Brandnetel bier

Berichten en vragen over drogen, inmaken, inkuilen, zuurkool/melkzuurgisting, enz.
Seirios
Berichten: 1
Lid geworden op: Vr 02 Mei 2014, 23:37
Woonplaats / locatie: Friesland
Contact:

Brandnetel bier

Berichtdoor Seirios » Vr 02 Mei 2014, 23:39

Hi,

Ik ben opzoek naar een (goed) recept om zelf brandnetel bier de kunnen maken.
Wie heeft hier ervaring mee en kan mij een beetje op weg helpen?

Alle hulp is welkom :mrgreen:
This world is not my home, i'm just a passing thru! dus bescherm de aarde een beetje voor de volgende generatie!

Gebruikersavatar
Jorieke123
Moderator
Berichten: 20813
Lid geworden op: Di 22 Jun 2010, 13:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (252)
Woonplaats / locatie: zelhem
Contact:

Re: Brandnetel bier

Berichtdoor Jorieke123 » Za 03 Mei 2014, 11:38

Wij maken al een aantal jaren brandnetelbier. De lading van dit jaar moeten we nodig gaan maken.

Ons recept komt uit een Engels boekje, 'Booze for free'. Ik kan hem wel even inscannen.....

Edit:

Afbeelding


Nog een Edit:

we gebruiken dit recept vooral als leidraad, we voegen er zelf wat ervaring aan toe. Laten gisten onder een theedoek doen we niet, we hebben grote brouwemmers met watersloten. We wachten tot het bubbelen ophoud, en wachten dan nog even. Want vaak hebben we geen tijd om meteen te gaan bottelen.
Wat we precies doen met die cream of tartar weet ik eigenlijk niet meer. De vorige keer hebben we er wat bijgedaan, maar omdat 100 gram bijna het hele potje is, denk ik dat we er minder in hebben gedaan. Als ik dat soort dingen nou eens noteerde of onthield...? Erg irritant...
Ik werk niet graag met poedertjes waarvan ik de werking niet weet. Zodra ik iets moet kopen zoek ik wel uit wat en waarvoor het is. Maar onthouden...? Nee.
Maar als het 1 van de enkele ingrediënten is, dan gooien we het er maar doorheen zeg maar. Het kan ook zo maar zijn dat we het wel eens hebben weggelaten?

We doen voor het bottelen een theelepel suiker in de flesjes. En dan laten we die nog een tijd liggen voordat we er aan gaan beginnen :) Ik was wat te makkelijk met het kopiëren, die werkwijze is te simpel opgeschreven...

Ik ga proberen hier bij te houden wat we doen. We maken nu al 3 jaar brandnetelbier, en elk jaar is ie beter. Het 1e jaar hadden we een ander recept, die werd ontzettend zuur. Kan me niet herinneren of daar dat poedertje in ging, denk van niet.
De afgelopen jaren was het biertje steeds lekker fris en fruitig. En daarom maken we dit jaar de dubbele hoeveelheid.

Gebruikersavatar
Erny
Berichten: 8463
Lid geworden op: Ma 05 Dec 2011, 18:45
Moestuin Seizoen: Bekijk update (19)
Woonplaats / locatie: Groningen
Contact:

Re: Brandnetel bier

Berichtdoor Erny » Za 03 Mei 2014, 17:45

Die heb ik vorig jaar geproefd en als erg lekker ervaren! :cool:
Registreer hier je fenologische waarnemingen:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... =974732508

Gebruikersavatar
Bazarie
Berichten: 185
Lid geworden op: Vr 01 Mar 2013, 18:16
Woonplaats / locatie: Dordrecht
Contact:

Re: Brandnetel bier

Berichtdoor Bazarie » Ma 05 Mei 2014, 16:40

Cream of tartar? Was da nou? :shock:

Gebruikersavatar
Jorieke123
Moderator
Berichten: 20813
Lid geworden op: Di 22 Jun 2010, 13:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (252)
Woonplaats / locatie: zelhem
Contact:

Re: Brandnetel bier

Berichtdoor Jorieke123 » Ma 05 Mei 2014, 16:49

Oh sorry. Das wijnsteenzuur.

Gebruikersavatar
Bazarie
Berichten: 185
Lid geworden op: Vr 01 Mar 2013, 18:16
Woonplaats / locatie: Dordrecht
Contact:

Re: Brandnetel bier

Berichtdoor Bazarie » Di 06 Mei 2014, 07:58

Aah ja dat ken ik wel.

Gebruikersavatar
Bazarie
Berichten: 185
Lid geworden op: Vr 01 Mar 2013, 18:16
Woonplaats / locatie: Dordrecht
Contact:

Re: Brandnetel bier

Berichtdoor Bazarie » Di 06 Mei 2014, 08:19

Heb het even vertaald voor de liefhebbers.

Brandnetel bier

Ingredienten

22 liter water
2kg verse brandnetelscheuten
sap van 2 citroenen
sap van 2 sinaasappels
3 kg suiker
100 gram Wijnsteenzuur
grote paardebloemwortel of gemberwortel (optioneel)
Bier gist (Ale)

Benodigdheden

Grote pan
Fermentatie vat
Fijn gaasdoek (mousseline) of kaasdoek
Hevel

Kook het water, Doe de schoongemaakte brandnetels in het fermentatievat en gooi het
kokende water hierover heen. Voeg de gewassen en gekneusde wortels van de paardebloem of gember toe.
Laat het goedje trekken en afkoelen, Giet het door een zeef terug in de pan en voeg de
citroen,sinaasappelsap, suiker en wijnsteenzuur toe. Verwarm het voorzichtig zodat alle suiker is opgelost. Niet koken.
Giet de most terug in het fermentatie vat en laat het afkoelen tot kamer temperatuur. Voeg dan de gist toe en dek het vat
stevig af met het fijne gaasdoek of kaasdoek en laat het drie dagen gisten.
M.b.v een hevel het bier in flessen doen en nog laten rijpen voor een week.
Koud serveren.

Mocht er een foutje in staan dan hoor ik het wel. :cool:

Gebruikersavatar
henkg
Moderator
Berichten: 3262
Lid geworden op: Wo 18 Mei 2011, 08:55
Moestuin Seizoen: Bekijk update (237)
Woonplaats / locatie: Zeeland (regio Tholen)
Contact:

Re: Brandnetel bier

Berichtdoor henkg » Di 06 Mei 2014, 09:29

Is slechts drie dagen laten gisten niet een beetje erg kort? Zeker als de gisting langzaam op gang komt.
Vergisten onder waterslot ipv onder kaasdoek geeft een indicatie wanneer de gisting is verlopen. Uit het waterslot komen dan geen CO2 bellen meer.
Als de gisting nog lang niet afgelopen is, is er kans op te veel verdergaande gisting na het bottelen. Met kans op ontploffende flessen door teveel CO2.
Wel dien je, als je volledig laat uitvergisten voor het bottelen, wat suiker tijdens het bottelen toe te voegen. Ongeveer 6 a 8 gram per liter. Door hergisting op fles krijg je dan net genoeg CO2 in je bier.

Over de dosering van wijnsteenzuur: is cream of tartar wel hetzelfde als wijnsteenzuur (tartaric acid):
http://www.nigella.com/kitchen-queries/ ... rtar?/2501

Dat zou betekenen dat je niet 100, maar 50 gram wijnsteenzuur zou moeten toevoegen. Dat komt, samen met het citroenzuur uit de citroenen en sinaasappel, meer in de buurt van een zuurgaad van bier.

Allemaal theorie, ik heb nooit brandnetelbier gemaakt en ga dat ook niet doen.
Jorieke, jouw ervaring?

Gebruikersavatar
Jorieke123
Moderator
Berichten: 20813
Lid geworden op: Di 22 Jun 2010, 13:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (252)
Woonplaats / locatie: zelhem
Contact:

Re: Brandnetel bier

Berichtdoor Jorieke123 » Di 06 Mei 2014, 10:15

Je hebt gelijk Henk, we gebruiken dit recept vooral als leidraad, we voegen er zelf wat ervaring aan toe. Laten gisten onder een theedoek doen we niet, we hebben grote brouwemmers met watersloten. We wachten tot het bubbelen ophoud, en wachten dan nog even. Want vaak hebben we geen tijd om meteen te gaan bottelen.
Wat we precies doen met die cream of tartar weet ik eigenlijk niet meer. De vorige keer hebben we er wat bijgedaan, maar omdat 100 gram bijna het hele potje is, denk ik dat we er minder in hebben gedaan. Als ik dat soort dingen nou eens noteerde of onthield...? Erg irritant...
Ik werk niet graag met poedertjes waarvan ik de werking niet weet. Zodra ik iets moet kopen zoek ik wel uit wat en waarvoor het is. Maar onthouden...? Nee.
Maar als het 1 van de enkele ingrediënten is, dan gooien we het er maar doorheen zeg maar. Het kan ook zo maar zijn dat we het wel eens hebben weggelaten?

We doen voor het bottelen een theelepel suiker in de flesjes. En dan laten we die nog een tijd liggen voordat we er aan gaan beginnen :) Ik zal deze tekst ook even onder dat recept plakken. Ik was wat te makkelijk met het kopiëren, die werkwijze is te simpel opgeschreven...

Ik ga proberen hier bij te houden wat we doen. We maken nu al 3 jaar brandnetelbier, en elk jaar is ie beter. Het 1e jaar hadden we een ander recept, die werd ontzettend zuur. Kan me niet herinneren of daar dat poedertje in ging, denk van niet.
De afgelopen jaren was het biertje steeds lekker fris en fruitig. En daarom maken we dit jaar de dubbele hoeveelheid.

Gebruikersavatar
Bazarie
Berichten: 185
Lid geworden op: Vr 01 Mar 2013, 18:16
Woonplaats / locatie: Dordrecht
Contact:

Re: Brandnetel bier

Berichtdoor Bazarie » Di 06 Mei 2014, 11:47

Wijnsteenzuur wordt volgens mij gebruikt om bubbels te maken (als ik me dat goed herinner van mijn scheikundeles eeuwen geleden) m.a.w. het reageert met iets :P en wordt dan omgezet in CO2. De vraag is dus of je het echt moet toevoegen.

Nog even nagekeken De Formule is C4H6O6. Is licht zuur en het komt van nature voor in vruchten. Het is dus mogelijk dat het met een Base reageert en dus in CO2 en H2O omgezet wordt (voor de niet zo scheikundigen :D ,Koolzuur en Water) Maar goed zoals gezegd het is lang geleden.


Terug naar “Inmaken en Bewaren”

STEUN HET FORUM:

bollogoSteun het forum - Ben je van plan een aankoop via bol.com te doen? Maak dan gebruik van deze link. Als jij via die link iets koopt, sponsort Bol.com een kleine bedrag om o.a. de hosting te betalen. Bijvoorbeeld bij de aankoop van moestuin boeken, tuingereedschap, moestuinbenodigdheden of andere niet tuin gerelateerde artikelen.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten