Jump to content
  • entries
    34
  • comments
    167
  • views
    919

Half juni: groene explosies en bonen bonanza


Raquette

7,468 views

 Share

Het is echt geweldig hoe alles uit de grond schiet nu we eindelijk een beetje warmte krijgen. Nog beter: ik heb twee weken vrij!! Tijd om weer eens de stand van de moestuin te peilen.

 

bakxdrieklein47611434549452.jpg

 

05-06, 13-06 en 17-06.

Op dit overzichtje kun je goed zien hoe hard alles groeit. In twaalf dagen zijn zowel de bak als de roos ontploft!

 

bak34451434549190.JPG

 

Ik moet wel lachen om hoe mijn bak eruit ziet, zeker vergeleken met al die keurige MM-bakken van andere forummers. Laten we het er maar op houden dat ik een vrije geest ben, of zoiets... Als je nog nooit eerder een moestuin hebt gehad, is het ook echt even schrikken hoe groot alles wordt...

 

doorgeschotenrucola84731434549292.JPG

 

...zeker als je het door laat schieten! Hier staat de rucola in bloei. Het doorschieten gebeurde voor ik er erg in had, door een combinatie van warmte en te weinig water (denk ik). Het is biologische rucola en mijn zaad was op, dus het komt eigenlijk wel mooi uit; als het lukt ga ik zaadjes oogsten!

 

doorgeschotenradijs95941434549549.JPG

 

Bij de radijs hetzelfde verhaal: een monster van een stam, 60cm hoog en 2cm dik! Mijn buurvrouw vroeg al voorzichtig wat dat nou toch voor plant was:). Ook van deze ga ik proberen zaad te oogsten.

 

courgettegrond22071434549627.JPG

 

Hier zie je het belang van goede grond. Deze courgette heb ik half mei uitgeplant; heb wel oude stalmest ondergespit op deze plek, maar voor de rest is het toch gewoon 'dode', dichtgeslagen tuinaarde in onze borders. De plant ziet er redelijk uit, maar heeft wel moeite om echt op gang te komen (onderste bladeren hangen slap, vrouwelijke bloemetjes vallen af).

 

courgettebak49991434550013.JPG

 

Nog een courgette, deze staat in de moestuinbak op MM-mix. Wat een verschil! Hij is twee weken later uitgeplant maar streeft zijn concurrent in de volle grond nu al voorbij. Zelf vind ik het een uitdaging om op een natuurlijke manier de grond in de tuin te gaan verbeteren, maar als je daar geen zin in hebt is dit dus wel een aanbeveling voor de MM-mix (gelijke delen turf, compost, vermiculiet).

 

bonenrek18191434550409.JPG

 

Zo leuk om te zien: twee maanden geleden was het rek nog leeg, nu zijn de peulen bijna boven. Ze hebben ook al zeker drie tweepersoonsporties peultjes opgeleverd (drie planten). Volgend jaar wil ik er ongeveer acht zetten (tegen de schutting). Geweldig om voor een verse maaltijd alleen maar even met een schaar de tuin in te hoeven lopen!

 

koolrabipotje37111434550534.JPG

 

We eten nu al dagen elke dag wel iets uit de tuin. Met deze graad van bebouwing zijn het natuurlijk geen complete maaltijden, eerder snacks: een vers peultje bij een glas rosé, drie aardbeien voor het ontbijt, de basis voor een salade. Hierboven zie je een voorgerecht; twee eenpersoons koolrabi-gratins uit de oven. Ik kan haast niet in woorden omschrijven hoe geweldig ik het vind om een bron van voedsel in je eigen achtertuin te hebben. Het stimuleert me ook om nog systematischer - en ietsje minder chaotisch, zou ook wel fijn zijn:) - aan de slag te gaan!

 

tomatoisland50431434551193.JPG

 

Achterin de tuin gaan de zaken ook goed. Met name de Black cherry van Yuras, die ik op onorthodoxe wijze extra had aangeaard (zie hier: blog/Raquette/aardbeien_alienhi%C3%ABrogliefen_en_aanaarden_2.0_b-5194.html) is indrukwekkend. In dit gedeelte van de tuin heb ik wel wat last van zwarte luis, die afkomstig is van de boerenjasmijn in de hoek. Gelukkig is er inmiddels een heel leger lieveheersbeestjeslarven op de been (zodanig dat ik waarschijnlijk straks met een lieveheersbeestjesplaag zit )!

 

pompoenvoor95061434551647.JPG

 

Deze pechpompoen, naast de tomaten, had er ook last van: eerst flink verzwakt door de luizen, daarna tot het hart toe weggevreten door een slak. Er zaten alleen nog twee toegetakelde blaadjes aan - op de foto hou ik er eentje vast - en ik dacht dat hij dood was. Toch nog even laten staan. En zie, hij loopt weer uit!

 

pompoenna65771434551799.JPG

 

Hij heeft nu weer genoeg groei om zonder het oude blad te kunnen, dus dat mocht eraf. Ik houd deze pompoen voorlopig wel onder een doorzichtig bakje/kasje om hem de schade rustig te laten inhalen, zonder opnieuw slachtoffer te worden van een slakkenaanval.

 

aardappels92421434551899.JPG

 

Dit vind ik ook zo ontzettend leuk: aardappels! Ze staan pal onder de boerenjasmijn maar de luizen vinden ze niet lekker. Ik had iets gelezen over aardappels poten in een afgerolde plastic zak, die je dan steeds verder omhoog rolt om aan te aarden. Er lagen nog wat verlepte aardappels te slingeren in de keuken; die dus in stukken gesneden en lukraak in de zak gegooid (half mei). Ik verwachtte er niets van, maar djies, wat groeien die dingen! Nu ben ik stiekem toch wel heel benieuwd of er ook echt iets in de zak gebeurt:)...

 

tomaatrijp50631434552103.JPG

zaailingpompoen50881434552107.JPG

aardbeienkooi59941434552098.JPG

lupines76381434552260.JPG

 

Nog wat updates uit de rest van de tuin: de eerste binnentomaat die in de zon verder rijpt, kleine pompoenzaailingen die straks naar Salamandertjes tuin gaan. Verder mijn impro-aardbeienkooi, die perfect werkte, maar nu alweer bijna overbodig is. Volgend jaar meer aardbeienplanten! En tot slot de lupinezaailingen, mijn pride en joy, want opgekweekt uit zelf geoogst zaad van vorig jaar.

 

stamboneneen21441434552298.JPG

stamboontwee90511434552301.JPG

 

Dan, last but not least: het bonen bonanza uit de titel. Zoals ik al schreef zijn de peultjes nu bijna klaar, maar de sugar snaps en de stambonen staan te trappelen! Ik kan me voorstellen dat een doorgewinterde moestuinier hoogstens een wenkbrauw optrekt, maar ik had dat nog nooit gezien, hoe dat gaat met stambonen. Zo schattig! Ze krijgen eerst echt miniboontjes van twee centimeter, en die beginnen dan langzaam te groeien.

 

kastanjebonen76591434552425.JPG

 

De kastanjebonen van appelvrouw hebben hun stokken gevonden en zijn nu flink aan het groeien...

 

pronkbonen66031434552471.JPG

 

...en de pronkbonen hebben een iets geschikter houvast gekregen en zijn sindsdien ook voortvarend aan het klimmen! Over een week of drie, vier, hoop ik op een weelderig begroeide schutting (aan de andere kant van het cirkelterras staat ook zo'n boogje).

 

Ik ben heel benieuwd wat dit allemaal voor oogsten op gaat leveren! Nu heb ik ook pas een beetje gevoel voor wat de verschillen zijn: peultjes en sugar snaps kunnen goed tegen een rek opklimmen, maar bonen willen echt slingeren rond een staak. En het mafste: ze slingeren allemaal, stuk voor stuk, tegen de klok in. Ook op het Zuidelijk halfrond. Maf he!

 

Ik heb nu al zin om recepten te gaan bedenken voor de dagelijkse bonenoogst die zich straks van juli tot september zal aandienen. Vanavond kort geblancheerde peultjes met gerookte zalm...hmmm!

 Share

7 Comments


Recommended Comments

Leuke update Rinske! Die roos is heel mooi. Zou je die ook kunnen laten klimmen? Zo slecht ziet die pompoen in de bordergrond er ook weer niet uit vind ik. Een van mijn courgettes ziet er beroerder uit hoor . Sugar snaps zijn een van mijn favoriete gewassen. Ze staan nog op de oude moestuin. Laatst 200 gram knapperige sugar snaps kunnen oogsten. Volgend jaar ga ik er maar wat meer zaaien..

Link to comment

Thanks! En ik ben de roos al aan het stekken, dus als ze lukken kan er best één naar SalamanderLand:).

 

Ik vraag me ook al de hele tijd af of het nou een rambler of een struikroos is, hij maakt echt hele forse scheuten maar het kan ook zijn dat ik gewoon niet hard genoeg gesnoeid heb. Hoger klimmen is niet echt een optie, we mogen in het witte gedeelte van de schuur geen gaten boren...

Link to comment
Als je nog nooit eerder een moestuin hebt gehad, is het ook echt even schrikken hoe groot alles wordt...

 

Haha, geweldig he! Ik kan daar hier ook zo om lachen hier. Echt geniaal.

 

Jouw tuin gaat lekker zeg. Die kleine timelapse foto's zijn leuk. Blijven doen! En dan alles achter elkaar plakken in een filmpje ofzo. Supergaaf.

Edited by balkontuinder
Link to comment

Dank je, balkontuinder! Dat is echt een supergoed idee. Alleen jammer dat ik dat plaatje niet op ware grootte erin krijg, nu is het eigenlijk helemaal niet zo 'goed' te zien, haha.

 

En Salamanderland houden we erin!;)

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...