Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Buxus worden bruin


Groene vingers

Aanbevolen berichten

Hallo,

 

Vrienden van mij hebben een buxusveld met een paar honderd buxussen. Nu beginnen een aantal buxussen een beetje bruin te worden de laatste maanden. Er is ze geadviseerd om de grons te bemesten met stikstof want het zou een gebrek aan stikstof zijn. Iemand anders verteld juist weer het tegenovergestelde namelijk dat er teveel stikstof in de grond zou zitten.

 

Wie geeft me advies, het zou jammer zijn als al die mooie buxussen uiteindelijk kapot gaan.

 

2015-11-19%2015.07.43_zpsdqp8okj8.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Van Gardeners' World is me bijgebleven dat de presentator een schimmel in zijn buxus had, het Engelse woord wat hij gebruikte is "box blight". Ik hoop dat dat het in ieder geval niet is. Er zijn ook nog andere aantastingen mogelijk, maar als het dit is dan zou het heel verstandig zijn het niet op zijn beloop te laten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

In ieder geval is het nu in november geen stikstofprobleem! De groei is door kortere daglengte en lagere temperaturen afgenomen en min of meer gestopt. Bemesting van buxus (die redelijk wat lusten) gebeurt tussen maart/april tot uiterlijk in augustus. Houdt bovendien van een wat alkalische bodem. Zelf geef ik compost, gedroogde koemest en af en toe een handje kalk en mulch met blad in het najaar aan een buxushaag en - hoewel ik volstrekt geen liefhebber ben van buxus - lijken ze het goed te doen.

 

Er bestaan variëteiten die geheel of redelijk resistent zouden zijn tegen de gevaarlijkste aantastingen. Vooral de schimmelaantastingen Volutella en Cylindrocladium zijn gevreesd en kunnen alles ziek maken. In zo een monocultuur als op de foto zou dat flink kunnen huishouden. Vaak wordt dan naar spuitgift gegrepen (blijkt zelden de oplossing!) maar misschien moet je eerst en vooral denken aan een bodemgezondheid die de buxus op een natuurlijke manier sterk maakt tegen deze bedreigingen......

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...

hallo,

 

Volgens mij bestaan er bijna geen schimmelvrije buxus meer. Om deze reden is er bij paleis het loo alle buxus vervangen door illex crenata.daar hadden ze ook schimmel, spuiten deden ze de buxus maar bij regenachtig weer elke 9 dagen. Dit was alleen symptoom bestijding. De grond was besmet en ze konden er de eerste 5 jaar geen buxus meer planten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Weknow ziet het goed,

 

*Ziekten en plagen ontstaan doordat de plant een gebrek heeft, dit resulteert in een verzwakt afweersysteem.

Het is zaak om de bodem gezond te maken, door grondverbetering toepassen door gebruik van een gehumificeerd eindproduct,

Humus is overigens iets anders dan compost.

Humus is de basisbehoefte en drager van alle processen in de bodem.

 

*Door de grote hoeveelheid humus en bodemverbeterende organismen een ideale gezondmaker van elk bodemtype.

Het product kan het hele jaar worden gestrooid en is de meest gebruikte bodemverbeteraar door tuinprofessionals, tuinbouwers en kwekers.

 

Dit product kan nu nog gestrooid worden, verder zou ik aanraden om Topbuxus te benaderen, zij hebben spuitmiddel voor buxusziekten, of dit nog werkt.

In het voorjaar de planten door druppelslangen water geven in plaats met sproeier, door water over de plant te geven, verplaats je de aanwezige ziektes.

 

 

 

*Deze teksten heb ik overgenomen van een leverancier waar ik zaken mee doe voor mijn teelt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik haak even aan omdat wij graag onze tuin verbeteren, ook voor de sierplanten (en wij hebben best het eea aan buxus)

Als ik zoek op Humus dan vindt ik div. soorten voor op brood (hummus, houmous, humus) maar ik vind eigenlijk niet een antwoord hoe je aan humus komt, kun je dat alleen krijgen door je tuin te voeden:

 

kun je het ook kopen, zo ja waar en wat zijn normale prijzen

Hoeveel voeg je toe per vierkante meter ?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Is wel even off-topic, wat "humus" precies is.

Zal er wat van proberen te zeggen om het topic over buxus verder te helpen.

 

1. Is geen echte duidelijkheid over wat humus precies is. Velen weten het niet en (geleerden) die het zeggen te weten, spreken elkaar ook nog tegen. Kan dus flink mee gesjoemeld en gegoocheld worden, met zo een begrip.

 

2. Ik hou het op : de meest stabiele koolstof-verbindingen die zich in een bodem vormen door langzame biologische omzetting van organische materialen. Compost is geen humus, neen, maar (een deel van) compost kan wel tot humus worden, net als bladeren, houtige materialen e.d. die op de goede manier verteren op een bodem. Goed verteerde compost met een goede balans van bruin materiaal (koolstof) en groen materiaal (stikstof) is de kortste weg naar humusvorming.

 

Sorry Thinkpad, dat ik niet enthousiast klap voor de teksten die je aanhaalt van je leverancier. Ik weet dat een goed verzorgde bodem met een goed ontwikkeld bodemleven een groot verschil kan maken voor de gezondheid van planten. Ook dat je bodem voeden met organisch materiaal en vooral ook compost de manier is om je bodem en bodemleven sterk te maken en te koesteren. Maar of en hoe dit bij buxus werkt weet ik niet. De teksten klinken me te wondermiddel-achtig (maakt me sceptisch) en geven informatie die me wat uit verband gerukt in de oren klinkt. Ze willen wat verkopen, waarvan ik denk dat je het vrij eenvoudig zelf kunt bereiken met een goede bodemverzorging. Ik ken het product niet! Denk dat ik ook geen behoefte voel om Pireco (Google zegt dat de tekst van de makers hiervan komt) aan te schaffen omdat het me volkomen overbodig lijkt als je ecologisch en bodembewust tuiniert....dat is dus niet een of ander spulletje toevoegen dat dan de oplossing voor alles zou zijn.

Ben niet eens een grote buxusliefhebber. Heb er een aantal staan in een tuin die ik verzorg, die het tot hier prima doen. Maar ik zou niet eens durven zeggen of de bodemgerichte aanpak die ik daar sinds drie jaar (voor mij vanzelfsprekend) overal toepas de reden is, dat de buxus het er doen en (nog?) niet ziek zijn. Wat ik van buxus weet en naar voren bracht is meer "algemene ontwikkeling" van iemand die veel met tuinieren bezig is - met speciale aandacht voor ecologie, bodem en bodemgezondheid - en voortdurend leert en leest, dan kennis van een buxus-specialist.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Thinkpad schreef:

 

als jij het zo goed weet, help dan topicstarter met de buxus problemen

Dat is precies wat ik naar beste vermogen geprobeerd heb in eerdere reacties met de kennis en ervaring die ik heb.

Het zinnetje "als je het zo goed weet" klinkt wel wat snerend. Lijjkt me niet fair!

 

Daarbij houd google je voor gek, de teksten zijn niet van Pireco.

Ik heb het gehele blok tekst in Google ingevoerd en kwam zo op de site van Pireco waar dit letterlijk zo stond. Blijkbaar zijn er dan bedrijven die elkaars teksten gebruiken of zo...... Doet overigens niks af aan mijn opinie over die tekst.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

De tekst die ik geplaatst heb komt niet van Pireco

Van wie dan wel, is dan natuurlijk de vraag. Welk bedrijf levert jou welk hulpmiddel dat zo effectief zou zijn tegen bruin worden (en misschien afsterven) van buxus?

 

Ik deed niets anders dan de letterlijke tekst kopiëren en plakken in google en kwam zo op een site van Pireco....kun jij ook. Maar Pireco is niet zo interessant hier lijkt me, dan het geheimzinnige(?) bedrijf dat jij naar voren brengt als mogelijke oplossing.

 

@ Robo. Dat artikel uit de Volkskrant is wel informatief...vooral over wat er allemaal NIET bekend is en hoe velen met de handen in het haar staan. Over de zieke wilde kastanjes wordt veel geschreven en ik heb me ook al meer dan een keer afgevraagd hoe gezond die nog zijn die in de bostuin groeien. Die bloedingsziekte heb ik nog niet geconstateerd gelukkig, maar wel de ook beschreven bladverbruining en bladval vanaf pakweg juni, die dan blijkbaar door een mineermot veroorzaakt wordt. In 2013 en vooral 2014 was dit heel duidelijk. In 2015 viel het gelukkig erg mee, bleven de bomen groen tot een normale bladval in oktober.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je kunt je planten dan misschien wel zo sterk mogelijk houden met de beste grond en de beste verzorging, maar dat wil nog niet zeggen dat ze nooit ziek gaan worden. Die genoemde schimmels zijn erg agressief. En zeker als ze al ziek zijn, en het om deze schimmels gaat, dan kun je verbeteren wat je wilt maar het is daar al te laat voor, dan zijn er meer maatregelen nodig (als het al had geholpen en niet alleen bijvoorbeeld had uitgesteld of verlangzaamd). Met snoeien alleen al verspreid je deze ziekte. Als het dat is he, want dat is nog niet helemaal zeker.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Helaas heb ik met lede ogen moeten aanschouwen dat mijn buxushaag in mijn voortuin geleidelijk aan veranderd in een lint van kale bruine struikjes.

De schimmel heeft eigenlijk in het begin dit jaar al toegeslagen, maar is het in het najaar alleen nog erger geworden. Mijn buurvrouw heeft ook een buxushaag die al helemaal kaal is en juist die staat tegen mijn coniferenhaag aan. Aangezien de schimmel erg agressief is en besmettelijk, is het waarschijnlijk via haar buxus overgeslagen naar de mijne. was dat niet het geval, dan was het niet de vraag OF maar eerder wanneer de schimmel zou toeslaan. Zoals ik het begrijp is het nogal een grootschalig probleem, dat alleen maar opmars maakt

 

Ik heb een aantal opties

1 laat alles staan en hoop op het beste ( dat het overwaait en dat de aangetaste buxus zich herstellen)

2 ik ga alles behandelen met gif, aangezien gif niet echt mijn ding is en het alleen symptoombestrijding is.....tja

3 ik erken de nederlaag en graaf alles op.. En begin overnieuw. (zet er schimmelresistente buxus soort in) we hebben het dan over een kleine 40 meter..ik heb buxus perken met rozen.

 

Hoe dan ook...ik baal ontzettend!!

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 8 maanden later ...

En vandaag zag ik dat er bij mij ook opeens bruine buxus is.

Denk nu, n.a.v. de link van RoBo, dat het ook die schimmel (Volutella buxi) is.

 

Alleen zie ik ook wel veel spinrag/spinsel in de aangetaste stukken, dus misschien ook wel rupsen? Volgend keer eens zoeken. En zag er ook wel een motje uitvliegen toen ik aan de struik zat...

Wat denken jullie... schimmel of (en?) motjes?

 

IMG154988861471277092.JPG

 

Dit is me afgelopen zaterdag niet opgevallen dus dit is blijkbaar erg snel gegaan.

 

IMG155152421471277096.JPG

 

Even inzoomen:

 

IMG1552m14581471277256.jpg

 

En het volgende struikje op de rij is ook aangetast...

 

IMG155565451471277102.JPG

 

Nou ben ik zelf helemaal geen fan van de buxusrij langs mijn pad dus een excuus om deze te verwijderen vind ik niet erg. Levert lekker veel ruimte op. Zou wel jammer zijn als de hele rij in 1 x totaal bruin en kaal zou worden.

 

Wat ik mij nu afvraag of de aangetaste struiken geheel verloren zijn en ik ze dus z.s.m. moet rooien (is ook wel aardig naar de buxuxliefhebbers op het complex toe) of dat er nog wel weer wat blad aan gaat komen.

En hoe ga ik om met de gerooide aangetaste struiken? Opfikken?

 

En... weet niet of het er iets mee te maken heeft, maar de aantasting is juist begonnen bij de Buxuxstruik waar de omgezaagde Conifeer even heeft opgelegen na een zachte landing (max 10 min). Het is toch niet zo dat deze hem ergens mee besmet heeft... toch? Want is wel érg toevallig...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Omdat je zelf al motjes noemt en spinrag, moet je maar eens gaan zoeken op buxusmot.

Ik weet niet hoe ver die nu verspreid is in Nederland maar mijn buxushaagje van 20 jaar oud is vorig jaar compleet opgegeten. En ik ken ook andere haagjes die inmiddels kaal zijn. Ik had die mensen nog gewaarschuwd.

Ik heb mijn haagje eruit gegooid omdat ik geen zin had in de strijd maar ik zie hier in de buurt ook gewoon hele mooie buxushaagjes staan die totaal niet zijn aangetast.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja, maar... het lijkt er vooralsnog niet op dat mijn buxusblaadjes zijn opgegeten... ze zijn verdroogd en hangen nog aan de steeltjes. Als ik het struikje aanraak dan vallen ze "rinkelend" naar beneden.

 

Kwam net dit nog tegen:

Een grote hoeveelheid rupsen kan uiteindelijk zelfs een hele plant kaalvreten. Na aantasting zijn de planten vaak verzwakt en zijn ze gevoeliger voor schimmels. Deze combinatie kan leiden tot een volledige afsterving van de buxusplant.

Dus misschien toch een combinatie van beiden?

Zal volgende keer eens wat dieper in de struik op inspectie gaan en de motjes ook wat beter bekijken. Had niet het idee dat wat ík zag vliegen zo groot was als de Buxusmotjes...

Link naar reactie
Delen op andere sites

@ Erny, zo begon bij mij de aantasting ook en deze is vrij agressief.

 

Het begint met een klein plekje die langzaam groter word. Volgens mij is mijn vorige reactie in het voorjaar geweest, maar nu is ruim 90procent van mijn haagjes aangetast. Op aanraden van een buurman (hovenier) alles kort geknipt zodat de stompjes weer opnieuw uitlopen met gezond blad en de grond te verbeteren, zodat struikjes minder snel vatbaar zijn. Ben nu volop bezig in mijn voortuin, is meteen een goed excuus voor mij om deze eens rigoureus aan te pakken (snoeien, wieden en te bemesten..) door herindelen en meteen weer nieuwe rozen te bestellen.... aan elke nadeel, zit ook een voordeel....

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wij hebben op meerdere plekken in de tuin buxus staan. Binnen enkele dagen op meerdere plekken dorre plekken, bij nadere inspectie ook de buxusmot. Dit gaat echt heel snel. Ik ben normaal niet zo van de chemische betrijdingsmiddelen maar dit keer toch gedaan. Verdund met water en alles ingespoten. Dit heeft gelukkig geholpen, de dorre plekken krijg ik er niet mee terug maar de aantasting breid zich niet uit gelukkig.

 

Waar het vandaan komt?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn bruin en kaal wordende buxus ,heb ik behandeld met een middel tegen zuigende insekten ,'s anderendaags lag het naast de buxus plant vol met kleine groene rupsjes .wat later nog eens behandeld en er kwam nog 1 rupsje te voorschijn .Zo dus meerder malen behandelen ,en volgens mij komt hij stilaan terug groen , afwachten of hij volledig terug blad krijgt .In afwachting nog maar eens behandelen , zoniet volledig rooien .

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...