Jump to content

10 jaar mtf/ update 300


appelvrouw

1,019 views

 Share

Ja echt jongens, vandaag tien jaar geleden heb ik me hier aangemeld op zoek naar hulp bij de woelmuizen. Die tijd is voorbij gevlogen, wat heb ik veel geleerd in die tijd. En ook: wat is er veel veranderd aan mijn manier van groente kweken. Via het met de hand omspitten van onze klei, via het kopen en gebruiken van een tuin frees waarmee we de hele zooi in fijne stukjes hakten’ en alle bodem leven op zijn kop zetten🤔 en via het tuinieren met meng cultuur à la Gertrud Franck ben ik uiteindelijk terecht gekomen bij het niet spitten, bodemliefde, permaculture.

Ik heb gezocht of ik nog een foto kon vinden van mijn gefreesde tuin maar niet gevonden, wel deze foto van het voortrekken van paardenbloemen voor molsla, ergens in 2012 waarop je wel een uitgestrekte vlakte ziet die is gefreesd.

4AE75818-05FA-4DD0-8D4A-5441408E3A74.thumb.jpeg.9bf04cc52f5324b40442b7467e1e1e95.jpeg

 

Die paardenbloemen waren heerlijk trouwens, moet ik volgend jaar maar weer gaan doen!

 

Enfin, mijn tuin is heel anders nu. En dat komt niet in de laatste plaats door het forum! Door alle uitwisselingen en ruilingen heb ik toch heel wat andere planten in de tuin als vroeger.. Alleen al op het gebied van vaste planten als je kijkt naar bijvoorbeeld oerprei olifantenknoflook eeuwig moes, aardkastanje er zijn zoveel planten die ik kan opnoemen die ik niet gehad zou hebben als ik niet met het moestuinforum in aanraking was gekomen.

En dan heb ik het nog niet over alle dingen die ik geleerd heb zoals kruidenthee maken, oh nee dat heb ik zelf ingebracht maar bv kaas maken broodbakken, en gekke dingen zoals alles uit een heel kookboek koken...

 Over mijn medeforummers, ik heb er in die tien jaar heel veel zien komen en veel ook niet terug gezien. Van sommigen vind ik dat heet jammer, bijvoorbeeld @hansm die veel weet, nieuwsgierig is en waar je vooral mee kan lachen. Van anderen vind ik het ook jammer dat ze hier niet meer zijn, of maar weinig zijn, en dat vooral vanwege hun kennis, zoals bv @Bit, @blije bakkus en ook onze eigenste @Jorg zien we eigenlijk nog maar weinig.

Daar heb ik zomaar enkele mensen opgenoemd hoor, meer worden er gemist. 
 

Met verschillende forum bezoekers ben ik goed bevriend geraakt, door het forum en eigenlijk nog meer door de node gemiste Moestuinforumdagen! Wat zal het heerlijk zijn als de shitCovid op zijn retour is en we samen kunnen komen!
 

Moestuinforummers zijn bij mij op bezoek gekomen, zijn komen helpen in de tuin met verschillende projecten👏Zoals de keyholegarden en de lasagne/takkenwal👏 of hebben ons voorhuisje gehuurd. @Jorieke123 en @Joep123 zijn goede vrienden geworden en ook @Anna3 en Peter.

 

ik heb ondanks mijn verre tuin maar liefst 14 moestuinforummers op bezoek gehad ( @aalterse-willy , @Bit, @weknow, @Jorieke123 en Joep met Ria en Harry en @Anna3natuurlijk, @Goldfish, @Yuras, @Charly, @angela, @Simone, @Jorg , @henkg, @RobO, @Ciska

Vele leuke momenten, samen werken en eten, alles voor herhaling vatbaar.

 

Trouwens Jorg, nu we het toch over die tien jaar hebben, is het niet weer eens tijd voor een prijsvraag? Ik wil er wel eentje maken aan t eind van de zomer indien gewenst.

Jullie krijgen allen de groeten van Lie die in de benedenkeuken de eau de vie in flessen aan t stoppen is!

 

B79911FA-52EB-4DE1-8FDE-EC52591DB808.thumb.jpeg.e53168c903a1a7fca5dd83a213f76bf7.jpeg

 

 

 


 

 

 

 • Like 21
 Share

30 Comments


Recommended CommentsGefeliciteerd met je MTF-jubilieum! Ik zag laatst dat ik ook al 10 jaar lid van het forum ben. Maar heel lang inactief geweest, omdat het leven gebeurde. Dus dat telt niet echt. Leuk om te lezen dat het je zoveel heeft gebracht :)

 • Like 1
Link to comment

Tien jaar alweer maar we kennen elkaar pas echt sinds de eerste MTFD die jullie bezochten natuurlijk dus dat scheelt toch zeker weer wat maandjes 😁 .

Gelukkig wordt er goed gecontroleerd of de eau de vie goed door het trechtertje loopt! Ik drink er vanavond eentje op de afgelopen tien jaar! 

 • Like 2
Link to comment

Jeemig...wat vliegt de tijd!  Ik realiseer me dat ik ook tien jaar op het forum zit, april volgens mij! 

 • Like 1
Link to comment

Oooo @jootje, ik heb jou helemaal niet genoemd..en ik reken jou stiekem, of onstiekem nu, wel tot mijn mtf vrienden..😔😀💚

 

Ja Joep je hebt gelijk, de eerste mtfd was ik pas in 2012 geloof ik, of toch nog op een najaar in 11? Nu ik je toch spreek, het bezoek van jouw Pa hier behoort ook tot de mtfd vreugdes😀 Lie proost samen met je vanavond!

 • Like 1
Link to comment

Heee, wat een leuke update, @appelvrouw! Ik ben nog relatief nieuw bij deze club, maar ik heb blije herinneringen aan mijn bezoek aan mijn eerste MTFD. Ik voelde me er als groentje (ha!) heel welkom, en dat kwam mede door jou. 

 

En verder zit ik met een half oog naar je vakantiehuisje te kijken, wie weet komen we daar ook een keer kijken. 

 • Like 1
Link to comment

Wat een mooie tijd, gefeliciteerd!

Loraine en ik hebben elkaar ook romd die tijd leren kennen en hebben nog steeds contact, is een waare vrienschap geworden. Wat er allemaal niet uit de zadendoos kan kiemen en groeien, mtfd was een hele belevenis. En dan niet Willy en bazin vergeten, die beide zijn me ook dierbaar geworden.

Leuk dat een moestuinforum met al zijn verschillende leden, met al hun kennis weten en ervaring. 

 • Like 1
Link to comment

Leuk om te lezen appelvrouw, het forum heeft dus echt wat gebracht! Dank voor je aanbod, kom ik op terug!

 • Like 1
Link to comment

Gefeliciteerd!!! Weet nog wel dat toen ik mij aanmeldde en het hele forum doorlas jij één van degenen was waarmee het klikte. :mrgreen: En nog steeds natuurlijk.

Alleen jammer dat het zover fietsen is naar jou toe. :lol:

Ooooit gaat het er nog van komen! :shh:

Op naar de volgende 10 jaar. :thumbup:

 

Edited by Erny
 • Like 1
Link to comment
2 uren geleden, Erny zei:

jammer dat het zover fietsen is naar jou toe. :lol:

Ooooit gaat het er nog van komen! :shh:

Jouw benen kunnen dat! Ja we hebben heel wat afgekletst vroeger hè. Gezellig was dat.
Nu niet meer zo veel zo gaat dat. Heb jij nog contact met Piroska eigenlijk?

 • Like 1
Link to comment

Gefeliciteerd! Ik ben al over de helft zie ik ;-) Stiekem las ik 10 jaar geleden ook al wel mee, maar het duurde even voor ik me durfde aan te melden. Ik vond het forum toen best overweldigend groot vergeleken met het kleine tomatenforum waar ik eerst bij zat.

Leuk te lezen dat je tuinieren veranderd is door het forum. Er is zoveel waardevolle informatie te vinden, echt fijn! Dat kan natuurlijk ook niet anders zonder allemaal leuke en kundige mensen.

Kan het zijn dat een deel van de eau de vie ook een andere bestemming dan de fles heeft gehad? :P

 • Like 1
Link to comment
2 uren geleden, Anna3 zei:

een andere bestemming dan de fles

Zeker wel. Alhoewel het meeste van de eau de vie de fles wel haalt..hoelang het erin blijft is een tweede...

 • Like 3
Link to comment

ja de jaren vliegen voorbij . durf zo niet te zeggen hoelang ik al weer lid ben. maar het is gezellig hier maar al helemaal tijdens de moestuin dagen bij jorieke!

Waar het heel gezellig was altijd. en namen ineens een gezicht krijgen.

 

 • Like 1
Link to comment

Ik ben momenteel ook minder actief hier ik kijk nog wel af en toe maar heb het nogal druk.

Op mijn eerste MTFD zaten we bij Jorieke in de kamer op pallets en was het verdomd koud. Ik weet niet of dat de eerste was?

Was jij toen niet net geopereerd Appeltje of ging dat nog gebeuren?

 

Zou leuk zijn om elkaar weer te zien!

 • Like 1
Link to comment

Goed geheugen @angela. Klopt. Ik ben toen toch maar halverwege de middag vertrokken omdat ik wel erg raar werd in mijn hoofd😱😂. Ijzig was het buiten. @Huub en @Erny kwamen met die jongen uit Drente die veel van wilde planten weet.. naam vergeten.. die was al aardig "in de bonen"

 • Like 1
Link to comment

Nee, iemand uit Assen, met een zwarte kat of zo in de avatar, RVO meen ik. Ja, RvO. Lol, hij was al flink aan het jeneverproeven geweest voor we vertrokken. En wat een rit naar Zelhem! Pech met de auto gehad, we kwamen daardoor later aan en de zitplaatsen waren alle bezet. Ik moest rijden anders had ik me ook graag een stuk in de kraag geproefd van alle lekkere drankjes, om me wat losser te voelen. Het voelde nogal beklemmend om met zoveel mensen opgepakt te zitten / staan. Maar wel lol en een hoop plantjes uitgewisseld.

 

 

 

 

 • Like 2
Link to comment

Ja RVO, geweldig type, kleurrijk dat zeker. En hij wist veel van planten. O ja @HuubvG ik weet nog precies hoe jullie binnenkwamen, vanwege de autotechniek waren jullie een stuk later, het was er al stikvol. Ik herkende @Erny meteen aan haar hoed. Die huiskamer heeft Lie later nog helpen verbouwen. Allemaal goede herinneringen.

 • Like 3
Link to comment

Ja, dat was een memorabel ritje. Gewoon een stuk auto verliezen in Zwolle bij het stoplicht. Hadden we ook niet die stinkkippen in de auto erbij? :lol: En de appeltaart die ongelukkig ten val kwam?

En qua drankjes, was het niet de Rumtopf en likeur periode?

Edited by Erny
 • Like 2
Link to comment

Och ja, nu je het zegt. Jij hoorde toen wat vallen. Had ik maar geluisterd en het ding opgeraapt, de wegenwacht had het er zo weer op kunnen zetten.  :D

 

Die appeltaart! Tijdens het wachten op de wegenwacht alvast maar begonnen aan de lekkernijen die we meenamen? Liet Remy (zo heette heet RvO als ik me goed herinner) die taart vallen? Ja toch?! 🍕 🔪:mrgreen:

 

Het lastigst vond ik: wie is nou wie. Ik zie hierboven dat Rob0 er ook was, maar zou hem niet herkennen. Heb ik hem gezien, gesproken? Bit, had weinig tijd. Plantje - na een poos wachten op ons - overgedragen en roetsj, Piroska, Angela en nog wat mensen, Corry (van welke vogels zie je in de tuin) zou ik weer herkennen.

 

Een recentere MTFD heb ik eens afgezegd, ik weet ook niet of ik het wel weer eens zou durven doen. :sick:

 • Like 2
Link to comment

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...