2017, een schone start
Zo, heb ik in mijn tuindagboek een heel seizoen overgeslagen Ik was denk ik te druk, met de tuin (oké en met mijn werk, en mijn opleiding, en... nou ja, het kwam er niet van)
Hoe dan ook; ik ben er nog en mijn tuin(en) ook! Heel grappig om mijn eigen verslagjes terug te bekijken. Waar je in de post hier beneden nog een foto ziet van een aardappelbloem met kweekgras op de achtergrond kan ik gelukkig melden dat ik na 2 seizoen spitten, graven etc. EIN-DE-LIJK de kweek geloosd heb Nu grenspatrouille opzetten, tegen teruggroei vanuit de buurpercelen die helaas wel behoorlijk vol zitten met het spul.
Ik kan dit seizoen echt een schone start maken! En er is dit jaar op de volkstuin ook mest gezamenlijk ingekocht voor een hele schappelijke prijs, waardoor ik heel wat kruiwagens heb kunnen verspreiden over mijn zandlandje. Sowieso zag de grond er na een seizoen extra aandacht voor mulch (o.a. een flinke bladlaag in de herfst) een heel stuk beter uit dan het kale zand wat ik op de oude foto's terug zie. Veel meer humus tussen het grijze zand en mooie losse structuur, in de bovenste 10 cm althans.
Nieuw sinds 2016:
Een bewateringssysteem. Na wat geëmmer (letterlijk en figuurlijk) met droogte in eerdere seizoenen leek dit me de investering waard. We hebben (heel luxe) allemaal een wateraansluiting op de tuin, dus het is een kwestie van druppelslang aankoppelen en gaan met die banaan. Het is een bovengrondse druppelslang geworden, met om de 30 cm twee gaatjes. Zoiets dus:
Ieder bed een eigen aftakking, die ik al dan niet open kan zetten met een kraantje. Zo kan ik de tomaten in hun tunneltje meer water geven dan de aardbeien in de open lucht, bijvoorbeeld. Het blijft in de zomer (bijna) elke avond nog even naar de tuin om water te geven, maar met dit systeem heb ik wel ondertussen mijn handen vrij om bijv. te wieden en oogsten. En is het is ook makkelijker om van een inval-moestuinier te vragen om even de kraan open te zetten als ik op vakantie ben.
Tot nu toe ben ik erg tevreden over dit systeem. Wel een nadeel: opletten met riek/hak + mulch + slang eronder. Helaas al een keer misgegaan , maar een koppelstukje is dan zo geplaatst.
Aandachtspunten voor 2017:
- mulch mulch mulch. Of het nou karton en/of blad, gedroogd onkruid, stro of wat dan ook is: bedekken die grond. Even gedoe bij het opstarten, maar het scheelt zo veel in kwaliteit van de grond en wieden later in het seizoen.
- kweekpatrouille: het gedeelde pad en het horrorhekje blijft bijhouden, anders is het straks weer een kweekzooi. Even reëel: dat zal ik toch voornamelijk zelf moeten aanpakken.
- bloemen! Ik blij, bijen blij en ruimte is in deze tuin (voor mij) niet de beperkende factor. Elk bed kan wel wat bloemen erbij gebruiken, vind ik. OostIndische Kers, Zinnia's, Zonnebloemen, Facelia, Afrikaantjes, Cosmea. Zaden zat, dus zaaien maar! Nou ja, aankomende maand dus vooral.
- compost: de hoop in de achtertuin loopt nu lekker en ook de bult op de volkstuin is nu goed op gang. Goed blijven letten op tijdig bijgieten bij droogte en verdeling bruin-groen en dan kan ik hopelijk compost blijven "oogsten" om de paar maanden. Nooit genoeg compost!
- tunnelkasjes goed verankeren. Heb ze al eens teruggevonden bij de buurman, ondersteboven
Weer genoeg te doen, want nu ziet het er zo uit:
Je zit links onderaan achter het plankje de centrale wateraansluiting voor mij en de linker buren. Verder zie je bij het rek midden in de tuin een tentje met de eerste sugar snaps die nét in de grond staan. En verder een hele hoop losse zooi her en der. Ach ja, er wordt aan gewerkt.
Verder een kale boel, maar net als in 2015 de tuinboontjes er al in. Onder een tentje tegen de duiven etc. Dit keer eens geprobeerd in een rij met minder afstand onderling, kijken hoe dat bevalt. Dille erbij gezaaid tegen de luizen.
In de achtertuin gaan de fruitbomen nog steeds ontzettend goed, schurftigheid etc. zijn stukken minder sinds we wat drastischer gesnoeid hebben om lucht in de kroon te brengen en opbrengst is prima. Plukken blijft een uitdaging, omdat zowel appel als peer zo ontzettend hoog zijn dat we zelfs op een ladder moeilijk bij de vruchten kunnen. Luxeproblemen.
Fruitstruikjes geven inmiddels ook een leuke oogst, zeker de kruisbessen, bramen, frambozen en aalbessen. Blauwe bessen moeten nog op stoom komen en de besjes worden ook erg lekker gevonden door de vogels.
De uitdaging van de komend seizoen in de tuin-bij-huis zit hem vooral in een goede basis aan vaste planten in de achtertuin. Nu vallen er toch wel veel kale plekken die opgevuld worden met eenjarigen, wat een boel getut met kleine plantjes betekent in het voorjaar. Ik wil het graag wat meer "zelfredzaam" hebben in de achtertuin en het is ook fijn als het tegen een stootje kan. Alles voor de hoofdprijs bij het tuincentrum kopen zie ik dan weer niet zo zitten, daarom toch weer stekje hier en zaailing daar de boel opvullen. We komen er wel.
0 Comments
Recommended Comments
There are no comments to display.