Jump to content
 • entries
  226
 • comments
  481
 • views
  7,513

Speciaal voor jullie foto's a la keukentuin ... Edit foto's gemaakt en toegevoegd!


Jane Doe

575 views

 Share

Speciaal voor jullie een paar fototjes geschoten, zodat jullie een beeld kunnen vormen van de keukentuin.

Foto's zijn met handy gemaakt en kan ze niet van handy downloaden of uploaden, is een oude android moet morgen dan maar met ipad foto's maken.

Ergelijk dat ik ze niet voor jullie kan plaatsen :classic_sad:

 

Edit zoals beloofd na het werkt foto's gemaakt en toegevoegd.

De 1e foto is van achter richting de keuken genomen, rechts boven zal dan hopelijk met de tijd een deur van de keuken uit komen. Het eerste bed is niet te zien op de foto, de 5 bedden horizontaal wel. Voor de 5 bedden is een breed pad en daar voor ligt het eerste bed ook horizontaal. De 2 vertikale bedden, liggen aan de zijkanten van het stukje gras waar boven bij de keuken een terrasje komt.

IMG_9586.thumb.JPG.5b3b7848e935e8b55c56d68ff5da1a64.JPG

De 2e foto is van voren naar achten genomen, van de keuken uit waar het terrasje komt. Zoals jullie kunnen zien, is de laurierheg pas geplant en staan op een meter ipv halve meter afstand. Door hun licence zijn ze vrij kostbaar en moeilijk verkrijgbaar, ze groeien in zuilen van 80 cm doorsnede. Dus met de tijd zullen ze een dichte heg vormen, het stekken van dit soort is voor de kwekerijen niet toegestaan en mogen alleen in Zwitserland gekocht worden en met licentie verkocht worden.

IMG_9584.thumb.JPG.05b48313a337fe7426e479ac133423ad.JPG

Op de 3e foto is een bed te zien, waar de knoflook en co gepoot zijn. Links aan de buitenkant, zijn de mini buxus stekjes te zien. Die komen alleen als een buitenrand van de bedden, als een rechthoekige afscheiding van de bedden. 

IMG_9587.thumb.JPG.49e8476adb3e0ea5dac923f7793de388.JPG

Afhankelijk van het gewas is de afstand, hier staan ze in 3 rijen in het bed geplant.

IMG_9585.thumb.JPG.74aa7602cfe3dcb804cc5a9f51ee76e8.JPG

Nu kunnen jullie een beeld vormen van de keukentuin in de maak. Ben wel benieuwd naar jullie meningen, opmerkingen en tips.

 Share

14 Comments


Recommended Comments

Quote

het stekken van dit soort is voor de kwekerijen niet toegestaan en mogen alleen in Zwitserland gekocht worden en met licentie verkocht worden.

Dan maar zelf stekken? Ook een leuke bezigheid en kost niet zoveel.

De buxus stekjes zijn wat lastig te zien, deze staan in het gras?

 

Mooie grote tuin!

Link to comment

Nou als de kwekers het niet mogen, is stekken zo en zo niet toegestaan ivm de licence ...Maar als er toevallig een stekje ontstaat, zal ik die wel netjes planten 😉

Buxus zijn ook te klein om te zien, staan nog net in het bed aan de rand bed en gras.

De tuin lijkt groter dan die is, maar voor een keukentuin heel wat. 

 

Link to comment

Om wat plantjes voor je zelf op te kweken lijkt me geen probleem. Zie het als een backup voorals je orginele plant dood gaat. Zelfde als thuiskopie maken van een cd om de orginele niet te beschadigen / te behouden. Maar als je er geen goed gevoel bij hebt, moet je het niet doen.

Link to comment

Maar hier kun je toch alles op verbouwen wat je nodig hebt? Die grootte, mooi! Ik kan niet terug vinden of me herinneren of je nu ook nog een moestuin elders hebt?

Link to comment

Rorror de licentie bescherming is er natuurlijk voor, om de hoofdkweker in Zwitserland te bescherrmen. Zodat de kwekers die licence planten willen verkopen, zo bij de hoofkweker moeten inkopen die eigenaar is van de planten met licence. Dat is de theorie, de praktijk is anders, voor zelf gebruik is natuurlijk wat anders dan voor verkoop. 

HuubvG het is een mooie keukentuin met toekomst, beter dan het was als siertuin met wat kruiden. De "echte" tuin ligt aan de anderen kant en is een stukje groter :wink: De moestuin ligt verstopt in de siertuin en wordt nog steeds aan gewerkt die in de gewenste vorm te maken. Paden "verlegd" of eigelijk weg en bij, is maar net hoe je het wel zien. En blokken en stroken bij gepikt van het gazon. Wat ook weer de indeling heeft, a la marked garden. Maar dan ook met hele blokken en stroken vol bloemen, granen, groente of fruit. Zodat ik daar minder werk heb, alleen al de vruchtwisseling scheeld enorm.

 • Like 1
Link to comment

Dat is veel werk geweest, maar het ziet er erg mooi uit zo vanuit het keukenraam. Dat wordt alleen maar mooier straks als alles gaat groeien. ...

 

Ik hoop dat het gras niet gaat oprukken, dat doet het bij mij namelijk wel, zelfs met een rij bakstenen als grens, en worteldoek achter de bakstenen. De randjes moet je nu met een trimmer doen, daar past geen grasmaaierwiel meer tussen. Ik hoop dat het goed gaat met die gazongrens en anders is het maar een leermoment.

Hoe kan het een dichte haag worden bij kolommen van 80 cm doorsnee? Dan zit er toch steeds 20 cm kier in?

En ik zou zelf nog een paadje in het midden doen. Niet zo mooi, maar wel praktisch want anders moet je steeds over bedden springen. Iedereen kiest altijd de korstste route 😁😁

Link to comment

Fre3ke bedankt voor je reactie, ja was veel werk. Eerst de oude tuin compleet er uit roppen, dan vrachtwagen moederboden kruien en egaliseren. En natuurlijk de bedden de graszoden uitsteken en die weg kruien. Maar het resutaat mag zich laten zien, de eerste zaden zijn besteld, van vaste eetbare bloemen en groenten. Boompjes en struikjes moeten nog, zou graag een klein blijvende walnotenboompje willen. En die dan in het eerste horizontale bed vanuit de keuken gezien rechts zetten, dicht bij het terrasje maar ver genoeg van het huis voor het geval dat. 

Gras in toom houden zal werk zijn, zou graag stenen willen liefst stoeptegels. Maar die hebben we niet, dus wie weet met de tijd.

Met de heg zien we wel, de theorie is 80 cm, afwachten wat de praktijk zal zijn. Voorheen heb ik het ook zo gedaan en later nog tussen gezet, die heg was potdicht. Even sparen en dan kunnen we weer wat halen, rond 30 nodig a 15 euro nodig ... en dan komt er nog de heg langst het hek over gehele terrein ook nog! De wens en bedoeling was een schutting met klimgerust, maar de buren waren zo vriendelijk. Dat ik zo snel mogelijk die heg geplant heb. Herken je dat klagen over inkijk en dan zelf je heg zo snoeien dat je vanuit huis en tuin kan gluren naar de buren 🤔 Hoe dan ook van mij mogen ze alles zien, niks te verbergen. Maar om van hun gezeur af te zijn een snelle heg, wat natuurlijk ook weer rede had om te gaan zeuren. Bij het planten niks zeggen, maar na gedane werk meteen aan de deur staan klagen. Ze staan netjes wettelijk van de grens en worden niet hoger dan toegestaan, door de zuilvorm geen snoeiwerk maar dat is theorie. Met de tijd komt er toch een schutting met klimgerust naar wens, voor de klim groenten en fruit. Genoeg plaats om daar nog bij te komen, maar dat kan nu later.

Een pad door het midden was ik nog van plan, maar leuk dat je die tip geeft. Zal wel mooi zijn denk ik, omdat het zal breken en meer rechte lijnen die rust geven. Daarom zijn de bedden in de moestuin maar 5 m, dan kun je overal langs en kris kras tussendoor. De bedden zijn maar 80 cm zoals de breette van de meeste gereedschap zoals hark, gemakkelijk van beide zijde en over boven af bereikbaar. Zoals a la marked garden de opzet is, de paden geveni wel wat verlies, maar de dichte beplanting in de bedden maken dat weer meer dan goed. Wel geen groente, maar met tulpen en bloemen mooi toch een beetje Noord Holland thuis zeg maar.

 

Edit had moeten schrijven 80 tot 100 cm, 100 is wat tuinders zeggen die ze verkopen. We zullen het zien, Laurier zal het bewijzen.

Edited by Jane Doe
Link to comment

Dat van de buren herken ik helemaal. Steeds met twee maten meten. En alles willen weten.

Ik heb een schutting gebouwd omdat een heg te lang duurt, en te veel grond kost. Mijn buren hebben bij de stad geklaagd dat ze het er niet mee eens zijn, "omdat je dan als buren niet meer even met elkaar kan praten". Ze hebben zelf een coniferen'muur' van 3,5 meter hoog, rondom hun hele tuin. Alsof je dan nog met elkaar kunt praten!.Ze willen gewoon alles kunnen zien, maar niet gezien kunnen worden. En dan gaan ze een beetje liegen ovee waarom ze de schutting willen laten afbreken.

Maar mijn buren zijn dan ook echt hypocriete, oorlogszuchtige  hufters.

En nog steeds, als ik op een meter afstand van de schutting bezig ben kun je me zien, en dan staan ze door de schutting te gluren, ik kan hun voeten zien, haha.

 

Ik hoop dat je laurier volgroeid is tegen het moment dat je de buren echt niet meer kunt luchten 😁 

 

Mijn schutting laat ik ook helemaal volgroeien, ik heb net allerlei druiven geplant. En er zitten heel veel insecten in alle spleetjes, libellen zitten vaak op de planken te zonnen, wespen knagen eraan om nesten te bouwen, het is echt een toevoeging voor de tuin.

Edited by fre3ke
Link to comment

Fre3ke wow wat hebben we toch voor rare buren 🤔 Pfff vraag me echt af waarom buren zo moeten zijn en doen? Zo te lezen heb je het al mooi voor elkaar, moest wel gniffelen over dat je hun voeten kan zien 😊

vanmiddag moest ik wel lachen om ons zoontje, hij zag dat de buurvrouw in de tuin was. Kwam kijken en rende weg, verstopte zich kwam weer terug en bleef zo aan de gang. Ik was druk met het pad door het midden aanleggen, liet mijn autistische ocd geen rust 😉 Toen hoorde ik muizenzacht iets, daarna iets minder zacht. En toen zag ik in mijn ooghoek de buurvrouw een raar dansje doen en zwaaien. Zei o hallo , schijnbaar zei ze te zacht gedag ☺️ Was zo in mijn rol niet richting buren kijken, expres doe ik dat niet alleen al uit princiepe. En druk met het pad leggen, dat ik haar geheel niet bemerkte. Nadat ze was binnen gegaan, kon ik aan de keukendeur horen (ja die kunnen wel vanuit de keuken de tuin in). Kwam Yaron en keek verbaasd waar de buurvrouw was gebleven. Ik zei je kan toch gewoon hallo zeggen en hoeft je toch niet te verstoppen. Zegt zoneman ik ben bang voor de buren. Dus ik je hoeft niet bang te zijn voor de buren, gewoon gedag zeggen en weer verder spelen. Zijn toch onze buren, vragend keek hij me aan. Om het begin kon ik wel lachen, maar het einde niet meer zo. Dat een klein kind al zoveel mee krijgt, vindt ik onaangenaam.

Het pad door het midden staat mooi en zoneman rent nu nog veel beter door de tuin, dus was een geslaagde tip 😆

 • Like 1
Link to comment

Ik had die tip van Monty Don! Die had een tv serie over tuinen. Hij zei tegen een deelnemer die een fraai, krommend pad door een grasveld wilde leggen: niet doen, want je neemt straks toch de kortste route. Ik vond dat zo heerlijk realistisch. En ik zat ook aan kinderen te denken, die o zo praktisch zijn 😉

 

Vervelend dat je zoontje bang is voor de buren. Hij zou zich prettig moeten voelen in zijn eigen tuin.

Succes met alles!

Link to comment

Praktisch zijn kids zeker, hij vindt het helemaal geweldig door de tuin te rennen.

Dat hij bang is voor de buren vindt ik ook vervelend, zal wel weer bijtrekken. Denk dat de hele situatie met corona ook mee speelt, complete lockdown thuis blijven en geen visite. Hij mist Kindergarten, vriendjes, familie, uitjes, al heeft hij het goed thuis en proberen we het naar zijn zin te maken. Het is voor Kinderen onbegrijpelijk en een groot gemis.

Bedankt jij ook!

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.