Jump to content
  • entries
    63
  • comments
    252
  • views
    620

Tomaten-explosie en oogst augustus


Helly

25,619 views

 Share

Tomaten-explosie

(Let op! Niet te verwarren met tomatensoep/saus )

Oh oh oh die tomaten bij mij (onder het afdakje). Die groeien en groeien en groeien maar door.. rood, geel, oranje, paars, gestreept, klein, groot, mega (voor mij!), glad, ribbelig, eirond..

Het is ongelofelijk, maar die tomaten zijn een ware explosie gebleken in mijn achtertuin.

 

Vorig jaar, mijn 1e moestuinjaar, kreeg ik zegge en schrijve maar liefst 5 tomaten van de planten om te nuttigen. Ok, het weer was er vorig jaar ook naar dat er weinig van de buiten tomaten te halen viel. En er was zeker geen sprake van een beschut plekje. Maar dit jaar overtrof echt al mijn hoogste verwachtingen qua oogst van tomaten.

 

Dankzij afvalhout-palen, een gerecycled stuk plastic, gekochte paalpunten, wat nietjes en schuim, en uiteraard mijn oh zo handige electradraad heb ik een afdak gerealiseerd waar mijn tomatenplanten zich schijnbaar heel erg prettig onder voelen en goed groeien. Geen regenbui is te hevig voor het afdak, het houdt het water netjes buiten het bed.

 

We zijn inmiddels al aan het bedenken en aan het tekenen voor een beter afdak volgend jaar. Eentje waar plastic overbodig wordt, een goot langs loopt voor de opvang van regenwater en een bijbehorende regenton. En een raster onder het dak waar touwen in kunnen worden gehangen om de tomatenplanten langs te leiden naar boven.

 

Maar voor we afdwalen..de oogst van gisteren. Een flinke bak (6L) vol! Het was ruim 4 kg. aan tomaten.

 

l100083754291347360005.JPG

 

Helaas staan de daarvoor geoogste gele mini-pruim tomaatjes er niet op. Ze waren op voor de foto kon worden gemaakt

 

Brengt mij nu op een totaal aan tomaten oogst van: 9,379 kg! En dat terwijl ik pas oogst sinds 8 augustus.

 

Oogst augustus

Groenten: bijna 19 kg.

Fruit: 143 gr.

 

De groenten was incl. de ruim 5 kilo die ik aan aardappels had geoogst. En ondanks een tegenvallende (zeg maar gerust geen) oogst van de courgettes zeker niet een slechte oogst!

En ik kan je al vertellen dat ik nu halverwege september weer afsteven op een geweldig aantal kg's aan oogst En dat uit mijn eigen achtertuin.

 

De totale oogst van mei-augustus (eerder geen oogst):

Groenten: 27,687 kg.

Sla: 25 kroppen

Fruit: 46 aardbeien en 143 gr. fruit

Kruiden: 101 takjes

 

Menu

Op het menu van vandaag staat, hoe kan het bijna anders, tomatensoep Deze is gisteren al voorbereid door 2 uitjes te snipperen en te fruiten met een teen knoflook, en heel wat gesneden tomaatjes. Een paar stukjes kip erdoor, bosuitje iets meekoken, op smaak brengen en we hebben een lekker soepie voor vandaag.

De Tigrette tomaten gaan overigens niet door de soep. Die verdwijnen tussen een broodje kaas met wat rucola.

 

l100069441911347363585.JPG

 

Hopelijk kan ik binnenkort aan de paprika's gaan plukken. De 1e mini gele paprika is al rijp had ik gezien. En ik moet snel zijn voor de slakken er mee vandoor gaan

 

Spinnenseizoen

Iiiiiiiiiiiiiiiiiiieeeeeeeeeeeeeeeeeuuuuuuuuuuuwwwww ik heb hier overal kriebelende kruipende spinnen hangen, echt overal waar ik kijk

Ik word er een beetje mesjogge van. De bezem gaat hier letterlijk regelmatig door de spinnenwebben.. tja ik moet toch ook mijn was ophangen en af en toe wat in een container of compostbak dumpen. Erger is het, als je bezig bent in de tuin, je ineens met je haar door zo'n toch flink stevig web gaat. Dan ben ik al blij dat de spin in kwestie gevlucht is voor mijn hoofd in de buurt kwam van zijn web. Ik heb t niet op spinnen, dat is duidelijk. Maar dit is voor mij zelfs een overdosis

 Share

8 Comments


Recommended Comments

Wauw... kijk dát zijn mooie tomatenoogsten!!! Daar kan je wel lekker veel saus van brouwen.

Kruisspinnenseizoen is echt begonnen ja, hier ook de hele achtertuin vol, moet me elke keer ook een pad banen... Maar ze zijn wel prachtig.

Die Tigrette tomaat lijkt wel erg op mijn Tigerella... zouden het gewoon dezelfde zijn??

Link to comment

Erny, of ik daar veel saus van kan brouwen moet nog blijken. Eerst maar s een pan vol dumpen.

Ik heb wel eens bij anderen foto's gezien van de Tigerella en ik vond dat ook al op mijn Tigrette lijken. Wie weet zijn ze t zelfde. Zal s een foto ervan hier plaatsen zodat je t kan zien.

 

Dennis, ja zeer leuk, totdat je je ineens gaat beseffen dat je er ook nog iets mee moet doen voor ze zacht worden.

En die spinnen, ik weet t, heel nuttige beestjes, maar ik blijf ze creapy vinden. Heb schijnbaar een arachnofobie. Moet die beestjes gewoon niet zien kruipen overal (en zeker niet op mijzelf!).

Link to comment

Wat leuk dat je zoveel plezier van je afdakje hebt

 

En het teveel aan tomaten kun je nog altijd gewoon invriezen...maak je er later iets lekkers van......tomatensoep voor kerst

Link to comment

Wat een mooie hoeveelheid oogst! Bijna 10 kilo tomaten...da's veel! Maar wel heerlijk. En wat een verschillende soorten. Hoewel ik niet ontevreden was over mijn tomatenoogst, wil ik volgend seizoen wel weer wat meer soorten. Met misschien wel een afdakje.

Dat jij nog geen courgette hebt..raar eigenlijk, dat bij de een zo onderhand de courgettes de neus uitkomen, en de ander niks aan courgettes oogst?

Spinnen. Ik houd er ook niet van, maar heb wel toen ik met een tuin begon tegen mezelf gezegd dat ik niet zo hysterisch mocht doen over spinnen en beestjes. En dat probeer ik dus ook niet, gaat steeds beter. Vandaag een langpoot spin bij zijn pootje gepakt en naar buiten gemikt. Maar ik wil ook niet in zo'n spinnenweb lopen..brrrr!

Link to comment

Schitterende oogst. En zie ik daar de prachtige ( en lekkere) Black Cherry ( voorheen Prince)?

Ik lach me helemaal suf over dat tellen van de oogst van jou...101 takjes! Daar hou je wel mee op als je zo`n tuin heb als ik...alhoewel ik dit jaar bij hou wat ik invries..

Spinnen kan je niet genoeg over griezelen. In Frankrijk heb ik nu plots op de gekste plekken van die hele grote "binnen"spinnen..wel leuk om te horen dat ik nog lekker kan gillen( dat schijn je minder te kunnen naarmate je ouder wordt..)

Link to comment

Jootje, ik kan je zeker dat afdak aanraden!

Ik vond het ook raar, vorig jaar kwamen ze hier ook bijna de neus uit, en dit jaar kwam degene die t vorig jaar zo goed had gedaan niet uit de grond, en dat wat de grond uit is gekomen, doet t slecht

Nee dat oppakken van spinnen dat gebeurd hier nog niet. Binnen doet de stofzuiger dat werk, of we zetten er een flink glas overheen. Maar degenen die binnen lopen, die lopen wel harder! Buiten gaat de bezem door de webben. Dan lopen ze vanzelf naar een hoekje waar ik ze niet meer zie.

 

Jet, dat zou zomaar kunnen. De bedoeling is dat ik volgend jaar wel de namen erbij heb staan. Ja die takjes, dat doe ik omdat ze in grammen weinig voorstellen. Dus zo lijkt t meer. En ja als ik toch zo'n tuin als jou had.. dan ging dat tellen ook wel anders

Minder hard kunnen gillen als je ouder wordt? Tja.. die kleine dametjes gillen idd harder dan ik, en vaker

Link to comment

hoi Helly,

 

fantastisch zo'n oogst,ja ik kan ook iedereen zo'n afdakje aanraden. En wat goed van je dat je alles zo bijhoudt !

 

ook bij ons was de oogst de laatste weken GIGA !

nu alleen volgend jaar nog wat andere soorten, ik vond onze soorten niet fantastisch (maar ik ben ook jaren verwend met lekkere griekse tomaten)

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...