Casselerrib zelf maken, recept gezocht

Berichten en vragen over drogen, inmaken, inkuilen, zuurkool/melkzuurgisting, enz.
Gebruikersavatar
angela
Berichten: 5509
Lid geworden op: Za 17 Nov 2012, 18:00
Moestuin Seizoen: Bekijk update (66)
Woonplaats / locatie: Brabant
Contact:

Casselerrib zelf maken, recept gezocht

Berichtdoor angela » Ma 15 Feb 2016, 15:12

Casselerrib vind ik erg lekker op het brood bij de zuurkool in de soep enz.
Nu was ik op zoek naar een recept om het zelf te maken maar....
De dingen die ik vind zijn niet echt duidelijk de een spreekt over koken, de ander over gaar stomen, roken en op de BBQ.
Heeft iemand een recept voor het maken van casselerrib?

Gebruikersavatar
Jorieke123
Moderator
Berichten: 20081
Lid geworden op: Di 22 Jun 2010, 13:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (235)
Woonplaats / locatie: zelhem
Contact:

Re: Casselerrib zelf maken, recept gezocht

Berichtdoor Jorieke123 » Ma 15 Feb 2016, 16:15

Nog nooit gemaakt, maar ik wil best wat uitproberen deze week, als je me een recept aanwijst ;) Al moet ik even bekijken hoeveel kilo er van alles aan dit kleine varken zit, waar ik deze week mee aan de slag kan :)

Edit: ik heb nu dus meerdere keren deze manier gebruikt:
-Meet 6 dl water af en 100 g zout en breng het aan de kook. Roer het mengsel totdat het zout opgelost is en koel het terug. (ik sla dat koken over...)
-Door vacumeren zal de pekel sneller zijn werk kunnen doen, het pekel trekt ongeveer 1 centimeter per dag in het vlees. Een 10 centimeter dik stuk moet dus ongeveer 5 dagen pekelen.
-Laat het vlees na het pekelen ‘nadrogen en rijpen’. (ik laat het meestal, na snel afspoelen, een dag of wat in de koelkast op een bord liggen)
-Na rijping kan het product verder worden bereid (ik stop het stuk vlees weer in zo'n vacuumzak, en verhit het dan in een pan met water tot de kerntemperatuur zo rond de 65 graden is. Daarna snijd ik het vet wat in en strooi ik er kruiden op en grill ik hem nog even af.)

Gebruikersavatar
speets
Berichten: 4057
Lid geworden op: Za 07 Apr 2012, 13:25
Moestuin Seizoen: Bekijk update (2)
Woonplaats / locatie: Achterhoek
Contact:

Re: Casselerrib zelf maken, recept gezocht

Berichtdoor speets » Ma 15 Feb 2016, 17:00

Ik vond mijn eerste filet à-la-wildzwijn aardig in de buurt komen.
Maar ik heb (nog) niet veel verstand van vlees(waren) ;)
"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt".

Huub Buijssen.

Gebruikersavatar
angela
Berichten: 5509
Lid geworden op: Za 17 Nov 2012, 18:00
Moestuin Seizoen: Bekijk update (66)
Woonplaats / locatie: Brabant
Contact:

Re: Casselerrib zelf maken, recept gezocht

Berichtdoor angela » Ma 15 Feb 2016, 17:44

Ik had deze gevonden maar klinkt niet smakelijk. Voor de rest zijn het alleen maar stukjes info geen heel recept. :?

gerookte casselerrib maken:.
een stuk filet gespoten met vloeibare spuitpekelmix van Verstegen.
Hierin zit:
water
gedroogde glucosestroop
emulgator
stabilisator
antioxidant
smaakversterker
Op 1 liter water 150 gram spuitpekelmix en hier 120 gram colorozozout aan toevoegen.
Na het spuiten gelijk vacuum getrokken.
Afgelopen maadag uit het vacuum gehaald en bestrooid met peperknoflookmix.
Daarna tot vanochtend in de koelkast laten drogen.
Op de bbq met een laag beukensnippers op aluminiumfolie met daarin 1 stukje gloeiende houtskool.
Na 4 uur koude rook het kooltje van het aluminiumfolie gehaald en eronder bij de rest van de houtskool onder de folie gelegd.
De bbq heel langzaam op temperatuur laten komen.
Bij 63 graden kern eraf gehaald de temperatuur van de bbq was toen 92 graden boven het rooster
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Het vlees wordt gekruid en gepekeld of gezouten en daarna ofwel langzaam gaar gerookt of gekookt. Het krijgt daardoor een malse structuur en een rooksmaak, en is door de behandelwijze langer houdbaar.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1.Leg de benodigde materialen en grondstoffen klaar voor gebruik.
2.Meet 6 dl water af en 100 g zout en breng het aan de kook. Roer het mengsel totdat het zout opgelost is en koel het terug.
3.Door vacumeren zal de pekel sneller zijn werk kunnen doen, het pekel trekt ongeveer 1 centimeter per dag in het vlees. Een 10 centimeter dik stuk moet dus ongeveer 5 dagen pekelen.
4.Laat het vlees na het pekelen ‘nadrogen en rijpen’. Neem hier weer vijf dagen de tijd voor en doe dit in een gekoelde omgeving.
5.Na rijping kan het product verder worden bereid
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Casselerrib wordt gemaakt van ontbeende ribkarbonade van de rug of de rib van het varken. Men zou kunnen zeggen dat casselerrib een bereide ribkarbonade is, maar dan aan een stuk. Het ontbeende stuk vlees wordt gekruid, gezouten en daarna licht gerookt en soms ook gekookt. Bij de slager zijn tegenwoordig ook andere varianten te koop, bijvoorbeeld gegrilde casselerrib of met bepaalde kruiden en specerijen (zoals pesto) bereid. Door de traditionele bereiding verkrijgt men een lekker stuk vlees dat door de lichte zoute smaak bijzonder geschikt is bij zuurkoolgerechten of bij stamppotten. De bereiding van het vlees is rond 1880 bedacht door een slager in Leipzig, genaamd Kasseler. Het vlees werd erg populair in Duitsland en omliggende landen. Casselerrib wordt ook verkocht als vleeswaar. Daarvoor wordt de casselerrib na het kruiden en zouten in water verhit, en vervolgens nog rondom gegrild.

Gebruikersavatar
angela
Berichten: 5509
Lid geworden op: Za 17 Nov 2012, 18:00
Moestuin Seizoen: Bekijk update (66)
Woonplaats / locatie: Brabant
Contact:

Re: Casselerrib zelf maken, recept gezocht

Berichtdoor angela » Ma 15 Feb 2016, 17:48

Ik denk dat de laatste mij nog het meeste aanspreekt:

Daarvoor wordt de casselerrib na het kruiden en zouten in water verhit, en vervolgens nog rondom gegrild.

Gebruikersavatar
Jorieke123
Moderator
Berichten: 20081
Lid geworden op: Di 22 Jun 2010, 13:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (235)
Woonplaats / locatie: zelhem
Contact:

Re: Casselerrib zelf maken, recept gezocht

Berichtdoor Jorieke123 » Ma 22 Feb 2016, 17:00

Er zit vast te veel vet op voor een casselerrib, en het mag vast überhaupt geen casselerrib genoemd worden. Maar het komt net uit de oven en ruikt in ieder geval heerlijk. Smaaktest volgt ;)

AfbeeldingAfbeelding

Gebruikersavatar
angela
Berichten: 5509
Lid geworden op: Za 17 Nov 2012, 18:00
Moestuin Seizoen: Bekijk update (66)
Woonplaats / locatie: Brabant
Contact:

Re: Casselerrib zelf maken, recept gezocht

Berichtdoor angela » Ma 22 Feb 2016, 17:42

Ziet er lekker uit :thumbup:

Gebruikersavatar
Nadi
Berichten: 406
Lid geworden op: Do 04 Feb 2016, 01:27
Woonplaats / locatie: Eindhoven
Contact:

Re: Casselerrib zelf maken, recept gezocht

Berichtdoor Nadi » Ma 22 Feb 2016, 21:32

Hoi hoi.
Op de Engelse woord voor casselerrib :gammon vind je daar heel veel recepten van.
Hier een hele hoop http://www.deliciousmagazine.co.uk/coll ... n-recipes/

Veel plezier!
En het ziet er lekker uit @jorieke123!

Gebruikersavatar
angela
Berichten: 5509
Lid geworden op: Za 17 Nov 2012, 18:00
Moestuin Seizoen: Bekijk update (66)
Woonplaats / locatie: Brabant
Contact:

Re: Casselerrib zelf maken, recept gezocht

Berichtdoor angela » Ma 22 Feb 2016, 21:37

Daar had ik ook al op gezocht maar ik kreeg de indruk dat wat zij gammon noemen meer verschillende stukken vlees omvat dan alleen casselerrib.

Gebruikersavatar
Jorieke123
Moderator
Berichten: 20081
Lid geworden op: Di 22 Jun 2010, 13:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (235)
Woonplaats / locatie: zelhem
Contact:

Re: Casselerrib zelf maken, recept gezocht

Berichtdoor Jorieke123 » Di 23 Feb 2016, 09:34

Hier issie dan:

Afbeelding

Ik had die 6 dl water met 100 gram zout genomen, en dan verpakt in vacuümzak en die gesealed (niet vacuüm, dat kan niet met deze natte pekel)
Dat ging de 18e (savonds) in de koelkast, en ik heb het een paar keer gedraaid en gemasseerd. Ik had er een laag vet op gelaten, omdat er anders wel een heel dun stuk overbleef. En het mij zonder vet een nogal droog stuk lijkt. (ik kan me niet heugen ooit bewust casselerrib te hebben gegeten :oops: )
Zouten dus, en daarna gisteren afgespoeld en niet die 5 dagen laten rijpen. Gewoon meteen in een zak (diezelfde vacuüm zak trouwens, uitgespoeld en iets ingekort, maar nog steeds groot genoeg om weer te sealen) en nu wel vacuüm en in een pan met water van 80 graden. Het was nog even geduld hebben tot de kerntemperatuur hoog genoeg was. En daarna heb ik het vet iets ingesneden, in ruitjesvorm, en er kerriepoeder ingesmeerd. En toen even onder de grill.

Erg lekker stukje vlees, maar het mag vast geen casselerrib heten ;)

Ik ga er vooral dunne plakjes van snijden voor op brood, maar ik zal ook even een zuurkoolmaaltje maken :D Met dikkere plakken.


Terug naar “Inmaken en Bewaren”

STEUN HET FORUM:

bollogoSteun het forum - Ben je van plan een aankoop via bol.com te doen? Maak dan gebruik van deze link. Als jij via die link iets koopt, sponsort Bol.com een kleine bedrag om o.a. de hosting te betalen. Bijvoorbeeld bij de aankoop van moestuin boeken, tuingereedschap, moestuinbenodigdheden of andere niet tuin gerelateerde artikelen.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten