Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Broedseizoen, wat gaan jullie uitbroeden en hoe?


Jane Doe

Aanbevolen berichten

Het broedseizoen gaat weer beginnen, wat gaan jullie uitbroeden en hoe?

Hier gaan de broedeieren van de Jersey Giant, Poule de Bresse en Barbezieux in de broedmachine en dan uitkomstmachine.

De uitvolkoren Bresse hennen en hanen lopen al in een fokgroep. De Jersey Giants moeten nog naar een hok met ren verhuizen. Na de Jersey Giants zijn de Barbezieux aan de beurt.

Ben benieuwd naar jullie kuiksplannen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gisteren de eerste eieren in de broedmachine gelegd.

 

Dit als test om te kijken of de broedmachine werkt, heb deze pas geleden pas aangeschaft.

 

6 zijdehoen eieren en 8 wyandotte kriel eieren.

 

Verder nog geen vaste plannen over wat er uitgebroed gaat worden dit jaar.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zo vroeg bij met broeden, werk je met kunstlicht? Eieren van eigen kips of gekocht?

Welke broedmachine heb je jezelf cadeau gedaan?

Hier dit jaar "overgang" naar Hemel, voor mij denk ik ideale combinatie met MS slaglatten. Beide kantelen de eieren en Hemel met automatisch vocht. Dat zal uitkomen wel een stuk makkelijker maken, dat is toch een kunst bij de MS met die kleine waterbakjes die dan net met lock down aan hun einde komen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb een kleine eigenbouw machine gekocht via marktplaats voor 2 tientjes.

 

Eieren zijn van eigen kippen. Reden van zo vroeg beginnen is omdat dit dus een proefrondje is.

Dus vooral ook om een beetje gevoel te krijgen hoe de machine broed en hoe de luchtvochtigheid het doet.

 

De bedoeling is om in feb/ maart de eerste echte ronde eieren met meer eieren in te leggen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...

Het natuurlijke broedseizoen is nog niet begonnen bij mijn kippen. Voor natuurbroed is eind maart tot juni een mooie tijd.

 

Vorig jaar had ik 2 broedse hennetjes in april en heb er toen bij ieder 6 broedeitjes onder gelegd. Daarvan heb ik een mooie haan en 2 hennen over gehouden.

2018120912544384631547719872.jpg

Of ik dit jaar een hen laat broeden hangt ervan af of iemand graag kuikens wil. Zelf heb ik al ruim voldoende kipjes.

 

Dit jaar wil ik vooral de mini-moestuin weer nieuw leven inblazen. (vandaar de aanmelding op dit forum).

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weeks later...

Natuurbroed is ook mooi Trea, maar hier niet haalbaar. Broedeieren verzamel ik hier nog niet, zo lang ik de hanen niet zie treden. Daarbij is het ook nog te koud, dus ik hoop het beste voor je eitjes Nasuada.

Vandaag de Jersey Giant haan wel zien dansen, dus zal wel niet meer zo lang duren zodra hij zijn hennen het hof heeft gemaakt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later ...

Ik ga 40-50 tal Poule de Bresse gauloise broeden en ook nog een andere soort voor een vriend van me. Ik start pas begin april met eieren sparen voor de zelfbouw broedmachine, gebouwd naar model MS 50. Wegens weekje op reis een beetje laat broeden dit jaar.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het testrondje leverde maar 5 kuikens op waarvan er

1 het niet gered heeft. Dus slechts 4 kuikens zitten er nu. Was ook niet heel gek dat het uitkomst percentage laafg was, de zijdehoender eieren bleken allemaal niet bevrucht. De haan die erbij liep vondt ik een paar dagen later ook dood in het hok.

 

Op dit moment zitten er 20 brahma eieren in de machine. Deze komen over een weekje uit. Volgende broed rondje zal een combinatie van brahma's en wyandotte krielen worden, aangezien ik nog iemand beloofd heb wat wyandotte kuikens te geven.

 

Daarna mischien nog een rondje broeden met gekochte eieren met het oog op vernieuwing in mijn eigen kippen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wow gefelicikuik Nas! Mooie pluisjes, blijft zo leuk om te zien.

Hier zijn vandaag wat eieren uitgevallen, met verzamelen schouw ik ze ook al. Barstje schaal of dooier los, netjes terug aan de kips gegeven. En liggen wat voor Sultan klaar. Dit keer niet voor ons, manlief weet het toch niet. Dacht op de helft te zitten, maar helaas een kleine terugval.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...

De eerste 35 en 30 reserve eitjes zitten in de broedmachine bij Loraine. Afwachten hoeveel bevrucht is en uitkomt, 30 reserve eieren om de onbevruchte te vervangen. En als de verwachtingen beter zijn, extra kuiks.

Natuurlijk worden de volgende eieren door verzameld en die gaan dan hier in de machine, de MS slaglatten broeden en Hemel ventilator uitkomst. Omdat ik dan wekelijks kan bijleggen en zo aan een stuk kan uitbroeden.

Nadat Loraine voor buurman heeft uitgebroed, kan ze weer verder uitbroeden.

De ZBK komen in mei terug en dan kan ik juni daarvan kuiks fokken, had gehoopt dit jaar over te kunnen slaan maar moet toch broedeieren uitbroeden.

Tot en met mei de JG en BZ, de PB ook en dan tot de hefst en de ZBK 1 broedronde juni. Dan is het broedseizoen mooi geweest, de kuiks opfokken, selecteren, vetmesten en slachten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...

De 2e ronde eitjes zitten al hier in de broedmachine, krijg ik met mijn verjaardag kuiks!

 

Edit:

Foto's speciaal voor jullie, om een beeld te vormen

Bij Loraine in MS35 Ventilator broedmachine

 

Hier in MS140S slaglatten broedmachine

 

aangepast door Jane Doe
Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat leuk! Ik ben net gestart maar had vanwege de kou misschien beter twee weken kunnen uitstellen. Wanneer de temperatuur te laag is in de omgeving of in dit geval teveel schommelt heb ik problemen om de tempratuur constant te houden. Ik verwacht nu een lage uitkomst. Binnen zetten is geen optie want daar heb ik gewoon te weinig ruimte voor met drie kinderen.

 

Ik heb nu 25 Brahma eieren ingelegd en 70 tja geen idee eigenlijk. Ze zijn van mijn buurvrouw en zij heeft kippen voor de eieren maar ook voor de slacht. Momenteel zit ik op dag 8 en heb gezien dat mijn brahma eieren allemaal bevrucht waren en van de naamloze kipjes 57 stuks.

 

Normaal broed ik Marans en Aracauna eieren uit maar ben dit jaar overgestapt naar Brahma kippen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat zijn er heel wat Wat voor broedmachine heb je?

Hier pak ik piepschuimplaten om de kast, maar MS slaglatten machines zijn net diesels die blijven draaien en houden temp op niveau. Al zou het vriezen dat het kraakt, maar dan zou ik toch iet broeden. Vorig jaar was ik heel vroeg en toen was de vrieskou zo dat het in broedlokaal ook vriespunt was. Niet optimaal, maar dan moet je wel broeden als je broedeieren binnen hebt gekregen per post. De machine had geen moeite, maar de stroomrekening was er natuurlijk wel. En dat was zonder de platen, die zijn er later om gekomen wat een verschil kwa stroom dan.

Met de Hemel zou het een heel ander verhaal zijn, met de watercanister en watersysteem boven bij de ventilator. Dat risico zou ik niet eens nemen, maar misschien heeft iemand ervaring met Hemel bij vrieskou broeden?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb er een klein kacheltje bij de machine staan maar het is inderdaad niet fijn voor de stroomrekening. Ik zie voor deze machine geen manier om hem beter te isoleren want hij zit al in een isolatiedoos. Ik heb vorig jaar ook dezelfde problemen gehad en gezien dat de omgevingstemperatuur minimaal 10 graden moest bedragen. Ik woon zelf in Hongarije en de dagtemperatuur ligt rond 20 graden maar vorige week was het nog min 5 in de nacht. We zullen zien. Ik had ook broedeieren besteld dus zoals je al schreef dan moet je wel... received115842871750100261091554200849.jpeg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja dan heb je geen keuze helaas ... Met vlakbroeders heb ik geen ervaring, maar weet wel dat die al van piepschuim of in piepschuim staan.

Deze hebben we nu staan:

MS140S https://www.broedmachine.nl/broedmachine-model-140-slaglatten/

Hemel Top Profi 120 http://www.hemel.de/brutmaschinen/brutmaschinen-mit-kippwendung/brutmaschine-top-profi-120.html?c=752

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat zijn hele mooie machines! Daar hangt wel een fors prijskaartje aan.. De mijne kostte ongeveer 250 euro en ik kan er ongeveer 110 kippeneieren in kwijt. De uitkomsten waren tot nu toe wel altijd heel goed. Wanneer de eieren bevrucht bleken te zijn had ik meestal een uitkomst van rond de 85 a 90 procent. Hoe ligt het uitkomstpercentage van deze motorbroedmachines?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zij ook gebruikt te koop en houden hun waarde afhankelijk van de machine natuurlijk Ik ben begonnen met gebruikte, verkocht en nieuwere gebruikte gekocht en weer verkocht tot ik deze zo goed als nieuwe had.

De uitkomst van de machines is super goed, maar wij broeden met oude zeldzame rassen met bloedlijnen vanaf ontstaan ... Dus de uitkomst is niet zoals bij de nieuwe en hybriden rassen, wij fokken voor het behouden van de rassen en hun genen. Maar dan wel zo zuiver mogelijk blijven doorfokken en niet gaan kruizen tenzij het niet anders kan. Tot nu toe zijn de bloedlijnen en de stammen zuiver tot het begin.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...