Jump to content
  • entries
    63
  • comments
    252
  • views
    614

We zijn weer thuis!


Helly

21,650 views

 Share

Ik keek net even naar mijn laatste update in dit moestuinblog.. 10 juli al weer Wat gaat de tijd toch snel!

Gauw weer een blogje tikken. Maar waar moet ik beginnen?

Misschien wel handig om te beginnen voor we op vakantie gingen.

 

Het groeit als kool

De tuin lag er goed bij, alles groeide (bijna) als kool en over de kool gesproken, daar heb ik de week voor de vakantie nog een tentje voor opgezet. Ik dacht die koolvlieg gaat het niet aanvallen als ik weg ben, en die moddervette naaktslakken wil ik ook niet walsend over de zaailingen zien lopen. Inmiddels staat het tentje er nog en heeft het prima werk verricht tegen de insecten/slakken

De groenten die ik er onder heb gezaaid: boerenkool, Chinese kool, paksoi Kanton en baby paksoi. Vorig jaar gingen die soorten niet zo geweldig, zeg maar niet. Vanwege te late zaai, en vanwege de vele beestjes. Ik wil dit najaar en aankomende winter graag paksoi en kool eten.

 

Rabarber

Een week voor vertrek heb ik de rabarber 'leeg' gehaald. Mooie rode stengels (nog bedankt Jorieke ) en een lekker maaltje. Ook lekker door de yoghurt. Ik heb 3 stengels over gelaten om verder te groeien. Inmiddels is het weer en bushbush geworden. Het lijkt ook wel of de kluit zich in 3-en heeft vermenigvuldigd. Er staan genoeg stengels om deze week weer een lekker maaltje van te eten.

 

Tomaatjes!

De tomaten hebben we een week voor vertrek voorzien van een provisorisch afdakje. Gewoon wat palen, planken en een lap plastic en klaar was t. Onder het 'plafond' heb ik wat electradraad heen en weer gespannen en daar heb ik de tomatenplanten naartoe geleid door electradraad in de grond naast de plant te steken en vervolgens om de stam naar boven te leiden. Had ik dat niet gedaan was de bushbush aan de tomaten niet te overzien geweest. Na de snoei van veel bladeren kwamen ineens ook de hoeveelheid aan tomaatjes tevoorschijn. Begin vorige week heb ik nogmaals bladeren gesnoeid (wat groeit dat ineens hard onder zo'n afdakje! ) en toen kwamen er heel wat nieuwe trossen en rode tomaten tevoorschijn. Heerlijk om te zien dat het dit jaar zo goed gaat gezien t verschil met vorig jaar. Vorige week hebben we voor het eerst van de tomaatjes gegeten, een heerlijke salade gemaakt geheel uit de tuin.

 

dsc076676471345056632.JPG

 

dsc077144121345056656.JPG

 

Gisteren heb ik deze tomaatjes geoogst, die deels vandaag zijn verwerkt in een pastasalade:

 

dsc077365981345056693.JPG

 

Aardappelen oogst

En net nadat we weer thuis waren, moesten de aardappelplanten gerooid worden. Ze begonnen af te sterven hier en daar. Planten eruit, nieuwe aardappels in de kelderkast. Gewoon boenen ipv schillen want dat is toch zonde van dat nieuwe aardappeltje. Ik had van 8 geplante aardappels een opbrengst over de 5 kilo. Niet gek voor zo'n strookje tuin

 

dsc076847121345058163.JPG

 

Ik heb de mini aardappeltjes (en dan praten we over écht mini!) bewaard om te kijken of ik die kan planten om nog wat voor de winter te kunnen oogsten. Baad t niet, dan schaad t ook niet.

Inmiddels hebben we er al 3x van gegeten en nog steeds aardappelen over.

 

Menu

Maandag en dinsdag was het hier bietendag, maandag gekookt en degenen die overbleven heb ik gisteren met een halve komkommer, 2 overgebleven gekookte aardappels, 1 bosui en een takje verse dille tot een bietensalade verweven. Vandaag heb ik wederom een flinke biet uit de grond getrokken en die gaat de vriezer in.

Vandaag dus de pastasalade gegeten met komkommer, tomaatjes, rucola, kleine gele courgette en de stengels van de bosui. Een takje tijm en wat peterselie voor de smaak.

Morgen eten we pasta met wat grotere courgettes, door de gehaktsaus. Helaas heb ik nog geen rijpe paprika stand-by staan. En vrijdag is het weer tijd voor home made pizza

 

Frisch-käse

In ons vakantiedorp zat een nogal uitgebreide slagerij. Genoeg vleessoorten om te willen proberen en de porties die je kreeg waren zeker genoeg om je honger te stillen. Worsten in overvloed en waar we nog het meest van opkeken was het feit dat gehakt werd gedraaid waar je bij stond. Zoiets had ik nog nooit in zo dichte nabijheid gezien. Verser kon niet. Heerlijk. Om maar niet te spreken over de hoeveelheden vlees die je kreeg op een 'mittagsnack'. Hier kunnen we daar alleen maar van dromen, ofwel veel extra geld voor betalen. Maar genoeg over het vlees, we wilden het hebben over de frisch-käse zoals de aanhef hierboven doet vermoeden.

Omdat we wel s wat anders wilden proberen als de vleeswaren die daar rijkelijk aanwezig waren, hebben we er eens een bakje frisch-käse geprobeerd. En ik kan niet anders zeggen: heerlijk

We hebben het proberen na te maken toen we thuis kwamen..

 

dsc076143261345057661.JPGdsc076235001345057680.JPG

dsc076382101345057735.JPGdsc076443871345057757.JPG

 

In 1e instantie was het groen over de Duitse frisch-käse fijn in ringen gesneden prei, maar omdat mijn prei nog even moet doorgroeien (gaat geweldig en nog steeds onder het tentje), heb ik er een bosui die klaar voor de start stond te wachten (onder dat zelfde tentje) er overheen gesneden, en wat zelfgemalen peper voor net iets meer pit overheen gedaan. Genieten en weer even denken aan de frisch-käse uit de plaatselijke slagerij van ons vakantie adres.

 

Er valt nog zoveel meer te tikken, maar dat komt in de volgende blogjes wel. Is er weer wat om naar uit te kijken

 Share

6 Comments


Recommended Comments

Super Helly! Fijn dat jullie een goede vakantie hebben gehad, en dat je tuin er zo lekker gegroeid bijstond toen je terugkwam!

 

Alleen over die rabarber he... Die mag je toch na 21 juni niet meer eten? Iets met hoeveelheden oxaalzuren na de langste dag??? Dat dacht ik tenminste!

Link to comment

Hi Helly..zo zie je maar weer dat je een hoop bijleert in een jaar. Heerlijk dat je tomaten kunt oogsten!

Die Frishkase kan je lekker bij de recepten zetten

Link to comment

Jeanne: paksoi smaakt.. tja.. nogal groen en knapperig echter, de voedingsstoffen die er in voorkomen zijn (veel) vitamine A en C en calcium.

Ik gebruik het vooral in de wok, lekker in Oosterse gerechten en een gezonde toevoeging.

 

Eva: ik weet daar niets van. Ik zal eens rondneuzen op t internet ofwel hier s zoeken of iemand het al heeft neergetikt.

 

Jet: zeker, zeker! Heerlijk die rode tomaatjes, zoveel smakelijker dan die vaalrode waterige dingen in de supermarkt die ze tomaten durven te noemen Hopelijk kan ik volgend jaar wat meer grotere tomaten neerzetten. Ik heb nu allemaal van die kleintjes en dat is wel ok hoor, ben er heel blij mee, maar die grote lijken mij wat meer wegen voor de saus. Ik heb nu de Black Prince nog staan en die heeft wel grote tomaten met van die ribbels, maar die zijn nog lang niet rood te noemen.

Goed tip, zal ik doen!

Link to comment

Ziet er allemaal goed uit! En ja, als je terug bent van vakantie lijkt je hele tuin wel ontploft! lekker al die tomaatjes. Kolen onder gaas/vitrage....ik vind het er nog steeds niet mooi uitzien, maar hier gaat volgend seizoen echt wel meer onder vitrage!

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...