Jump to content

Fets's Blog

  • entries
    14
  • comments
    37
  • views
    453

Tuintje week 12


Fets

3,368 views

 Share

Hallo leden,

 

Vorig jaar een tuintje genomen in Veendam die behoorlijk verwaarloost is geweest, grond is gewoon dood en veel onkruid. Heb nog wat groenten er in gezet maar verder niets mee gedaan qua voeding of wat dan ook, en het resultaat is dat het merendeel verrot was binnen no time en wat bleef staan groeide echt totaal niet. Conclusie: de aarde was totaal uitgeput en arm.

 

Nu net een weekje geleden de tuin laten frezen ivm het onkruid en de oppervlakte wat ik niet wou omspitten 300m2 en een frisse start. Er zit nu sinds een paar dagen een flinke lading kalk op en nu moet ik zorgen dat ik zoveel mogelijk onkruid de aankomende week er uit ga halen.

 

Schermafbeelding-2016-03-24-om-2070781458850353.17

 

Gelukkig heb ik afgelopen jaar wel alle troep er uit gehaald en heb nu nog slechts een compleet lege tuin over, maar hoe nu verder? Alle tips zijn welkom en hoop dat iedereen met mij mee wil denken. Want heb nog geen idee waar ik echt moet beginnen en hoe dit aan te pakken.

 

Schermafbeelding-2016-03-24-om-2131801458850773.19

 

Wat ik wel weet is dat ik juist voorin een terrasje wil, en niet achterin de tuin! Hou wel van wat gezelligheid en mensen die langslopen. Maar verder heb ik letterlijk nog niet echt een idee hoe nu verder.

 

Vriendelijk groet,

Stef

 

PS: ik begrijp dat er een zoekfunctie is en google is mijn vriend, maar dat is niet leuk en monotone berichtgeving en levert geen interactie. Dus ik ga ook niet te veel opzoeken maar stel hier ondertussen lekker mijn vragen en laat dan zien wat ik ermee heb gedaan.

 Share

5 Comments


Recommended Comments

Mooi lapje grond, daar is wel iets leuks van te maken!

 

Ik zou gewoon stap voor stap je tuin gaan inrichten, en de stukken waar je nog niet aan toe komt, daar zou ik groenbemesters zaaien. Die houden het onkruid (dat waarschijnlijk heel snel terug komt na dat freezen een beetje tegen en zo verbeter je de grond alvast wat. Ook compost en/of andere mulch is wellicht geen slecht idee, want als je die grond zo bloot laat liggen wordt hij er zeker niet beter van.

 

Met zo'n 'maagdelijk' stuk grond zou ik zelf trouwens iets gaan doen met verhoogde bakken, lasagnebedden of hügelbedden, maar je moet zelf gewoon een beetje uitvogelen wat bij je past en wat je precies wil.

 

Succes ermee!

Link to comment

tekeningetje maken met minstens 6 vakken of meer voor je vruchtwisseling, terrasje intekenen, daarbij keuze maken of je vaste paden wilt(is wel handig. De paden kun je van tegels of houtsnippers of beide. Persoonlijk vind ik vaste paden makkelijk zodat je rondom de vakken kunt lopen en is makkelijk voor je onderhoud.

Daarnaast is compost een makkelijke manier om de grond te verrijken. Oude stalmest zou ik nu niet meer doen, omdat je de grond net gefreesd hebt dit was makkelijker voor het frezen(was dan goed verdeeld.

De compost kun je er een beetje inharken. Je zou er ook nog een hand koemest korrel over kunnen gooien zodat je wat voeding in de grond krijgt...

 

Veel suc6 met je tuin

Link to comment

Leuk stukje grond Stef.

 

als je nog niet precies weet wat je wilt zijn er een aantal makkelijk bij te houden groenten. Bijvoorbeeld een veld aardappels, poten, af en toe aanaarden en makkelijk tussen te wieden. Courgettes en pompoenen zijn grote planten en die kun je vanaf half mei in de grond zetten. Kun je ook je aandacht besteden aan het mooi schoon houden van je grond. Snij bonen en sperciebonen zijn ook goed te doen in rekken. Heb je de serie maartens moestuin gezien. Die kan je terug kijknen. Wellicht dat hij je nog ideeen kan geven.

Verder zou ik over een vrucht wisseling nadenken. Ik heb zelf destijds het eerste seizoen gewoon het niet te ingewikkeld gemaakt en naarmate het seizoen vorderde ontstonden de plannen van hoe ik het eigenlijk wilde hebben. Nu na 10 jaar ben ik erg blij met hoe het geworden is en af en toe veranderd er nog steeds iets. Maar dat is niet erg. Als je de grote lijnen maar uit gedacht hebt zeg maar.

 

rest mij niets anders te zeggen dan je alvast een heel goed tuin en groei seizoen toe te wensen.

Link to comment

@Pippi

 

Groenbemesters, zijn dat planten die heel snel groeien en dan weer verrotten? Hmmm heb je een voorbeeld van wat een groenbemester is, en welke dan wellicht het beste is?

 

lasagnebedden of hügelbedden
Dat ga ik zelf even opzoeken, klinkt interessant!

 

@Gerrits

 

Vruchtwisseling daar heb ik al het 1 en ander over gelezen, moet ik idd goed meenemen in mijn plan voor de toekomst. Koemest heb ik inmiddels aangeschaft voor de eerste dosis voeding. Ergens wil ik er rekening mee houden dat waar ik niets ga planten ook geen voeding wil gebruiken, is dit een raar idee?

 

Her en der zag ik in een flits dat er mensen zijn die prachtige tekeningen hebben gemaakt met een speciaal programma, maar kan het niet terug vinden. Weet jij of er een speciaal programma is om tekeningen te maken voor de moestuin.

 

@Nicolette

 

Maartens moestuin, is dat op tv geweest bij de NPO? Ergens klinkt het mij bekend en heb ik volgens mij iemand anders een keer daar over gehoord, ik zal het opzoeken.

 

Aanaarden: had dat er mee te maken dat je iedere keer een beetje extra zand op de aardappels schuift?

 

@All

 

Hee bedankt voor alle tips inmiddels iedereen! Uiteraard heb ik in bovenstaande nog een aantal vragen staan en ben benieuwd op de antwoorden

Het idee om een gewas er in te zetten tegen de onkruid klinkt mij erg aantrekkelijk. Feitelijk moet ik iets hebben wat extreem snel groeit en het onkruid kan verstikken. Als het maar zeer snel groeit! Dan hoef ik even op grote stukken geen onderhoudt te doen en dat spreek mij wel aan.

 

En het idee van verhoging en bedden of lasagne dingen.... heel erg interessant! Ik ga vandaag weer eens lekker het 1 en ander opzoeken, en laat de tips maar binnen stromen! Mijn dank is groot!

Link to comment

Misschien ook te overwegen een stuk in te zaaien als bloemenweide , trekt je ook insecten aan die zorgen voor de bevruchting van de vruchtgewassen . En waar iets sta kom moeilijker onkruid uit .

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...