Jump to content

Eduro's tuin

 • entries
  11
 • comments
  58
 • views
  1,445

vrachtwagen vol compost


eduro

1,889 views

 Share

De aanleg van de (moes)tuin gaat lekker door met nu de climax een vrachtwagen vol met groencompost een laatste stap in de grove werken.

 

1256338438_2020-04-0310_22_03.jpg.47d735074cf6cb4863e8a62654560bd0.jpg

 

14 ton totaal = heb wel mijn twijfels of dat circa 20 m3 kubieke meters zijn lijkt eerder 14 m3

 

hoe dan ook deze hoeveelheid zelf ophalen is geen optie meer dus aan de slag.

 

1186420546_2020-04-0310_54_35.jpg.7758f0f47d13ad43b88530f347d54cde.jpg

 

Het kleurverschil met een berg compost wat in de tuin aanwezig was en eerder verdeelt is wel erg groot

 

455780436_2020-03-2319_13_25.jpg.f7a251723746307dbe1277e6f374bade.jpg

 

lastig te zien maar de kleur is eerder lichtbruin, kan dat te verklaren zijn dat het zogenaamde koude compost is?

 

 

 

 

 • Like 1
 Share

19 Comments


Recommended Comments

Kijk, dat schiet op!

De hoeveelheid is op een berg moeilijk te schatten. Op de vrachtwagen gaat dat een stuk makkelijker.

De binnenzijde van de laadbak zal ongeveer 2 meter breed zijn, de lengte en hoogte van de lading is ook makkelijk te zien en dan is de rekensom makkelijk.

Aan de foto te zien lijkt het of de bak maar half vol zat?

 

Link to comment

klopt iets over de helft vol, de uitwendige maten van een containerbak zijn 2,5 x 6 meter en 1,80 meter hoog zonder slede, bruto 30m3 inhoud, effectief 25 m3

 

 

 

 

Link to comment

Dan kan jouw aanname van het aantal kuub wel kloppen. Ik vermoed wel dat het volume bij los storten groter zal zijn dan na en rit, als de compost zich gezet heeft.

Maar dat zal geen 5 of 6 kuub zijn. Wel zie ik nog sporen van de lading op de binnenkant van de bak, daar lag het op ik schat, tot twee derde vol.

 

Het verdwijnt altijd waar je bij staat, bij compost natuurlijk minder snel dan bij mest. Ik heb een paar weken terug verse mest in mijn compostbakken gedaan. Bijna een kleine trekker lading ik schat 4 kuub, daar is nu nog maar ruim de helft van over.

Link to comment

Mijn rechtsgevoel heeft een deukje gekregen. daarom zal ik de volgende keer om een weegbriefje vragen.

Belangrijker is dat het een mooie kwaliteit groencompost is, gezeefd op 10 mm en uitgewerkt(niet warm) en droog, daar ben ik tevreden over.

 

Ik heb het in de voortuin laten storten die moet ik na de border- en moestuin aanleg in de achtertuin ook nog aanpakken, de te verwerken volumes compost door het volgen van de no-dig methode nemen wel rap toe.

 

Raar gevoel om al je werk de grond in te zien trekken, echt een gevalletje van waar blijft het!!!!

 

 

 

 

 

 

 

 • Like 1
Link to comment

Heb je wel een kopie van het testrapport gekregen/gevraagd. Samenstelling met npk waarde enzovoorts is verplicht per partij. Nou heb jij maar een deeltje van de berg gekregen, vandaar printje/copietje.

 

Mag ik vragen wat kost zo'n lading? Was het gft compost? Dat kost bijna niks, ze zijn blij als ze vrachtkosten terugkrijgen, maar ja particulieren betalen altijd de volle mep.

Link to comment

@donaldk  nee een test rapport heb ik niet gekregen ook niet om gevraagd ik wist niet dat ze deze kunnen leveren.

 

deze lading kost €195 voor 14 ton, je kan het ook afhalen voor €13 per ton maar vanwege de lock-down gaat dat niet.

 

Er worden 2 types compost aangeboden waaruit je mag kiezen (zelfde prijs)

1 gft compost gemaakt van bij particulieren opgehaald gft afval

2 groencompost gemaakt van door de groenvoorziening aangeleverd plant/boomafval uit openbaar groen

 

ik heb gevraagd om groencompost.

 

Na er vandaag mee gewerkt te hebben merk ik dat het relatief erg droog is het heeft een wat grijsachtig zwarte kleur als koolstof, er zit geen structuur meer in het lijkt niet op de compost in de plastic zakken van het tuincentrum.

Link to comment

Ik gebruik ook altijd groencompost voor mijn bedden. Herken wat je schrijft, maar enkele weken in contact met de grond levert het wel die structuur op. Nog wat uitleg over de verschillen tussen compost hier (ongeveer op helft tijd):

 

 

Ik gebruik dezelfde methode (zo min mogelijk bodem overhoop gooien, elk jaar laagje compost - niet zoveel als op het filmpje - er op gooien)/.

Link to comment

Ziet er goed uit eduro! Ik gebruik ook de 'no dig' methode, tot nu toe nog in het klein, bed voor bed, met compost van eigen makelij. Met zo'n mooie hoeveelheid gaat het een stuk sneller!

Waar haal je die groencompost vandaan @Jorg? Ben je je nieuwe tuin ook zo gestart als Charles?

Edited by Anna3
Link to comment

@Anna3 Laten leveren door VDSbigbags.nl , paar andere tuinders gingen daar bestellen, dus voor gemak meegedaan, normaal iets te prijzig vind ik. Vorig jaar niet zoals Charles gestart, dit jaar wel weer (zonder karton, want dat was niet meer nodig).

Link to comment

@Jorg VDS had ik ook gevonden als een van twee bezorgende bladgrond leveranciers, toen iemand hierna vroeg, maar die was inderdaad prijzig. Overigens beide waren prijzig met bezorgen, dan ook op circa 45 km afstand. En alles per kuub, niet ton.

 

@eduro Dus ze vragen uiteindelijk 1 ton/13,- voor bezorgen, netjes. Dat gft compost zoveel meer vaste stof en droge stof bevat, ik dacht juist andersom. Van de hogere npk waarde wist ik. Maar snoeiafvalcompost zal dan wel meer koolstof bevatten?

 

Voor gemeenteactie (ging niet door) heb ik nooit vervoer, Dus ik ben gedwongen tot inkoop vervoer.

 

Link to comment

@Jorg  Goed filmpje van Charles op 11.30 begint de uitleg en herken inderdaad zijn uitleg over compost de eerste emmer groencompost is idd zoals ik heb ontvangen, de tweede emmer is gelijk van kleur met mijn eigengemaakte compost.

 

Het werkt wat fijner als iemand ervaring heeft met deze materie, je hebt me gerust gesteld.

 

@Anna3 Zelf ben ik ook begonnen met compost maken maar had echt niet genoeg, iok.be is de leverancier maar die levert alleen in mijn woonregio en niet daarbuiten.

 

@donaldk Ja deze verschillen verraste mij ook, uiteindelijk zal het weinig uitmaken de meststoffen komen langzaam los, nieuwe borders met opgroeiende planten ze zullen geen gebrek hebben.

 

er gaan 2 kruiwagens per vierkante meter dat is 180 liter ofwel 100 kg compost neem ik dan calcium als voorbeeld dat is 1,3kg calcium per vierkante meter wat langzaam los komt in de komende 4 a 5 jaar het lijkt me meer dan voldoende.

Link to comment

Hoi Eduro,

Fijn al deze informatie. Ik heb ook een vraag: hoeveel centimeter compost heb je met deze hoeveelheid op deze perceelomvang kunnen aanbrengen?

Mvgr,

Viviane

Link to comment

@Viviane Ik heb het alleen op de plekken aangebracht waar ik borders wilde aanleggen die zijn 100m2, gemiddeld dus 20cm dik op de borders.

(er is nu naar schatting nog 10cm verhoging over) ik heb het rechtstreeks over het gras verdeeld.

 

indien ik het hele tuindeel hiermee zou hebben gedaan is dat voldoende voor ongeveer 5 cm.

Link to comment

@Jorg ik overweeg ook wat soorten compost te kopen bij VDS kan niet echt een goedkopere leverancier vinden voor bijvoorbeeld champost / superveencompost / wormen compost en voor de aanleg van de blauwebessen struiken haal ik ook meteen Rhododendrongrond dan ben ik in een klap klaar nog even kijken hoeveel ik nodig heb. Ga 3 bedden vullen van 3 meter lang, 1,20 breedt en 30 cm hoog. Daarbij zal ik enkele gaten gaan vullen in de kleigrond voor courgette/pompoenen en een klein laagje voor bonen die het minst nodig hebben. Hoe was jouw ervaring met VDS? Ik wil ook de dowding methose proberen no dig in combinatie met square foot gardening bedden.

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...