Jump to content
 • entries
  325
 • comments
  1,104
 • views
  4,368

(voorbereidingen voor) sneeuw en kou!


Jorieke123

383 views

 Share

Mooie plaatjes vanmorgen :)

 

Boomgaard en druivenstellage:

IMG_3009.JPG

 

Moestuin:

IMG_3010.JPG

 

De kas, plus een sneeuwduintje bij het hek, de wind heeft mooie golven gemaakt overal:

IMG_3019.JPG

 

De deur kon vanmorgen bijna niet open:

IMG_3006.JPG

 

IMG_3012.JPG

 

De stoep aan de andere kant van het huis was dan al helemaal schoongewaaid door de wind van die kant. Voor de terrasdeuren hadden we zandzakken gelegd, want daar zou de sneeuw anders onderdoor waaien. Die kieren een beetje :)

IMG_3008.JPG

 

We hebben gisteren heel wat spullen opgeborgen die niet weg mogen waaien en/of niet ijskoud mogen worden. We hebben onze krielkipjes uit de moestuin gehaald en in de kleine kas gezet. De grote kippen blijven vandaag maar even binnen. Hun hok ligt dieper in de grond dus daar staat nu ook hun water, en echt koud is het er (nog) niet. De loopeenden zitten nu in de grote kas. 

Photo1662.jpg

 

Photo1661.jpg

 

Ik heb nog even wat wortels en bieten en appelwortels opgegraven uit de bak die naast de kleine kas is ingegraven. En we zijn stiekem wel blij dat we alle aardappels hebben geoogst vorige week. Daar was een muis bezig met vreten, dus dat staat nu veilig in de kelder en dat stuk moestuin hoeft dus niet beschermd te worden tegen vorst :thumbup:

Photo1656.jpg

 

De varkens hebben niet veel problemen met sneeuw, we hebben wel wat flappen voor hun hutjes gehangen zodat die nare wind er niet zo in zou blazen en de temperatuur ook wat fijner zou blijven daar binnen.

IMG_3000.JPG

 

De biggen kwamen vanmorgen wel even kijken hoor, toen we kwamen voeren (en checken of het stroomdraad overal nog goed zat, de waterbakken ontdoen van ijs, enz. enz.) maar ze gingen ook wel snel weer naar hun hok.

IMG_3027.JPG

 

We zijn met de trekker naar achteren gegaan om ze te voeren, want met een kruiwagen waren we niet echt ver gekomen! Er zijn hier en daar echt wel hoge sneeuwduinen opgewaaid. 

IMG_3030.JPG

 

 • Like 3
 Share

7 Comments


Recommended Comments

Wow flinke sneeuw! 20 cm? En veel wind dus, blaast dat nog steeds? Goed dat de biggen koubestendig zijn, en verder samen in een hokkie lekker tegen elkaar aan.

Had je nog veel aardappels te oogsten?

Link to comment

Ik weet niet hoeveel cm @appelvrouw , er ligt hier en daar een enorme bult, en hier en daar zie je de grassprieten er nog doorheen of is het helemaal schoon zoals op het terras. Best erg veel sneeuw... laten we het daar op houden :) En het stuift nog flink dus je voetstappen en de trekkersporen zijn zo weer verdwenen. Ook valt er nog bij. 

Nee, veel aardappels waren er niet meer, de oogst was niet bijzonder goed door de droogte. Wel mooie exemplaren hoor, geen gekke aandoeningen er op, maar kleiner dan anders.    

 • Like 1
Link to comment

Jorieke varkens zijn toch nog actief aan het zoeken in de sneeuw? Denkende aan wildzwijnen, die onde de sneeuwlaag nog van alles opgraven en doen met hun snuit/neus en succesvol ook nog.

Halve meter sneeuw hier, amper door te komen. De kips ingesneeuwd arme vogels, gelukkig kon voer en water binnen staan en Jersey Giants scharrelde onder afdak. Rest binnen gelaten en afgesloten, zodat geen roofdier ze wat kon aandoen.

Link to comment

Mooi, dat pluimvee in de kassen :-) Genieten!

Maar hoe doe je dat met water voor de varkens? Zeker een heel gesleep?

Dit is de sneeuwhoogte op dit moment, gister was het een paar centimeter meer.

2019747218_Knipsel.JPG.def9fda1df2b27a2a561510f1d1f6ac3.JPG

Edited by speets
Link to comment

Hee @speets dat is een mooi plaatje, waar roep je dat op? 155 kilo per m3 ook :lol: 

 

Tot nu toe zijn de drinkbakken nog niet door en door bevroren, dus we hakken daar 2x per dag een wak en dan kunnen ze weer even drinken. Verder hebben we grote tonnen water staan, gevuld met het grondwater voordat we dat hebben afgesloten en de pomp vorstvrij hebben gezet. Ook die vriezen aardig dicht maar ik kan er nog steeds een wak in beuken. De varken drinken weinig hoor, zullen ook sneeuw eten. Maar het is dus nog wel te doen. Het zal de komende nachten wel harder dichtvriezen door het opbouwen van de kou. Dan nemen we gieters met warm water mee om wat te smelten/vullen. 

 

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...