Balkontuinder's eerste jaar (2014-15)
Ik heb een balkon van 1,5 meter diep over de volledige lengte van mijn huis (7 meter), waar vanaf 14:00 tot 20:00 uur de zon schijnt. Op de linkerhelft (ongeveer 2,5 bij 1,5) ga ik een verhoogde halve-vierkante-meter bak bouwen van 1.20x60 en 28 cm hoog. Hierin komen dingen te groeien als sla, wortelen, sjalotten en andere dingen die ik nog moet verzinnen.
Naast de bak komen potten waarin ik paprika's (mini-paprika's en gele puntpaprika's van Diana's mooie moestuin), tomaat (trostomaatjes ook van Diana) en bonen (nog niet helemaal over uit welke, neig momenteel naar de Saxa) wil laten groeien. Verder ben ik van plan twee blauwe bessenstruiken te planten, waarschijnlijk de Bluecrop en de Duke.
Ik heb nog een speciekuip over waar ik iets mee kan doen (aardappelen misschien?). En "gewone" bloembakken die ik aan de muur kan schroeven, daar komen lavendel en andere bloemen in om de insecten te verblijden. Mijn sluipwespen- en vlinderfamilies zullen daar hopelijk erg blij mee zijn!
Helaas heb ik nog geen foto van mijn balkon. Kennelijk heb ik in de tien jaar dat ik hier woon nog nooit een balkonfoto gemaakt... Wordt er duidelijk tijd voor! Maar voordat ik dat ga doen moet ik nog wat puinruimen, er staat momenteel een oud bedframe die nog naar de stort moet.
Mijn uitdagingen zullen voornamelijk zitten in het niet te enthausiast van start gaan waardoor alles mislukt en ik word teleurgesteld, het niet laten uitdrogen van de planten tijdens de warme zomerdagen en het uit de bak houden van mijn drie katten en de andere vele buurtkatten die graag over het dak en mijn balkon struinen.
Ik heb er erg veel zin in! Toen ik vroeger twee jaar opleiding op de tuinschool volgde heb ik een jaar een volkstuin gehad. Maar dit was zo intensief dat ik er eigenlijk te weinig tijd in kon steken. Ook had ik toen nog geen geld om echt iets te kunnen doen. Sindsdien wil ik eigenlijk weer een tuin, maar het ziet eruit dat ik voorlopig nog steeds niet ga verhuizen, dus vandaar mijn balkontuinplan.
2 Comments
Recommended Comments