Hout zagen, kaas maken, en toekomstige paddenstoelen?
We hadden bedacht om zo'n 8 weken achter elkaar een kaasmaak-houtzaag-dag te plannen. Volgens Joep zijn berekeningen heeft hij dan genoeg hout bij elkaar voor 1 stook-jaar. En volgens mijn berekeningen heb ik dan genoeg kaas voor 1 eet-jaar
Joep is dan aan het zagen in het bos van een bevriende grootgrondeigenaar. Van wat hij zaagt laat hij 1/3 daar en de rest neemt hij mee naar huis. Ik heb er hier op het blog al eens eerder over geschreven, alweer een tijd terug. Toen zaten we vast in de blubber
En ik ben dan de hele dag bezig met het maken van kaas, en daarna alles weer opruimen en afwassen uiteraard
Na dat zagen in dat bos zijn het lange stammen en takken die Joep meeneemt. Hier thuis zagen we dat alles dan nog in kleinere stukken die in de kachel passen. De dikste stukken moeten nog gekloofd, en alles moet opgestapeld in houthokken of kratten. Het hou(d)t je bezig en warm zullen we maar zeggen!
Weken geleden, gaf ik Joep de opdracht om een stel mooie rechte stammen mee te nemen, die hebben we een tijd laten liggen op het dak van de houthokken. En vandaag hebben we daar een boel gaatjes in geboord en entpluggen voor shiitake in geslagen. 2x eik en 2x (zwarte) els.
En er ligt nog een berkenstam en we hebben een berk vrij hoog afgezaagd hier in de tuin en die stomp gaan we ook nog enten. Maar dan met pluggen waar oesterzwammensporen op zitten.
Op die zwammen moeten we nog even wachten, zo ook op warmte van het gezaagde hout trouwens... Het 1e kaasje kunnen we al eerder aansnijden!
Edit:
-
5
2 Comments
Recommended Comments