Jump to content

22-11-2022


Patrijs

133 views

 Share

Ik ben verder gegaan met het spitten van het aspergeveldje wat nu klaar is.

Ik heb een tiental planten uitgegraven, ik heb nu toch meer dan genoeg planten.

Die aspergeklauwen heb ik weer weg kunnen geven en als dank kreeg ik een paar Portugese pepertjes.

Ze worden daar kers peper genoemd.

Misschien zaai ik er wat van als ze lekker zijn.

 

20221113_162507 (2).jpg

 

 

Ik oogst nog flink er staat nog een overdaad aan groenten door het zachte weer.

 

20221114_141148.jpg

 

Ik rooi de laatste paar aardappelplanten voor de kou komt.

De planten hebben lang gestaan door de late regen kwamen ze maar laat op gang.

Er zitten weer mooie Texla's onder.

 

20221115_144104 (2).jpg

 

Ik oogst ook veel N-Z spinazie als het weer zacht is.

Het is een geduldwerkje om alle mooie bladeren stuk voor stuk te oogsten.

Een grote zak vol spinazie veranderd in een quiche.

 

20221115_182037 (2).jpg

 

 

We eten er prei, pompoenstukjes uit de oven en verse sla van de tuin bij.

 

20221115_182225 (2).jpg

 

 

Half november is ook de tijd om de witlofplanten te oogsten.

Ik heb er niet zo veel, het kwam lastig op met de droogte aan het eind van de lente,

maar de planten die er staan zijn mooi geworden door de buien aan het eind van de zomer.

 

20221116_124333 (2).jpg

 

Ik rooi ze en leg ze voor twee weken te besterven op het land.

Begin december kan ik ze dan inkuilen.

 

20221116_131030 (2).jpg

 

Omdat het weer omgaat slaan oogst ik nog de laatste tomaten en weer een flinke bak pepers uit het kasje.

Op een regendag maak ik een tweede peperslinger.

 

20221116_140952 (2).jpg

 

De tomaten gaan in de oven.

 

20221117_191751 (2).jpg

 

Er komt kou aan, twee nachten nachtvorst maar meestal valt het hier aan de kust nogal mee.

Ik heb weinig tijd voor de tuin maar breng snel nog wat bescherming aan tegen de vorst.

De bieten krijgen een dakje.

 

20221119_160748.jpg

 

Ik leg wat eenruiters op de platte bak om de N-Z spinazie daar te beschermen.

 

20221119_160756.jpg

 

Ik haal de kratten pompoenen uit de auto waar ze nog instonden en zet wat planten binnen.

We eten pompoensoep en daarna een bord patatjes uit de oven van het laatste kratje Inova aardappels dat er nog staat.

 

20221119_173509 (2).jpg

 

Matrijs gaat op stap en ik grijp mijn kans om bonen te eten die zij niet goed verdraagt.

Ik zet een maaltje Berlottibonen te week.

Alleen zijn mijn ogen weer groter als mijn maag want de volgende dag is de pan bomvol en moet ik ze in een groter pan doen om ze te koken.

 

20221120_155412 (2).jpg

 

Er kwam toch iets meer kou als gedacht. Op de tuin werd het min vijf en dan helpt de bescherming niet veel meer.

Het ruimt weer lekker op zal ik maar denken. Er stonden nog planten die er geen vorst kunnen hebben zoals de bananenbomen.

Ook de N-Z spinazie is weg en de rapstelen en rucola hebben een goede tik gehad.

 

20221121_151720.jpg

 

 

De sla onder glas heet het wel gered zo te zien.

 

20221121_154938.jpg

 

Er staat ook heel veel warmoes. Ik heb er nog amper van gegeten.

Veel van het buitenblad is ook flink bevroren geweest.

Dat wordt niets meer.

Het hart van de plant loopt wel weer langzaam uit als het weer wat warmer wordt.

 

20221121_155000.jpg

 

Ook de N-Z spinazie onder glas is bevroren geweest, ik kan nog meer opruimen de komende week.

 

20221121_155047.jpg

 

Gisteren ben ik al begonnen met opruimen, eerst de paprikaplanten.

Er komt nog een bak paprika's vanaf die door de chili kunnen met de bonen.

 

20221121_155137 (2).jpg

 

Het is ook wel tijd om op te ruimen.

Het nieuwe seizoen komt er al weer snel aan.

Er kan gemest en gespit worden en er moeten weer plannen gemaakt worden voor komend seizoen.

Ik heb de nieuwe zaaigidsen al weer binnen gekregen en uitgedeeld aan de liefhebbers.

Nog een week of acht en dan kunnen er weer nieuwe paprikaplanten en pepers gezaaid worden.

 

 

20221122_022837.jpg

 

 

 

  • Like 7
 Share

5 Comments


Recommended Comments

Wat een hoeveelheid eten nog he, zo uit de tuin! 
mooi klein pepertje voor die slinger, welke is dat? Gewoon cayenne ofzo? 
en die sla…..echt vet jaloers! 😊😉

mooie update dus! 

  • Like 1
Link to comment
Quote

Ze worden daar kers peper genoemd.

 

Ik geloof dat ze hier ook kerspeper heten, maar ik ken ze verder nog niet.

Ik zie er veel verschillende als ik zoek op Kers peper. Deze komt uit Portugal maar ik zie ze overal vandaan bijv.:

 

Peper 'Ghana Round' (vreeken.nl)

Link to comment

Ja, dat zijn inderdaad Spaans Cayenne.

Ik teel die al jaren van zelf gewonnen zaad.

Ik had nog heel veel gemalen pepervlokken van vorig jaar en wilde eigenlijk alleen wat verse pepers voor in de keuken en een paar voor vers zaad.

Maar met de mooie zomer liep het wat uit de hand....🤭

Komend seizoen maar alleen paprika's....

 

Ik heb ze ook wat verwaarloosd, ik denk dat ze daarom ook korter zijn, of misschien wat andere genen opgepikt in de afgelopen jaren?

Edited by Patrijs
Link to comment

Wat zonde van je bananenbomen. Aan de andere kant, ik moest zoveel dingen binnen zetten dat het misschien beter zou zijn als er iets doodgaat van dat gevoelige spul. Al dat gesjouw met potten...

Die Borlotti van jou, dat zijn pronkbonen bij mij. Niet dat het veel uitmaakt, ik heb tot nu toe weinig verschil geproefd tussen wat ik aan droogbonen heb geoogst. Verder weer een leuk overzicht. 👍

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...