Jump to content

Flup's Blog

 • entries
  27
 • comments
  73
 • views
  80

De voorjaarsopfrisbeurt

Flup

138 views

Vanwege het coronavirus zit ook ik noodgedwongen thuis. Een uitgelezen moment om de tuin eens onder handen te nemen. Er is namelijk heel veel achterstallig onderhoud! Elk jaar doe ik een stukje tuin, maar dat schiet niet op. Nu schiet het iets meer op, dat scheelt.

Zo stond deze border vol met brandnetel en ander onkruid. Dat heb ik er nu zo goed als het kan uitgehaald en daarna gemulched. Dat houdt de onkruidgroei goed tegen. Ook heb ik een paar bessenstruiken geplant (olijfwilg en honingbes), maar dat had ik beter niet kunnen doen. Overdag gaan de temperaturen nog wel, maar 's nachts vriest het toch wel zo'n 5 graden. Had ik beter nog mee kunnen wachten tot eind volgende week, maar ja, zoveel geduld heb ik niet altijd. Vandaar dat ik de planten 's nachts met fleece en vliesdoek bescherm tegen de vorst. Er komen nog wel meer plantjes in de border, ik wil daar veel bloemen. Maar die moeten nog voorgezaaid worden. De mulchlaag ziet er wel strak uit, maar het is wel saai en kaal. Hopelijk groeien de struiken snel, zodat de border er voller en vooral groener uitziet.

 

38_Border zijkant.jpg

 

De nachtvorst is ook een reden dat ik mijn peulen nog niet durf uit te planten. De vorige lichting was door de vogels opgegeten en kapotgeprikt en nog een keer zaaien wil ik niet.

Dus die sleep ik nu elke nacht naar binnen, hartstikke onhandig, maar ja. Eind volgende week zou het iets beter worden, dan komen ze op hun definitieve plaats in de tuin.

 

34_Peulen.jpg.f75b4807810679306117218faf5c8a2b.jpg

 

Dat naar buiten + binnen zeulen doe ik dagelijks met wel meer planten, ook mijn vijgencollectie verhuist dagelijks 2x. Normaal gesproken kun je die wel binnen laten staan, maar als ze eenmaal uitgelopen zijn hebben ze veel licht nodig. Blijf ik tenminste fit van! Op de foto zie je slechts een klein deel van wat er dagelijks verhuisd wordt. Heb namelijk zo'n 50 vijgenplanten, dus dat is wel ietwat uit de hand gelopen. 

 

35.jpg.3765c341e17ee0f98208e136ee48de43.jpg

 

Verder geniet ik van alles wat uitloopt en de moestuin. Al staat er nog weinig in de moestuin, maar dat komt vanzelf wel. Toch is het wel duidelijk te merken dat de lente is begonnen. De keizerskroon bloeit, de rabarber loopt uit, de tuinbonen komen op en de maggie loopt uit.

 

39_Overzicht.jpg.67a394ffeb7c443bd986c4870d79203f.jpg

 

46_Maggie.jpg.da00bc801acdfc8dc9244839433b7cbf.jpg

 

Er is al veel gedaan in de tuin, maar er moet ook nog heel veel gebeuren! Dit is het project voor komende winter; de rommelhoek. Daar staan nog boomstronken , snoeiafval, onkruid, struiken die ik niet wil en dat moet natuurlijk veranderen in een ware oase. Voorlopig heb ik wel even tijd om te bedenken hoe dat precies ingedeeld gaat worden.

 

41_Rommelhoek.jpg.32ec06331bed3fff2e2cbb5cb0fa66b3.jpg

 

Voor nu moet ik eerst nog wat borders onkruidvrij maken. Heb veel planten besteld en die hebben plek nodig.

 • Like 2


2 Comments


Recommended Comments

Mooie update, leuk om eens wat meer van je tuin te zien. Mooie omgeving! 50 vijgen? Heb je ook wat in de grond of versleep je het allemaal?

Share this comment


Link to comment

Dank je wel.

Ik versleep vooral, de meeste zijn nog te jong om permanent in de tuin te planten. Vanaf half mei (IJsheiligen) worden er wel weer een paar in de tuin geplant, sommige zijn te groot om opnieuw te verpotten. Heb er vooral zoveel om te testen welke soorten het lekkerste zijn en het beste zijn voor dit wat koele dal. De rest van de vijgen geef ik weg als plant of neem er af en toe stekhout van. Dan heb ik ook weer plek voor nieuwe stekjes van nieuwe soorten om te proberen.

 

Nu is het overigens helaas ook nog te koud om wat uit te planten. Het is ook zulk raar weer; overdag lekker zonnig en uit de wind zo'n 15 graden, 's nachts vriest het -8 en die schommelingen zijn ook voor vijgen niet zo ideaal. Heb dat wel getest, maar die vijgen zijn bovengrond in ieder geval compleet stukbevroren. Hopelijk leven die ondergronds nog wel, maar dat is afwachten.

 

Share this comment


Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...