ton voor gebruikt, maar hij is bedoeld voor de volle grond..waarschijnlijk ga ik er de Wieringer langstro aan zetten.IMG569723981389473371.jpgIMG569975091389473374.jpg

 

Zo zal ik dus nog wel even doorgaan..als ik nog meer vlechtmateriaal vind..hazelaartakken heb ik voorlopig nog genoeg, en anders ga ik door met de gesnoeide Cornus Mas..of de haagbeuk.

Sign in to follow this  


10 Comments


Recommended Comments

Mooi Jet. Ik wordt weer jaloers

 

Wat ook goed werkt, is je klimroos leiden, met behulp van zo'n lange rank van de wilde clematis over de stenen wand van je huis bv, schuin-diagonaal ofzo. Of een blauwe regen de eerste jaren een kant op leiden ergens heen, van de ene boom in een andere bv. Die dingen houden het jaren uit zonder te rotten.

Ik begreep van een eerdere post, dat je veel snoeihout had van de wilde rozen ? Niet proberen te composteren. Maar gebruiken voor aanmaakhout. Brandt vurig en fel. Composteren duurt eeuwen.

Share this comment


Link to comment

Wauw die zijn mooi

Dat is nu iets wat ik altijd al graag gezien heb. Nu ik de jouwe gezien heb, denk ik dat ik toch ook eens een vlechtpoging ga wagen. Zou het met krulwilg ook lukken?

Share this comment


Link to comment

Dank je wel Bit, leuk om te bosrank ook daarvoor te gebruiken..goed om te weten dat ze zolang sterk blijven. Ik kijk op dit moment waar ik ook ben met andere ogen naar bos en tuin..op zoek naar vlechtmateriaal.

 

Of de kronkelwilg ook gebruikt kan worden Mari? In ieder geval niet als staander, want ze hebben de neiging meteen te gaan wortelen. Ik heb zelf ook een bos gesnoeide kronkeltakken liggen, maar ik weet nog niet wat ik ermee ga doen, ik denk niet dat je ermee kunt vlechten, te stijf, maar misschien als zeeen tijdje in het water liggen dat het dan wel gaat.

 

Bit: die rozentakken van het snoeiwerk zijn meteen op het kampvuur gegaan..inderdaad een lekker fikkie

Share this comment


Link to comment

Ziet er leuk en speels uit Appelvrouw. Grappig dat kippen niet voorbij iets cirkelvormigs gaan, ik heb dat vaker gelezen (vast door jou al eerder geschreven). Echt creatief gedaan.

Share this comment


Link to comment

Jee Jet ziet er weer top uit !! mooi hoor !!

Ik wil wederom een wigwam maken voor mijn jongens van de wilg...kijken of ze dit jaar er wel in willen spelen....ik ben benieuwd.....

Share this comment


Link to comment

Wat leuk! Ik heb zoiets ook op Pinterest gepind,maar dan van wilgentakken.Ik heb ook prachtige trellis er van gezien. Ik kan de foto's zo opzoeken ter inspiratie als je het leuk vindt.

Share this comment


Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...