Jump to content

Vaalbara

  • entries
    19
  • comments
    81
  • views
    956

26 en 27 maart, verspenen/modderbak


Erny

16,279 views

 Share

Op 26 maart weer eens aan het tomatenverspenen geslagen. En het was ook nog een vruchtdag dus dat kwam mooi uit...

Het werden weer zo'n 50 individuele plantjes... Het opkomstpercentage is toch wat hoger als ik had ingeschat. Maar er kan nog veel mee misgaan. Van de Ida Gold heb ik ondertussen (rest is gewoon weg verwelkt na verspenen) nog maar 2 goeie plantjes over dus... Van de meeste tomaten kiemen er dit jaar bij mij 6 á 8 van de 8 gezaaide. Eerdere jaren had ik nog wel eens de slechte gewoonte toegepast om ze eerst maar met z'n drietjes in een potje te zetten om ruimte te besparen. Maar heb toch wel het idee dat als ze dan groter zijn en ik ze moet scheiden ze daar zeker van te lijden hebben. Dus... heb me bedwongen en iedereen een eigen potje gegeven.

100276169181332936224.JPG

 

Dan op 27 maart weer tuintijd.

De boel begint hier aardig op te drogen. Ook de drainagevijverbak staat "droog" dus besloot maar eens laagje slib weg te halen. Dacht misschien 2 kruiwagens ofzo... Niet dus! Er heeft zich in 2 jaar tijd een laag van wel 40 centimeter opgebouwd. Dus worden wel 8 kruiwagentjes vrees ik.

100273076581332936508.JPG

 

En daar kom je dan de veenbrokken alweer tegen:

100273213491332936711.JPG

 

Nu alleen nog bedenken waar ik met het slib heenga... Denk dat ik het maar gewoon op het voorste stuk moet storten. Eerst nog wat kweek uit dat stuk werken en dan beslibben. Daarna nog wat mest erdoor en denk dat daar de courgettes dit jaar wel willen wonen. Heeft het slib ook nog tijd om wat bij te drogen.

100272930651332936876.JPG

In bakje op de voorgrond stond de weegbree en egypt. ui en heb ik er nu ook maar weer ingezet omdat ik nog even geen andere geschikte plaats daarvoor had. Op de rest van dat bakje ga ik dan nog maar wat aardbeien zetten want Fred is aan het uitdunnen en er is meer dan genoeg over.

 

Hier op het complex is ook een voortdurend recycleproces gaande. Als je namelijk iets kwijt wilt zet je het gewoon buiten de heg op het pad en dan maar afwachten of iemand het meeneemt. Zo kom ik ook aan gaas en palen en hout etc.

Gisteren kwam ik 3 mooie ramen tegen! Gelukkig vlak bij de moestuinen. Fred heeft ze helpen sjouwen. En zo krijgt ik mijn koude bak wel compleet

100273565501332937246.JPG

Er staat nu anti-reeënvraat-gaas om de Akelei heen (op de voorgrond).

Kwam dus alweer een ree tegen... nu op 2 meter afstand. Begint bijna gewoon te worden!

 

Ondertussen ben ik ook heel aardig voor mijn buurtjes zonder hok. Mogen (tot ik er geen ruimte meer voor heb) hun gereedschap in mijn kas parkeren. Ziet er wel mooi uit al die bosjes gereedschap

100273647791332937542.JPG

 

Heb mn zaaisels ook even gecheckt. Denk dat die wcrolletjes niet gaan werken want drogen wel heel snel uit. En om ze nou de hele tijd in bak met water te zetten? Denk dat ik de Kailan ook thuis nog even ga zaaien. Heb ik toch genoeg van. De bakjes nu maar in plastic verpakt om het verdampingsproces wat langzamer te laten verlopen. En ook als bescherming tegen de muisjes die duidelijk nieuwsgierig waren wat ik voor ze had neergezet.

 

En tot slot nog een mooi onkruidje:

100273347441332937731.JPG

 Share

6 Comments


Recommended Comments

Wat handig Erny dat je zo aan ramen kunt komen..je kunt een heel siertuin met hangplek inrichten zie ik .

Kweek jij de weegbree? Ik bedoel groeit het niet gewoon in de natuur bij jullie of wil je graag wat in de buurt hebben? Dat onkruidje heb ik ook..het komt nooit in de bloei- dan heb ik het er toch uit getrokken - dus ik weet niet wat het is...

Link to comment

@Jet: haha, zo zijn we ook aan die lading prachtige vergane plastic terrasstoelen gekomen. Krakken ook 1 voor 1 vrolijk kapot (zorgt voor leuke lachmomenten) en zo blijft er altijd ruimte voor nieuwe afdankertjes...

 

Gewone weegbree stond eerst volop in de verwaarloosde tuin, verhuisde ook vaak de polletjes naar een hoekje om verder te groeien... maar waren toch niet altijd te vinden als ik ze erg snel nodig had... brandnetelszzzz! En heb hier ook verder in het wild geen smalle weegbree zien groeien. En smalle ook lekker door de sla en dus om flink te snijden. Dus vandaar... en had natuurlijk op dat moment last van bestelkoorts....

Nu ga ik mijn zaad van vorig jaar ook lekker in de buurt rondstooien.

Edited by Erny
Link to comment

@Jeanne: en er is nog veel meer grond te veroveren

Bij het huisje is ook nog een geheel oningerichte zone...

 

Qua tomaten ligt het helemaal aan hoe het weer is en welke tomaten het zijn, heb verschillende soorten die verschillende uitplantmomenten vereisen.

Edited by Erny
Link to comment

Hallo Erny,

Indrukwekkende moestuin heb je.

 

Gebruik je vermiculiet in de kweekbakjes? Of zijn het mestkorrels die ik zie liggen? Als het vermiculiet is, verspeen je dat dan mee? en helpt het echt om de vochtbalans beter te krijgen?

Link to comment

@ Marleine: Bedankt Maar op het moment is het vooral nog veel tuin en weinig moes.

Heb wel het idee dat die vermiculiet werkt. Potgrond eronder wordt minder een koek, hetgeen wel gebeurt bij de potjes waar ik het niet doe. Ach, en baat het niet, het schaadt ook niet. En ik verpot het gewoon lekker mee.

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...