Jump to content

9-5-2021


Patrijs

516 views

 Share

Eindelijk is het vandaag wat warmer geworden. 

Afgelopen week was nog fris en winderig.

Door een lichte storm op 4 mei kon ik zelfs de vlag niet hijsen, maar er was ook weer regen en dat is mooi want dat is de laatste jaren ook wel anders geweest.

 

Eerst maar een foto van de rabarber van vorig weekend. Na een stuk van deze taart had ik toen geen puf meer om de foto nog te plaatsen.

De rabarber is afgelopen week goed gegroeid, vooral door de regen dus we zien deze taart maar even als een kleine vingeroefening.

 

1797820916_20210502_212132(2).thumb.jpg.a41c92e2bf6a64b8811a597d0af0d46b.jpg

 

Het eten was nog winters afgelopen week.

Door de koude wind was wat comfort food zoals deze risotto met winterpostelein wel op zijn plaats.

 

578141345_20210502_194437(2).thumb.jpg.bb820bf146cf9ca827a97696241212f6.jpg

 

Ik ben ook begonnen om de snijbiet van vorig jaar te oogsten en op te ruimen.

Door de kou kwam de groei er niet in maar op hun plek wil ik de late aardappels nog zetten.

Een flinke plant na een jaartje groeien:

 

1586234344_20210503_172136(2).thumb.jpg.2688fffe52fff2b02257fa7f833a65d8.jpg

 

Ik oogst ook veel uit de bak die nu open staat. Alles groeit nog harder dan we kunnen eten.

Raapsteeltjes zijn altijd welkom.

 

460129630_20210503_172226(2).thumb.jpg.44345170731d537e87483bbb54dc3b83.jpg

 

Hier vegetarisch met kcipstuckjes of hoe dat ook mag eten.

 

1902856051_20210503_184108(2).thumb.jpg.ed6698a3b7a8925e9256ca4e73a2a9f1.jpg

 

De storm op 4 mei zorgde er voor dat alles wat nieuw is op het complex goed getest werd.

 

 

1191532187_20210504_124624(2).thumb.jpg.93fad9e93a462072cbe3af749e726952.jpg

 

De spinazie is goed en goed gelukt, ook is ze wat steviger geworden omdat de ramen er niet meer op lagen.

 

20210504_173011.thumb.jpg.4fa47b7cc665c34dfa546d4c8193b334.jpg

 

In de pan.

 

IMG-20210504-WA0003.thumb.jpg.be7c9cdf35ae356b79e034bd78c7292f.jpg

 

En in een quiche.

 

549438636_IMG-20210504-WA0004(2).thumb.jpg.c01651fab5fa32432246383caa9532f4.jpg

 

En naar het bord, dan mag het de volgende dag weer mee naar de tuin om mij daar energie te geven.

 

404940463_20210504_191517(2).thumb.jpg.bfa930b8365f4c187b63abbd235fa046.jpg

 

Salade in wording. De sterrenkers begint nu wel wat taai te worden, ik zal nog wat nieuwe zaaien.

 

1432877677_20210505_134237(2).thumb.jpg.31953a0e81530b161db28fd877db346d.jpg

 

 

 

1379079083_20210505_191552(2).thumb.jpg.09492d5d057a01e09e75423680d50243.jpg

 

Na  weer twee dagen werk zijn de aspergeruggen klaar. Laat de asperges maar komen.

De laatste twee jaar vanaf 18 april, nu door kou vanaf medio mei.

Asperges groeien pas boven de 10/11 graden en gelijk hebben ze.

 

Over ruim vijf weken is helaas het seizoen al weer over.....

Nieuw hier is mijn wilgentenen hekje tegen het verwaaien straks.

 

134591728_20210506_134852(2).thumb.jpg.c20e55c9c5dccce81fb16ff9222e5c4f.jpg

 

Ik heb de bescherming bij de peulen verwijderd, alleen nog wat prikkers om ze naar het gaas te geleiden.

Ze zullen nu hard gaan groeien.

 

972392200_20210506_182703(2).thumb.jpg.4afa333d315d04fc5cc4e9485424b7b9.jpg

 

Een wat rommelige oogst, van alles wat. De jonge andijvie van onder glas  gaat nu ook de pan in.

 

1004349693_20210507_150305(2).thumb.jpg.7623ed014744f15071f7918434c562ee.jpg

 

Het geeft ook een wat rommelig bord, maar gelukkig kan ik hier erg van genieten.

 

 

1447437300_20210508_190517(2).thumb.jpg.158ec3c8bc8626fcbd6f0817d98eb84f.jpg

 

De voorraad knoflook is helaas op. Maar de verse knoflook is klaar en mag nu even mee naar de keuken.

 

409506901_20210509_120758(2).thumb.jpg.1ae3b18209bd8a0aee66266ef93dbf31.jpg

 

Andijvie:

 

 

641343502_20210509_121101(2).thumb.jpg.13f48ee313d984b69b25515580792668.jpg

 

 

 

Raapstelen :

 

1476182179_20210509_132959(2).thumb.jpg.9e961e5334b39dbdd950249fbb8d5435.jpg

 

 

 

De raapstelen met sukadelappen:

 

1373988521_20210509_181328(2).thumb.jpg.831528b96f99e5026d029de49e25566b.jpg

 

 

Het zorgt er voor dat er toch langzaam ruimte komt.

Het eerste raam van de lage kas is leeg en gespit na de buien van afgelopen dagen.

Eens kijken wat er in gaat, ik heb genoeg liefhebbers klaar staan.

 

20210509_125206.thumb.jpg.0e24b4a6c51c24af4ec4f832d832f1c4.jpg

 

 

Nog even de tussenstand bij de tuinbonen.

De Aquadulce achteraan zijn mooi aan het bloeien.

De gewone tuinbonen vooraan nog niet.

 

20210509_180122.thumb.jpg.eb6510ca70db0d9e6b7ebd73dcc1dec7.jpg

 

Maar in de luwte heb ik Driemaalwit staan en die beginnen nu ook te bloeien.

Ik ben benieuwd hoeveel dagen er straks tussen de oogst zit bij de verschillende soorten.

 

20210509_180156.thumb.jpg.92b910ea030ae7ef997672236680c5ea.jpg

 

 

Het weer gaat nu weer naar normale waarden en we krijgen nog wat regen:

 

2082311988_Weerpluim9-5-2021TemperatuurpluimDenHelder.thumb.jpg.b250bee61d4f2e81d499d962b5c1f205.jpg

 

 

 

 

Er wordt door Matrijs nog steeds gebakken, zuurdesembrood, glutenvrij en met gluutjes.

Omdat Matrijs bakt  mag ik vandaag wel zeggen dat ze een perfect aan het worden zijn.

 

523448749_20210508_122309(2).thumb.jpg.05d4c2ded634b6b3b9a59549ce90de2b.jpg

 

De rabarberoogst van dit weekend:

 

1605385776_20210507_212704(2).thumb.jpg.d660e43da033651e6ffebe5c5db1838d.jpg

 

 

 

 

 

  • Like 6
 Share

10 Comments


Recommended Comments

Ik ben hels jaloers op jouw raapstelen.

Ik heb ze buiten gezaaid, 3 jaar lang geen raapstelen geteeld want aardvlo. 

en wat denk je, allemaal weer kleine gele gaatjes grrr. Ondanks nat houden, zitten ze er gewoon bovenop.

 

Hoe kweek jij ze, ook zo mooi lang, bijna zoals ik  ze op de markt ook koop.

  • Like 1
Link to comment

Deze zijn van onder glas, in de platte bak en de laatste lichting ( de laatste raapstelenfoto) ben ik niet aan te pas gekomen.🤫

Die zijn van geschoten planten van vorig jaar.

 

Ze zijn bijna op, nog een maaltje, maar op de koude grond gaan ze nu ook hard.

 

Maar de truc is denk ik hetzelfde als alle kool:

Veel eten, ik spit eerst een laag oude mest of compost in, dan zaaien en regelmatig voldoende water geven zodat ze geen groeistilstand krijgen.

Aardvlo onderdruk ik door de kale gespitte grond.

Als het te warm wordt luchten en ik doe zodra het kan de ramen van de bak.

 

Succes!

Edited by Patrijs
Link to comment

Heerlijke update weer!  Het water loopt me altijd in de mond bij het lezen van jouw update! 
die rabarbertaart! Lekker hoor! 😊😋👍🏻

  • Like 1
Link to comment
1 hour ago, RobN said:

 

Ik ben hels jaloers op jouw raapstelen.

 

Ik dan weer op de radijzen. Iedereen zegt altijd dat die zo makkelijk zijn maar bij mij groeien ze nooit echt lekker, ondanks veel water geven... 

  • Like 1
Link to comment

Dat klopt, radijzen en glutenvrij zuurdesembroden zijn lastig om mooi rond en bol te krijgen.

Zomers begin ik ook niet aan radijs op zandgrond.

Glutenvrije taartdeeg is dan wel weer snel lekkerder als/ dan gewoon.

 

Maar je moet wat met al die beperkingen, het geeft weer een leuke uitdaging als je niet alle dagen hetzelfde kant en klaar spul wil eten.

Link to comment

Wat een mooie oogsten. Ik heb net een armetierig bosje raapstelen geplukt. Maar ik ben nog maar net begonnen met organisch materiaal aan mijn zandbak toevoegen, jij doet dat al jaren. Het geeft me wel hoop!

  • Like 1
Link to comment

Ieder jaar een paar kuub op de tuin, dat is hier ook wel nodig.

En in de bak ieder jaar een flinke laag in de winter.

En als het mij lukt gaat het jou zeker lukken.👍

 

432075534_20201213_141105(2).thumb.jpg.d8745feb36bf06471d5db753f62bc51d.jpg

  • Like 3
Link to comment

Oh wat een heerlijke oogst en verwerking van de oogst weer! Krijg er spontaan trek van.

  • Like 1
Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...