Jump to content
 • entries
  40
 • comments
  100
 • views
  2,512

Start 2021


Arja

544 views

 Share

Zo. Dat was een interessant jaar, dat 2020. Tijdens het warme voorjaar waarin we gedwongen thuis waren, hebben we heel veel in de tuin kunnen doen en een goede start kunnen maken. Een serieuze kennismaking met moestuinieren volgde. en wat was het leuk! Nu 2021 van start is gegaan en de grote sneeuwhopen zijn verdwenen, is het tijd voor een nieuwe start. Te beginnen met de planten die de koude en de vorst hebben overleefd. 

 

De kardoenen zijn nu bijna een jaar oud, en ze staan er prachtig bij. Ik had serieus niet verwacht dat ze die bak sneeuw aankonden. Geen geknakte bladeren, geen doodgevroren ledematen. Gewoon trots en mooi lichtgroen weer onder de gesmolten sneeuw vandaan verschijnen. Stoer hoor.

 

kardoen 1.JPG

 

Tuinbonen (oktober gelegd, november uitgeplant) net zo. Ze komen allemaal vrijwel ongeschonden tevoorschijn. Wel maak ik me een beetje zorgen over de hoeveelheid water in dat deel van de tuin, het loopt daar niet altijd even goed weg. Dus de boel zou nog weg kunnen rotten. Misschien leg ik wat reservebonen, in een pot ofzo. Kan ik meteen zien wat het verschil is tussen vroeg en laat. 

 

tuinboon 1.JPG

 

Knoflook (meerdere soorten, oktober gepoot) ziet er wat sneu uit, verfrommelde sprietjes, maar ik heb me laten vertellen dat dit allemaal goed komt. Ok, ik heb vertrouwen. 

 

knoflook.JPG

 

De preien worden al lekker dik. Het zijn mijn eerste ooit, hoe werkt dit? Oogsten als ik zin heb in prei, ze dik genoeg vind, voordat de boel verlept / opgegeten wordt / het te warm is? 

 

prei.JPG

 

Binnen groeien de paprika's voorzichtig. Binnenkort mogen ze elk in hun eigen potje, dat voorkomt ruzie. De sinaasappelboompjes in pot staan weer buiten. Een beetje vorst konden ze hebben, nouja twee van de drie dus, maar de voorspelde -15 wilde ik ze niet aandoen, dus toen mochten ze binnen logeren. 

 

sinaasappel.JPG

 

Ik zie inmiddels heeeeel veel onkruid... Komend weekend belooft het lekker voorjaarsweer te worden, dus dan gaan we op de knietjes een beginnetje maken met de eeuwige strijd. Heerlijk, heb er nu al zin in. 

 

Verder tuingenot: de vogels natuurlijk. Tijdens de sneeuw- en vorstperiode hebben we extra veel gevoerd, en dat leverde veel gasten op in de snackbar. Logisch, er was natuurlijk niks meer te eten door die witte deken. Inmiddels is het minder druk in de snackbar, maar ik ben nog steeds als een kind zo blij als er tien mussen zitten, of vijf mezen, of één puttertje. Zo leuk, en ze waarderen het echt dat je je uitgebloeide bloemen laat staan. Beestje kwam steeds terug, zit vaak te snacken van de zonnehoed. 

 

puttertje 2.JPG

 • Like 3
 Share

3 Comments


Recommended Comments

Quote

hoe werkt dit?

Gewoon opeten als je honger hebt.

De prei groeit langzaam door, maar als het straks warmer wordt gaat ze schieten en komt er een harde stengel in waar de bloem uitkomt.

Er blijft dan geen prei over om te eten. Meestal zie je dit wel aankomen als de prei wat langer wordt. Niet te lang wachten dan!

 

Welke soort tuinboon heb je al staan?

Link to comment

Super zeg, een puttertje dat (over) leeft op de zaden die je laat staan. Bedankt 👍

Ja, en prei oogsten als je het nodig hebt. De diksten eerst. Eind maart of begin april gaan de winterpreien bloeistengels maken.

 

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...