Jump to content
  • entries
    20
  • comments
    55
  • views
    872

Druk bezig


pippi

15,474 views

 Share

Ondanks alle poolkou van de afgelopen weken heb ik wel het gevoel dat er lekker schot zit in het zaaien/planten/poten. Mede dankzij Dowding ben ik supergeorganiseerd bezig, vind ik zelf. Vorig seizoen zat ik nog heel erg op de Frank Anrijs-toer, en hoewel ik zijn manier van werken 100% onderschrijf, is het voor mij toch te onoverzichtelijk. Misschien dat ik in de toekomst weer meer richting zijn 'schijnbare chaos' ga, maar voorlopig vind ik het houvast dat Dowding biedt erg prettig werken. Het (bijna alles) voorzaaien - eventueel verpotten - verder groeien in de kas - uitplanten loopt als een soort fabriekje. Ik zaai bietjes, raapjes, peulen, bladgroente etc. thuis voor, als de boel opkomt gaat het onder vliesdoek in zo'n kweekkasje van de Action naar buiten op de picknicktafel tot ik het mee kan nemen naar de volkstuin. Zo blijft de vensterbank alleen vol met paprika's, tomaten en aubergines. Eenmaal in de kas op de volkstuin staan alle zaailingen onder vliesdoek tot ze groot genoeg zijn om de volle grond in te kunnen. En als ik ze uitplant, gaat er opnieuw vliesdoek overheen. Inmiddels is dat voor veel planten niet meer nodig wat temperatuur betreft, maar ik ben huiverig voor vogelvraat. Al mijn buurtuinen zijn nog leeg, op wat winterprei na, en ik denk dat met name de fazanten en duiven zich zonder vliesdoek direct op mijn jonge plantjes zouden storten. Dus het ziet er zo uit:

 

00680161522436192.JPG

 

Foto is van een paar dagen geleden, vandaag ligt er nog meer vliesdoek want weer veel uitgeplant. Niet onder vlliesdoek staan de knoflook, prei en tuinbonen. Van die laatste zal ik volgende keer eens een foto maken. De planten die de vorst hebben overleefd zijn aardig aan het bijtrekken.

 

En in de kas ziet er het zo uit:

00386331522436776.JPG

 

Foto is van een week geleden, inmiddels staan er weer andere zaailingen. Als ik niet op de tuin ben ligt er dus vliesdoek over de zaailingen. Voordeel daarvan is ook dat ik nul slakkenvraat aan de zaailingen heb. De bloemkolen die ik in de kas heb staan hebben wel slakkenvraat (en wat vorstschade), maar niet extreem.

 

Verder eet ik uit de kas momenteel vooral veldsla en bergen mizuna:

00428291522437216.JPG

 

Uit de volle grond op de volkstuin eet ik nog winterprei. Veel daarvan had ik vorig seizoen veel te laat gezaaid en geplant, geen idee of die nog wat gaan groeien, maar de prei die wel op tijd de grond in is gegaan doet het prima, vandaag weer een stel geoogst. De winterwortelen (stonden in de platte bak) heb ik vandaag allemaal uit de grond gehaald. Helaas een heel slechte oogst door enerzijds wortelknobbelaaltjes en (ernstiger) 'Aster Yellows'. De grootste wortelen zijn na flink schrappen nog wel eetbaar, maar ik ben bang dat het ook de nieuw gezaaide wortels gaat aantasten. Ik kijk het even aan, en als het mis dreigt te gaan ga ik wortels in potten in de achtertuin zaaien.

 

Verder ben ik nog druk bezig met de paadjes bedekken met houtsnippers, maar ik kan op mijn fiets of twee (halve) vuilniszakken met houtsnippers meenemen naar de tuin, of vier trays met zaailingen, dus het gaat niet heel snel.

 

Het onkruid heb ik heel aardig onder controle momenteel. Voordeel van a la Dowding alleen mulchen met compost is echt ook wel dat je onkruid eerder ziet en kan weghalen als het nog klein is. Ik loop alleen een beetje aan tegen het feit dat ik klaver enerzijds geen akelig onkruid vind (doet immers goeie dingen voor de bodem), maar dat het nu werkelijk overal opkomt, en enorme wortelstelsels maakt. Ik laat het hier en daar toch wel staan, maar op andere plekken wil ik het echt weg hebben en dat is nog een heel karwei.

 

Heermoes heb ik nog niet gezien dit jaar, ik kan me niet herinneren wanneer dat nou precies opkomt. Half april ofzo? Ik ben benieuwd of dat dit jaar minder zal zijn.

 

Wormen heb ik wel al gezien in enorme aantallen. Echt tot in het bizarre, per uitgeplant plantje gemiddeld twee of drie wormen die in dat plantgat zitten, en dan ook in de grond eromheen alsmaar wormen die boven de grond komen. Mooi ook om al die verschillende soorten te zien, en van de week zag ik een pendelaar van wel 25 cm lang. Gave beesten!

 Share

8 Comments


Recommended Comments

Wat ziet je tuin er strak uit. Zeer geordend en netjes, daar kan ik nog wat van leren met mijn prettige wanorde. Voorzaaien doe ik ook veel, dat werkt voor mij ook prettiger.

Drukt het vliesdoek de plantjes niet plat zoals je het nu hebt neergelegd? Heb nog nooit met vliesdoek gewerkt, dus misschien is dit wel een domme vraag.

Link to comment

Geordend en netjes is voor mij ook voor het eerst hoor , maar ik heb nu voor mijn gevoel veel meer grip op het hele gebeuren. Wat ik al zei, misschien dat ik later toch weer terug ga naar zo'n prettige wanorde, maar het is wel lekker om een wat strakkere basis te hebben.

 

Nee, vliesdoek drukt de plantjes niet plat. Daar was ik ook wat bang voor, maar alles staat netjes rechtop, zelfs na fikse regenbuien. Ik trek het ook niet heel strak over de bedden heen, de planten moeten wel ruimte hebben om te groeien en dan drukken ze het vliesdoek dus zelf omhoog. Ik had het tot nu toe ook niet zo veel gebruikt, maar het is echt prettig om mee te werken. Het beschermt tegen weersinvloeden als wind en kou en heel felle zon (fijn voor plantjes die voor het eerst naar buiten gaan, dan hoef je niet eerst af te harden op bewolkte dagen en dergeljke), tegen vogels, muizen, en volgens mij ook wat tegen slakken.

Link to comment

Ik gebruik ook vliesdoek en ik ben er ook zeer tevreden over. Ik heb het nu over de kapucijners, de worteltjes en de aardbeien (frigo) die ik net heb gezet.

 

Je tuin ziet er heel straks uit idd. Ik ben nog lang niet zover.

Link to comment

Wauw, wat netjes en georganiseerd allemaal zeg! Ik weet niet of het door de foto komt maar je tuin lijkt ook echt enorm. Daar zul je veel plezier van hebben straks!

Link to comment

Wow, ziet er goed uit zeg

Ik ben dit jaar ook begonnen met experimenteren met de Dowding manier, ben heel benieuwd hoe 't jou vergaat en bevalt!

En een vraagje, hoe kom je aan al die mooie zaaitrays? Ik zoek me een ongeluk naar die dingen....

Link to comment

Ziet er goed uit Pipi. Goed idee om thuis voor te zaaien en dan meteen naar buiten/kas. Ik ga dat ook eens proberen. Dankjewel voor de herinnering!

Link to comment
En een vraagje, hoe kom je aan al die mooie zaaitrays? Ik zoek me een ongeluk naar die dingen....

 

Bij bol.com! Ik had een kadobon van Bol.com gekregen en dit was een goeie investering, vond ik.

 

https://www.bol.com/nl/p/kweektrays-40-cellen-professioneel-set-van-20-stuks/9200000084311286/?suggestionType=browse&bltgh=c007bfe1-312b-4554-ad24-9b2ece706fdc.5.28.ProductTitle

 

Ze zijn echt superfijn om mee te werken, passen (net) in de kweekkasjes van de Action als dat nodig is en zijn aanzienlijk steviger dan de trays die ik al had (van de Lidl en uit het tuincentrum).

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...