Jump to content
  • entries
    11
  • comments
    23
  • views
    2,353

Zaaiplannen paprika/pepers en selderij.


weknow

38,201 views

 Share

Alles staat klaar om te zaaien vanavond en morgen. Paprika's en pepers en bleek- + knolselderij. Moet het nu nog even binnen doen onder een lichtkoepel in de keuken. Maar als volgende week de folietunnel komt, gaat de selderij na opkomst al vrij snel daarheen verhuizen.

 

- Paprika Yolo Wonder (2 a 3 zaden. Heb aan 1 of 2 planten genoeg van deze vrij grote. Niet meer plek ervoor, want moet in de tunnelserre komen)

- Paprika California Wonder (zelfde verhaal)

- Paprika Corno di Toro Rosso (idem)

 

Dan de dwergsoorten paprika: Daarvan zaai ik er elk ca. 10. Heb nog 2 tunnels van 90 cm. hoog en een daarvan wordt voor 2/3 gevuld met kleinblijvende paprika's + een van elk in een pot en enkele planten in de volle grond, zeer beschut. De vroegste en lekkerste een of twee soorten wil ik dan aanhouden. In het seizoen 2013 had ik 3 soorten gezaaid: De California Wonder en Corno di Toro Rosso hebben toen welgeteld 0 oogstbare paprika's geleverd. Dat lag zeker ook aan mijn matige teelt-techniek. Maar de Minibell Red ging stukken beter: Van 6 planten toch een 30 a 35 kleine paprika's geoogst. Deze 4 soorten met dwergplanten van 50 a 60 cm. staan op het programma:

- Minibell Red

- (Sweet) Orange Baby

- Strawberry

- Doe Hill

Dan heb ik nog 2 vrij milde pepers. Ik hou niet zo van scherp eten, maar wil het toch graag eens proberen om te kweken. Als het lukt, wie weet dat ik ze toch wel kan waarderen. En anders kan ik er vast anderen blij mee maken. Ik zaai er van elk 3.

- Lombardo Blijft ca. 60 cm. hoog.

- Yalova Yaglik Deze wordt groot en moet dus in de kas.

 

Met de selderij, zeker de knolselderij, ben ik al wat laat. Op de zakjes staat weliswaar dat vanaf maart gezaaid kan worden, maar in mijn ervaring is januari beter. Die dingen groeien zo langzaam in het begin en ik wil eind mei/begin juni toch graag flinke planten kunnen uitplanten. Maar aangezien ik binnen geen minder warme en voldoende lichte plaats heb om ze na het kiemen verder op te kweken, moest ik wachten. Nu kunnen ze na opkomst naar het kasje verhuizen. Verleden jaar ging de eigen teelt boven verwachting erg goed. Ik had toen het ras Giant Prague = Praagse reuzen. De smaak was zo veel beter, zoeter en kruidiger, als die grote knollen die ik wel eens op de markt of in de supermarkt kocht voorheen. Dat was een ras met lang loof. Nu heb ik 2 rassen: Monarch en Dolvi. Dolvi heeft korter loof en Monarch is meer van het langlooftype. Ik wil ze naast elkaar opkweken om zelf de ontwikkeling en smaak van beide types beter te kunnen vergelijken. 6 a 8 knollen van elk is genoeg, dus met wat geluk kan ik wat jonge plantjes uitdelen.

Bleekselderij wordt voor mij de eerste keer. Ik heb het ras Goudgele Zelfblekende. (Omdat het moeten aanaarden van de planten me niet zo aantrekt Benieuwd hoe dat in de praktijk zal gaan). Omdat de oogst eind oktober klaar moet zijn en niet bewaarbaar is, heb ik aan 5 a 6 planten genoeg.

 Share

1 Comment


Recommended Comments

Het is een mooie lijst om nu al te zaaien. Ik ben benieuwd naar je ervaringen met je paprika`s dit jaar..weet jezelf waardoor de minibell wel goed ging..gemakkelijker te telen? niet genoeg warmte?

Ook naar je knol en bleekselderijervaringen ben ik benieuwd. Knolselderij gaat bij mij altijd wel erg goed, maar bleekselderij vind ik lastig.

De soorten die je noemt ken ik niet..als er voldoende opkomt zou ik dan wat van je mogen?

Bedoel je met niet bewaarbaar dat de bleekselderij niet in te vriezen is? Nee toch?

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...