Jump to content
  • entries
    63
  • comments
    252
  • views
    549

De 1e paprika, kruisbessen apart en een provisorisch hekwerk


Helly

39,361 views

 Share

We zijn weer 8 dagen verder en hoog tijd voor een nieuwe update.

 

Het weer

Laatste weken is het een afwisseling van warmte en zon, en regenachtig weer. En als t regent, dan regent het ook goed! Scheelt dan wel een paar dagen de tuin te bewateren. Tussen de buien door doe ik de potten met het gevallen regenwater.

 

Geoogst, gezaaid en geplant

Vandaag heb ik weer lekkere frisse tuinkers tussen de boterham gedaan Het was een heerlijk 'oerwoudje' geworden in de vensterbank. Ik vraag me af wat ik nog meer met tuinkers kan doen

 

dsc066690181341943357.JPG

 

Gisteren heb ik de laatste 3 meiraapjes uit de grond getrokken, schoongemaakt en in blokjes ingevroren. Op de lege plek van de geoogste meiraapjes heb ik Saxa stambonen gezaaid. Ik wil na de vakantie nog aardig wat bonen oogsten (hopelijk zijn de beesten me niet voor) voor in de vriezer of inmaak. Kunnen we er ook in de herfst nog van eten.

De waarschijnlijk laatste erwtenpeulen zijn geoogst (en de erwtjes daarna als snack gegeten ). Afgelopen weekend heb ik een Vlaamse gaai van de erwtenpeulen zien eten, volgens mij heeft hij hier meer gegeten want hij zag er flink doorvoed uit. Ik denk dat de rest daarom niet meer te oogsten is. Zul je zien dat er volgend jaar overal in de tuin erwten opkomen

En ondanks dat ik de laatste keer een flinke bak met peultjes had geoogst en dacht dat het de laatste keer zou zijn, heb ik toch nog wat peultjes (van de inmiddels plat liggende planten) geoogst. Die zijn ook de vriezer in gegaan voor de wokschotels.

 

Ik had in de vorige zaaironde nog wat Neckargold stokbonen gezaaid, in van die snacktomaten bekers (met bol deksel). Vandaag kwamen ze zowaar uit het deksel gegroeid dus hoog tijd om ze uit te planten.

 

dsc067777141341943107.JPG

 

Ik heb de stokbonen achter de Prelude stambonen geplant. Ik heb gemerkt dat de Prelude stambonen net wat hoger worden dan de Speedy. Ik ben benieuwd of ook de opbrengst anders is. Het is een mooi dicht bos van stambonen geworden. Ze houden elkaar mooi overeind.

 

Er zijn ook nog wat planten overgeplant. Naar een ruimer 'hotel'.

De hopelijk laatste behuizing van de stevia plant van Jorieke.

 

dsc067413371341944269.JPG

 

Een large red pepper heb ik van een aardewerken pot overgeplant naar een vierkante 40L. pot. Daar zal die blij mee zijn, gezien hij flink was door geworteld.

De gele kruisbessen van Jet stonden tot vanochtend met z'n 2 in een grote pot, vanmiddag hadden ze meer 'privacy' en mochten ze ieders in hun eigen pot staan. Laagje grind om t water erin te houden en t decoratief te maken en dan ziet het er ineens zo uit:

 

dsc066796691341943684.JPG

 

Wat een laagje grind al niet kan doen

Ik heb ook maar gelijk wat andere planten voorzien van een laagje grind (na het aanharken en onkruid wieden in de fruittuin).. de Tayberry achter de blauwe flessenborder, de kersenboom, de bosbessen struikjes, en een aardbeienplant in de volle grond. De enige die daarin staat omdat ik eigenlijk dacht dat die het niet zou redden, maar die mij toch niet teleur stelde. Het gaat zo goed met de aardbeiplant, dat ik in de herfst alle aardbeiplanten overplant naar de volle grond.

 

dsc066830571341944055.JPG

 

Onder en achter het net

Alle plantjes onder het net gaan voortvarend De worteltjes laten een flinke bos groen zien, de bos- en rode uien zien er al uit als uitjes. En de prei groeit goed. En dat zonder beestjes

Onder het net erachter (sla en kruiden) gaat het ook goed. Het kwam supersnel uit de grond piepen en op de bieslook na wordt het bijna tijd om het uit te dunnen. De 3 kropjes sla die er nog onder staan kunnen er uit. Die beginnen langzaamaan door de schieten. Tijd om daar iets nieuws te zaaien. Ik ga dat opvullen met de Catlogna die ik er omheen heb gezaaid.

 

dsc068167931341944783.JPG

 

Achter het sla/kruiden net staan rode plantuitjes, komkommerplantjes, 1 augurkplant en 1 dille. Het hekwerkje erachter was veel te kort, dat wist ik al van te voren. En met de vakantie in aantocht moet ik opschieten om hier en daar wat provisorisch hekwerkje gemaakt. Gevlecht kunnen we t beter noemen. Maar t maakt niet uit hoe het er uit ziet, als t maar omhoog kan groeien

 

dsc067853771341945130.JPG

 

Tomaten/paprika's

En dan nog even een update over deze groenten. De tomatenplanten hangen hier en daar al vol met trosjes tomaatjes. Groen, dat wel. Het moet nog flink door groeien en daarna nog afrijpen. Ik heb inmiddels al 3x lopen snoeien in die tomatenplanten en t lijkt alsof je t blijft doen. Voor je t weet is t weer zo'n oerwoud aan groen. Het is vooral nodig om de tomaten trosjes niet te verstikken met takken en bladeren, de planten niet al te zwaar te laten worden en om de paprika planten ook wat licht en lucht te gunnen. Tenslotte willen zij ook lekker vruchten produceren, en dat gun ik ze van harte. De 1e mini paprika is dan ook een feit Heel fijn, want vorig jaar heb ik door de natte zomer niet 1 paprika gehad en amper tomaten.

 

dsc068419131341945755.JPGdsc068844471341945777.JPG

 

Menu

Morgen gaan we de 1e bietjes oogsten en eten. Gekookt. En donderdag lekkere bietjes door de salade. Want die sla blijft maar doorgroeien. Mocht ik te veel bietjes oogsten, ga ik ze inmaken ofwel invriezen. De bladeren en stelen van de bietjes ga ik als spinazie voorkoken en invriezen.

 

To-do-lijst

En dan nog even snel nog de bijgewerkte to-do-lijst plaatsen.

 

Stoeptegels ingraven onder schutting buurvrouw (vandaag heeft zoonlief de laatste stoeptegels ingegraven )

Oppottafel opruimen

Bewateringsslang door een gedeelte van de tuin leggen

Afdakje boven de tomaten maken (hopelijk aankomend weekend)

Lavendel verhuizen naar de voortuin (na de bloei)

Stukje grond waar lavendel staat/gestaan heeft bestraten

Welsch onion verhuizen (in de herfst)

Stro halen

Regenton regelen

Solar oven maken

Dikke zwarte slangen halen en op de schuur leggen (we willen er een buitendouche van maken, projectje)

Op zoek gaan naar een demontabel kasje

 Share

13 Comments


Recommended Comments

Ziet er allemaal weer netjes uit Helly.

Dat idee van die kiezeltjes vind ik super en ziet er zeker in de potjes heel netjes uit.

Vraag me af of het op de volle grond wel goed gaat werken omdat je het misschien toch een beetje door de grond heen werkt als je daar wilt schoffelen...of je moet er echt duidelijk uit de buurt blijven.

Link to comment
Leuke update weer! Kan je eens een foto plaatsen van de hele tuin? Bijv. van bovenaf ofzo?

 

Hihi ik wilde hetzelfde vragen!

 

Gaat hartstikke goed zo, is erg leuk om alles te volgen hoor

Vind je het nou niet vervelend om weg te gaan in de vakantie?

Klinkt heel stom misschien, want heel misschien gaan wij toch ook nog een paar daagjes op pad, maar het idee dat ik niet zelf mijn tuintje kan zien vind ik eigenlijk helemaal niet leuk

Link to comment

Thanx!

 

Gem, het is juist de bedoeling daar niet meer te hoeven schoffelen. Af en toe er wat tussenuit trekken moet genoeg zijn. En als ik de kiezels wil verplaatsten, is dat geen probleem. Ik heb daar een gaas voor waar ik ze zo uit de grond filter. Wij hergebruiken hier (bijna) alles

 

Jorieke, ik zal er s eentje nemen. Gaan we voor de foto van de week?

Link to comment

Great minds think alike zeggen ze wel s.

 

Vervelend.. ene kant wel want ik doe liever zelf de tuin en als ik ruim 2 weken weg ben dan kom je altijd thuis met onkruid tot aan je oksels, achterstallige werkjes en oogst die ineens nog snel geweckt/in de vriezer moet. Om maar niet te praten van doorgroeiende groenten en oogst die is blijven hangen omdat ze er geen zin in hadden. Maar ik ben wel toe aan vakantie hoor! Maar liever na t seizoen

Klinkt dus helemaal niet stom!!

Link to comment

Gelukkig maar. Zo stom ben ik dus niet

Nou ja weggaan is ook leuk natuurlijk...maar volgens mij ga ik heimwee krijgen naar m'n tuin

 

Maar heb je veel last van onkruid?

Ik heb alleen 'last' van zo hier en daar een paddestoel.

En losgewaaide bloemblaadjes enzo van mensen verderop, maar die verdwijnen dan weer in de compost, voor de variatie

Link to comment

De ergste onkruid heb ik in de afdeling fruit (is nog een te groot oppervlak zonder bebouwing van planten met grind ) en tussen de tegels. En uiteraard wat door de schutting komt van de buurvrouw die een oerwoud wil laten groeien en de buren die niet meer buren zijn. Beetje lastig uitleggen..

Link to comment

 

Gem, het is juist de bedoeling daar niet meer te hoeven schoffelen. Af en toe er wat tussenuit trekken moet genoeg zijn. En als ik de kiezels wil verplaatsten, is dat geen probleem. Ik heb daar een gaas voor waar ik ze zo uit de grond filter. Wij hergebruiken hier (bijna) alles

 

Dat had ik inderdaad begrepen dat het ook om het niet meer te hoeven schoffelen ging.

Maar omdat er alleen om de plantjes grind ligt zal je daaromheen toch wel iets moeten schoffelen denk ik en dan raken ze makkelijk onder als je te dicht in de buurt komt.

Handig van dat gaas om het als zeef/filter gebruiken...weer iets wat ik op mijn onthoud lijstje ga zetten

Link to comment

Thanx Dennis

 

Gem: Het is de bedoeling om ofwel in het najaar, ofwel in het voorjaar de fruittuin op de schop te gooien. Letterlijk. Aardbeiplantjes wil ik een hele rij langs het pad, kleine fruitstruiken in een grote pot en de kersenboom in een flinke kuip. De perzikboom moet helaas het veld ruimen. Te koud hiervoor. En met die krulziekte word ik ook niet blij. Evenals de zwarte bes een ziekte heeft. En ik wil niet spuiten. Dan maar ander fruit erin dat t beter doet.

Dat gaas is dacht ik gewoon kippengaas. Maar wel geblokt.

Link to comment

Helly, wat lekker om die kruisbessen terug te zien ik ben er blij mee dat ze het zo goed doen. En gefeliciteerd met je eerste paprika

Link to comment

Voor het eerst dat ik de tijd vind om een wat blogs van anderen te bekijken. Ziet er prachtig uit zeg ! Heel zorgvuldig en gestructureerd. Netjes, en liefde vol. De steentjes bij de aardbeiplantjes sneap ik niet zo. Maar verder ? super !

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...