Jump to content
  • entries
    80
  • comments
    181
  • views
    916

19 maart 2018


dennis78d

18,300 views

 Share

Het ziet er naar uit dat de ergste vorst achter de rug is . Afgelopen weekend nog wat sneeuw en vorst, maar na deze week (als ik de weersverwachting zo ver vooruit mag geloven) wordt het eindelijk weer wat warmer in de nacht hier. Ik kan niet wachten! Er is nog zoveel wat ik wil doen voordat de lente losbarst, maar het weer houdt me aardig tegen. Net terug van een vakantie in Portugal en als je daar dan op iedere hoek van de straat volle sinaasappelbomen en citroenbomen ziet staan, verlang je snel terug naar de lente en zomer

 

IMG339718521521497160.JPG

IMG339946221521497183.JPG

IJsbloemen op de kas, maar binnen 5 graden boven 0.

 

Nu weer thuis ben ik blij dat mijn peperplantjes er zo goed bij staan. Gelukkig wist ik iemand te strikken die even water kwam geven tijdens de vakantie, want het fiasco van vorig jaar wilde ik niet herhalen. Toen heb ik voor het eerst geëxperimenteerd met druppelaars en dat ging een beetje verkeerd. Ze kregen meer water dan ze op konden drinken en daar hebben zowel de pepers als de tomaten heel lang van moeten herstellen. Dat heeft vorig jaar zeker een deel van de oogst gekost.

 

IMG403834481521497273.JPG

 

Het enige probleem wat ik had toen ik thuis kwam, was een beetje bladluis. Maar dat was te verwachten. Ik heb een kleine vleesetende plant die een hele hoop vliegjes en witte vlieg vangt, dat ding zit echt helemaal vol vliegjes (de foto is wat ouder, daar zitten er nog maar een paar op), dus dat scheelt een hoop eitjes die uitgroeien tot luis. Als het alsnog teveel uit de hand loopt ga ik larven van lieveheersbeestjes kopen. Ik ga ook een paar lieveheersbeestkastjes maken om ze wat meer aan te trekken in de tuin, want ieder jaar heb ik aardig wat last van luis.

 

IMG333072761521497304.JPG

Vliegjes-plak-plant

 

M’n bijkeuken staat aardig vol ondertussen. Vorig jaar stond alles in de woonkamer en dat was verre van ideaal, dus een werkblad gemaakt boven het witgoed en een opbergkast voor plastic/papier/flessen met een werkblad erboven. Zo kan alles mooi in de bijkeuken staan. Opgeruimd staat netjes De pepers en paprika’s staan onder simpele TL-verlichting met daglichtlampen, 16 uur per dag staan die aan. Tuurlijk zijn echte groeilampen beter, maar ik ben al super tevreden met deze oplossing. Bijna alle plantjes staan lekker stevig en groeien rustig door, geen langgerekte jongens. Het lijkt er dus op dat ze in ieder geval genoeg licht hebben gekregen van de TL lampen.

 

IMG406167071521497338.JPG

 

Ik heb alle pepers en paprika’s gezaaid in januari, aangezien ik mijn kas makkelijk kan verwarmen, kan ik ze ook eerder naar buiten doen om af te harden. Ik probeer dit nu voor de eerste keer zo vroeg en hopelijk kan ik daarmee de oogst wat vergroten. We gaan het zien Een drietal rassen kiemen erg moeilijk. De Serrano en de Joe’s Round, teruggegaan naar Vreeken na 0 opkomst en kreeg een nieuw zakje mee om nog een keer te proberen, topservice! De eigenaar gaf aan dat hij bij hun ook erg lastig kiemde. Met zijn tips probeerde ik nog een keer en van de 20 zaadjes zijn er 7 opgekomen, beter dan niks. Ook 1 van de Turkse pepers kiemt niet. Had een flinke zak, dus op een gegeven moment heb ik in een zaaitray er een goede 100 gezaaid, niks, nada, noppes.

 

Een aantal pepers begint al knop te maken, die eerste paar knoppen haal ik er altijd uit om de plant niet alle energie te laten stoppen in het maken van vrucht. Ze mogen eerst wat groeien.

 

IMG406070691521497491.JPG

Op de foto een aantal siererwten, canna's, pepers, kerriebladboom en tomaten.

 

Ik heb de tomaten gezaaid op 15 maart. Had dat 2 weken eerder willen doen, maar dat zou niet handig uitkomen met de vakantie. Ik heb een viertal tomatenrassen gezaaid: gele cherrytomaat, Gardener’s Delight, Roma tomaat 'San Marzano', en een gele tomaat "Lemon Boy F1". De gele tomaat had wel erg rare zaadjes…felgroen! Nog niet eerder gezien… Vorig jaar had ik veel meer rassen staan, maar de meeste vond ik qua smaak tegenvallen. Daarom dit jaar maar 2 rassen waarvan ik de smaak waardeer en 2 nieuwe om te proberen.

 

IMG403558181521497744.JPG

293505-middenmaat-struiktomaat-lemon-boy-f198481521497723.jpg

Tweede foto van vreeken.nl

 

Tevens gezaaid op 15 maart:

 

Augurken ‘Hokus’, zouden volgens de verpakking goed zijn voor buitenteelt, dus ik heb er aardig wat gezaaid. Buiten heb ik meer plek dan in de kas, en m’n vriendin en ik zijn gek op augurken, dus laat maar komen

 

Snackkomkommer ‘Iznik F1’, vorig jaar 120 heerlijke komkommers van 2 planten. De komkommers groeien net zo dik als een normale komkommer, alleen half zo lang. Heb ze ook gebruikt om in te maken en dat beviel heel goed.

 

Pompoen ‘Baby Pam’, kleine ronde oranje pompoentjes. Had ik vorig jaar al, had toen 7 of 8 pompoenen van 2 planten. Niet enorm veel, maar ik had behoorlijk pech met de combinatie mannelijke/vrouwelijke bloemen. Soms had ik 15 vrouwtjes bloemen, maar niet 1 mannetje…ja da’s lastig bestuiven.

 

Pompoen Honeynut, een 1-persoons flespompoen. Superschattig!

 

213945-pompoenen-honeynut91201521498009.jpg

Foto van Vreeken.nl

 

Meloen ‘Piel de Sapo’, de opkomst van die zaden is behoorlijk slecht, dus heb ze nog een keer opnieuw gezaaid. Tot nu toe is er 1 opgekomen en dat vind ik iets teveel risico.

 

Meloen Cantaloupe 'Charentais', had ik vorig jaar ook en is weer goed opgekomen, daar staan 6 plantjes van te groeien. Als ik er 2 overhoud is het goed. Vorig jaar kwam ik er achter dat ‘zelfbestuivend’ niet altijd betekent dat dat ook gebeurd. Pas laat in het jaar ben ik met de hand gaan bestuiven en dat leverde 2 superlekkere meloentjes op. Dit jaar ga ik veel eerder beginnen met bestuiven om hopelijk meer meloen te oogsten

 

De aardappels liggen klaar om te schieten. Heb dit jaar gekozen voor het ras Roseval. ik heb niet heel veel ruimte voor aardappels dit jaar, dus we gaan zien hoeveel we kunnen oogsten.

 

IMG406421251521498076.JPG

 

In de kas:

 

De kas houd ik al een maandje vorstvrij en heb daar een aantal planten staan die de vorst slecht verdragen en ik gebruik het ook voor al m’n stekken van rozen, aardbeien, japanse wijnbes en clematis. Heb er nog tuinbonen staan, erwten en andere zaaisels. Er staan nog een emmer met rabarber…ik was iets te enthousiast met kopen en had de rabarber gekocht net voordat de vorst voorspeld werd. Heb dus nog geen tijd gehad om hem in de grond te zetten. Dit wil ik zo snel mogelijk gaan doen, want hij wil groeien!

 

IMG338138641521498114.JPG

IMG404047841521498126.JPGIMG404864701521498132.JPG

Het hittekanon is gekoppeld aan een thermostaat die ingesteld staat op 5 graden boven 0.

 

Ik heb een tijdje terug 2 nieuwe klimrozen gekocht ‘Madame Alfred Carriere’. Kan goed tegen schaduwrijke plekken en daar wil ik ze ook voor gaan gebruiken. Ook gekocht toen de grond bevroren was, dus die staan nog in de kas. Ik wil deze gaan gebruiken om een plek achter in de tuin af te bakenen voor de bijen die dit jaar gaan komen Daarover meer in een volgende update

 

Buiten:

 

De appelboom staat er een beetje raar bij. Ik was bang voor de sterke vorst. Vorig jaar hadden we nog vorst toen de boom al in bloei stond en er kwam niet 1 appel aan de boom. Nu even de boom ingepakt met vliesdoek, hopelijk heeft dat een beetje geholpen, het zal niet veel schelen, maar alle beetjes helpen hoop ik. Ik laat het er nog tot na het weekend op zitten en dan het weerbericht maar weer goed in de gaten houden.

 

IMG339492571521498245.JPG

 

De knoflook staat er goed bij. Ieder teentje is opgekomen, super! Ongeveer 150 teentjes gepoot, hopelijk ook 150 bollen oogsten

 

IMG405020141521498280.JPG

 

Ik was te laat met het afdekken van de tuinbonen (vorig jaar voor de winter gezaaid) en zag ze allemaal slap hangen voordat ik op vakantie ging. Ik had verwacht dat bij thuiskomst alles dood zou zijn, maar er zijn er maar 2 overleden, sterke plantjes die Aguadulce! Omdat het een paar weken terug enorm stormde heb ik toen snel wat planken in elkaar geknutseld als windbrekers. Het heeft geholpen

 

IMG405974221521498335.JPG

 

Het is weer bijna bollentijd, op zoveel plekken komen ze al boven. De crocussen staan er al, de narcissen komen er aan en ik ben heel benieuwd naar deze jongen…Fritillaria Imperialis of Keizerskroon

 

IMG403994021521498421.JPG

 Share

7 Comments


Recommended Comments

Een leuke bijdrage!

 

Zulke aalscholveroog-groene zaadjes heb ik ook nog nooit gezien, apart.

 

Met die appels zal het wel goed komen dit jaar, verwacht ik. Het probleem vorig jaar was een relatief zachte maand Maart, waardoor de bloemknoppen al vroeg uitliepen, en toen vermoord werden door de vorst laat in April.

Zolang de knoppen niet uitlopen is vorst geen probleem, en Maart is nu koud, dus dat is goed nieuws voor alle fruit.

 

Ik had vorig jaar 3 aardappelrassen, maar het waren maar zakjes van 10, dan heb je met alleen maar Roseval toch nog een aantal. Wel te weinig om de hele winter door te komen als aardappels vaak op het menu staan. Een goede teelt toegewenst!

Link to comment
Een leuke bijdrage!

 

Zulke aalscholveroog-groene zaadjes heb ik ook nog nooit gezien, apart.

 

 

Nee he? Leek net alsof het gespoten was met lak, maar ze kiemen goed. Bijna alles in opgekomen.

 

Met die appels zal het wel goed komen dit jaar, verwacht ik. Het probleem vorig jaar was een relatief zachte maand Maart, waardoor de bloemknoppen al vroeg uitliepen, en toen vermoord werden door de vorst laat in April.

Zolang de knoppen niet uitlopen is vorst geen probleem, en Maart is nu koud, dus dat is goed nieuws voor alle fruit.

 

 

Ik hoop het wil graag weer wat mooie rode appeltjes plukken!

 

Ik had vorig jaar 3 aardappelrassen, maar het waren maar zakjes van 10, dan heb je met alleen maar Roseval toch nog een aantal. Wel te weinig om de hele winter door te komen als aardappels vaak op het menu staan. Een goede teelt toegewenst!

 

Ja deze aardappeltjes zijn wel behoorlijk klein. Ik ga steeds voor aardappels die lekker vettig zijn, goed voor bakken in de oven. Misschien volgend seizoen eens voor echte aardappels van formaat gaan.

Link to comment
Wauwwwww...die kas!!

 

Had je vast al, maar ik ben een tijd weggeweest van het forum dus ik zie hem nu pas:)

 

Bedankt ik heb hem vorig jaar gebouwd, heb er een aantal posts aan besteed. Ben er nog altijd super blij mee. De afgelopen maanden heerlijk kunnen aanrommelen met stekjes terwijl het buiten regende, stormde of vroor. Straalkanon aan in de kas en het is er zo 10 graden boven 0

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...