Peulen, peulen en nog eens peulen
Weer even een update zonder foto's. Ik moet echt weer eens wat foto's maken, maar ik kom er niet aan toe!
De peulen doen het als een tierelier, behalve de peulen die het niet als een tierelier doen. Die laatste staan achter in de tuin, rijtje van 3 meter en een rijtje van nog eens anderhalve meter ernaast. Ik denk dat het grootste probleem is dat ik het vliesdoek te vroeg heb weggehaald, vervolgens vogelvraat kreeg en nu is het zo dat ze gewoon de kans niet krijgen om te groeien want ze worden continu opgegeten. Desondanks produceren ze wel dapper een paar peultjes, maar geen hoeveelheden waar ik de wereld mee kan voeden. Maar ik heb nog twee plekken waar peultjes staan, alles bij elkaar denk ik zo'n 6-7 meter, en man, wat komen daar een boel peulen vanaf.
Zaterdag heeft mijn dochter geplukt, 250 gram. Maandag haalde ik er ook weer 250 gram vanaf, en vandaag had ik met gemak door kunnen plukken tot meer dan een kilo, maar ik had het barstensdruk en moest stoppen bij opnieuw zo'n 300 gram, wat de totale opbrengst tot dusver op ongeveer 2 kilo brengt. Ik ga morgenavond nog maar even stevig doorplukken.
De lage grijze roodbloeiende doet het duidelijk veel beter dan de Norli, het zijn ook de Norli's die worden opgegeten. Volgend jaar dus opnieuw de LGR, en dan wil ik ook een ras proberen met paarse of rode peulen, dat plukt denk ik veel makkelijker en sneller.
De tuinbonen zijn klaar voor dit jaar, ik heb de laatste geplukt en de planten boven de grond afgeknipt. Totale opbrengst was 1,3 kilo, en dat ondanks ernstige vorstschade. Volgend jaar nieuwe poging, en zeker weer de Aquadulce.
Op het vakje van de tuinbonen staan nog wat aardappelen, en er worden nu spruiten bij gezet. Ik heb het eerste stukje onkruidvrij gemaakt, lekker dikke laag compost erop gegooid en de eerste twee planten uitgeplant, de rest volgt morgen. Vitrage van de Ikea eroverheen, en even duimen dat er geen luizen achtergebleven zijn van de tuinbonen die zich nu willen vestigen op de spruiten.
De stokbonen willen niet kiemen dit jaar. Geen idee waarom niet, en superfrustrerend. Zelf geoogste bonen, bonen uit de bio-envelop, nieuw gekochte boontjes, verschillende soorten grond in de potjes, veel water geven, weinig water geven, en toch allemaal herhaaldelijk hetzelfde probleem: er komt nog geen 40% op. Snijbonen idem dito, en de struikbonen doen het dan ietsjes beter.
De eerste struikbonen staan net als vorig jaar met mais en courgette in een vak, en dat ziet er allemaal fris en gezond uit. In hetzelfde vak staat de buitenkomkommer die ik van een tuinbuurvrouw kreeg, en nog wat bieten, radijs, sla en ui. Die gaan er geleidelijk uit, en dan komen daar weer nieuwe struikboontjes en nog een courgette. Oh, en toch een foto, want dit is het desbetreffende vak in mijn Excelsheet:
Voorheen had ik fotootjes van de planten, maar deze tekeningetjes zijn veel kleinere bestanden en zo loopt de boel niet meer vast. Bij dit vak (nog niet overal hoor) is ook de planning voor het najaar en voor 2019 al rond. Hier komt in het najaar dus knoflook, winterpostelein, wintersla en mizuna. En mocht ik bijvoorbeeld nog een plekje zoeken voor wat extra tuinbonen die in november geplant gaan worden, dan zie ik direct dat dat hier niet kan omdat het veld in 2019 vol wordt gezet met aardappels.
Nog een voorbeeldje voor de leuk:
In dit vak staan nu spitskool, broccoli, rode kool, radijs en bosui. De boerenkool is al gezaaid, en ik plant er af en toe nog wat radijsjes bij, en volgend jaar komt hier die combi van mais, bonen en courgette.
Hiernaast heb ik uiteraard een kalender in Excel waarin ik tot in detail registreer wat er wanneer gezaaid is, wanneer en waar dingen uitgeplant zijn, wanneer de eerste bloei en eerste oogst waren, wat de opbrengst is, wat de aanschafkosten van het zaad waren, opbrengst in winkelwaarde, en de netto opbrengst in euro's. Veel mensen zullen het allemaal veel te veel werk vinden op deze manier, maar ik vind het met mijn licht autistische brein heerlijk om het op deze manier bij te houden.
Nog even terug naar de tuin en dan specifiek de kas:
Vorig jaar had ik vlekken op de tomaten die leken te wijzen op een soort van tekort, en de paprika's produceerden wel, maar matig. Dit jaar 1 tomatenplant die dezelfde vlekken vertoont, 1 tomatenplant die er echt alleen nog maar staat als slakkenvoer en 1 tomatenplant waar ik per ongeluk de top uit heb geknipt en die daar niet van lijkt te herstellen. De rest van de tomaten staat er prima bij. En ook de paprika's doen het voor mijn doen heel aardig, frisgroen, heel veel bloemen en ook her en der al baby-paprika's. De aubergines doen het matig, maar beginnen in elk geval wel wat door te groeien.
En tenslotte een aardappelupdate. Vorig jaar toch wel drama op de volkstuin, dit jaar hele wisselende resultaten. Rond de gekapte vijgenboom opnieuw trieste kleine plantjes, een heel vak vol Vitabella dat er prachtig bij staat, en de Monte Carlo poters die ik over had en in een achterafhoekje bij de appelboom had gepoot, met kneiterveel onkruid en pal naast de bessentent van de buren zodat ze eigenlijk wat te schaduwrijk maar wel beschut staan, doen het als de eerdergenoemde tierelier en staan prachtig paars te bloeien. De Monte Carlo elders in de tuin is daar nog lang niet aan toe. Ik ben heel benieuwd naar de opbrengst straks! (Die ik dan uiteraard per vak ga registreren in mijn Excelbestand. )
0 Comments
Recommended Comments
There are no comments to display.