Jump to content

IvarK's Blog

Sign in to follow this  
  • entries
    4
  • comments
    11
  • views
    207

Gardening is the purest of human pleasures.

Sign in to follow this  
IvarK

6,199 views

Hallo allemaal,

 

Na mijn update in de huiskamer, gewoon-wat-foto-s-en-een-enkele-vraag-over-mijn-tuin-t14152.html, werd ik er door jullie op gewezen dat "mijn seizoen", een betere plek zou zijn voor mijn schrijfsels.

 

Allereerst even de status van de bloemkool, goed en slecht nieuws. Eén van de kooltjes heeft het begeven, ik heb hem maar verwijderd hoop dat hij zijn nut nog heeft voor de composthoop. Het goede nieuws is, ik vroeg mij af wanneer ik nu eindelijk eens een echte kool zou zien. En hoera, een wonder is geschied eergisteren zag ik opeens een behoorlijke kool. Daar zaten helaas wel drie rupsen van te smikkelen maar die zij inmiddels voorzien van een enkeltje naar de tuin van de buurman! Even een vraag, de kool dienst straks uiteraard zo wit mogelijk te worden opgediend, moet ik de bladeren erover heen vouwen of zorg de plant daar zelf voor?

 

bloemkooltje34461400951022.jpg

 

De prei is onlangs overgezet van een pot naar de grond. Ik heb ze eerst tot potlooddikte laten groeien en vervolgens in een geultje geplaatst. De regen en het sproeien zorgen ervoor dat het geultje langzaam maar zeker weer dicht slibt en ik derhalve mooie dikke witte preien krijg. We zullen zien!

 

prei-282931400951047.jpg

 

 

Ander goed nieuws is dat de oranje vrienden in aantocht zijn. Ik doel niet op de leeuwen van Oranje die in Brazilië moeten gaan presteren maar de kale kop van Arjan Robben heeft zich vandaag al wel in mijn tuin boven de grond laten zien. Ik denk dus dat we komende week eens heerlijk gaan snoepen van deze topprestatie van het oranje legioen dat worteltjes heet.

 

worteltjes14351400951152.jpg

 

Een andere groentje die deze week soldaat wordt gemaakt is de andijvie, tjonge jonge wat ziet die er prachtig uit. Ik hem mijn ouders en anderen ook wat van de oogst beloofd dus volgende week kunnen we daar opnieuw gaan zaaien. Gezien de wisselteelt, welke groente zou ik daar eens gaan plaatsen? Tips zijn meer dan welkom.

 

andijvie30901400951175.jpg

 

Aangezien wij niet de hele week op worteltjes en andijvie kunnen leven, wil ik ook de eerste bietjes gaan oogsten. Deze komen echter nog niet boven de grond maar de planten zijn dermate groot dat ik wel verwacht dat ik er een leuke oogst uit kan halen. of moet ik echt nog even wachten... ik ben zo nieuwsgierig naar de smaak!

 

bietjes60331400951238.jpg

 

De paprikaplanten groeien wel maar erg miniem. Ik geloof dat ik hier heel veel geduld voor moet hebben al kan ik vooralsnog al dagelijks genieten van het mooie donkergroene blad wat zij vormen. Een genot om naar te kijken.

 

Ook het augurkje groeit gestaag door, al hoop ik dat de plant het blijft doen. Hij ziet er op de augurn na erg ongezond uit, heeft iemand een tip of had ik deze plant net als de tomaten moeten dieven?

 

augurk38781400951264.jpg

 

De aardbeien worden inmiddels als geplukt door zoonlief en de overige kinderen in de buurt. De reclame voor deze lekkernij gaan zo snel dat ik ze moet waarschuwen de nog groene aardbeien met rust te laten.

 

aardbeien89341400951294.jpg

 

Als laatste even de bleekselderij, moet ik deze maar eens gaan uitdunnen? Het zijn nu zeer kleine plantjes die erg dicht op elkaar staan. Kan ik deze nog even laten groeien of moet ik echt het kaf van het koren gaan scheiden?

 

bleekselderij25561400951332.jpg

 

Dit eerste jaar tuinieren geeft mij al zoveel voldoening en dan te bedenken dat ik nog nooit eerder in de tuin heb gewerkt en altijd een balkon heb gehad. Wat een plezier! Inmiddels heb ik ook aan de achterkant van de tuin her en der voorzichtig wat geplant. Officieel is de gemeente grond, die werd verwaarloosd dus vandaar dat ik zo vrij ben geweest de grond enigszins te bewerken. Tegen de schutting aan staan allemaal zonnebloemen, en de pitten van deze plant heb ik ook her en der door de hele wijk in het wild rond gezaaid. wat zal de buurt er fleurig bijstaan als deze planten volwassen worden.

 

zonnebloem-283021400951357.jpg

 

Hartelijke groet uit Lelystad en veel moestuinplezier!

 

Ivar

Sign in to follow this  


2 Comments


Recommended Comments

Ziet er goed uit

Bij bloemkool vanaf het kooltje zichtbaar wordt, de bladeren knakken en erover heen vouwen.

Share this comment


Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...