Jump to content
  • entries
    355
  • comments
    1,673
  • views
    202,578

Voormoestuin update 5/6


appelvrouw

19,109 views

Ik liep een tijdlang behoorlijk achter in mijn tuin en probeer dat deze dagen in te halen.

Omdat ik ook de maankalender probeer te volgen( experimentje om zelf eens te zien of het uitmaakt) is dat behoorlijk lastig..vandaag en morgen zijn het dagen dat je niet in de tuin werkt. Vanmorgen tot 10 uur kon er nog wel blad gezaaid worden en dat heb ik dan ook gedaan..andijvie, chum soy, radicchio, sla Catalogna en Grenobloise.

Het slastuk ligt in de ochtend in de schaduw, maar het groeit er allemaal erg goed. Daar heb ik voor het meeste last van de naaktslakken omdat het aan de beekkant ligt. De afgelopen jaren heb ik heel wat begroeiing aan de beek weggehaald, en regelmatig ga ik er met de moterzeis langs om het gras en de andere planten kort te houden.

Deze foto is genomen vanaf de beekkant, en de rest van de spinazie heb ik weggehaald en in op de open plekken heb ik die pilletjes andijvie gezaaid die uit de blijde doos kwamen. Achter het loopplankje de snij-sla en daarachter de snijbiet voor de stelen.

img631792761338887879.JPG

De snijbiet voor het blad heb ik dicht op elkaar geplant..dan worden de stelen niet groot. Je ziet duidelijk verschil tussen de twee snijbietsoorten blad en steel ( poirée)(blad is de tweede foto )

img632168891338887850.JPGimg632080461338887863.JPG

In een hoek van het vruchtstuk heb ik een hele plaats voor de bloemen gelaten..er staat Koningskaars, Poppy, gewone Klaproos, Teunisbloem, zonnebloem en goudsbloem.

img634718921338887767.JPG

Met de regen van gisteren en vandaag is er een flink stuk van de klaprozen en (kom even niet op de naam) omgewaaid. Ik had het niet opgebonden..maar omdat de walnoot steeds meer schaduw geeft groeien deze bloemen extra uit..volgend jaar wat alerter op zijn. Nu knip ik een deel maar kort.

img634416101338887782.JPG

Dit is de mega-ui Exhibition( zaad van Margareth gehad) het is nog lang geen grote uit, maar uiteindelijk wel goed aan de groei. Het kan altijd nog in de sla als slaui

De foto daaronder is het aardbeistuk met daartussen sla en ui en zomer knoflook..

img633265291338887797.JPG

img633151911338887374.JPG

Naast de uien en de wortelen heb ik een voor mij nieuwe groente..de schorseneer. Het eerste zaaisel uit de blijde doos was helemaal niet opgekomen, het tweede zaaisel is Frans zaad (Mammouth). Daar heb ik na twee weken nog een beetje bij gezaaid, dat verschil in jongere en oudere planten kan je wel zien

img632736651338887829.JPG

De laatste foto een close-up van de Yakon..die verkleurd ook iets, maar dat is misschien normaal?

img632662001338887838.JPG

7 Comments


Recommended Comments

Nou ziet er goed uit hoor! Ik ben erg benieuwd of het effect heeft, het maankalender experiment!

 

Welke soort klaproos gebruik je voor het oogsten van maanzaad??? Voor consumptie bedoel ik dan... Of kan dat met alle soorten?

Link to comment

Dat staat er lekker bij Jet

Ik zie nu wat je bedoelt met de dakpan waar je slakkenkorrels onder legt.

Link to comment
Welke soort klaproos gebruik je voor het oogsten van maanzaad??? Voor consumptie bedoel ik dan... Of kan dat met alle soorten?

 

Voor het maanzaad geen klaproos maar de echt poppy, die heet papaver somniferumpapaversomniferum21571338902732.jpg

 

( foto van internet gerausd)

Edited by appelvrouw
Link to comment

Ik zie dat jij de snijbiet 'poiree' noemt. Ik heb mijn poiree altijd versleten voor paksoi. (ik heb de zaadjes meegenomen uit Frankrijk en was op het plaatje afgegaan).

Heb ik het steeds fout gehad? Was het snijbiet?

Link to comment
. Ik heb mijn poiree altijd versleten voor paksoi. (ik heb de zaadjes meegenomen uit Frankrijk en was op het plaatje afgegaan).

Je had het helemaal fout Heylane!

Poiree is een snijbiet die je voornamelijk oogst voor de stelen..Dikke platte snijbietstelen..erg lekker gestoofd met een beetje boter en knoflook. Je eet het blad er trouwens ook van. Gewone snijbiet kun je dicht op elkaar planten dan krijg je minder dikke stelen en mooie blaadjes. Heb je de poiree nog nooit gezaaid?

Link to comment
Heb je de poiree nog nooit gezaaid?

Ja hoor, en ik heb het hele vorige seizoen poirée gegeten (alleen dacht ik dat het paksoi was, maar dat maakt voor de bereiding weinig uit). Ik heb zelfs in Frankrijk weer een nieuw zakje zaad mee genomen, omdat we het zo lekker vonden en het erg goed ging.

Ik heb dus dit jaar weer poiree (ik dacht paksoi) EN ik heb dit jaar snijbiet (want dat wilde ik nou toch wel eens proberen .

Nou ja, dan weet ik in ieder geval dat ik het lekker ga vinden

Link to comment
EN ik heb dit jaar snijbiet (want dat wilde ik nou toch wel eens proberen .

 

Edited by appelvrouw
Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...