Jump to content

Flup's Blog

  • entries
    31
  • comments
    87
  • views
    405

Vijgen, vijgen en nog meer vijgen!

Sign in to follow this  
Flup

220 views

Als je eenmaal verse vijgen uit de tuin hebt geproefd, dan wil je niks meer anders. Gedroogde vijgen smaken nergens naar en ook de zogenaamde supermarktvijgen zijn qua smaak geen hoogvlieger. Het enige wat dan helpt is om zelf een vijgenboom in de tuin te hebben. Of in een grote pot, dat kan ook en scheelt veel ruimte.

Maar dan begint de ellende; je hebt een vijg uit de bouwmarkt gekocht en begint je eens te verdiepen in de vijgenwereld. Blijkt dat de standaard Brown Turkey vijg qua smaak eigenlijk helemaal niet zo'n beste keus is! Dat is balen, want dan moet je er soorten bijkopen / ruilen die wel smakelijk zijn. Gelukkig zijn er maar zo'n 700 vijgensoorten, dus welke past dan goed?

Vijgensoorten die in ieder geval afvallen zijn soorten die alleen door de vijgenwesp bevrucht kunnen worden. De vijgenwesp rukt wel iets op naar het noorden, maar is nog niet ten noorden van de Alpen gekomen. Zonder vijgenwesp, geen rijpe vijgen. Maar ook zonder die vijgensoorten blijven er nog honderden soorten over waaruit je kan kiezen.

Dus ik heb ondertussen een aardige verzameling aangelegd, want het gras bij de buren is altijd groener en die soorten wil ik dan ook wel. Al vind ik dat ik, op een handvol soorten na dan, nu wel genoeg vijgenplanten heb. Dat mag ook wel, het zijn er ongeveer 40, denk ik. Vijgen zijn verslavend!

 

1926359244_BlackDonov1.thumb.jpg.7038240a39ada2b85a2d1ab3787c49e9.jpg

 

Je hebt groene vijgen, gele vijgen, rode vijgen, roze vijgen en zelfs gestreepte vijgen. Daarnaast verschillen ook de bladvormen enorm. Of vijgen die 1x per jaar dragen (zomer / herfst) of 2 x per jaar. En dan heb ik het niet eens over de smaak. Je hebt de zoete vijgen en de meer fruitigere vijgen. Ik wil natuurlijk alles en heb dan ook van alles wat gekocht / geruild.

De meeste vijgen zijn nog klein, die heb ik als stekhout opgekweekt. Niet alle soorten groeien snel en de eerste paar jaren blijven ze sowieso toch in een pot, want jonge vijgen zijn niet winterhard. Heb ik uiteraard ook getest, door schade en schande wordt men wijs. En ook oudere vijgen hebben vaak nog wel moeite met strenge nachtvorsten, vooral de late nachtvorsten in het voorjaar zijn niet zo goed voor de oogst. Daarom plant ik de vijgen zo beschut mogelijk, maar ook dan komt het voor dat ze helemaal tot de bodem terugvriezen. En weer uitlopen in het late voorjaar. 

 

33_Vijgenstekjes.thumb.jpg.746a48fb6edb4a3fd1c4b5f7f1f3b75a.jpg

 

Mijn vijgen overwinteren dus de eerste jaren binnen. Dat moet je dus ook niet in de woonkamer doen, maar in koele ruimtes. Het mag best donker zijn in die ruimte, aangezien een vijg toch zijn blad verliest en in winterrust is. Zodra de vijgen weer uitlopen, is licht belangrijk. Wel af en toe wat water geven en opletten of de varenrouwvlieg niet aanwezig is. Zo ja, dan helpt een laag zand van 0,5cm bovenop de aarde goed. Ik heb eigenlijk altijd wel varenrouwvliegjes in de winter, dus dit is helaas standaard nodig.

 

Het handigste is ook om wat vroegrijpende soorten te kopen. Soorten die laat afrijpen, zijn voor het klimaat hier in Duitsland (maar ook in Nederland) minder geschikt. Zelf heb ik van alles wel wat, de tijd zal het leren wat werkt en wat niet. En is een soort minder geschikt of valt de smaak tegen, dan ruil ik die.

 

Een kleine greep uit mijn vijgenverzameling:

 

Brown Turkey

Staat al een aantal jaar in de tuin en is afgelopen jaar voor het eerst niet helemaal teruggevroren. Groeit niet snel en rijpt erg laat af. Komt ook door de late nachtvorsten die wij hier eind april nog hebben gehad. Niet de lekkerste soort, wel een betrouwbare soort.

 

1082686544_22_vijgBrownTurkey.thumb.jpg.059501ecae4443703ef339fb3910cc03.jpg

 

Goutte d'Or

Een van mijn favorieten, vanwege de zoete smaak en grote vruchten. Staat sinds het voorjaar in de tuin. 

 

566829552_18_vijggouttedOr.thumb.jpg.d3e7e010c8ab52e3a41e989103a4b9df.jpg

 

Michurinska -10

Ook een van mijn favorieten. Zoete, grote vruchten die vroeg afrijpen! 

 

939068089_12_vijgM10.thumb.jpg.a463d1be3293a407b6345786d7722691.jpg

 

Vijg Amore (Franscesco Lorusso)

Geen idee hoe die smaakt, de vruchten zouden roze moeten zijn, maar dat klopt helaas niet bij mijn stek. Heb deze vanwege de naam en de kleur gekocht, maar dat is in dit geval een miskoop geweest. Deze soort is geen blijver.

 

2131531531_37_VijgAmoreFL.thumb.jpg.96b9f6b80b9cc1cf514b99443b6a181a.jpg

 

Vijgensoorten waarbij ik goede verwachtingen heb, maar die nog geen  afgerijpte vruchten hebben gegeven zijn:

 

Hardy Chicago

Stek gekregen van Roland. Groeit erg goed en snel!

 

23609193_13_vijgHardyChicago.thumb.jpg.83fba597df70048f4b4952de2580cea7.jpg

 

Kunduz

Zou heel winterhard moeten zijn, groeit in ieder geval goed. 

 

2039917296_14_vijgKunduz.thumb.jpg.0ed03a1d89994e6091529db99818e8a2.jpg

 

Red Libanon

Zou ook heel winterhard moeten zijn, maar de te jonge plant die ik al in de tuin heb geplant was dat overduidelijk niet. Langzame groeier!

 

1755555222_40_vijgRedLibanon.thumb.jpg.591b2d0916b789e350152c631bc38d83.jpg

 

Ronde de Bordeaux

Deze heb ik al in de tuin staan, maar dit exemplaar bij de bouwmarkt riep mij toe. Er staat wel op het kaartje dat het een Rouge de Bordeaux is, maar dat is het overduidelijk niet. De bladvorm van de Rouge de Bordeaux is totaal anders. Rouge de Bordeaux heb ik ook, maar groeit langzaam. Dit wist ik al bij de koop, maar toch moest die mee. Dat heb je bij een verslaving. De Ronde de Bordeaux is een snelle groeier met fruitige (kleinere) vijgen die relatief snel afrijpen.

 

1091659482_1_RougedeBordeaux_Hornbach.thumb.jpg.ce5768e03c75ae52dccbeee9e82c19df.jpg

 

Ook heb ik een paar naamloze soorten. Ooit gekocht of geruild omdat ik de bladvorm mooi vond, of omdat het een snelle groeier is die lekkere grote vijgen geeft.

 

De onbekende van de Albert Heijn

Gekocht vanwege de bladvorm. Een trage groeier. Zou, na wat speurwerk, een Madeleine des deux Saisons moeten zijn, maar dat is het niet. De bladvorm verschilt daarvoor teveel. Nu is de bladvorm bij jonge planten nogal wisselend, maar in dit geval is het wel overduidelijk. Heeft nog geen vrucht gegeven in al die jaren, maar ik heb geduld!

 

229118625_52_vijgAH.thumb.jpg.adf069928dce0a9c5e98191e50aa0db9.jpg

 

Vijg "Manice"

Is een stek van een medevijgenverslaafde. Een snelle groeier die het ook in mijn klimaat goed zou moeten doen. We gaan het zien.

 

163252155_32_vijgManice.thumb.jpg.5f37e5cd4ab3b940dea9b9e7a7efd130.jpg

 

Heb nog veeeel meer soorten, maar om die ook allemaal in deze post te verwerken, is wat teveel van het goede.

 

 

  • Like 3
Sign in to follow this  


7 Comments


Recommended Comments

Wow! Wat een enorme vijgen verzameling en verslaving! En een mooi uitgebreid verslag. Echt geweldig, jammer dat je zo ver weg woont, anders zou ik mezelf eens uitnodigen deze vijgen te bekijken. Welke vijg van jouw verzameling is het meest winterhard denk je? Ik heb alleen de Brown Turkey, als jonge boom nog, ik heb hem wel in de aarde gezet een week of wat geleden maar als ik je verslag lees heb ik wel spijt. Gelukkig staat hij zeer beschut.

Heel leuk dat je ook beschrijft dat er meerdere blad soorten zijn..ik wist dat niet.

Share this comment


Link to comment

Leuk al die vijgen! Staat hier in de buurt naast de mosk ook een vijg. 
Heb je tips over hoe ik het beste een winterstek te nemen? En verzorging?

Heb in het voorjaar/zomer 2stekken buiten geprobeerd, maar die zijn helaas dood gegaan.
En van het persoon van wie ik de stekken kreeg, is de vijg geveld door hun konijn... Vond blijkbaar de barst lekker.

Dus zou het leuk vinden om winter stekken te nemen, en het persoon weer een vijgenplant terug te geven. 

Share this comment


Link to comment

Je bent altijd welkom appelvrouw. Al lijkt het misschien groter dan het is. De meeste vijgen staan in een pot op het terras, dicht tegen de huismuur nu. 

De beste tijd om een vijg buiten te planten is na IJsheiligen, in het voorjaar dus. Dan hebben de wortels nog ruim de tijd om goed te groeien. In het najaar is dat niet zo het geval en is de kans dat de plant succesvol aanslaat een stuk kleiner! In de winter kun je de vijg nog beschermen met vliesdoek, al zijn de meningen in vijgenland daar verdeeld over. Eenmaal afgekoeld is het daaronder net zo koud en warmt de vijg ook minder snel op. Zelf bescherm de vijgen in de volle grond niet.

 

De soorten die goed winterhard zijn, zijn onder andere: Michurinska -10, Ronde de Bordeaux, Madeleine des deux Saisons, Brown Turkey, Montana Nera en de bergvijgen (bv Kunduz, Afghanistanvariaties). Die heb ik allemaal ook, maar die zijn nog te jong (op de Brown Turkey en Ronde de Bordeaux na) om in de volle grond te planten. Daar kan ik nu nog te weinig over zeggen. Hoe jonger, hoe groter de kans op volledig tot de grond afvriezen is. Een vijg wordt ook vaak als boomvorm verkocht, dat is echter niet de natuurlijke groeivorm van een vijg. Een vijg groeit het liefst als een boom in de vorm van een struik. Veel vertakkingen vanaf de wortel! In struikvorm is de plant ook minder kwetsbaar voor strenge winters dan dat je de vijg in boomvorm houdt.

 

Stekjes kun je het beste in water laten wortelen. In een warme kamer en om de paar dagen het water verversen door warm water. Goed stekhout (verhoutte stukken met 3 / 4 ogen en niet ingedroogd!) begint dan al snel met de vorming van callus. Callus zijn een soort van korrels op het stekhout (zie foto).

 

1053581761_41_VijgLimmiecallus.jpg.712b6ef327622eebeda791f05d5d0f76.jpg

 

Als er callus ontstaat, begint de wortelvorming ook relatief snel. Al is snel bij vijgen een relatief begrip. Sommige, snelgroeiende soorten wortelen al na 2 weken en sommige soorten doen er rustig een half jaar over! Sommige vijgenverslaafden zweren bij het wortelen in perliet, ik doe dat zelf niet. Of meteen in potgrond, of in water. Het voordeel van water is dat je direct ziet of de vijg wortelt, in aarde is dat natuurlijk niet direct zichtbaar. Op de foto staat achter het glas een zwarte plantenbak met dezelfde vijgensoort als stek erin. Daar is nog niks van aangeslagen, maar het is niet zo dat in water wortelen beter is dan in aarde. Het wisselt!.

De stek op de foto hierboven moet ik morgen verpotten, dan komt die in de aarde.

 

Persoonlijk vind ik het laten wortelen van stekhout in de winter lastiger dan in het voorjaar of in het najaar. Maar goed, dat hangt van verschillende factoren af. Belangrijk is wel dat de kern van het hout geelgroenig is, is dat meer geel of geelbruin, dan heb je oud, uitgedroogd stekhout wat minder groeikrachtig is.

 

Zodra er wat wortelgroei is, kan de stek in de aarde worden gezet. In de winter wel met een laagje zand bovenop, in verband met de varenrouwvlieg die anders de wortels kapot vreet. Zodra de vijg bladeren begint te krijgen, zul je ook moeten zorgen dat er voldoende licht is. Dat is in de winter ook lastiger. De temperatuur kan dan wel lager (hier tussen de 10 en 15 graden), maar er moet wel meer licht bijkomen. Ik verplaats de stekjes dan naar de vensterbank van een raam op het zuiden in een kamer die ik niet verwarm. Wat ook kan is het bijlichten met groeilampen, als de vensterbanken op het zuiden al bezet zijn. Koop in ieder geval niet de slechte groeilampen die ik eind vorig jaar heb gekocht. Lijken superhandig, maar deze zijn te zwak.

 

1_Vijgenkraamkamer.thumb.jpg.27d04d590d256fd24fbb79b6d8e480a1.jpg

 

4.thumb.jpg.a7a9b453bf178b26b1f4b00dea5e0713.jpg

 

Heb geen betere foto's van mijn groeilampen, maar dit is dus weggegooid geld. Ziet er handig en leuk uit, maar qua licht voegt het weinig toe. Zorg wel dat de vijg niet teveel water krijgt. Vijgen houden niet van al te natte voeten, lichtvochtig is meer dan zat. Als je de gewortelde stek in doorzichtige plastic bekers plant, zie je ook goed of water geven nodig is of niet.

 

@rorror Je kan stekhout van de moskeevijg nemen. Ik zou dat wel even vooraf vragen, kun je gelijk vragen welk soort vijg het is. Is het een vijg waar ook daadwerkelijk de vruchten van afrijpen? Zo nee, dan zou ik daar geen vijgenstekken van nemen. Zodra de vijgen hier hun bladeren hebben verloren, wil ik wel een paar stekken voor je snoeien en opsturen, mocht je dat willen.

  • Like 1

Share this comment


Link to comment

Bedankt voor de tips! Opsturen is goed! Zal de verzendkosten vergoeden.

Edited by rorror

Share this comment


Link to comment

Verzendkosten hoef niet, ik stuur het zo wel op. Alleen nu nog niet, nu zit er nog blad aan de vijgen. Zodra ze bladloos zijn, snoei ik stekken. Tegen die tijd stuur ik wel een pb, zodat ik weet waar de envelop naartoe gestuurd moet worden.

  • Like 2

Share this comment


Link to comment

Ja vijgen zijn erg verslavend. De vruchten zijn erg lekker. Onder de vele rassen zijn er veel verschillende smaken beschikbaar en de planten zijn gemakkelijk via stek te vermeerderen.

Ik heb nu de rassen Brown Turkey, Hardy Chicago, Ronde de Bordeaux, Dottato en Michurinska 10. Ik doe mijn best om niet teveel vijgen en rassen te krijgen want de meeste rassen moeten swinters naar binnen. Maar steeds zie je dan weer een youtube video of foto van een doorgesneden vrucht welke er heerlijk zoet en sappig uitziet en dan denk je, ja die wil ik ook proeven, zou deze beter zijn dan de rassen welke ik al heb. En op deze manier komen er hier toch elk jaar weer een paar rassen bij.

 

Dottato heb ik dit jaar gestekt en er 1 vrucht van geproefd. Deze was heerlijk zoet. Tot nu toe de best smakende van mijn rassen. Plantje is helaas nog te klein om er stekken van te nemen.

 

Ik zoek goed smakende zoete rassen welke vroeg genoeg zijn om te rijpen in ons zeeklimaat. Mijn wensenlijstje op dit moment:

Smith

Dessert King

Yellow long neck

Sao Miguel Roxo

Rouge de Bordeaux

Negronne

Longe d'Aout

Etc. J

 

Heb jij al vruchten van Hardy Yellow geproefd?

 

  • Like 1

Share this comment


Link to comment

Hardy Yellow rijpt in mijn omgeving niet goed af, tenminste dat hoor ik van mede vijgenverslaafden. Vandaar dat ik die heb weggedaan. Heb daar ook geen rijpe vruchten van gehad, dus ik kan niet zeggen hoe die smaakt helaas. In mijn tuin blijven uiteindelijk alleen soorten over die het wel goed doen.

Dottato is volgens mij hetzelfde als Kadota. Heb zelf wel een Kadota gehad en die deed het goed. Vruchten waren niet bijzonder van smaak, maar dat hangt ook enorm af van het weer waarin ze geoogst worden. 

 

Mijn Logue d'Aout is helaas kapotgevroren (die heb ik ook te vroeg buitengeplant dit jaar), heb wel een nieuwe plant daarvoor in de plaats gekocht. Geen vruchten nog.

Rouge de Bordeaux rijpt laat af. De meeste vijgenplanten zitten behoorlijk vol met vruchten, ook de rouge de Bordeaux. Maar de vruchten van de Rouge de Bordeaux zijn nog klein, ik hoop dat ze de winter overleven en in het voorjaar verder groeien. Het is een soort die relatief laat afrijpt en voor waar ik woon iets te laat, denk ik. Mocht ik weer naar NL komen, dan kan ik de plant wel voor je meenemen. 

Heeft wel ontzettend grote bladeren voor zo'n kleine plant nog, meer dan handgroot! Het is in ieder geval geen snelle groeier, maar dat maakt niet uit.

 

474965636_38_vijgrougedebordeaux.thumb.jpg.091635d58a4f159ab5c4946eb852a45e.jpg

 

Negronne had ik ook van gehoord dat die hier niet uitrijpt, dus die heb ik ook geruild. Maar die informatie klopt niet, dus nu wil ik die wel weer proberen. Zal in het voorjaar worden, winterstekken laten groeien vind ik toch lastiger dan voorjaarsstekken. Hoop ook niet op een strenge winter, anders heb ik wat naar binnen te verplaatsen!

 

De andere soorten op jouw wensenlijst ken ik sommige van naam van en andere weer niet. Ga ik eens op googelen.

 

Heb mij dit jaar meer op aparte vijgensoorten gericht (panachee, Italiaanse speciaalsoorten van Franscesco Lorusso en wat bergvijgen), heb nu niet zoveel soorten meer op mijn lijstje staan. Hou wel meer van de zoetere vijgen dan van de fruitige vijgen. Maar in het microklimaat in het dal waar ik woon, moeten ze het ook goed doen. Dus dat is wat schipperen met wat ik wil.

  • Like 1

Share this comment


Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...