Jump to content

Vaalbara

  • entries
    19
  • comments
    81
  • views
    846

Maart


Erny

7,659 views

 Share

Nu nog even wat verder updaten:

 

28 februari

Thuis is het weer zaaitijd. Vruchtdag volgens kosmos, dus gezaaid.

Aan de beurt waren: Pepers overnieuw: Paper Lantern, Jalapeno Early, Chech. Black, Hungarian Black. En moesten nog: Rocoto Mixture en Rocoto Aji Largo.

Tomaten: Gartenperle, Ida Gold, Yellow Pearshaped, Mix, Moneymaker, Tigerella.

En in aparte bekers: Tomatenpaprika Top Girl en de Kruisbestomaat.

 

MAART 2012

 

2 maart

dsc0011366961331129650.JPG

Pepers in de vensterbank. Moeilijke kiemers op de verwarming.

 

dsc0011417401331129719.JPG

Niet te zien natuurlijk maar de pepertjes zijn echt begonnen met hun tweede bladpaar!

 

3 maart

Vandaag goed nieuws gehad. De niks uitvoerende pachter van het stuk dat wij bewerken heeft eindelijk besloten op te zeggen. HOEZEEEE. Dat bespaart mij (als beheerder van deze groentetuinen noord) de moeite om hem dit jaar uit de pacht te zetten. Het stuk is nu verdeeld onder Fred en mij. Ik het voorste stuk (75m2), Fred het achterste stuk. Vaalbara (het eerste supercontinent op aarde...) heeft weer een uitbreiding. Als moestuin dus een stuk van 125m2 + 75m2 en dan nog het stuk bij het huisje.

Nu kunnen we ook anders investeren in de grond. Zolang het van iemand anders was heb ik er alleen tijd, bloed, zweet en tranen gelaten(en natuurlijk ook veel pret, groenvoer en geluk afgehaald). Nu kunnen er andere beslissingen gemaakt worden.

dsc0011755381331129822.JPG

En gelijk al H. aan het werk gehad, hij had energie teveel. Hij mag dan als dank dit jaar de voorste reep van dit stuk bewerken. Dit stuk lag ook al een jaar onder plastic (en was al gezeefd) dus ging makkelijk, met de rechter stukjes gaat hij het nog moeilijker krijgen. Ook erg nat en heel veel kweek.

Aardbeibakje (rechts) is echt 2 jaar geleden heel diep gereinigd van kweek, winde en andere onverlaten maar de aardbeitjes werden toch steeds weer overwoekerd door die troep.

De “twee spaden diep” methode hebben we hier natuurlijk ook al uitgeprobeerd maar zonder succes. Kweek groeit gewoon door en komt weer boven. Soms trekken we veters van meer dan 2 meter uit de grond. Dus ik doe alles het liefst met de hand. Bakje voor bakje...

 

dsc0011814441331130058.JPG

Kruisbes van voorstuk ook tijdelijk hier even geparkeerd (bij Fred’s blauwe bessen). Mijn blauwe bes (met kaartje) stond hier ook al tijdelijk.

 

dsc0012085881331130172.JPG

Even wat ruimte gemaakt voor de geredde kruiptijm. Dit was vorig jaar de kruidenbak. Nu nog één natte derrie. Maar de bieslook komt er al aan. Kan niet wachten!! Gooi het óveral doorheen

 

dsc0012163171331130251.JPG

En alweer een stuk plastic (stuk vóór het kashok). Stuk eerst geknipt, alle hooi enzo er weer bovenop verdeeld en dan plastic erop. Waarschijnlijk ga ik hier dan een soort laag pompoenenbed (á lá Appelvrouw) bovenop bouwen. Pompoenen gewoon door gaten in het plastic. Heb ook nog wel wat paardemest om hieronder te verdelen.

 

dsc0012663791331130631.JPG

dsc0013171541331130830.JPG

Elfenbankje op het paddepoelbankje.

dsc0013382781331130916.JPG

 

4 maart

Bijna alle tomatenkiemen zijn in 1 dag opeens de grond uitgesprint!

Van de nieuw gezaaide pepers nog niets te zien.

dsc0014041251331131281.JPG

 

5 maart

Alle stratificeerders op hun respectievelijke volgende plek geplaatst. Nu maar weer 3 weken wachten.

 

6 maart

Onderweg naar de tuin bij de Welkoop langsgeweest en pootuitjes (rood en wit), sjalotten (rood), knoflook en vijvermandje voor de waterkers gekocht. En stuk of 20 van die PH-testen meegenomen. Deden ze hier niet moeilijk over.

 

dsc0014248171331131216.JPG

Vervolgens op de tuin labje gespeeld... Uitslag vindt ik beetje vreemd, dacht dat het hier van die zure grond was maar volgens de testjes zit alles hier tussen de 7,5 -8,0.... Regenwater was 6,5-7,0

Vanwege verzwikt enkeltje geen zwaar werk (ronde steen verstopt onder gras was dit keer de boosdoener) dus verder wat in bakjes aan het wieden geweest en aanstormend kweek verwijderd (kwam er ook weer één van een meter lang ofzo opgerold uit een mollegang zetten).

Verder de net gekochte knoflook bij de andere knoflook gepoot.

 

dsc0014318681331131565.JPG

En in het kasje zie ik opeens wat kleine groene stipjes... Heb helaas niet zo'n goede zoom als sommigen hier op't forum (erg jaloers daarop ben ik wel!) maar 't gaat om het idee. Het is de pluksla-mix by the way.

dsc0014595221331131826.JPG

Ach, en kijk 'ns wie ik tegenkwam... Zag er vorig jaar nog zo uit...

dsc0548546481331131977.JPG

Mag ie dit jaar weer in de grond om voor meer mooi vervormde aardappelkindjes te zorgen.

 

dsc0014960531331132116.JPG

Onkruidjes uit net schoongemaakt bakje. Heb het idee dat die rechter wel eens "iets" kan zijn?

Die andere is er elk jaar als eerste bij... gaat dan heel snel mini-biotoopje vormen vóórdat de grote boze onkruiden hem verdringen.

 

7 maart

Blij dat ik gisteren naar de tuin ben geweest want vandaag is het écht te “waterkoud”. En toen ik de Aldi uitkwam viel er ook nog écht koud water uit de lucht. “Vóór de bui buiten” Brrr. Gelukkig woon ik dichtbij.

Gekocht bij de Aldi: tuinkers, Oost-Indische kers (de meerkleurige versie, die andere groeit hier als massaal als onkruid op de bult), courgette, stekgrond, plantenvoeding, opbergbakken én Dahliaknollen. Zal me voor die laatste maar eens gaan inlezen hier op’t forum want weet er helemaal nix van. Mijn vader kweekte ze vroeger ook op de moestuin voor mijn moeder want die vond ze zo mooi.

dsc0015372961331133110.JPG

 Share

1 Comment


Recommended Comments

Geedee op 7 maart:

Erny schreef:

Heb helaas niet zo'n goede zoom als sommigen hier op't forum (erg jaloers daarop ben ik wel!) maar 't gaat om het idee.

 

 

Kijk eens of je een bloemetje op je toestel hebt(macro-instelling). Meestal is dat de aanduiding voor kortbij opnames. zit bij hetzelfde knopje als landschappen en vergezichten(vaak aangeduid met bergjes).

 

btw leuke reportage weer

 

-----------------------------------------------------------------------------------

Erny op 7 maart:

Eh... dit was al mét bloemetje-instelling aan...

 

Maarre... ik loop straks even naar een vrind toe, mag ik vast wel mooi toestel van lenen

 

-----------------------------------------------------------------------------------

Geedee op 7 maart:

OEPS

 

----------------------------------------------------------------------------------

Rantje op 7 maart:

Je moet de ontspanknop eerst half indrukken, dan kan je zien, meestal met rode stipjes, waar hij op scherp stelt en dan pas indrukken ZONDER de camera te bewegen. Daar zit meestal de fout in

 

De landschap modus betekent dat hij scherp stel op oneindig.

Altijd zonder flits en ook heel geschikt om vanuit de auto of bus foto's te maken of dieren die achter glas zitten

 

----------------------------------------------------------------------------------

Lisa op 7 maart:

Je maakt heel wat werk van je topic, leuk om te zien al die foto's. Heb je van de pepers/tomaten van alles één of twee gezaaid of meer? Aan je hoeveelheid grond te zien kan je namelijk een hele rimboe aan tomaten kwijt.

 

----------------------------------------------------------------------------------

Erny op 7 maart:

Ach een rimboe wordt het toch wel, mét of zónder tomaten.

Maar aangezien ik een hevige TE-factor heb, heb ik mij dit jaar wat proberen in te houden. Ga maar zo'n 22 tomatensoorten zaaien dit jaar Bedoeling is meer soorten met van ieder minder planten...

 

Pepertjes staan per stuk in hun vakje. Bij de tomaten kon ik me al wat minder goed bedwingen (en er sneuvelen er natuurlijk hoogst waarschijnlijk ook nog wel wat bij verspenen en verpotten en per ongeluk verkeerd snoeien) en die staan met tweetjes (of per ongeluk met zn drietjes) per vakje. Deze kunnen ook goed in pot en buiten enzo. Nog genoeg ruimte bij mn huisje in geval van nood...

Dit zijn trouwens nog niet alle tomaten hoor... Moet nog meer gezaaid maar wil niet zoals vorig jaar te lang met die te lange dingen in huis zitten omdat het nog te koud in de plastic kas is dan. Probeer te leren van mijn fouten

 

En qua veel werk... had even wat in te halen toch? En heb wel al 3 maanden dit forum zitten doorlezen en van jullie postings zitten genieten.

 

En dat fotograferen doe ik dan waarschijnlijk ook weer TE snel

 

------------------------------------------------------------------------------------

Kruidje op 7 maart:

Mooie reportage van je tuin. Hoop dat we er nog vaak van mogen genieten.

 

-----------------------------------------------------------------------------------

sannie op 7 maart:

leuk je rapportage te lezen.

en super voor je dat de buurman heeft opgezegd, kan je lekker concrete plannen maken

 

-----------------------------------------------------------------------------------

Helly op 7 maart:

Dat was weer flink scrollen

Maar t blijft leuk om al die foto's met updates te zien/lezen.

 

-----------------------------------------------------------------------------------

Erny op 8 maart:

Precies Sannie! Snippers op de tussenpaden ipv veel TE veel tijd besteden aan gras knippen rond de bakjes (gras=vocht=slakken=nix goeds), etc. etc. Dát soort beslissingen, bakken bouwen van iets anders als laminaat... Die gast had gewoon de moestuin en al zijn voortbrengselen alléén in zijn hoofd. Grote plannen... maar de basics bleken al van een te grote lichamelijke inspanning gepaard te moeten gaan dat ie dat (in 5 jr!) nooit heeft gered. 2x per jaar was ie er gemiddeld

Was al heel blij met mijn éigen stuk vorig jaar. Maar deze hebben Fred en ik ook écht verdiend want we hebben echt gepionierd hier en dat hele stuk ontgonnen.

Maar... zonder "die gast" z'n onrealistische moestuinondernemingsplannen had ik nu niet mijn Vaalbara gehad!

 

------------------------------------------------------------------------------------

Adrie op 8 maart:

"moestuinondernemingsplannen", dat moet ik ff onthouden voor Wordfeud

 

------------------------------------------------------------------------------------

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...