Jump to content
 • entries
  91
 • comments
  200
 • views
  1,532

Voorjaar vol van start


permanatuurtuin

505 views

 Share

Ik zie dat het hele forum verandert is. Heel anders en de blog vind ikzelf iets minder mooi en overzichtelijk.

 

We zijn bij ons thuis en in Voedselbos Beek goed bezig. We hebben een aantal rijen tuinbonen gezet en in wat bakken paksoi plantjes geplant. Verder is er zowel buiten als binnen in potjes al veel gezaaid. De preien- en uienkiemlingen staan er mooi bij. Verder gaan de paprika's en zoete aardappeluitlopers ook goed. De tomaten zijn ook gezaaid, maar ik moet nog ruimte zien te vinden om erwten... te zaaien. De pootaardappels heb ik uit de ondergrondse bakken gehaald en staan te kiemen. Ik heb de meeste pootaardappels vorig jaar al opgepot, dus 1-2 aardappels zitten in ieder potje grond. In de koude kas hebben we een soort hok gemaakt waarin ze kunnen kiemen en waar knaagdieren niet bij kunnen. 

 

Het terrein staat vol met wilde narcissen en er komen veel andere bolgewassen op. De sneeuwklokjes waren ook heel mooi. Leuk is dat beide gewassen zich goed uitbreiden en dat de narcissen zichzelf uitzaaien. Verder bloeien de honingbessen, amandelen, pluots, Japanse pruimen, Russische pruimen en abrikozen. De perzikken beginnen langzaam en helaas vind ik de pruimen ook al ver in knop zitten. We lopen natuurlijk weer een maand voor op schema. Een geluk bij een ongeluk dat februari vorstvrij bleef. Ik hoop dat maart, april en begin mei nu ook maar vorstvrij blijven. De honingbijen vliegen al, maar helaas hebben we wel veel wind en regen. We gaan gelukkig wel nat het jaar in. Voor sommige zaken iets te nat. 

 

We hebben ontzettend veel water kunnen opvangen, dus hopelijk kunnen we hiermee ver komen. We hebben ongeveer 12.000 liter in ondergrondse tonnen/2e hands vuilnisbakken en bovengrondse bakken kunnen opvangen.  Het was een beetje te zwaar werk, maar goed hopelijk hebben we er veel plezier van. Verder hebben we geprobeerd de beplanting minder droogtegevoelig te maken. Bovengrondse plantenbakken hebben we voor de helft ingegraven, waardoor ze minder snel draineren wanneer je ze water geeft. Er zijn ook vijverbakken ingegraven waar moerasplanten in gezet zijn. De vijverbakken drogen niet snel uit en de moerasplanten zullen het dus hopelijk overleven en dankbaar zijn. Er zijn ook een aantal droogte resistentere planten gezet. En er zijn zoals al eerder vermeld ook een aantal waterzuipende rotte peren verwijdert, wat hopelijk ook scheelt. Kortom we zouden minder last van de droogte moeten hebben. We proberen de groenten ook eerder en warmteminnende soorten groter in de moestuin te zetten, zodat we meer productie uit onze groenten halen. 

 

Wat nog dringend gedaan moet worden is een afzetting maken met muizen/rattengaas, zodat ik veiliger verschillende gewassen kan telen, die anders door met name veldmuizen opgegeten worden. Ik vind het namelijk ontmoedigend wanneer ik hele rijen wortels, bieten, witlof, koriander, andijvie... zie verdwijnen voordat ze klaar zijn. Het gaas moet min. 30 cm ingegraven worden. Dus nog een paar honder meter sleuvel graven.  Dit is natuurlijk een investering in de toekomst. 

 

In de warme kas thuis is veel de winter ontzettend goed doorgekomen. De moerbeien en loquat lopen al goed, citroenen rijpen af en komen weer in bloei en verder twee niet winterharde avocado's (eentje lijkt te gaan bloeien).  Natuurlijk kom ik weer plaats tekort, waarvan ik ook in de koude kas last van heb. Ik kan niet wachten totdat ik de pootaardappels en preien.... uit kan planten, want ik zou zeker nog 4 kassen van min. 20m2 kunnen gebruiken. 

 

We hebben ook al wat kuiken uitgebroed en we proberen de eenden zelf aan het uitbroeden te krijgen.  

 

 

 • Like 1
 Share

4 Comments


Recommended Comments

Goh dat klinkt allemaal weer heel voortvarend Robert. En nu maar hopen dat al jullie werk weer veel oplevert. Leuk dat je de eenden gaat laten broeden, die kleintjes zijn wel erg leuk. Ik zie de eerste rozetten van de bosasperges al in mijn tuin, en jij?

Link to comment

Bij mij komen ze ook weer op. Vorig jaar veel bloeiende gehad. Geen één geplukt, want ik hoop dat ze zich uitzaaien. Misschien dat ik er dit jaar wel 2 probeer. De planten die ik ooit gezaaid heb komen ook weer op, maar het duurt lang voordat ze de eerste keer gaan bloeien. Ik hoop dat de eenden gaan broeden. Hopelijk hebben we genoeg gedaan, zodat we het in de piek iets rustiger hebben en dan onze tijd aan zaken kunnen besteden die we nu laten liggen. 

Link to comment

Hoi Robert, Al weer een tijdje geleden dat we een blog van je gezien hebben. Benieuwd naar de vorderingen in dit mooie 'project'!

Link to comment

Het gaas werkt oké. Het houdt hazen weg en ik denk ook veldmuizen. Woelratten graven er gewoon onderdoor en ratten (helaas last van) gaan er gewoon overheen. Het werkt wel als een extra barriére en daarom hebben we denk ik wel meer succes gehad met verschillende dingen. 

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...