Druiven geperst / Jam / zaad voor volgend jaar
Druiven geperst. Met het nieuwe persje.
Voor de 11 kilo blauwe druiven is een inhoud van 6 liter echt genoeg. Bij de pulpgisting komt al zoveel sap vrij –dat dus niet geperst hoeft, alleen door een zeef- dat de rest makkelijk in de pers past.
Ik had nu al 2 extra setjes vulhout nodig, bij een grotere pers zouden dat er nog meer moeten zijn.
Na 5 dagen pulpgisting en persen:
9 liter na persen: rendement ca 80%.
Druiven persen ging dus goed. Binnenkort maar eens zien hoe het gaat met de pulp van –nog te plukken- appels.
De twee andere druivenrassen. De Pinotin wil niet zoet worden. De Cabernet cortis gaat er deze week af: want nu al ruim 20 Brix (geeft 12% alc.)
Het nageslacht van tabak, Kaapse zonnedauw, Rose de Berne, Balkonstar is ook weer veilig gesteld.
De zaden van de gele lis moeten nog afrijpen:
De Uchiki kuri kan binnenkort geoogst:
(De Butternut schiet op, maar is nog niet zo ver)
Boontjes. Bij de vorige serie was ik met oogsten aan de late kant: een aantal was te groot geworden. Eigen schuld, niet heel regelmatig gekeken. Nu wel op tijd, en niks te vroeg.
De bramen van buurman D. hebben inmiddels ook hun jamsessie gehad (al een aantal weggegeven):
De saffraan bolletjes van RobO zijn gepoot:
(Beetje kalk gestrooid)
Verder: tomaten lopen op het eind, alleen nog wat Roma te plukken. De knolselderij is nu al op “winkel”-grootte. De herfstframbozen geven iedere 2 dagen ruim een ons. De stoofpeer gaat nog goed.
De winterwortel gaat dood, ik weet niet waarom. En de winterprei raakt overwoekerd door onkruid, ik weet wel waarom …
6 Comments
Recommended Comments