Jump to content
  • entries
    9
  • comments
    9
  • views
    348

deel 7


chaotik

30,591 views

 Share

Zo, het is weer een bewogen tijd geweest in mijn moestuin. Alles komt heerlijk op en begint een beetje vorm te krijgen, toch zit het niet altijd mee. De slakken hebben me tuin ook gevonden en op ons gedeelte van het moestuin complex is een muizen plaag. Niks is veilig dus. Echt heel vervelend, maar goed, ik laat het me maar niet al te veel frustreren, ik doe het tenslotte voor de lol.

 

Ik heb veel dingen (opnieuw) gezaaid. Tot nu toe heb ik gezaaid:

Rucola

Knoflook

Radijs

Dille

Tuinbonen

Gele en groene peulen

Doperwten

Capucijners

2 verschillende spinazie soorten

Winter peen

Verschillende uiensoorten (o.a lente ui, rode ui, appel/ui, voorjaarsui....)

Phacelias

Zomerwortelen

Verschillende bieten soorten

Kliswortel

Lupine

Aardappelen (o.a blue congo, blauwe aardappelen. Ik ben hier heel erg benieuwd naar!)

Rode en groene Tuinmelde

 

Thuis had ik ook eikenblad sla en vier seizoenen sla staan. Na 3 dagen in de tuin was het allemaal opgegeten, dus daar steek ik geen moeite meer in... Dan maar geen sla

Verders heb ik thuis pepers, courgette, mais en verschillende zonnenbloemen staan.

Ook hebben we 3 bakken met kruiden. Die hangen we aan de reling van het balkon, das makkelijker met koken.... Hierin zitten bonenkruid, rode/groene en kaneel basilicum, kervel, dille, koriander, peterselie, Chinese Bieslook, Barbara Kruid, Tijm en vast nog iets waar ik nu even niet op kan komen.

 

Ook wilde ik dit jaar een bijen strook maken in mijn tuin. Het ''bijenhotel'' hangt dr al (een boomstam met gaten erin geboort. Het schijnt dat bijen graag rusten in holletjes enzo) en ik heb vorige week allerlei dracht planten gezaaid zoals de korenbloem en het bosliefje, ook staan dr dalhias en phacelias. Nu hopen dat dat niet opgegeten word ook...

 

Hier zie je me lavas in volle glorie. Na 3 jaar oefenen heb ik eindelijk onder de knie hoe ik hier goede boullion van kan maken. Ik vond het altijd zo smakeloos, maar net als met zoveel is geduld een schone zaak. Ik snij wat takken af en kook deze max een uur in een pan met water. Daarna laat ik deze pan staan tot de volgende dag. Het enige wat ik doe is er wat kruidnagel bijdoen. Ik laat de boel dan lekker intrekken zo. De volgende dag haal ik de lavas en uit en de kruinagel en hoppa, je houd zo heerlijke boullion over. Je voegt er een snufje zout bij wanneer je het bij je soepgoedje gooit en klaar is kees. Op deze manier al uiensoep en linzensoep gemaakt.

Voor op de foto kan je me baby tuinbonen zien.

dscn185333581336067864.JPG

 

Ik had begin dit seizoen alle pastinaak, van vorig jaar, eruit gehaald wat ik niet meer ging eten en op de compost gemieterd. Blijkbaar ben ik dr een aantal vergeten. Aangezien ik van iedereen hoor dat ze zo mooi en groot bloeien mogen ze van mij blijven. Ik ben benieuwd!

dscn185440991336067875.JPG

 

De erwten en de spinazie. De Spinazie gaat dit weekend opgegeten worden! Kan niet wachten!

dscn185527281336067886.JPG

 Share

2 Comments


Recommended Comments

Die lavas ziet er goed uit. Je hebt voor bouillon alleen lavas, kruidnagel en zout nodig? Zo eenvoudig?

Link to comment

Sorry Helly dat ik nu pas reageer. Ik moet nog steeds wennen aan het feit dat je geen berichtjes krijgt, via pm ofzo, wanneer iemand op je verhaal reageerd. Ik kom er dus vaak pas laat achter dat iemand me wat gevraagd heeft...

 

Maar goed, ja met boullion heb je niet veel meer nodig dan lavas, zout en kruidnagel... Je moet vooral veel geduld hebben want de truck zit em in het intrekken.

Ik heb een pan waarin 2,5 l water past. Hier doe ik een bos van, zeg 3/4 takken lavas in. Ik kook dit, zachtjes, een uur. Zo gaat de lavas mooi stuk en strekt de smaak van de lavas dus mooi in het water. Na het koken gooi ik er 2 tot 4 kruidnagels in. Dat geeft een wat stevige smaak. Mij linzensoep bijvoorbeeld vind ik die stevige smaak erg lekker, dus gebruik ik er 4, maar bij tomatensoep heb ik liever een zachte, romige smaak, dus gebruik ik er 2.

Na het koken laat ik de pan staan. Pas de volgende dag haal ik de lavas eruit en de kruidnagel en dan maak ik er soep van. Terwijl je je soep ervan maakt gooi je er zout bij naar eigen smaak en klaar is kees.

Sorry dat ik geen precieze doseringen kan geven. Ik kook op mn gevoel en daardoor zijn de doseringen altijd weer wat anders. Ligt echt puur aan mijn humeur, de dag, welk gerecht het is.... Ik hoop dus dat je er wat aan hebt. De truck zit hem dus vooral in het laten trekken van de boullion. Vorig jaar deed ik dat niet en hield daar altijd zoon slap soepie van over...

Succes!

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...