Jump to content
  • entries
    283
  • comments
    578
  • views
    23,027

Druiven geperst / Jam / zaad voor volgend jaar


henkg

23,099 views

Druiven geperst. Met het nieuwe persje.

Voor de 11 kilo blauwe druiven is een inhoud van 6 liter echt genoeg. Bij de pulpgisting komt al zoveel sap vrij –dat dus niet geperst hoeft, alleen door een zeef- dat de rest makkelijk in de pers past.

Ik had nu al 2 extra setjes vulhout nodig, bij een grotere pers zouden dat er nog meer moeten zijn.

Na 5 dagen pulpgisting en persen:

20170903rondo64511504503563.jpg

9 liter na persen: rendement ca 80%.

 

20170903rondoglas94311504503567.jpg

 

Druiven persen ging dus goed. Binnenkort maar eens zien hoe het gaat met de pulp van –nog te plukken- appels.

 

De twee andere druivenrassen. De Pinotin wil niet zoet worden. De Cabernet cortis gaat er deze week af: want nu al ruim 20 Brix (geeft 12% alc.)

 

Het nageslacht van tabak, Kaapse zonnedauw, Rose de Berne, Balkonstar is ook weer veilig gesteld.

2017090312055568451504503846.jpg

 

De zaden van de gele lis moeten nog afrijpen:

2017082814301871841504504116.jpg

 

De Uchiki kuri kan binnenkort geoogst:

2017082814311087581504504105.jpg

(De Butternut schiet op, maar is nog niet zo ver)

 

Boontjes. Bij de vorige serie was ik met oogsten aan de late kant: een aantal was te groot geworden. Eigen schuld, niet heel regelmatig gekeken. Nu wel op tijd, en niks te vroeg.

2017090316005336561504503981.jpg

 

De bramen van buurman D. hebben inmiddels ook hun jamsessie gehad (al een aantal weggegeven):

20170903jam66321504503556.jpg

 

De saffraan bolletjes van RobO zijn gepoot:

2017090317475824801504503991.jpg

(Beetje kalk gestrooid)

 

Verder: tomaten lopen op het eind, alleen nog wat Roma te plukken. De knolselderij is nu al op “winkel”-grootte. De herfstframbozen geven iedere 2 dagen ruim een ons. De stoofpeer gaat nog goed.

De winterwortel gaat dood, ik weet niet waarom. En de winterprei raakt overwoekerd door onkruid, ik weet wel waarom …

6 Comments


Recommended Comments

Ziet er allemaal weer netjes uit Henk.

Ik mis de laatste tijd wel poezen foto's in de updates?

 

Had jij trouwens hier niet ergens geplaatst hoe je die etiketten kan maken?

Edited by angela
Link to comment

Ik dacht even, dat had ik erbij moeten zetten. Even teruggelezen: dat stond er al, 5e regel. Niet de uitleg:

Vijf dagen pulpgisting, voor de Rondo. Bij 22 a 23 graden (zo warm was het nu eenmaal in huis). Bij 20 graden zou ik een dagje langer gedaan hebben. Vorig jaar 10 dagen, dat verklaart misschien de vrij heftige tannines toen.

 

Vijf dagen? Dat beveelt Het Nieuwe Handboek Druiven aan, voor Rondo.

Algemeen: ca 10 dagen. Brabantsewijnbouwers noemt 10 - 28 dagen.

 

Als alles gedaan is (ook Pinotin en Cabernet cortis, en uiteraard de appelwijn), dus als alles in kannen en kruiken is, dan ga ik -ergens in november- een totaal jaarverslagje schrijven. Mensen die dan geïnteresseerd raken, kunnen dan nog stokken bestellen, voor levering in april ...

Edited by henkg
Link to comment

Ok

Ik kan dat niet vinden dat ze voor Rondo speciaal die hoeveelheid dagen noemen. Het leek me zo kort. Ik volg het allemaal. Superleuk

Link to comment

Staat op pagina 145, rechterkolom, ongeveer middenin.

Of dat ook voor mijn Rondo, van dit seizoen het best is? Geen idee.

Ik ga vanaf nu wel goed op de schillen kauwen, om de mate van wrangheid (tannine) te beoordelen. Ter lering. Net zoals het proeven naast de Brix-meting. Regelmatig zit ik in de buurt, maar ook (nog) flink mis.

 

De Cabernet cortis en de Pinotin gaan er morgen of overmorgen af. Daarna is het een aantal dagen regenachtig, en ook daarna frisjes. Dus weinig kans op een snelle verdere rijping, en daarna wordt het te laat, gezien de huidige stand van zaken (snelle groei in dit prachtige voorjaar heeft volgens mij de oogst vervroegd.. Beter iets te vroeg, dan rottende zooi.

 

Bij elkaar: met nog erg weinig ervaring, en ook nog weinig kennis roei ik met de riemen die ik nu heb.

Edited by henkg
Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...