Jump to content
  • entries
    20
  • comments
    55
  • views
    723

Update januari 2018


pippi

5,200 views

 Share

Zo, even wat foto's zodat ik later kan zien hoe alles erbij stond.

 

Ik ben bijna klaar met alles - voor het tweede jaar - bedekken met karton en compost, alleen helemaal achterin nog een stukje, en het kruiden-/bloemenveldje voorin moet nog. Ik ben heel hard van plan om het onkruid dit jaar volledig onder controle te krijgen. Ben ook heel benieuwd of de Dowdingmethode beter of minder goed werkt als het gaat om onkruid.

 

18344171516657414.JPG

 

Ik wil ook alle paadjes weer van een nieuw laagje houtsnippers voorzien, maar man wat verteert dat spul snel. En op de paadjes waar in afwachting van nieuwe snippers al karton lag, hebben de diverse stormen nogal wat karton weggeblazen, schiet ook niet op. Ik doe nu pad voor pad met dubbeldik karton en dan pas een dikke laag snippers, ik hoop dat het dan wat langer blijft liggen. Voordeel van al die stormen is wel dat er heeeel veel mooie takken te vinden zijn, en ik ben er inmiddels achter dat ik niet heel voorzichtig hoef te zijn met wat dikkere takken in mijn hakselaar, dus ik produceer nu ongeveer wekelijks voldoende voor ongeveer twee paadjes. Ik heb nog 13 paadje te gaan die (opnieuw) gelegd of aangevuld moeten worden, dus voordat het seizoen echt compleet van start gaat zou ik overal weer frisse paadjes moeten hebben. Lastig is ook wel dat de snippers erg aantrekkelijk zijn voor allerlei beestenspul dat er dan weer een zooitje van maakt, dus als ik ooit tijd over heb wil ik de paden misschien gaan begrenzen met van die rode klinkertjes. Daar heb ik nog een hele stapel van liggen.

 

Wat er nu (nog/al) in de tuin staat zijn allereerst de tuinbonen (op het stuk voor de platte bak):

17071011516658592.JPG

 

In oktober geplant en ze staan er niet heel geweldig bij. Het was de eerste keer dat ik gezaaid heb. Ze hebben ook wel flink wat te verduren gehad met die storm waardoor ze wat plat liggen, maar ik vind ze ook wat te groot en niet compact genoeg voor het mooie. Als de oogst bevalt (vooral qua smaak), dan zet ik ze volgend jaar een maandje later.

 

Verder staat er prei die het niet heel geweldig doet, ik oogst er wel af en toe van en ze smaken prima gelukkig, aan de randen wat knoflook, nog wat roodlof die gedegradeerd is tot slakkenvoer en verwijderd kan worden en onder dat stukje vliesdoek de laatste spruitkool. De laatste levende kool eigenlijk, want mijn mooie palmkolen en verder ook alles wat maar op kool leek is compleet kapotgegeten door (waarschijnlijk) vogels. Van deze laatste - een heel klein plantje eigenlijk) heb ik al met al toch bijna een maaltje mooie spruiten kunnen oogsten, dapper ding. Ik ga kijken of ik hem kan laten staan en er zaden van kan oogsten.

 

In de platte bak (geen foto) staat andijvie, pluksla, wortelen en wat roodlof, en dat doet het allemaal nog heel aardig. En in de kas heb ik ook nog groenvoer:

18277171516659760.JPG

 

Op dit rijtje staan mizuna, pluksla, rucola, paksoi, amsoi, hon tsai tai en in het hoekje 5 knoflookjes om eens te zien hoe die het in de kas doen. De paksoi (of tatsoi, zou ook kunnen) en de hon tsai tai zijn alleen maar slakkenvoer, maar van de rest heb ik toch al maanden vrij stevig van geoogst. Dus het lijkt misschien niet veel wat er staat, maar er ligt een flinke zak in de koelkast, en ik puk minstens een keer in de week vers. Vooral die mizuna, mensen wat is dat een geweldige plant. ik puk ze vrijwel kaal, en hartje winter groeit het allemaal weer door. En waar de amsoi wel iets van vraat heeft, heeft die mizuna echt nergens last van. Koudste plekje van de kas, en toch maar groeien en groeien.

 

Er stond nog meer in de kas, maar inmiddels heb ik alles wat mislukt of door mij of de slakken opgegeten was verwijderd en al zoveel mogelijk compost gegooid. De veldsla in de linkerhoek doet het ook heel goed, ook al heel veel van geplukt:

 

18145811516660735.JPG

 

Dat was het voor nu.

 Share

1 Comment


Recommended Comments

Veldsla is een fijne teelt. Hier in Frankrijk kan je vele soorten krijgen ook met hele lange bladeren. Kan prima buiten in de winter, maar in de kas zal t ook wel goed doen.

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...